CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Ég a Bakony


Füstfelhő gomolyog több helyen is Veszprém fölött, a városszéli lakóházak erkélyeiről nézi a lakosság a közeli hatalmas erdőtüzeket. A megyeszékhely határában épülő Tesco áruház mögött mintegy 10 hektárnyi erdő ég - két benzinkút is van a közelben. A tűzoltóknak azt már sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz a város felé, illetve az áruház és a benzinkutak irányába terjedjen. Ég a fenyves az Érseki Hittudományi Főiskola közelében, de Veszprém Kádárta nevű városrészének szélénél is lángol az erdő. A tűzoltóság rendkívül nagy erőkkel vonult ki, s segítenek az oltásban a pápai, várpalotai és a kisbéri tűzoltók is. A legnagyobb tűz Szentkirályszabadja határában pusztít, ahol mintegy 20 hektárnyi területen ég a fenyőerdő. Az oltásban segítenek a Veszprém megyei tűzoltó egységeknek a siófoki és a boglárlellei tűzoltók is. Beszállt a tűzoltásba a helyi harci helikopter ezred is - vízzel "bombázzák" helikopterekről a tűzfészkeket -, ugyanis a lángok már elérték a katonai bázis kerítését is. Veszprém körül hétfőn délután egyszerre tíz tűz is volt, ám este 7 órakor már csak a négy legnagyobbnak az oltásán dolgoztak a tűzoltó egységek és katonák. Estig két tűzoltót szállítottak kórházba füstmérgezéssel.

Újabb csecsen támadások


Orosz félkatonai alakulatok ellen végrehajtott csecsen támadásról számolt be hétfőn este Udugov, a szakadárok szóvivője. A függetlenségért harcoló csecsenek este támadták meg az orosz gépkocsioszlopot a kaukázusi köztársaság északkeleti részén, Selkovszkaja településnél. A rajtaütésben nyolc orosz meghalt - mondta Udugov, aki ismét azzal vádolta az oroszokat, hogy veszteségeikről meghamisított adatokat hoznak nyilvánosságra. Csecsen források szerint a vasárnap és hétfőn Argun, Gudermesz, Urusz-Martan és Nojbera helyőrségei illetve katonai parancsnokságai ellen végrehajtott négy öngyilkos bombatámadásban az orosz belügyi elitalakulatok közel 500 embert veszítettek, de sokkal kevesebbet ismernek el - idézte az AFP.

Ccsempészet iráni támogatással


Amerikai hivatalos források szerint Irán lehetővé tette Irak számára, hogy a Perzsa-öböl torkolatának közelében fekvő Qeys-szigetet használja olajcsempészésre az ENSZ-tilalmak megkerülésével. Tisztségviselők közölték, hogy naponta mintegy 100 000 hordónyi olajat szállítanak el a dél-iráni partoknál lévő szigetről, hozzávetőleg 42 millió dolláros tiszta bevételhez juttatva Szaddám Huszein rendszerét. Amerikai vélemény szerint a pénz nagy részét Bagdad - ugyancsak az ENSZ-szankciók megszegésével - tömegpusztító fegyverkészletének pótlására, illetve újbóli felhalmozására költi. Washington úgy véli, hogy a Qeys-szigeti kikötő megnyitásával Irán jelentős mértékben növelte közreműködését az egykori háborús ellenfél, Irak szankciókat megkerülő tevékenységében. Az ENSZ egy ideje engedélyezi Bagdad számára, hogy olajat adjon el a nemzetközi piacokon - méghozzá évi 18 milliárd dollár értékben -, ám a bevétel javarészéből Iraknak élelmiszert és gyógyszert kell vásárolnia a világszervezet felügyelete alatt.

Elbocsátások az Új Gazdaságban


A Challenger, Gray & Christmas cég adatai szerint az idén az Új Gazdaságban eddig 5398 elbocsátás történt, ebből több, mint 30% olyan cégeknél, amelyek le is zárták kapuikat. Összességében szomorúnak is tűnhet ez a kép, de szakértők szerint az elbocsátott dolgozók többsége hamarosan újra talál állást az Internet gazdaságban. De főként: milyen problémát jelent ez még Amerikán belül is mondjuk egy teljes 'hagyományos' szektor válságához képest - nem is említve az itthoni párhuzamokat

Kurnyikova és a pucér pasas


Egy meztelen férfi ugrott be Wimbledonban a pályára, amikor az orosz Anna Kurnyikova oldalán a fehérorosz Natasa Zverevával a párosok nyolcaddöntőjében játszott az amerikai Amy Frazier, Katie Schlukebir duó ellen. Az incidens alatt Kurnyikova és a másik három versenyző a szeme elé kapta a törülközőjét, de a jelentések szerint időnként kilestek alóla. A 35 esztendős Mark Robertsnek - az orosz szépség nagysikerű melltartó reklámjára célozva - "Csak a labda pattog" felirat volt olvasható a bőrén. A biztonsági szolgálat néhány perc elteltével levezette a 14-es pályáról a pucér férfit. A londoni bukmékereknél a Kurnyikovával kapcsolatos különleges fogadások között azzal is lehetett pénzt nyerni, ha a teniszezőnő találkozóján meztelen férfi fut be a pályára.

Clooney veszélyes forgatása


George Clooney legutóbbi interjújában elárulta, hogy a Viharzóna (The Perfect Storm) forgatásán hiába gondoskodtak a tökéletes biztonsági feltételekről, neki mégis komoly veszéllyel kellett szembenéznie. Az évszázad tengeri viharáról szóló filmet nem a nyílt óceánon, hanem egy hatalmas tartályban vették, amelyben hidraulikus szerkezetek kavarták a vízet és rengették a díszlethajót, rajta a színészekkel - a vízbefúlástól tehát nem kellett tartani. De akadt más baj. A produkció másik sztárja, Mark Wahlberg a mesterséges körülmények ellenére teljesen valódi tengeribetegséget kapott, s emiatt aznap elfogyasztott tápláléka rendre visszakívánkozott a napvilágra, Clooney nagy bánatára. "Mark elképesztő mennyiségben és erővel hányt - emlékszik vissza a sztár a borzalmakra. - Gyakran öt méterre is elért a sugár, és valahogyan mindig eltalált, pedig sokat kellett mozognunk a fedélzeten. Még szerencse, hogy viharkabát volt rajtam, és folyamatosan működött az esőgép, mert így azonnal automata mosásban részesültem."

Mel C megmondta!


Az egyik angol TV showban szereplő Mel C igencsak erőteljesen fejtette ki nemtetszését azokról a lemezkiadó és menedzselő cégekről, melyek "futószalagon próbálják előállítani a lány csapatokat". A vérmes leányzó többször utalt a legújabb lányegyüttes, a Girl Thing létrehozásának visszatetszést keltő körülményeire. "Ijesztő, ahogy a nagy cégek manipulálnak a hatalmukkal. A Spice Girls-t egyszerűen megpróbálják lesöpörni a föld felszínéről csak azért, mert újakra van szükség a piacon. Ördögi módon játszanak és kijátszanak embereket." A Girl Thing-ről annyit lehet tudni, hogy újsághirdetésre jelentkező lányokból válogatták össze az együttesre valót. Az esemény fő szervezője pedig nem más volt, mint a valaha a Spice Girls-t istápoló Simon Fuller, akinek köszönhető a tinik új felfedezettje, az S Club 7 is. Reagálva Mel C felháborodásra, az új csapat énekesnője Micheile Barber csak annyit mondott: "Sokan próbálnak minket a Spice Girls-höz hasonlítani, de végül kénytelen-kelletlen ráeszmél mindenki, mások vagyunk. Valóban mi is öten vagyunk, öt önálló személyiség, de a hasonlóság ezzel ki is fújt. Nem próbálunk rájuk hasonlítani, de azt tapasztaljuk, hogy a lemezkiadó úgy propagál minket, mint Spice Girls utódokat".

Itt a The Getaway!


Akik már eddig is figyelemmel kísérték a "PlayStation" játékokat, bizonyára hallottak egy Grand Theft Auto nevű programról. Ez nem szólt másról, mint hogy egy bűnözőt alakítva különböző feladatokat kellett végrehajtanunk, és a két helyszín közötti közlekedés ránk volt bízva. Akár ellophattál egy motorbiciklit, vagy egy iskolabuszt - lényeg a küldetés sikeres befejezése volt. Pontosan erre a szisztémára épül a The Getaway című játék is, csak a PS2-nek vannak már olyan tulajdonságai, hogy grafikailag jól néz ki, sőt, ez már több, mint szép. Hihetetlenül realisztikus. A programozók London utcáit járva 70, azaz hetven kilométernyi útszakaszt modelleztek le! Persze a környezetre is figyeltek a fiúk, hiszen a többi közlekedő autó és a gyalogos forgalom is hiper részletesen került kidolgozásra. A történet szerint a főhős Mark, aki munkáját nézve bankrabló. Nem is zavarna sok vizet a bankárokon kívül, csak egy rivális gengszter elrabolja a fiát. S indul a hajsza bármilyen eszköz felhasználásával. Először gyalog, de bármikor beülhetsz az 50 autó egyikébe, vagy előtte elbeszélgethetsz az utcán járókelőkkel. Erre a játékra érdemes lesz várni év végéig!



2000. jĂşlius 04., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület