CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Semmelweis nap az Erzsébet-kórházban
 
Az egészségügy reformja elmaradt, a szakmát ma is főként a pénzhiány és a túlmunka jellemzi – ezt Dr. Amberger Erzsébet tisztifőorvos mondta az Erzsébet Kórház Semmelweis napi ünnepségén, ahol az intézmény kiváló dolgozói ezúttal nemcsak erkölcsi, hanem pénzjutalmat is átvehettek.

A gyermekágyi láz okának megfejtőjére, az anyák megmentőjeként is emlegetett 19. századi orvosra, Semmelweis Ignácra emlékeztek szerdán az Erzsébet Kórházban. Az egészségügyi dolgozók legnagyobb ünnepén elhangzott: a magyar lakosság egészségi állapota egyre romlik, a fokozott alkohol- és drogveszély, az információs társadalom negatív hatásai miatt az idősek mellett évről-évre emelkedik a gyógyításra szoruló fiatalok száma mondta el kérdésünkre Dr. Baranyai Tibor. A főigazgató főorvos hozzátette: „az orvosi ellátásban a betegek érdekei mellett a minőség a legfontosabb szempont, ami a jelenlegi forráshiányos finanszírozás közepette az egyik legnagyobb kihívást jelenti a kórházak számára.”
Az egészségügyiek soproni ünnepségén a kiváló munkát végző egészségügyi szakdolgozók munkáját ezúttal nemcsak dicsérő szóval ismerték el: az intézményt fenntartó önkormányzat keretéből összesen 24 millió forintot osztottak szét. Walter Dezső megköszönte az orvosok, ápolók és egyéb kórházi dolgozók munkáját. A polgármester azt mondta: „gyakorló betegként tudom, hogy mindezzel az általuk végzett munka értékét kifejezni nem lehet. Minden erőfeszítésemmel azon vagyok, hogy ők az erkölcsi és anyagi megbecsülésüket a jövőben is megkapják.” Megtudtuk, hogy az országban a soproni kórház az egyetlen, ahol törzsgárda jutalmakat adnak át, másutt erre már nem jut forrás.
Az Erzsébet Kórházban a tervek szerint - pályázati pénzből - rövidesen új kardiológiai, valamint sürgősségi betegellátó osztályt létesítenek.

Tóth Anita Lilla



Semmelweis-napi ünnepséget tartottak a megyei kórházban is

„...Tanításom nem arra való, hogy könyvtárak pora és penésze lepje el, hanem arra, hogy megmentse a feleséget a férj, az anyát a gyermek számára. „

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház hagyományos Semmelweis- napi ünnepségét július
1-jén, pénteken 11.00 órakor tartják Győrött, az intézmény Vasvári Pál utcai előadótermében. A megemlékezés keretében Báthori Zsuzsa gyermekorvos mond ünnepi köszöntőt, majd kitüntetések, elismerések átadására kerül sor.

Az intézményt fenntartó Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat képviseletében dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés általános alelnöke tesz eleget a rendezvényre szóló kedves invitálásnak, melyen Semmelweis Ignácra, az „anyák megmentőjére” emlékeznek születésének 187. évfordulóján.

***
Semmelweis Ignác Fülöp (szül. 1818. júl. 1. Buda – megh. 1865. aug. 13. Bécs, Ausztria)

A gyermekágyi láz kórtanának felismerésével és a kór legyőzésével világhírű szülészorvos lett. Egyszerűnek tűnő felfedezésével - orvosi beavatkozások előtt kezet kell mosni - anyák százezreinek életét mentette meg. Bécsben kezdte meg egyetemi tanulmányait, kezdetben a jogi karon, de hamarosan orvostanhallgató lett. 1844-ben orvosi oklevelet, 46-ban pedig sebészi és szülészi képesítést szerzett. Első állását egy bécsi kórbonctani intézetben kapta, majd egy szülészeti klinikán helyezkedett el. 1848-ban részt vett a bécsi forradalomban. Egyik tanárának fertőzés okozta halála után, a boncolás eredményei alapján rájött: a hullától kapott fertőzés kórképe megegyezik a gyermekágyi lázéval. Addig a gyermekágyi lázat nem fertőzésnek, hanem misztikus eredetű betegségnek tekintették az orvosok. Semmelweis bécsi kollégái bolygók kozmikus hatásának, a lányanyák bűntudatának, káros kigőzölgéseknek tulajdonították a rejtélyes haláleseteket. Semmelweis rájött, a fertőzés ellen egyszerűen lehet védekezni: klóros vízben az orvosnak kezet kell mosnia a beavatkozás előtt, és a használt műszereket is fertőtleníteni kell. A klinikáján hirtelen csökkeni kezdett a halálozások száma, kollégái mégis elutasították felfedezését. Hamarosan elküldték a klinikáról, és Semmelweis inkább hazatért. Pesten a Rókus Kórházban lett szülész főorvos - fizetés nélkül. 1855-től tanított a pesti egyetem orvosi karán is. Magyarországon elfogadták és elismerték elméletét, de külföldön sokáig még elutasításban részesült. 1858-ban az Orvosi Hetilapban, később pedig egy német nyelvű könyvben fejtette ki felfedezését, és nyílt levélben fordult a korszak elismert európai szülészorvosaihoz. Híres sebész is volt, Magyarországon ő végezte az első petefészekműtétet és a második császármetszést. Az aszeptikus sebkezelés atyjaként tartják számon. 1865-ben idegbetegség miatt egy bécsi intézetbe került, ahol még ugyanabban az évben meghalt. Későbbi kutatások szerint abban a fertőzésben halt meg, melyet ő győzött le. Felfedezése halála után világszerte ismertté és elfogadottá vált, Semmelweist pedig mint "az anyák megmentőjét" emlegetik.
P.Z.



2005. július 01., péntek 06:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület