CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Események innen/onnan

Robbanás 250 áldozattal


A nigériai rendőrség és hadsereg szerdán megerősítette: kedd hajnalban több mint 250 halálos áldozattal járó olajvezeték-robbanás történt az országban Warri város közelében. Szemtanúk szerint sokan éppen ingyen üzemanyagot próbáltak "vételezni" a vezetékből, amikor a robbanás bekövetkezett. A BBC brit rádió azt jelentette, hogy Adeje település körzetét lezárták. Egyesek úgy tudják, a település lakói már vasárnap megfúrták az olajcsövet. A halottak számáról nyilvánosságra hozott adatok még nem véglegesek. Nigérián keresztül ötezer kilométernyi, nagyrészt föld feletti olajvezeték-rendszer húzódik, amelynek egyes szakaszain évente többször is bekövetkezik robbanás amiatt, hogy a környék lakosai a vezeték "megcsapolásával" igyekeznek némi jövedelemhez jutni. A nyugat-afrikai országban 1998- ban hasonló okból mintegy ezer személy vesztette életét.

Oroszországban veszélyes az üzlet


Újabb üzletembert gyilkoltak meg szerdán, feltehetően bérgyilkosok. Az eset Moszkvától 400 kilométerre keletre, Nyizsnij Novgorodban történt. Az otthonából távozó 35 éves Valerij Kulesovot három golyó találta el a fején és mellkasán. Sérüléseibe kórházba szállítás után belehalt. Egy hónap leforgása alatt ez volt a harmadik bérgyilkosság Nyizsnij Novgorodban. Oroszországban évente több száz bérgyilkosságot követnek el, az esetek egyharmadát deríti fel a rendőrség. Legutóbb hétfőn Jekatyerinburgban lőttek agyon egy üzletembert. Az orosz nehézipar egyik zászlóshajójának számító Uralmas vállalat vezérigazgatóját két fejlövés érte. Ez volt az első eset, hogy egy ilyen nagy, országszerte ismert cég vezetője bérgyilkosság áldozatául esett. Vlagyimir Putyin orosz elnök elsődleges feladatai egyikének tartja a bűnözés és a maffiaszervezetek elleni küzdelmet - emlékeztetett jelentésében az AFP.

Népirtási per Koszovóban


Kosovska Mitrovicában megkezdődött az első olyan per, amelyben népirtás vádjával állítottak bíróság elé egy koszovói szerb férfit. Az 51 éves Miroslav Vuckovicot azzal vádolják, hogy ő felelős egy albán nemzetiségű asszony haláláért. A vádlott az 1999-es koszovói háború idején házakat gyújtott fel a Koszovó északi részén fekvő Gusavac és Suvi Do falukban, és e tettének következtében vesztette életét az asszony. Ügyvédjei már kétszer elérték a per megkezdésének elhalasztását, és különböző jogi érveket latba vetve szerdán is azzal próbálkoztak, hogy rábírják a bíróságot az elnapolására. Ezúttal az érveltek, hogy a népirtásról szóló 1950-es nemzetközi konvenció értelmében népirtás vádja esetén legfelső állami szintű vagy nemzetközi bíróságnak kell ítéletet hoznia. Mivel pedig Koszovó Jugoszlávia része, a mitrovicai bíróság semmiképpen sem felel meg ezeknek az előírásoknak. Jóllehet Vuckovicot konkrétan egy személy halálának előidézésével vádolják, egy albán ügyész népirtás címén emelt vádat ellene. Tehette ezt a Koszovóban is érvényes jugoszláv Büntető törvénykönyv alapján, amely értelmében népirtással vádolhatóak mindazok, akik gyilkosságot követtek el és emberek otthonukból való elűzését célzó tetteket hajtottak végre. Külföldi megfigyelők is aránytalannak minősítették ebben az esetben a népirtás vádját, sőt az ENSZ egyik illetékese groteszknek nevezte a vádat.

Újra aktív a Copahue


Működésbe lépett a chilei Andokban fekvő Copahue vulkán. A tűzhányó négypercenkénti időközökben hamu- és gázfelhőt lövell a magasba. Az argentin-chilei határ közelében fekvő vulkánnak ez a legnagyobb erejű kitörése az utóbbi harminc évre visszatekintve. A gáz- és hamufelhő 500 méter magasba emelkedik a levegőben, és a szél észak-északnyugati irányban már 50-60 kilométer szélességben terítette szét az anyagot. A hatóságok szerint egyelőre nincs szükség a lakosság kitelepítésére. A jelentés szerint a chilei fővárostól mintegy 500 kilométerre délre fekvő tűzhányó már a hétvégén működésbe lépett, de a kedvezőtlen időjárás miatt a szakértők először csak szerdán mérhették fel a helyzetet a helyszínen. Az argentin-chilei határt mintegy 1800 vulkán szántja keresztül, ám közülük csak 28 aktív. Ez azt jelenti, hogy a világ működő vulkánjainak 20 százaléka e térségben található.

Földcsuszamlások Indiában


Tovább emelkedett a szakadatlan monszunesők miatt bekövetkezett bombayi földcsuszamlások halálos áldozatainak száma. A legújabb hivatalos jelentések szerint eddig 42-en vesztették életüket és 38-an sebesültek meg. A városi illetékesek úgy tudják, hogy a katasztrófa fő helyszínén, a Balbati-dombon csaknem négyszázan építettek illegálisan nyomorúságos viskókat maguknak. A pontos számot már csak azért sem lehet tudni, mivel Bombay 15 milliósra becsült lakossága szinte állandóan változik a több millió munkát kereső bevándorló miatt, és ők többnyire ott építenek lakhelyet, ahol találnak egy talpalatnyi szabad földterületet. Egy, a múlt héten közzétett ENSZ- statisztika szerint a következő 15 évben a város lakóinak száma meghaladhatja a 27 milliót. A mentést az eső mellett nehezíti, hogy a Balbati-dombhoz legközelebbi kórházban nagyon kis létszámú a személyzet. A szerda éjszakai földcsuszamlás után kórházba szállított 80 személynek több mint a felén már nem is tudtak segíteni.

Rt. lett a C.I.C. Kft.


Részvénytársasággá alakult az 1997-ben alapított, s elsősorban az internetes piac felmérésével és tanácsadással foglalkozó Carnation Internet Consulting Kft. A tanácsadó cég július 3-án 100 millió forintos alaptőkével korlátolt felelősségű társaságból alakult át részvénytársasággá, amivel egyidejűleg a vezérigazgatói posztra Bobály Mihályt nevezték ki. A Carnation Internet Consulting Magyarország első olyan új generációs tanácsadó vállalata, amely teljes körű üzleti internet megoldásokat ad ügyfeleinek. Szekfű Balázs, a cég korábbi ügyvezető igazgatója az rt. elnökeként, az üzletfejlesztés területén tevékenykedik majd, s a részvénytársaság expanziójának finanszírozása érdekében további potenciális befektetőkkel áll tárgyalásban. A vállalat ügyfélköre az elmúlt évben dinamikusan bővült, új ügyfelei között olyan meghatározó vállalatok találhatóak meg, mint a CIB Bank, az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Cisco Systems, a Compaq Computer Magyarország Kft., az IDG Lapkiadó Kft., a Hírközlési Főfelügyelet, a PestiEst és a VNU Budapest Lapkiadó.

Liam Neeson balesete


Motorkerékpár-balesetben medencecsont-törést szenvedett Liam Neeson ír színész, a Schindler listája című film főszereplője. A 48 éves hollywoodi filmcsillag Harley Davidson típusú luxusmotorján száguldva New York közelében összeütközött egy őzzel. Az NBC amerikai televízió állomás jelentése szerint Neeson kórházban fekszik. Sajtószóvivője szerint orvosai azzal számolnak, hogy a színész gyorsan felépül.

Knoll az egészségért


Magyarországon 1,5 millió felnőtett tartanak nyilván a háziorvosok magasvérnyomás betegséggel. Becslések szerint még körülbelül ugyanennyien lehetnek azok, akik nem is tudnak arról hogy hipertóniások. Az Internet remek lehetőséget biztosít az egészségügyi ismeretterjesztésre, életmód tanácsadásra. A www.hipertonia.hu az első magyarországi site mely egy népbetegséget jár körül, tanácsot adva az egészségeseknek és magas vérnyomásban szenvedőknek egyaránt. A fenntartó Knoll Gyógyszergyár ezzel is hangsúlyozni kívánja a cég filozófiáját: "A széleskörű és minőségi információszolgáltatás képviseli azt a plusz-értéket, ami egy terméket gyógyszerré tesz. Az oldal egyszerű és közérthető és rengeteg hasznos és érdekes információval rendelkezik. Többek között megtudhatjuk a "Tartsa jó karban" program eredményeit, amelyből kiderül hogy minden második VII. kerületinek vérnyomás problémája van. A Hipertonia.hu egy remek site mely valóban egyedülálló kezdeményezés a magyar weben.



2000. július 13., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület