CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Lincshangulat, ájulás, szervezetlenség

Tegnap kezdetét vette a 30. EFOTT. Az első napon szervezetlenség uralkodott a fesztiválon, csak a résztvevők tűrőképességén múlt, hogy nem lett botrány.

Már korábban hallottuk, hogy gondok lesznek az idei EFOTT-tal, a valósággal való találkozás azonban fájdalmas volt. Először is, egy egyszerű VOLÁN-busz fuvarozta a vasútállomásról a mintegy 5 km-re lévő fesztiválterületre a résztvevőket. Ez a busz valószínűleg kielégíti napközben az igényeket, de az első napon, amelyen érkeztünk, hatalmas tömeg várakozott az állomáson. A gyalogút mellett döntöttünk. Vonulóút - ahogy tréfásan nevezték a szervező Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZNME) hallgatói.

Egy esőfelhőn átkelve (és megázva) végre eljutottunk a bejárathoz. Több mint ezer ember várakozott, jórészük már hétfőn megérkezett, ugyanis korábban úgy volt, hogy lesz 0. nap. Hát nem, sőt, a délre megígért kapunyitás csak fél kettő körül történt meg. A sajtójegy átvétele mintegy egy órába került, de nem idegeskedtünk, ugyanennyit állt a sorban Zámbó Gergő, a ZNME Hallgatói Önkormányzatának elnöke is. Azért tudom ezt biztosan, mert előttem volt. Mivel egykor még nem volt kapunyitás, úgy döntöttünk, körbenézünk a helyszínül szolgáló Velencén. Fél négy körül álttunk be a sorba, de így is két órába telt, amíg bejutottunk. Mi mondjuk szerencsések voltunk, mert valaki reggel kilenctől délután háromig állt sorban a tűző napsütésben (leszámítva a néhány felhős + esős órát). Habár néha lincshangulat uralkodott a tömegen, a főiskolások és egyetemisták hűek maradtak önmagukhoz, és visszafogták magukat. Ennek köszönhető, hogy nem történt semmi súlyosabb baleset. Ugyanis ha a bejárat előtt sorakozó többezer ember megindult volna, akkor nagyon nagy gondba lettek volna a biztonsági erők.

A szervező ZNME és a Valley Hungary mindenesetre bizonyította alkalmatlanságát egy ilyen jellegű fesztivál első napjának a szervezésére. A csúszás után ugyanis - felsőbb utasításra - a biztonsági őrök kipakoltatták az összes táskát, még a sátort és a hálózsákot is átnézték. Fejetlenség uralkodott, sorban nyíltak az újabb bejáratok, ahol mondjuk csak táska nélkül, vagy csak napijeggyel lehetett bejutni. Olyan hírek szállingóztak a bejutottatok kifele, hogy bent további két ellenőrzőpont van, és a kemping területére továbbra sem lehet bejutni. Ráadáasul a programfüzetben megírtaktól eltérően a fél lieteresnél nagyobb palackokat elvették a résztvevőktől.

Persze a hallgatók feltalálták magukat, a közös várakozás során új ismerettségek születtek. Megígértem a tömegnyomorban mellettem sorban álló, nagy valószínűséggel Csaba névre hallgató úriembernek, hogy megemlítem a nevét... Este már vidám hangulatban láttam vissza az Alvin és a mókusok koncerten... Bent ugyanis elfelejtődtek a várakozás nehéz órái, és a fiatalok elfoglalták magukat más teendőkkel.

Bacsárdi László


Délelőtt 11:39:
Megkapom az első SMS-t: "Esik..." Frankó, ismét mellénk áll az időjárás, úgy mint VOLT-on...

Délután 14:38:
"Hat előtt ne gyertek, még nem lehet bejutni, kint állunk..." Elvileg délben volt a kapunyitás...

Délután 15:17:
"Ne gyertek még, rúgjatok be Pesten, nyolc előtt nem lehet bejutni" Mit mondjak, alapból idegesek voltunk mert egy kedves barátunknak ellopták az iratait, telefonját, stb, és ezért nem tud lejönni és akkor még kapjuk a rossz híreket is folyamatosan.

Délután 15:30:
Úgy döntöttünk, kellő mennyiségű alkohollal felszerelkezve, hogy elindulunk Velencére. A vonaton egy kedves bácsi (szintén sörözött) elmondta, hogy majd hol is kell leszállnunk és majd merre induljunk el. 17:05:
Megérkezünk Velencére, madj végignézzük, ahogy a rendőrők megbüntetnek egy sárcot, aki átment a vasúti síneken. Aztán a rend őrei "jó példát mutatva" maguk is átmennek a síneken...

17:15:
A rendőrők megállítottak minket, mert átmentünk a sineken: 30 ezer Ft- ra akarnak megbüntetni minket. Aztán jön még egy srác, őt is bevonják a "fejmosásba". Úgy kb. 10 perc múlva elegendnek azzal, hogy majd a srác - akiről kiderült, hogy joghallgató - elmondja nekünk, hogy mit szabad meg mit nem... Kedves Biztos Urak! Örömmel tudatom Önökkel, hogy az első kocsmában sort kerítettünk erre a megbeszélésre. Útközben ugyan elkövettünk még egy halom szabálysértést, de már megbántuk. :)

18:10:
Meglepő, de már nincsen sor, és kisebb nehézségek árán megkapom a jegyem. Az, hogy már nincsen sajtós karszalag (6 órával a nyitás után...) nemcsak engem lep meg.

18:15
A biztonsági őr elszedi a villám és a vajazó késem. Amikor reklamálok, meg arról érdeklődök, hogy akkor hogyan is fogom én ezt visszakapni, hátranéz a társa és leüvölti a fejét, hogy "Ugyanmár, pont vele szórakozol?!". Fejetlenség, káosz, egyetértés abszolút hiánya.
Sátorverés, kipakolás, majd gyors terepfelderítés: infórmációs pultot nem találtuk meg, minden kicsit olyan össze-vissza.

21:15 " popartmarket.hu _ mert megérdemlem"
Tószínpadon a Pop Art Market csinál hatalmas bulit azoknak, akiket nem vonz annyira a Nagyszínpadon éppen fellépő Tankcsapda. Az énekes, a soproni Szakály Edina és a többi zenekari tag is pörög a színpadon.

22:30 Az SMS kivetítőn a következő SMS olvasható:
"Mi hátrébb vagyunk, Balázs részeg Kelenföldön". Már régen a vonaton kellene ülnie... Kircsi... 1kor mehettünk ki, mert nemigazán sikerült neki a tájékozódás, pedig a zene még akkor is hangos volt, hiszen akkor zenélt még a Gödör sátorban a Jazzékiel, majd utána 2től a Tószínpadon a Jamie Winchester és Hrutka Róbert nevű formáció lépett fel. A csörgődobos srác megint fantasztikusan jól csinálta, jó nézni... :))

Bacsárdi Valéria



2005. jĂşlius 20., szerda 16:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület