CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Kevesebb gyümölcs lesz


Az almát és a körtét kivéve az idén a tavalyinál kevesebb gyümölcs terem hazánkban. Almából és körtéből ugyan több termés várható, ám a rendkívüli meleg idő hatására szederből 30-35, meggyből 15-20, cseresznyéből 25-30, málnából 50, őszibarackból 5-10, kajsziból 10- 15, feketeribizliből pedig 20 százalékkal kerül kevesebb a piacokra, mint az előző évben. A kisebb mennyiség oka a meleg, száraz tavasz, amely a növények virágzását zavarta meg. Szederből, szilvából, dióból és mandulából azonban várhatóan a tavalyi mennyiség ez évben is megterem. A KSH összegzése szerint 1999-ben az összes gyümölcstermés 55 százalékát adó almatermés elérte a 443 ezer tonnát. Körtéből 38 ezer, cseresznyéből 19 ezer, meggyből 44 ezer, szilvából 93 ezer, kajsziból 38 ezer és őszibarackból 71 ezer tonna termett. Az Európai Unió a gyümölcsre nem határoz meg termelési kvótát, ezért a gyümölcságazat kitörési pontként nagy szerepet játszhat a magyar mezőgazdaság EU-hoz való felzárkózásában. Ehhez a globalizálódó élelmiszerhálózatokkal szembeni közös termelői fellépésére van szükség, ezzel kialakítva megfelelő alkupozíciójukat.

Globális felmelegedés


Egy hamburgi klímakutató pénteki nyilatkozata szerint az Európa jelentős részét és a Földközi-tenger medencéjét sújtó rekkenő hőség a globális felmelegedés következménye. Mojib Latif szerint a jövőben egyre gyakrabban kell hasonló hőhullámokkal számolni, és egyre szélsőségesebb hőmérsékleti értékek várhatók. Közép- és Délkelet-Európa, illetve a mediterrán térség hetek óta senyved a perzselő hőségtől. Román meteorológusok szerint az utóbbi száz évben nem volt példa hazájukban ilyen nyomasztó és tartós hőségre. Horvátországban az utóbbi két napon negyven ember halt meg a szélsőséges időjárásban.

Brazíl tojásdobálási teszt


Védelmi tojásdobálási próbákat tartottak a brazil államfő biztonsági őrei. A több hetes tesztelés eredményeként megállapították: Fernando Henrique Cardoso tökéletes biztonságban van még egy "mestertojásdobásztól" is 60 méteres távolságban. Próbálkozásaik alapján arra jutottak, hogy 60 méterről egy emberi fejet annyira nehéz eltalálni, mint egy legyet négy méterről. A tojástesztbe azután fogtak a biztonsági őrök, hogy az utóbbi hónapokban több brazil politikus megdobáltak tüntetők a kormány gazdasági megszorító intézkedései miatt.

Blair fia őrizetben


Londonban letartóztatták a brit miniszterelnök idősebbik fiát. Euan Blair szerda éjjel részegen hevert a londoni West End központjában, a Leicester Square-en, ahol korábban barátaival az év végi vizsgaidőszak befejezését ünnepelték. Euan letartóztatása a lehető legrosszabbkor jött Tony Blairnek. Kormányára hatalmas nyomás nehezedik, hogy tegyen hatékony lépéseket az elszaporodott utcai bűncselekmények megfékezésére. Olyan állapotban volt, hogy a rendőrjárőr mentőt hívott a fiatalemberhez. Nem szállították kórházba, a közeli rendőrőrsre kísérték be. Euan Blair ráadásul hamis nevet, címet adott meg a rendőröknek, és korát is letagadta. Hajnalban vádemelés nélkül hazakísérték. Kiskorú lévén, szüleivel kell később megjelennie a rendőrőrsön, ahol döntenek majd a büntetésről, amely figyelmeztetés is lehet, de akár vádat emelhetnek ellene közösségellenes magatartás miatt.

Bajor sífelvonó baleset


Harmincan megsérültek Bajorországban, az Allgdui-Alpokban fekvő Oberstdorfnál, amikor csütörtök délután a síelőket szállító drótkötélpálya egyik gondolája nekiszaladt egy állomás betonoszlopának. 6 személy állapota súlyos, de nem életveszélyes. A sérülteket mentőhelikopterrel, valamint a hegyimentők és Vöröskereszt alakulatainak segítségével szállították a közeli kórházakba. A szerencsétlenség következtében még késő este is mintegy százan vártak arra, hogy helikopterekkel leszállítsák őket a Nebelhornról - írta a dpa hírügynökség.

Buszbaleset: 27 halott


Két spanyol egyházi iskola tanulói utaztak azon az autóbuszon, amely csütörtökön szerencsétlenül járt Soria város közelében. A balesetben meghalt az autóbusz és a tehergépkocsi vezetője, és 25 gyerek. További legalább 13 személy megsérült. A diákok Ó-Kasztíliába utaztak, a Duero folyó melletti Aranda de Duero városban lévő nyári táborba. Az áldozatok névsorát még nem hozták nyilvánosságra, de a spanyol útfelügyelet illetékese megerősítette: a Barcelona melletti Modolell de Vildecans és a Sant Esteve egyházi iskolák 15-18 éves tanulói utaztak az autóbuszon, amely egy teherautóval ütközött össze csütörtökön délután. Az első megállapítások szerint a tragédiát a teherautó okozta, amely egy kanyarban átsodródott a szemben haladó forgalom sávjába.

Magyar lányokat zaklatott a szatír


Az olasz csendőrség a napokban letartóztatott egy olasz férfit, aki egy ostiai nemzetközi kempingben magyar diáklányokkal és tanárnőjükkel próbált erőszakoskodni. A pedagógus kereste fel a római magyar konzulátust, hogy beszámoljon az esetről. A csendőrség jelentéséből kiderül: Gianni Di Napoli 36 éves volt ökölvívó bajnok - a helyi tengerpart biztonságára ügyelő egyik cég alkalmazottja - a napokban többször illegálisan behatolt a nemzetközi kempingbe, ahol magyar diákcsoportok is nyaralnak. Az egyik magyar táborozó elmondta az MTI tudósítójának: gyakorlatilag ruhátlanul - egy szál törülközőt csavarva dereka köré - két éjszaka is bement a tizenöt éves lányok alvóhelyére, és fajtalankodni próbált velük. Mindkét esetben a lányok sikoltozására menekült el a helyszínről. A harmadik próbálkozásakor fogták el.

Hódít az online kajavásárlás!


Egy előrejelzés szerint az élelmiszerek internetes értékesítésének forgalma öt év múlva eléri az 55 milliárd eurót, ami a teljes kereskedelmi forgalom 5%-át adja majd. Jelenleg élelmiszereket jellemzően fiatal, az átlagosnál magasabb jövedelmű felhasználók vásárolnak az interneten, akik közül 40%-nak gyerekei is vannak. Bár a megrendelés teljesítésére gyakran egy hetet kell várni, 13% a hibás teljesítések aránya, mégis a megrendelők 90 százaléka ajánlja a szolgáltatást másoknak is. Év végére a Forrester cég által megkérdezett kereskedők 77 %-a jelenik meg az interneten kínálatával.



2000. július 07., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület