CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

KöViM lesz a KHVM


Az Országgyûlés határozata alapján a közlekedési tárca neve Közlekedési és Vízügyi Minisztériumra változott, a lehetséges rövidítés azonban problémát okozott, így a jövõben nem a már foglalt KVM, hanem a KöViM betûszót használja a minisztérium. A Parlament június 20-án szavazta meg a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium elnevezésének megváltozásával kapcsolatos törvénymódosítást. A minisztériumaink felsorolásáról szóló 1998. évi törvény módosítása után a tárca elnevezése Közlekedési és Vízügyi Minisztérium lett - olvasható a Magyar Közlöny 64. számában. A tárca új nevének rövidítése azért volt probléma, mert a szóba jöhetõ KVM betûszóval a korábbi Környezetvédelmi Minisztériumot jelölték és több olyan jogszabály még mindig érvényben van, ami erre vonatkozik, ráadásul egy rövidítést csak egyszer lehet használni a minisztériumokat illetõen.

Ötéves áldozat


A Koszovóban állomásozó békefenntartó erõk egyik amerikai katonája hétfõ délután véletlenségbõl agyonlõtt egy ötéves albán nemzetiségû kisfiút Cerkez Sadovina faluban. A mellkasán és karján megsebesült gyermeket azonnal beszállították egy amerikai katonai kórházba, ám az orvosok már nem tudtak rajta segíteni. A KFOR minden részletre kiterjedõ vizsgálatot indított az eset felderítése érdekében. A tragikus esemény délután fél kettõ körül történt a kelet-koszovói Cerkez Sadovina iskolájában, ahol több amerikai kéksisakos éppen az iskola kerítését javította. Az egyik katona az ott lévõ mintegy harminc gyerekkel játszott, amikor véletlenségbõl elsült fegyvere, és a három kilõtt golyóból kettõ eltalálta az ötéves Gentrit Rexhepit. A kisfiú egy órával késõbb belehalt sérüléseibe.

Lemondott Weizman


Ezer Weizman izraeli államfõ hétfõ este benyújtotta lemondását. A lemondólevelet Arie Sumer, az elnöki hivatal fõigazgatója adta át a knesszet épületében Avraham Burg parlamenti elnöknek, aki Weizman utódjának július 31-i megválasztásáig ellátja majd az államfõi teendõket. A törvény szerint a lemondás 48 óra múltán lép hatályba. A 76 esztendõs Weizman három évvel megbízatásának lejárta elõtt távozik - korrupciós ügyek miatt. Hosszú idõn át ellenállt a politikai elit és a sajtó nyomásának, míg végül május 28-án bejelentette, hogy július 10-én lemond, nem várva be a megalázó parlamenti procedúrát. Bukását az idézte elõ, hogy kitudódott: a nyolcvanas években, amikor képviselõ és miniszter volt, 450 ezer dollár értékben kapott "ajándékokat" egy francia üzletembertõl. Sokan biztosra veszik, hogy Ezer Weizman utódja a Nobel-békedíjas Simon Peresz munkapárti exkormányfõ lesz. Eddig egyetlen vetélytársa az 55 éves Mose Kacav jobboldali képviselõ, volt miniszter.

Gyilkos szemétdomb


Özönvízszerû esõzések elõidézte földcsuszamlás következtében hétfõn ledõlt Manilában egy 15 méter magas szemétdomb, maga alá temetve a környék szegénynegyedének viskóit. A szerencsétlenség legkevesebb 37 halottja van, több mint 60 személy után még kutatnak. Manila polgármestere elmondta: a katasztrófa az "ígéret földjének" nevezett szegénynegyed közepén található szeméttelepen következett be, amely egy futballpályánál háromszor nagyobb kiterjedésû területen fekszik, és ahová naponta 1200 tonna szemetet szállítanak a Fülöp-szigeteki fõvárosból. Rádiójelentések szerint a szeméthegy leomlásakor egy villanyvezeték kisebb tüzet is okozott. A szeméttelep közvetlen környékén több száz olyan nincstelen él, aki üres üvegek és egyéb eldobált tárgyak gyûjtögetésébõl és eladásából próbálja megkeresni a legszükségesebbekre valót.

Görög szükségállapot


Az athéni kormány országos szükségállapotot rendelt el a Görögország szinte minden térségében pusztító erdõ- és bozóttüzek miatt. Vaszo Papandreu görög belügyminiszter közölte, mintegy száz erdõtûz tombol, ezért vasárnap este válságülésre hívta össze csaknem az egész kormányt. A hadsereget már korábban bevonták a mentésbe; személyi állománnyal, valamint jármûvekkel segíti az oltási munkálatokat. Különösen súlyos a helyzet a korábbiakhoz hasonlóan Számosz szigetén. Ott eddig egy ember meghalt. Több mint 2000 hektárnyi erdõ és szántóföld elpusztult, és házak tucatjai dõltek romba a tûz következtében. Közép- és Dél-Görögországban vasárnap este két fontos országutat le kellett zárni Athén és a nyugat-görögországi Pátra kikötõváros, valamint ugyancsak a fõváros és az észak-görögországi Szaloniki kikötõváros között. Az oltási igény meghaladja a tûzoltóság erejét. Televíziós beszámolók szerint a testület három napja óta éjjel-nappal dolgozik.

A DT megvenné az Infoseek-et


A világ egyik legnagyobb távközlési cége a Deutsche Telekom megvásárolná Németország egyik legnépszerûbb keresõjének az Infoseek.de 25 százalékos részesedését a Walt Disney-tõl. A DT így megszerezné a keresõ ötven százalékát, amely a statisztikai adatok szerint a második leglátogatottabb keresõ Németországban. Természetesen az Infoseek.de a vásárlás után a T-Online érdekeltségébe tartozna. A Deutsche Telekom ezzel az akcióvla tovább növelné internetes érdekeltségeit és ezzel potenciális versenytársa lenne az Európába betörni készülõ amerikai dotcom cégeknek.

Bor és sajt helyett Internet


Lionel Jospin francia miniszterelnök Párizsban bejelentette, kormánya a következõ három évben 3 milliárd francia frankot költ az internetes fejlesztésére Franciaországban. A pénz zöme a képzést és a megismertetést szolgálja és ezen kiadással szeretnék csökkenteni az ország lemaradását ezen a téren más nyugat-európai államokhoz képest. A program egyik fõ célja nyilvános internetezési lehetõségek teremtése a nagyközönség számára. A tervek szerint összesen hétezer helyre telepítenek internetes elérést biztosító készülékeket szerte az országban. A pénzbõl emellett - képzési támogatás révén - mintegy 4 ezer munkahelyet szeretnének teremteni az internet- és a multimédia-ismeretek oktatására. Részben állástalanokat tanítanának be a világhálón való bolyongás, munka fortélyainak megismertetésére. Számítások szerint a francia háztartásoknak csak 15,4 százaléka rendelkezik internetezési lehetõséggel, míg ez az arány Nagy-Britanniában 26,9 %, Németországban pedig 22,1 %.

Biztosítás válás esetére?


Catherine Zeta-Jones brit színésznõ évi kétmillió fontot (3,2 millió dollárt) kap Michael Douglastõl, ha házasságuk zátonyra fut és válással végzõdik. A Daily Star címû brit napilap kedden számolt be arról, hogy a 30 éves színésznõnek mégiscsak sikerült kicsikarnia a számára kedvezõ feltételeket. Cserébe viszont Catherine kénytelen volt lemondani arról az elképzelésérõl, hogy az idén szeptember 25-re tervezett esküvõt szülõvárosában, a walesi Swansea városban tartsák. A közismert színész páros végül is Los Angelesben köti majd össze életét. A helyszín kiválasztásának egy oka van: tekintettel voltak Michael Douglas édesapjának idõs korára. (Kirk Douglas már 84 éves.) Az 55 éves Michael Douglasnek már van egy húszéves fia elõzõ házasságából, Catherine Zeta-Jones pedig most várandós Michael gyermekével. A népszerû amerikai színész vagyonát 150 millió fontra becsülik.



2000. jĂşlius 12., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület