CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Nem sikerült a rakétafogó


Sikertelen volt az a 100 millió dolláros rakétaelfogó kísérlet, amelyet szombaton hajnalban hajtottak végre az Egyesült Államokban, a rakétavédelmi rendszer előkészítéseként. A Pentagon szerint a Csendes- óceán egy szigetéről felbocsátott ellenrakéta eltévesztette az ellenséges támadóeszköz szerepét játszó vaktöltettel ellátott célt, amelyet a kaliforniai Vanderberg támaszpontról közép-európai idő szerint reggel hat órakor útnak indított Minuteman-II rakéta hordozott. A rakéta felbocsátását a Greenpeace környezetvédő csoport tagjai meg akarták akadályozni, de a Vandenberg légi bázisra behatolt zöld aktivistákat letartóztatták. Ahhoz, hogy Clinton elnök az országos rakétavédelmi rendszer (NMD) létrehozásának megkezdéséről döntsön, legalább két sikeres kísérletre lenne szükség. Eddig egyetlen sikeres próba volt, tavaly októberben. A második, januári teszt a mostanihoz hasonlóan kudarccal végződött. Moszkva azonnal reagált: az orosz külügyminisztérium illetékese reményét fejezte ki, hogy a sikertelen kísérlet nyomán Clinton nem hoz döntést a rakétavédelmi rendszer bevezetéséről.

45 milliárdos kötvényprogram


A MATÁV megbízást adott az ABN-Amro (Magyar) Bank Rt., a CA-IB Értékpapír Rt., a CIB Értékpapír Rt., a Deutsche Bank Rt., az MKB Értékpapír és Befektetési Rt., valamint az OTP Értékpapír Rt. részére 45 milliárd forint összegű kötvény-kibocsátási programjának és annak keretében az első, 10 milliárd forint összegű kötvénykibocsátásnak a megszervezésére. A cég gazdasági vezérigazgató-helyettese, John Brady a program indítása alkalmából rendezett befektetői tájékoztatón elmondta: „A kibocsátás a vállalat régóta követett finanszírozási stratégiájának megvalósításában újabb mérföldkő; a forrásbevonás a deviza adósságállomány forinttal történő refinanszírozását és ezen keresztül az adósságállomány forintarányának további növelését teszi számunkra lehetővé."
Az első nyilvános hazai vállalati kötvényprogram dokumentációját a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2000. június 26-i határozatában hagyta jóvá. A program a MATÁV számára lehetőséget nyújt 365 nap és 10 év közötti futamidejű, fix vagy változó kamatozású, illetve diszkontkötvények fizikai vagy dematerializált formában, jegyzési eljárás vagy aukció keretében történő kibocsátására. A Berecz & Andrékó Linklaters, a Dr. Horváth Gábor Ügyvédi Iroda, valamint a Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie jogi tanácsadók közreműködésével készített kétnyelvű (magyar és angol), európai sztenderdeknek megfelelő dokumentáció a hazai és külföldi befektetők számára is lehetőséget biztosít a kötvények részletes feltételeinek megismerésére. A kibocsátást követően a MATÁV a szervezőkön keresztül kérelmezni fogja a kötvények Budapesti Értéktőzsdére történő bevezetését. A MATÁV 2003/B kötvény lesz az első dematerializált formában kibocsátott és a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett vállalati kötvény. A másodpiaci forgalom támogatásának céljával a vezető forgalmazók a kötvény teljes futamideje alatt az állampapírokkal megegyező időpontokban árjegyzést biztosítanak, a tőzsdei bevezetést megelőzően a Reuters, azt követően a tőzsde MMTS képernyőjén.

A VNU tovább terjeszkedik


A VNU holland lapkiadó és információszolgáltató csoporthoz tartozó VNU Magazines the Netherlands elvi megállapodást kötött a szintén holland Ilse Médiacsoporttal internetes tevékenységeik egyesítéséről. Az integrációnak köszönhetően Hollandia egyik legnagyobb internetes vállalata jön létre. Jelenleg a két cég honlapjainak oldalait évente összesen 1 milliárd alkalommal látogatják. Havi 1,5 millió látogatójával a legnépszerűbb holland web-oldal (www.ilse.nl) üzemeltetésén kívül az Ilse Médiacsoport szolgáltatásai kiterjednek az ingyenes e-mailre és chat box-ra és egy online aukciós web-oldal működtetésére is. A cég árbevétele 2000-ben várhatóan eléri a 7 millió eurót. A VNU a fogyasztói magazinok, a telefonkönyv-kiadás, az üzleti és egyéb információs szolgáltatások, valamint az oktatási publikációk kiadásának területén tevékenykedik. Világszerte megközelítőleg 16 ezer alkalmazottja van, és az éves árbevétele több mint 2,8 milliárd euró. A VNU honi leányvállalata, a VNU Budapest Lapkiadó Rt. 1999-ben megvásárolta az EKH Kft-t (VICO), és ezáltal Magyarország legnagyobb lapkiadójává vált. A kiadó június 20- án megvásárolta Magyarország harmadik legnagyobb internet-portálját - Startlap.hu/Startlap.com -, s ezzel a magyar internetpiacon is megjelent.

Nokia digitális hálózat Izlandon


A Nokia és a TNet e.h.f. szerződést írt alá arról, hogy a Nokia digitális TETRA hálózati berendezést szállít magánhálózati, országos TETRA-szolgáltatás létrehozására Izlandon. A hálózat kiépítése ebben a hónapban kezdődik el és a TNet várakozása szerint a kereskedelmi szolgáltatást 2000 tavaszán indítják. A TETRA-rendszer biztonságos, digitális, professzionális mobilrádió hálózat olyan szervezetek számára, mint a közrendvédelmi és biztonsági szervek, szállító- és közművállalatok. A szerződés magában foglalja a Nokia TETRA- infrastruktúrájának, szolgáltatásának és TETRA-termináljainak teljes választékát: digitális kapcsoló berendezéseket, bázisállomásokat, diszpécser berendezéseket és hálózatfelügyeleti szolgáltatásokat.

Siemens szoftverfejlesztő központ Szegeden


A Siemens tulajdonú Sysdata Kft., Magyarország egyik jelentős szoftverfejlesztő központja, tovább bővül. A következő évre 5 milliárd forintos forgalmat és összesen több mint 450 magyar informatikai szakember foglalkoztatását tervező vállalat októbertől megnyitja második fejlesztői centrumát Szegeden, amelynek létrehozásával 3 év alatt 500 millió forint befektetését tervezi. A vállalat vezetésének döntésében a helyi egyetemen folyó magas színvonalú, a vállalat profiljába illő informatikus-képzés, a kutatási kapacitás, valamint a városvezetésnek a high-tech cégek melletti elkötelezettsége játszották a fő szerepet. A fejlesztőközpont megnyitását 20 munkatárssal tervezik az Eszperantó utcai irodaházban és egy-két év múlva 70-80 informatikai szakembernek szeretnének munkát biztosítani, akiknek toborzása a telephely létrehozásának bejelentésével egy időben megindult. A leendő fejlesztők ezáltal bekapcsolódhatnak nemzetközi telekommunikációs projektekbe, együttműködve a bécsi, müncheni és budapesti Siemens kollégákkal. A Sysdata vezetése biztos benne, hogy a fővárosi telephellyel megegyező, magas színvonalú munkahelyi körülmények, a hagyományosan jó, fiatalos légkör, a széleskörű szociális juttatások elnyerik a szegedi informatikai szakemberek tetszését is és élnek a vállalat által felkínált lehetőségekkel.

Kánikulai körkép


Újabb kilenc áldozatot szedett pénteken Délkelet-Európa országaiban a szokottnál is jóval nagyobb hőség, jóllehet a térség nagy részében néhány fokkal lejjebb szállt a hőmérő higanyszála. Komoly problémát jelentett az erős szél is, amely - noha csökkentette némileg a hőérzetet - csak még jobban táplálta a kiszikkadt erdőkben és szántóföldeken kigyulladt tüzek lángjait. A legmagasabb nappali hőmérséklet napok óta 45 Celsius fok körül mozgott, de péntekre kissé enyhült az idő. Az előrejelzések szerint a hétvégére újabb melegfront érkezik a Szahara felől, és ismét 40 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Enyhülés legkorábban a jövő hét elején várható. Romániában 14, Törökországban legkevesebb 4, Bulgáriában öt ember vesztette életét a hőség miatt. Boszniában a helyi önkormányzatok kénytelenek voltak vészhelyzetet hirdetni több városban, köztük a délre fekvő Konjicban és a nyugatra fekvő Bihacban az erdőtüzek miatt. Cipruson egyre-másra következnek be áramszünetek, mivel a lakosság a légkondicionálók bekapcsolásával túlterheli a hálózatot.



2000. jĂşlius 08., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület