CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Azonosították a madridi merényletek értelmi szerzőjét
A torontoi Pearson repülőtéren kigyulladt egy utasszállító repülőgép
Romániában több mint 2300 útlevelet vont vissza a határőrség
Irakban holtan találtak egy független amerikai újságírót.
Izraeli kivonulás
Veszteségei miatt a Transil Rt. megszűntette a Bukarestben megjelenő Romániai Magyar Szó kiadását
Kínában öt év börtönre ítéltek egy ellenzéki írót az interneten publikált írásai miatt
Megkezdték a Discovery javítását az űrben
Irán vallási vezetője, Hamenei ajatollah áldását adta a nemrég megválasztott államfőre
Bugár Béla szerint a magyar kormánynak nem kell attól tartania, hogy a kettős állampolgárság választójoggal is járna.


Hazai hírek

Határidőre befejeződött a mezőgazdasági intervenciós felvásárlás
Országos demonstrációt terveznek a tejtermelők
Még mindig felvételi
A roma holokausztra emlékezett közleményében a köztársasági elnök.
Záhony helyett más közúti átkelőt válasszanak
A jövőben jól látatóan kell kiírniuk áraikat a benzinkutaknak
Ma folytatja a meghallgatásokat az Országgyűlés Zwack-bizottsága
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közvetlenül nem avatkozhat a piaci folyamatokba
Gazdaság
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Azonosították a madridi merényletek értelmi szerzőjét
A spanyol rendőrség azonosított két szíriai származású spanyol állampolgárt, akik a gyanú szerint a tavalyi madridi merénylet értelmi szerzői voltak. Sajtóértesülések szerint a rendőrség még márciusban átadott egy jelentést a bíróságnak, amely szerint a két gyanúsított kapcsolatban van az al-Kaida terrorhálózattal. A két férfi letartóztatásban van. A spanyol rendőrség és a belügyminisztérium egyelőre nem kommentálta az idézett értesüléseket. A 2004 márciusában történt robbantásos merényleteknek 191 halálos áldozata és több mint 1500 sebesültje volt.

A torontoi Pearson repülőtéren kigyulladt egy utasszállító repülőgép
A torontoi Pearson repülőtéren kigyulladt egy utasszállító repülőgép, miután leszálláskor túlszaladt a kifutóplyán és egy vízmosásba zuhant . Az Air France Párizsból érkezett repülőgépe egy árokba futott. A CNN hírtelevízió tudósítói szerint több, mint kétszázan voltak a fedélzeten. A hírügynökségek jelentése szerint mindenki túlélte a balesetet. A repülőtéri hatóságok közölték, hogy 43 könnyű sérültje van a balesetnek. A kanadai közlekedési miniszter szerint valóságos csoda, hogy senki sem vesztette életé. A csaknem 300 utasnak és 12 fős személyzetnek a vészkijáratokon át sikerült elhagynia a gépet, mielőtt lángba borult. Az utasszállító viharos időben érkezett a torontoi repülőtérre, szemtanúk szerint villám csapott a repülőgépbe. A Pearson repülőteret lezárták, a járatokat Ottawába, illetve több közeli repülőtérre irányították át. Nem volt magyar a Torontóban balesetet szenvedett repülőgépen.

Romániában több mint 2300 útlevelet vont vissza a határőrség
a hazatérő román állampolgároktól, mert az engedélyezett 90 napnál tovább maradtak a schengeni országokban. Attól függően, hogy hány nappal lépték túl a tartózkodási időt, egytől öt évig terjedő időre vonták vissza az útlevelüket.

Irakban holtan találtak egy független amerikai újságírót.
Steven Vincentet ismeretlenek lőtték le Bászrában, a városközpont egyik utcáján. Az amerikai újságíró két hónapja tartózkodott a dél-iraki városban. Steven Vincent szabadúszóként a The New York Timesnak és egy keresztény újságnak küldött tudósításokat. Könyvet is írt Irakról A vörös zóna címmel, és jelenleg egy Bászráról szóló köteten dolgozott.

Izraeli kivonulás
A radikális palesztin szervezet, az Iszlám Dzsihád utasította fegyvereseit, hogy ne lőjenek rakétákat izraeli célpontokra a gázai kivonulás előtti időszakban - jelentette az AFP hírügynökség. Este zsidók tízezrei tüntettek az izraeli Szderot városában, tiltakozásul a Gázai övezetben lévő telepek kiürítése ellen, amelyet a hétvégén kezdenek meg. A megmozdulás miatt készültségbe helyezték az izraeli rendőrséget, a térségben összesen 15 ezer katonát és rendőrt mozgósítottak a kivonulás ellenzőivel szemben.

Veszteségei miatt a Transil Rt. megszűntette a Bukarestben megjelenő Romániai Magyar Szó kiadását
, így 58 év után nem jelent meg a magyar nyelvű lap a román fővárosban - írja a Népszabadság. A Romániai Magyar Szó első számát 1947. szeptember elsején készítették. A lap 1953-tól Előre néven Románia néptanácsainak napilapjaként jelent meg, majd 1989-től ismét régi nevén volt kapható.

Kínában öt év börtönre ítéltek egy ellenzéki írót az interneten publikált írásai miatt
- közölték jogvédő szervezetek. Csang Lint az állambiztonság veszélyeztetése címén ítélte el a bíróság, amiért úgymond a kínai alkotmánnyal ellentétes cikkeket és tanulmányokat tett közzé a világhálón. Az írót január végén tartóztatták le, amikor részt akart venni Csao Ce-jang volt pártfőtitkár temetésén, aki 1989-ben megpróbált tárgyalni a pekingi Tienanmen téren demokráciát követelő diákokkal.

Megkezdték a Discovery javítását az űrben
Egy órája megkezdődött az űrkutatás történeténekk eddigi legkockázatosabb javítása. Steve Robinson a tervek szerint kézzel vagy kis fűrésszel távolítja el a hőszigetelő csempék közötti kitüremkedést. A NASA központjában nem tagadják, hogy az egyedülálló javítást azért rendelték el, hogy nehogy megismétlődjön a Columbia két évvel ezelőtti tragédiája. Űrhajózási szakemberek szerint maga a javítás viszonylag egyszerűnek számít, de az űrhajósoknak nagyon vigyázniuk kell, hogy meg ne sértsék az űrsikló hőpajzsát alkotó lemezeket. Az űrrepülőgépek 24 éves történetében űrhajósok még soha nem végeztek külső javítást a sikló alsó részén.

Irán vallási vezetője, Hamenei ajatollah áldását adta a nemrég megválasztott államfőre
, ezzel megkezdődött Mahmúd Ahmadinedzsád beiktatása. A konzervatív nézeteiről ismert politikus az iszlám forradalom óta az első világi elnök Iránban, júniusig ő volt Teherán főpolgármestere. A nemzetközi közösség vezető államai aggodalommal fogadták megválasztását, mert attól tartanak, hogy vezetésével az ország atomprogramját esetleg katonai célok megvalósítására használják. Mahmúd Ahmadinedzsád első elnöki nyilatkozatában a nukleáris fegyverek világméretű felszámolását sürgette.

Bugár Béla szerint a magyar kormánynak nem kell attól tartania, hogy a kettős állampolgárság választójoggal is járna.
A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke kijelentette: egyetlen határon túli magyar szervezet sem kívánja, hogy a választóit bevonják a magyarországi belpolitikai csatározásokba.
A politikus sérelmezte, hogy a határon túl élő magyarok képviselőit nem hívták meg a múlt héten Budapesten tartott nemzetközi szakértői konferenciára, amelyen a kettős állampolgársággal foglalkoztak.
A kormánymegbízott, Avarkeszi Dezső megerősítette: fel sem merült, hogy a szakértői konferenciára politikusokat is meghívjanak. Mint mondta, a külhoniakkal legkésőbb szeptember elején tárgyalnak a különleges közjogi státusról, utána pedig a magyarországi pártokkal egyeztet a kormány.



Hazai hírek




Határidőre befejeződött a mezőgazdasági intervenciós felvásárlás
Határidőre befejeződött a mezőgazdasági intervenciós felvásárlás, az összes felajánlott gabona a raktárakba került - közölte a Földművelésügyi Minisztérium politikai államtitkára. Pásztohy András elmondta: a mintegy 4 millió tonna intervenciós gabonakészletből 1,5 millió tonnányira már keret-megállapodás jött létre és az unió kötelezettséget vállalt arra, hogy a fennmaradó 2,5 millió tonnát is kiszállítja az országból. A Fidesz határozottabb agrárpolitikát vár a kormánytól itthon és az uniós fórumokon is. Az ellenzéki párt közleménye szerint a kabinet aratási sikerjelentéseinek kevés köze van a valósághoz.

Országos demonstrációt terveznek a tejtermelők
Országos demonstrációt terveznek a tejtermelők, amennyiben a multinacionális cégek nem szüntetik meg a dömpingárakat és nem szigorítják a minőség-ellenőrzést. Tegnap két nagyáruház előtt is tüntettek. A Tej Terméktanács elnöke elmondta: egyeztetnek a földművelésügyi minisztériummal, majd az összes áruházláncnak megküldik követeléseiket. Tiltakoznak a dinnyetermelők is, ők azt kifogásolják, hogy a hipermarketekben a magyarnál jóval alacsonyabb áron kínálják a Görögországból behozott dinnyét. Az áruházláncok képviselői arra hivatkoznak, hogy jó szerződéseket kötöttek, ezért van lehetőségük olcsón árulni a görögdinnyét.

Még mindig felvételi
A rektori konferencia elnöke szerint idén nagyon sok jó képességű hallgató nem tudott bekerülni az egyetemekre, ezért el kellene gondolkodni azon, ragaszkodjanak-e az egyetemek az emelt szintű érettségihez. Klinghammer István azután nyilatkozott, hogy tíz rektortársával konzultációt tartott a kérdésről. Az elnök a Rektori Konferencia szeptemberi állásfoglalását ígérte az érettségi és a felvételi ügyében, hogy - mint mondta - a végzős középiskolások tisztában legyenek azzal, mit várnak el tőlük az egyetemek.
A Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint az egyetemek vezetői egyet értenek azzal, hogy tegyék kötelezővé az emelt szintű érettségit. Ha az egyetemek szeptemberben megszavazzák az elképzelést, akkor 2007-től csak emelt szintű vizsgával lehet majd továbbtanulni. Jövőre még az idei rendszer lesz érvényben, azaz csak a nyelvszakokon lesz kötelező az emelt szint. Ha azonban a rektorok szeptemberben megszavazzák a szigorítást, akkor 2007-től már csak emelt szintű érettségivel lehet jelentkezni egyetemre és főiskolára.

A roma holokausztra emlékezett közleményében a köztársasági elnök.
A roma holokausztra, az 1944. augusztus 2-án meggyilkolt roma áldozatokra emlékezett közleményében a köztársasági elnök. Mádl Ferenc úgy fogalmaz, hogy a ma élő utódoknak elháríthatatlan felelőssége hűen megidézni a múltat, és következetesen elítélni a gyilkos és embertelen eszméket, a faji megkülönböztetést. Megemlékezést tartottak az Országos Cigány Önkormányzat székházánál is. A kormány és a parlamenti pártok képviselői, valamint a cigány önkormányzat elnöke azt hangsúlyozták, hogy Magyarországon nincs helye a kirekesztésnek és a megkülönböztetésnek.

Záhony helyett más közúti átkelőt válasszanak
A Határőrség azt javasolja az Ukrajnába tartó autósoknak, hogy Záhony helyett más közúti átkelőt válasszanak, mert reggel megkezdődött a Tisza-híd felújítása. A munkák idején egy sávon, a két irányt félóránként váltva engedik át az autókat. Az útépítés idejére az ukrán határnál Lónya, Barabás, Beregsurány vagy Tiszabecs átkelőt ajánlja a Határőrség.

A jövőben jól látatóan kell kiírniuk áraikat a benzinkutaknak
A Gazdasági Minisztérium döntése szerint kötelező jól láthatóan kiírni az üzemanyagok árát a benzinkutak hirdetőoszlopaira. Augusztus végére az összes kútra kikerül az ártábla. A fogyasztóvédelemért felelős Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium javaslata nyomán a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium módosította árrendeletét. Az olajtársaságok az utóbbi hetekben kezdtek megszabadulni áraikat hirdető oszlopaiktól, illetve az árakat hatalmas plakátokkal tették láthatatlanná. A társaságok az európai uniós gyakorlatokra hivatkozva kezdték titkolni áraikat, miután a MOL bejelentette, előzetes figyelmeztetés nélkül változtatja árait a jövőben.

Ma folytatja a meghallgatásokat az Országgyűlés Zwack-bizottsága
Draskovics Tibor volt, és Veres János jelenlegi pénzügyminisztert hallgatja meg mai ülésén az Országgyűlés Zwack-bizottsága. Font Sándor, a bizottság fideszes elnöke elmondta: Draskovics Tibor miniszteri és Veres János államtitkári poszton volt, amikor a pénzügyi tárca benyújtotta a jövedéki törvényhez azt a módosító javaslatot, amely mentességet adott a vámtarifa besorolással kapcsolatos adóhátralék kifizetése alól. Ugyancsak ma tartja ülését az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság, itt a Balassagyarmati Fémipari Kft. privatizációjával kapcsolatos kérdésekről tárgyalnak.
Nem jelentek meg az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság ülésén a testület kormánypárti tagjai. Vadai Ágnes, a bizottság MSZP-s tagja elmondta: a szocialista képviselők szabadságukat töltik, ezért nem tudnak ott lenni az ülésen. A szocialista képviselő szerint Szijjártó Péter, a bizottság fideszes elnöke ígéretet tett arra, hogy nem hívja össze a testületet. Szijjártó Péter közölte: a bizottság a kormánypárti képviselők távolmaradása ellenére is határozatképes. A mai napirenden a Balassagyarmati Fémipari Kft. privatizációja szerepel.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közvetlenül nem avatkozhat a piaci folyamatokba
, szem előtt kell tartania az uniós normákat, és szabályrendszert - mondta Pásztohy András, az agrártárca politikai államtitkára. Az államtitkár így reagált arra, hogy a tejtermelők hétfői demonstrációjukon kilátásba helyezték az országos tiltakozást, ha az áruházláncok nem változtatják meg a tejárakat és a termelők nem kapnak többet árujukért. Pásztohy András jelezte: az agrártárca ugyanakkor kész közreműködni abban, hogy a termelők, a feldolgozók, és a kereskedők, azaz a nagy áruházláncok között között korrekt jövedelemelosztás valósuljon meg, tekintettel a fogyasztók érdekeire is.

Gazdaság

Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás bevezetéséből a költségvetés akár rosszul is kijöhet; ráadásul az is elképzelhető, hogy a közszféra is kiszervezi ilyen módon a munkaerő egy részét - írja a Napi Gazdaság. Egyelőre bizonytalan, milyen munkajogi ellenőrzésre számíthatnak az érintett szakmák képviselői. Egy neve elhallgatását kérő jogi szakértő szerint az alkotmányosság próbáját sem állná ki a leendő jogszabály, mivel a 17 hatékonyan lobbizott, beválogatott szakma mellett nincs valós csoportképző ismérv, ami alapján adó- és járulékkedvezményben részesülhetnének.

Sérti a forgalmi adóra vonatkozó uniós irányelvet az a magyar jogszabály, amely szerint bizonyos állami támogatások esetén a vállalkozás nem vonhatja le az összes, egyébként levonható áfát. Az iparűzési adó után újabb kemény csaták elé néz a magyar pénzügyi kormányzat - hívják fel a figyelmet adószakértők. A 2004. január 1-jével életbe lépett áfaarányosítási rendelkezés ugyanis az általános forgalmi adóra vonatkozó uniós irányelvbe ütközik - mutat rá Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke. A hazai szabály értelmében egy olyan vállalkozás, amely állami támogatásban részesül, nem vonhatja le az összes, egyébként levonható áfát. A le nem vonható részt úgy kell megállapítani, ahogyan a kapott támogatás aránylik az összbevételéhez. A támogatást tehát tárgyi adómentes bevételként kell tekinteni - magyarázza Oszkó Péter, a Deloitte partnere, szerinte is teljesen ellentétes az áfadirektívával a magyarországi jogszabály. Amennyiben a bíróság a jövőben megsemmisíti a rendelkezést, a döntés vélhetően visszamenőleges hatályú lesz - emeli ki Vadász Iván. A főtanácsnok a spanyol ügyben is ezt a véleményt képviseli. Hazánk esetében pedig ez azt jelentené, hogy a 2004. január 1-jétől le nem vonható áfát kérhetnék vissza az érintettek - főként mezőgazdasági vállalkozások, az ipari vállalatok jelentős része, színházak. Pichler Ferenc tájékoztatása szerint éves szinten meghaladja a tízmilliárd forintot ez az összeg.

A megváltozott csődtörvény már rögzíti a vagyoni hányadát rosszhiszeműen átruházó tulajdonos korlátlan felelősségét, s az ősz folyamán várhatóan újabb felelősségi szabállyal bővül. Azokra a cégvezetőkre terjed ki majd, akik jóllehet tudták, hogy elkerülhetetlen a felszámolás, mégis tovább működtették a céget - írja a Világgazdaság Amennyiben a bíróság megállapítja felelősségüket, a vezetőknek magánvagyonukkal is helyt kell állniuk a hitelezői követelésekért. A kormány elé az ősszel kerülő tervezet a legfontosabb hitelezővédelmi követelményeket tartja szem előtt. A módosítás valódi garanciát kíván nyújtani a zálogjogosult számára. Az igazságügyi tárca úgy erősítené a zálogjogosulti jogosítványokat, hogy az érdekelt lehetőleg teljes kielégítést kapjon, ha értékesítik a zálogtárgyat. A jogszabály előkészítői megfontolandónak tartják a felszámolókra vonatkozó rendelkezések korszerűsítését. A felszámolók régi igénye a munkájukkal arányos fizetség biztosítása. Ugyanakkor tekintettel tevékenységük jelentőségére az igazságügyi tárca indokoltnak tartja annak felülvizsgálatát, hogy megfelelőek-e az idevágó szabályok - olvasható a Világgazdaságban.

Sport

Két U19-es futballistát szerződtetett a magyar kupagyőztes FC Sopron csapata. Az ukrán Metalurg Donyeck elleni UEFA Kupa-selejtezőre készülő piros-fehéreknél folytatja pályafutását Kozma Tamás és Demjén Gábor. Előbbi kapus, és az MTK-tól érkezett Sopronba, az előző idényt pedig kölcsönben, Bodajkban játszotta végig. Utóbbi újpesti nevelésű támadó, akit két éve vásárolt meg a Nagyszalonta csapata - az FC Sopron tulajdonosának másik együttese -, és akivel idén nyáron az olasz Atalanta kötött előszerződést- írja a sportfórum.hu. Demjén a most rajtoló szezont Sopronban játssza végig kölcsönben, jövőre pedig csatlakozik az olasz együtteshez.

A Ferrari Formula-1-es istálló tegnap délután bejelentette, hogy második számú pilótájuk, a brazil Rubens Barrichello az év végén távozik a csapattól. Barrichello helyére honfitársa, Felipe Massa érkezik, így ő lesz Michael Schumacher társa az idén igencsak gyengélkedő olasz istállónál.

Hazai pályán egy gól hiányzott a skót Celtic Glasgow együttesének, hogy a múlt heti kiütéses vereség után kiharcolja a továbbjutást a szlovák Artmedia Petrzalka ellenében a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező másdoik körének visszavágóján. A Celtic 4-0-ra verte a pozsonyi csapatot, de mivel otthon az Artmedia 5-0-ra diadalmaskodott, így a kvalifikációs sorozat harmadik körében a szlovák bajnok küzdhet meg a Partizan Beograd-Sheriff Tiraspol párharc győztesével. A másik keddi párharcban a címvédő Liverpool hazai pályán fogadta a litván FBK Kaunast és könnyed 2-0-ás győzelmet aratott, így 5-1-es összesítéssel jutott be a harmadik fordulóba, ahol az SK Tirana-CSZKA Szófia párharc győztese lesz az ellenfél a főtáblára jutásért.

A kétszeres olimpiai bajnok német Robert Bartko nyerte a magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie első szakaszát Balatonfüreden. A magyar versenyzők közül Lengyel Tamás volt a legjobb, ő a 36. helyen ért célba. Bartko a 2000-es sydney-i olimpián a pályakerékpárosok egyéni és csapatüldözőversenyében szerzett aranyérmet.

Világcsúcsot állított fel Polgár Zsuzsa négyszeres női sakkvilágbajnok: helyi idő szerint hétfőn és kedden 326 szimultán partit játszott le a floridai Palm Beach Gardensben. A Guinness-könyvben bejegyzett korábbi rekord 321 mérkőzés volt. A sportágat népszerűsítő 36 éves nagymester - aki a 4 évestől a 95 esztendősig a legkülönbözőbb korú ellenfelekkel játszott - 309 játszmát megnyert, hármat elveszített, 14 találkozó pedig döntetlenre végződött. Ez 96,93 százalékos nyerési arány, amely szintén világrekord.



A várható időjárás
Nyugat felől megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar.A szél napközben erős északi lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 25 fok között alakul.

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
244,30 245,53

Valutaárfolyam
Vétel Eladás
237,32 252,00



Hírek röviden


Balesetet okozott egy magyar kisteherautó mára virradóra az ausztriai Villach közelében. A karambol miatt, amelyben hét ember megsérült, több mint három órára leállították a forgalmat Olaszország irányába az A2 jelzésű déli autópályán. A bécsi magyar nagykövetségnek nincs értesülése arról, hogy a sérültek között magyar állampolgár is volna - tájékoztatta a külképviselet konzulja az MTI-t. A részleges útlezárás ellenére nagyobb forgalmi dugók nem alakultak ki az autópályán.

Katonai puccs tört ki Mauritániában. A nyugat-afrikai ország fővárosának utcáit, valamint a nemzeti rádió és televízió épületét a hadsereg alakulatai, köztük az elnöki gárda emberei foglalták el. Egyelőre semmilyen hivatalos közleményt nem adtak ki, a rádió- és tévéadás félbeszakadt. A Mauritániai Iszlám Köztársaság államfője tegnap Szaúd-Arábiába utazott, hogy részt vegyen Fahd király temetésén.



2005. augusztus 03., szerda 17:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület