CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Profok millenniumi találkozója


A Magyar Professzorok Világtanácsa (MPV) második világtalálkozójának háromnapos konferenciáját vasárnap, az elnökség ülésével nyitották meg Balatonföldváron. Kecskés Mihály, a világtanács elnöke elmondta, a két éve alakult szervezetnek több mint 500 tagja van 35 országból, jóllehet szerte a világon 2500 magyar anyanyelvű, magyar kötődésű professzor él. A megalakuláskor azt a célt tűzték ki, hogy megpróbálják a külföldön élő magyar tudósok munkásságát a hazai felsőoktatás és kutatás szolgálatába állítani és az együttműködéssel a határon túl élő kárpát-medencei tudósok munkáját is szeretnék jobbítani. Szeretnék elérni, hogy a külföldön élő professzorok is közreműködjenek a magyar egyetemeken tanuló doktoranduszok felkészítésében. Ehhez reményt ad, hogy eddigi tapasztalatai szerint a külhoni magyar oktatók támogatják a magyarországi fiatal tudósok külföldi tanulmányútjait is. Az MPV időről időre felmérést készít a magyar felsőoktatás helyzetéről, s ezek alapján ajánlásokat fogalmaz meg a kormány számára. Az előadásokon szóba kerülnek majd az uniós csatlakozás oktatási és tudományos kérdései, valamint a romániai magyar egyetem ügye is.

Túsz a Spiegeltől


Megsebesült Andreas Lorenz német újságíró, a Der Spiegel munkatársa, amikor túszul ejtették a Fülöp-szigeteken egy szélsőséges muzulmán szervezet fegyveresei. Szemtanúk szerint az Abu Szajjaf iszlám szakadár szervezet egy tagja pisztolyával fejbe vágta, amikor nem akart kiszállni autójából. Az ütés következtében Andreas Lorenz nem veszítette el eszméletét, de láthatóan megsérült. Sofőrje elmondta: négy férfi közvetítőként jelentkezett Lorenznél, felajánlva segítségüket, hogy az újságíró interjút készíthessen a szervezet április 23. óta fogva tartott túszaival. Utóbb kiderült, hogy emberrablók voltak. A rendőrség nagy erőkkel megkezdte a sziget átvizsgálását annak reményében, hogy megtalálja a magazin különtudósítóját. A tartomány rendőrfőnöke száz tagú biztonsági csapatot küldött a Der Spiegel munkatársának felkutatására.

Felrobbantott lakóház Csecsenföldön


A csecsenföldi Argunnál ismeretlen tettesek felrobbantottak egy kétszintes lakóépületet. Legfrissebb hírek szerint huszonöt ember életét vesztette a robbanás következtében, míg 81 megsebesült és négynek nyoma veszett. Egyes értesülések szerint azonban a halálos áldozatok száma meghaladja az ötvenet. A moszkvai rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik tisztviselője szerint a robbantás még vasárnap este nyolc órakor történt. Robbanóanyaggal megrakott Ural típusú tehergépkocsi hatolt be egy munkásszálló területére, ahol a cseljabinszki belügyi elitalakulat (OMON) katonái voltak elszállásolva. A teherautó felrobbant, romba döntve a kétszintes épületet.

Halott főnök bosszúja


Különös katasztrófa játszódott le 1986. augusztus 21-én a kameruni Nios-tónál. Hatalmas, szökőkútszerű kitöréssel kereken 200 millió köbméter széndioxid szabadult fel a tóból, elárasztva a környéket, 1700 fulami bamilek törzsbeli embernek és legelésző marhák ezreinek a pusztulását okozva. A széndioxid, ez a normális viszonyok között a levegőben csupán 0,03 százalék koncentrációban jelen lévő gáz már 10 százalékos arányban is kómát okoz embernél, állatnál egyaránt. Még nagyobb koncentrációjában perceken belül beáll a halál. Miután színtelen, szagtalan és nehezebb is a levegőnél, az emberek csak akkor vették észre, amikor már késő volt. Ez a robbanásszerű gázkitörés azóta is a legtitokzatosabb katasztrófák közé számít. A jelenség oka, hogy a körülbelül 200 méter mély tó alatt aktív vulkáni tevékenység zajlik, mintegy 80 kilométer mélyen vulkáni kőzet fortyog. Az izzó magmakamrából állandóan vulkanikus gázok törnek felfelé. Mindenekelőtt nagy tömegű széndioxid oldódik fel az alulról a tóba ömlő talajvízben. Mivel a tó legalsó vízrétegeiben nagy nyomás uralkodik, a bekerülő gáz normális viszonyok között ott is marad. A feljebb elhelyezkedő melegebb, és így könnyebb vízrétegek felfelé elzárják a gáz útját. A tó felett alig mozdul a levegő, és a trópusi klíma hőmérséklet-ingadozása is csekély, emiatt a vízrétegek nem keverednek. A mélyben viszont egyre dúsul a felgyülemlő gáz. A tóból nemrégiben vett vízminták azt mutatták, hogy a legalul levő víz telítettsége immár 66 százalékos. Eszerint 1 liter mélységi víz csaknem 10 liter széndioxidot tartalmaz. A felhozott vízpróbák úgy pezsegnek, mint a pezsgő. Már csekély behatásra - például földcsuszamlás vagy vihar következtében is - a gáztömeg elszabadulhat, amint az '86-ban történt. A bennszülöttek mindenesetre másként magyarázzák a gyilkos tó viselkedését: szerintük az nem más, mint egy halott főnökük bosszúja, aki halálos ágyán megparancsolta, hogy a haragvó víz kiengesztelésére hajtsák bele legjobb marháikat a tóba. Ezt persze a hátramaradottak elmulasztották megtenni...

Németeké a Matáv fele


A Deutsche Telekom AG mintegy 2,2 milliárd dollárért vásárolja meg a SBC Communicationstől a MagyarCom-ban meglévő 50 százalékos részvénypakettjét. Ezzel a Deutsche Telekom a MagyarCom 100 százalékos tulajdonosává válik, a Matáv-ban meglévő részesedése pedig 59,53 százalékra emelkedik. A vételárat a június 30.-i tőzsdei záróárfolyam alapján állapítják meg. A közlemény szerint a Matáv részvényeinek 40,47 százaléka közkézhányad, az állam tulajdonában pedig egy aranyrészvény van.

Növekedést vár a Psion


A Psion magyarországi érdekeltségei, a Psion Rendszerház Kft. és a Psion Palmcomp kéziszámítógépeket forgalmazó cégek a tavalyi 430 millió forint után az idén 700 millió forint árbevételt remélnek. Az angol tulajdonú cégek forgalmuk növekedését elsősorban a mobilinformatikai és kommunikációs szolgáltatások fejlesztésével, a laptop és a palmtop hibridje, az úgynevezett subnotebook-ok értékesítésével, valamint raktározási, logisztikai és ügyviteli szoftverek kifejlesztésével kívánják elérni. Mindezektől a társaság jövőre 25-30 százalékos forgalom-bővülést remél. Az 1989-ben alakult társaságnak a magyar piacon stabil vevő köre alakult ki, partnerei között szerepel többek között a Westel Rt., a Magyar Autóklub, a Kőbányai Sörgyár, a Zwack Rt. A londoni anyavállalat 1999-ben 160 millió fontot meghaladó árbevételt ért el. A világ kéziszámítógép- piacán élen álló Psion évi árbevételében egyre nagyobb arányt képvisel az EPOC operációs rendszer licenc-eladása olyan világcégek részére, mint például a Ericsson, Nokia, vagy az Oregon.

Beckhamék életrajzi regénye


David Beckham, a Manchester United válogatott labdarúgója és felesége, Victoria Adams, a Spice Girls korábbi énekesnője jogi úton próbálták elejét venni annak, hogy Andrew Morton megjelentessen egy róluk szóló életrajzi regényt. A házaspár bírósághoz benyújtott keresetében azt kérte, tiltsák meg volt testőrüknek, hogy információkkal lássa el az írót. Mark Niblettnek, aki korábban a pár alkalmazásában állt, az első tárgyaláson meg kellett ígérnie: 3 hétig nem találkozik Mortonnal. Azt remélik, hogy a kevesebb, mint egy hónap múlva esedékes újabb maghallgatáson sikerül elérni a tiltás meghosszabbítását. A mostani bírói döntés értelmében a következő tárgyalásig a szerző semmit sem publikálhat abból, amit eddig megtudott. Morton ügyvédei kifogásolták, hogy a tiltással veszélybe kerülhet a regény őszi megjelenése. Egyúttal hangoztatták, hogy Beckhamék csak azért léptek fel a szerző ellen, mert maguk akarnak megjelentetni egy életrajzi regényt és nem szeretnék, ha annak konkurenciája lenne. Andrew Morton több, nagy vihart kavaró mű szerzője. Korábban írt a királyi családról és Monica Lewinskyről is.

Sikeres a viaNovo


A viaNovo portál, mely májusi indulásakor azt ígérte, piacvezető lesz jövőre hazánkban, hétfőn közleményben tudatta, már most az élbolyban szerepel. Kassai Ervin, a viaNovo.com Rt. ügyvezetője bejelentette: az első két hónapban mintegy 33 ezer felhasználó regisztráltatta magát. Hozzátette: tudomása szerint a regisztrált felhasználók ilyen mértékű növekedését, ennyi idő alatt még egyetlen tartalomszolgáltató sem érte el. A neves amerikai befektetők pénzéből alapított és Közép- Európai regionális szerepkörre törekvő viaNovo portál mögött olyan ismert cégek vezetői állnak magánemberként, mint a CBS, a Viacom, a Merrill Lynch, valamint a Salomon Brothers főnökei. A szolgáltatásait hangsúlyozó és felhasználóitól regisztrációt megkövetelő, de amúgy ingyenes viaNovo.hu, a szórakoztató tartalomnak köszönhetően két hónap alatt 3 millió 946 ezer oldal-letöltést ért el. A portál keresője a Google, melyet a néhány napja bejelentett hírek szerint a Yahoo! is használ.



2000. július 03., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület