CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Meghalt a második áldozat


Az Országos Baleseti Intézetben csütörtökre virradó éjszaka meghalt az oktogoni lövöldözés második áldozata. A 23 éves fiatalember szerdára virradóan életveszélyes állapotban, súlyos fejsérüléssel került az intenzív osztályra, ahol műtéten esett át, de a gondos orvosi kezelés ellenére belehalt sérüléseibe. A McDonalds gyorsétteremnél szerdán éjjel lövöldözött 25 éves érdi B. Zsolt négy fiatalembert sebesített meg. Szerdán hajnalban egy 22 éves fiatalember belehalt sérülésébe, s a másik három áldozat is életveszélyes sérülést szenvedett.

Térdműtét vár Bánkra


Szerdán a Képviselői Irodaházban lévő dolgozószobájából a budapesti MÁV Kórházba szállították Bánk Attilát, az FKgP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetőjét. A frakcióvezető elmondása szerint a hét végén megsérült a térde és a MÁV kórház sebészei azonnali műtétet javasoltak. Saját felelősségemre eltávoztam a kórházból, de a napokban sor kerül a műtétre - közölte a kisgazdák frakcióvezetője.

Sean Connery lovag lett


II. Erzsébet brit uralkodó szerdán lovaggá ütötte minden idők egyetlen skót James Bondját, Sean Conneryt. A 69 éves filmszínész hagyományos skót népviseletben, kockás szoknyában és térdharisnyában vette át a magas kitüntetést az edinburgh-i királyi palota képtárában. A néhai 007 térdre ereszkedett, amikor a brit uralkodó karddal érintette vállát, majd nyakába akasztotta a lovagi keresztet. II. Erzsébet kedélyesen elbeszélgetett vele, arról érdeklődött, milyen gyakran tér vissza hazájába. Sean Connery Marbellán él, felesége és fivére kíséretében érkezett a Hollyrood-palotába. Élete legbüszkébb napjának nevezte a szerdai napot, és meghatódottan szólt az udvar figyelmességéről, hogy kérésének híven hazájában, Skóciában rendezték meg a kitüntetési ünnepséget.

Szíriai légimerénylet


Egy szír férfi szerdán éjjel megpróbálta Németországba téríteni a jordán királyi légitársaság repülőgépét. A jordán légijáratokon rendszeresen szolgálatot teljesítő biztonsági őrök felvették a harcot a támadóval, aki felrobbantotta kézigránátját. A biztonsági szolgálat tagjai lelőtték a légikalózt. Mahmud Rizk Dib szíriai állampolgár az Ammán-Damaszkusz légijárat Airbus 320-as repülőgépének levegőbe emelkedése után kézigránáttal és pisztollyal fenyegetőzve megpróbált behatolni a pilótafülkébe. A robbanástól 15 utas megsebesült - közülük három sérült állapota súlyos -, de a repülőgépben nem esett komoly károsodás. A gép visszafordult az ammáni repülőtérre, s a sebesülteket kórházba szállították. Mint utóbb kiderült, Rizk Dib Szíriában már volt börtönben köztörvényes bűncselekményekért.

Lehallgatási botrány


Az amerikai kormány szerdán értetlenkedését fejezte ki amiatt, hogy Európában vizsgálatot indítottak az általa létrehozott, de az angolszász országok közreműködésével üzemeltetett, Echelon elnevezésű elektronikus-műholdas hírszerző rendszer ügyében. Az Európai Parlament a múlt héten hozott létre vizsgáló bizottságot annak tanulmányozására, folytatnak-e ipari kémkedést az Echelonnal az EU-ban? Nyilvánosságra került az is, hogy francia igazságügyi szervek - vállalva az esetleges diplomáciai bonyodalmakat is - május végén előzetes, ám hivatalos nyomozást indítottak annak feltárására: igaz-e, hogy az amerikaiak saját partnereik ellen is felhasználják azokat az adatokat, amelyeket a kémműholdakat és lehallgató- állomásokat működtető Echelon révén szereztek meg. Az amerikai külügyi szóvivő kétségbe vonta a vizsgálatok szükségességét és indokoltságát. Szerinte tévedésen alapul a feltételezés, miszerint hírszerzési adatokat gyűjtenek amerikai üzleti érkeltségek előmozdítására. Utalt arra is, hogy a CIA főnöke egyszer már határozottan cáfolta, hogy az USA gazdasági előnyszerzésre használná a nemzetközi elektronikus lehallgató rendszert.

Tüntetés vízhiány miatt


Zavargásokba torkollott az iráni Abadan város lakóinak az 53 fokos kánikula közepette fellépett vízhiány elleni tüntetése. A rendfenntartók tüzet nyitottak a tüntetőkre; legalább négyen meghaltak - jelentette az iráni tv. A szervezett tüntetés rombolássá fajult: az elkeseredett tüntetők kirakatokat zúztak be, autógumikat gyújtottak fel. Több középület, bank, posta károkat szenvedett. A tüntetők felborítottak és felgyújtottak számos állami gépkocsit, közöttük a rendőrség öt autóbuszát. A Forradalmi Gárda és a rendőrség kivezényelt egységei tüzet nyitottak a tömegre: legalább négy ember meghalt, sokan megsebesültek, több száz tüntetőt letartóztattak. Irán déli részén vasárnap óta minden nap 53 fokig emelkedett a hőmérséklet, komoly zavarokat okozva több város vízellátásában.

Belsőégésű cipő


Belsőégésű robbanócipőt fejlesztett ki egy orosz mérnök. Roman Kunyikov professzor gázolajüzemű cipőivel egy lépés négy méter hosszú - öleset léphet előre az emberiség. A lábbeliket Ufa városában tesztelték, és a mérések alapján 40 kilométeres óránkénti maximális sebességre képes bennük az ember. Se gyorsmenés miatti, se másmilyen balesetet eddig nem okoztak. Súlyuk - darabonként - egy-egy kiló, de ebben már benne van az üzemanyagtartály, a karburátor és a gyújtógyertya is. A belsőégésű robbanócipőkkel egy tankolással szűk félórán át lehet haladni, a próbafutamon elért maximális sebességgel számolva csaknem húsz kilométert. Működésük lényege, hogy amikor talpuk földet ér, a gyújtógyertya automatikusan szikrát juttat az égéstérbe, ahol kis robbanás keletkezik, amely lényegében "fellöki" a fémtalpú cipőket - és viselőjüket. Így extrahosszú lépésenként apró "cipőfellövések" adnak lökést a járásnak. Arról egyelőre még nincs szó, hogy orosz földön megkezdenék a járdákon a gázolajkúthálózat kiépítését gyalogosok számára, de azért a találmány hasznos is lehet. Kunyikov szerint a szórakozáson túl a cipőket mentőakciókhoz lehetne használni, olyan terepen, amely járhatatlan kerekes járművekkel. Akkor viszont kék villogót és szirénát is megérdemelnének

Ötmillóra birságolt Matáv


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa erőfölénnyel való visszaélés miatt ötmillió forintra bírságolta a Matávot. A GVH megállapítása szerint a Matáv Rt. gazdasági erőfölényével élt vissza, amikor Internet Protokoll alapú nemzetközi beszéd- és faxátviteli szolgáltatását csak a koncessziós vezetékes- és mobiltelefon szolgáltatóknak nyújtotta, míg más társaságokat ebből kizárt. A cég versenyjogilag elfogadható indokot nem tudott adni a dologra. Ezért a versenytanács a távközlési társaság jogsértését megállapította, a magatartás folytatásától eltiltotta és ötmillió forintra bírságolta. Az eltiltás következményeként a Matávnak meg kell teremtenie a jogi lehetőségét, hogy azoknak a telefonszolgáltatóknak, akikkel műszakilag lehetséges és nincs konkrét elzárkózási indok, ezt a szolgáltatást is nyújthassa.



2000. július 06., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület