CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Clyde öngyilkossága


A nemrég elfogott bűnöző páros -akiket a közvélemény csak miskolci Bonnie és Clyde-nak hívott- férfi tagja ma öngyilkos lett. A két bűnözőt áprilisban fogta el a magyar rendőrség egy bravúros akció keretében. F. Lászlót gyilkossági kísérlet miatt tartották előzetes letartóztatásban, ma reggel azonban lepedőkből csavart kötéllel felakasztotta magát

Észak-Korea követelése


Észak-Korea továbbra is egymilliárd dollárt követel az Egyesült Államoktól cserébe azért, hogy leállítsa rakéta-exportját - jelentette ki szerdán Kuala Lumpurban Dzsang Csang Cson, a phenjani külügyminisztérium amerikai ügyekben illetékes igazgatója a két ország küldöttsége között zajlott háromnapos tárgyalások befejeztével. Mivel ez a fegyverexport jelenti Észak-Korea egyik legnagyobb valutaforrását, Phenjan ezt az összeget állapította meg kárpótlásul kieső jövedelmeiért. Az Egyesült Államok elsősorban azt nehezményezi, hogy Észak-Korea az úgynevezett "latorállamoknak", mindenekelőtt Pakisztánnak és más közel-keleti országnak ad el nukleáris robbanófejek hordozására alkalmas rakétákat, illetve rakétához való alkatrészeket.

Föld körül a Zvezda


A Bajkonur űrközpontból szerda reggel a Proton-K hordozórakétával sikeresen Föld körüli pályára állították a Zvezda-modult, a Nemzetközi Űrállomás harmadik egységét. Zvezdáról küldött első adatok arról tanúskodnak, hogy felbocsájtás a tervezett paraméterek szerint történt, és teljes sikernek tekinthető. A 19 tonnás, 13 méter hosszú Zvezda modulnak a tervek szerint július 26-án automatikus üzemmódban kell csatlakoznia az űrállomás elsőként pályára állított két egységéhez, az orosz Zarjához és az amerikai Unityhez. Ha ez nem sikerülne, akkor az úgynevezett "nulladik" űrmissziót bocsátják fel, azaz két orosz asztronautának ez esetben kézi vezérléssel kell végrehajtania a műveletet.
A modult orosz mérnökök tervezték, csak a számítógépes részét készítették európai és amerikai szakemberek. Mindez csaknem 320 millió dollárba került. A Zvezdán - amely egyike lesz az űrállomás "szolgálati egységeinek" - az űrbéli életvitelhez szükséges berendezéseket, "bútorokat", mindegyik űrhajósnak külön alvórekeszt, konyhafelszerelést, ebédlőasztalt, hűtőszekrényt, mosdót és sportfelszereléseket helyeztek el. A modul három, egymástól hermetikusan elválasztható részegységből áll, összesen 14 ablak található rajta. Napelemeinek fesztávolsága 30 méter. A Zvezdát önálló, pályán tartást biztosító hajtóművekkel, illetve kommunikációs berendezésekkel látták el. A modul külső burkára két matricát ragasztottak: az egyik az orosz zászlót, a másik a Pizza Hut amerikai étteremhálózat reklámját ábrázolja. A matricák olyan különleges anyagokból készültek, amelyek kibírják a mínusz 200 és plusz 300 Celsius fok közötti hőmérsékletingadozásokat, illetve hosszú ideig ellenállnak az ibolyántúli sugarak és a kozmikus sugárzás romboló hatásának. A Pizza Hut jelvénye kilenc négyzetméteres felületet foglal el a modulon. Üzleti titok, hogy az amerikai cég mennyit fizetett a reklámért.

Börtönlázadás Brazíliában


A több száz elítélt felgyújtotta a börtön egy részét, és túszokat is ejtett. A Curitiba városban lévő börtön mintegy 800 foglya 15 börtönőrt, egy tanárt és két papot ejtett fogságba, de a papokat és a tanárt később szabadon engedték. A rossz életkörülményekre panaszkodó lázadók azt követelik, hogy csökkentsék büntetésük időtartamát, és szállítsák át őket egy másik börtönbe. A jelentés szerint Brazíliában igen gyakoriak a börtönlázadások, és ennek az az oka, hogy a büntetés- végrehajtási intézmények túlnyomó többsége túlzsúfolt, a börtönökben eredeti befogadóképességükhöz képest sokkal több elítéltet őriznek. A curitibai börtönt is elméletileg 300 emberre méretezték, ehelyett azonban mintegy 800 rabot őriznek falai között.

Emelkedett a Yahoo!


A június 30-án végződött pénzügyi negyedévet 74 millió dollár nettó nyereséggel zárta a Yahoo, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elért 27 millió dollárral, az eredmény 20 százalékkal jobb eredmény az Wall Street előrejelzéseinél. A cég forgalma 270 millió dollár volt az utolsó negyedévben, ez 110%-os növekedés a tavalyi 128,5 millió dollárhoz képest. A jó eredmények mögött a hirdetési bevételek erős növekedése áll. A tőzsdei nyitvatartás alatt a cég részvényei 4,50 dollárral 105,50 dollárra csökkentek, majd a zárás után 14%-kal 121 dollárra emelkedtek - ez utóbbinak pozitív hatása lehet a mai Nasdaq nyitásra is.

Növekvő online hirdetési kiadások


Az AdZone Interactive legutóbbi felmérése szerint januártól júniusig 54%-kal nőttek az Internetes hirdetési kiadások, dacára annak, hogy sok szó esett az utóbbi időben a .com cégek hanyatlásáról. Egészen pontosan a januári 818,5 millió dollárról 1,26 milliárd dollárra emelkedtek a hirdetési kiadások júniusra. A legnagyobb 10 cég hirdetési kiadásai 367 millió dollárt tettek ki júniusban, az első helyen a RealNetworks állt 103,5 millió dollárral. Az AOL 65 millió dollárt költött Internetes hirdetésekre, míg a Yahoo 46 millió dollárt.

Balettozó jedik


George Lucas még látványosabbá teszi az Episode Two harci jeleneteit, oly módon, hogy háromféle stílussal ruházza fel a Jedi lovagokat. A Jedik harcmodorát a távol-keleti harcművészetek vívóstílusa, a cirkuszi akrobatika és a balett együttesen jellemzi majd. Ennek megfelelően a kung-fu bajnokok mellett artisták és balettművészek is barna csuhát öltenek majd: a különböző stílusok pedig a számítógép segítségével keverednek majd össze az egyes harci jelenetekben. Egy összecsapás egyik mozzanata úgy fest majd, hogy például a lovagok karddal hárítanak, majd akrobatikusan átrepülnek ellenfelük felett, és néhány elegáns balettlépéssel kerülik ki az ellenfél csapását. Lucas azt is megerősítette, hogy Yoda mester is harcba száll, eleget téve a rajongók széles tömegei kívánságának, akik kifogásolták, hogy az idős manó eddig kimaradt a látványosabb jelenetekből.

Megújult a Prím Online


Mától arculatot váltott az egyik legerőteljesebben gyarapodó magyar informatikai vertikális portál, a www.prim.hu címen elérhető Prím Online. A formai változások tartalmi gazdagodással is párosulnak: új, a régitől kissé komolyabb szerkezet segíti eligazodni az oldalra látogatókat az informatikai hírek és cikkek között. A Prím, amely 1996 óta üzemeltet különböző website-okat, már közel tíz éve tevékenykedik informatikai kiadóként. Jelenleg a tizedik évfolyamában járó VGA Monitor, és az ötödik évfolyamú Internet Kalauz és Business Online kiadója. Az új csoportosítás amellett, hogy jól kiszolgálja a különféle érdeklődési köröket, lehetővé teszi a Prím papírkiadványainak besorolását is, így például a Business Online webes archívuma az üzleti hírekhez kapcsolódva jelenik meg a site-on, az Internet Kalauz helye a "kalauz" csoportban van, a VGA Monitor cikkei pedig a tecnológiai hírek hátteréül szolgálnak.



2000. jĂşlius 12., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület