CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

FELHÍVÁS
tudománytörténeti kutatásra és vetélkedőre

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Tudománytörténeti Intézet a Magyar Köztársaság Nemzeti Emlékezet Programja keretében – kulturális eredményeink jobb megismerése céljából tudománytörténeti értékeink kutatására, népszerűsítésére hívja azokat a fiatalokat, akik nyitottak a magyar tudomány értékei iránt. A kezdeményezéssel is elő kívánjuk segíteni, hogy az Európai Unióban nemzeti értékeinkre, az európai kultúrát gazdagító tudományos eredményeinkre büszke magyar állampolgárokként legyünk jelen.

2005-ben az ez irányú tevékenységre két jeles magyar tudós kerek évfordulója ad alkalmat:
250 évvel ezelőtt született Festetics György, a Georgikon alapítója. Nemzetközi hírű mezőgazdasági felsőoktatási intézményünkben Európában elsőként állítottak ki agrármérnöki okleveleket. Az intézménynek köszönhetően Magyarországon és az ország határain kívül kiváló agrárszakemberek sora működött.
200 évvel ezelőtt született Toldy (Schedel) Ferenc orvos, irodalomtudós, a Magyar Tudományos Akadémiát modern szellemben irányító főtitkár, a Kisfaludy Társaság egyik alapítója, az Egyetemi Könyvtár igazgatója, az európai könyvtári rendszerekhez történő csatlakozásunk megszervezője.

A fentieken túlmenően a kutatás és vetélkedő további témái lehetnek:
- valamelyik magyar matematikus vagy természettudós (fizikus, kémikus, csillagász, biológus, térképész, orvos stb.) munkásságának bemutatása, eddig kevéssé ismert, vagy most első alkalommal bemutatásra kerülő dokumentumok alapján;
- jelentős magyar tudományos felfedezések létrejötte;
- magyar felfedezések hatása a mindennapi életre.
A téma kiválasztásához segítséget ad a 2004-es pályázat anyagát összefoglaló, s az iskolai könyvtárakban megtalálható a „Diákok a tudományos kutatás kapujában” c. kötet, valamint az NKÖM által kiadott „Nemzeti évfordulóink 2005” c. kötet, továbbá a Magyar Tudománytörténeti Intézet honlapján (matikht.axelero.net) található szakirodalmi ajánlás.

A résztvevők köre:
hazai középiskolások,
hazai főiskolai és egyetemi hallgatók (nappali tagozat, levelező és távoktatási tagozat, a másoddiplomás-képzésben résztvevők).

A részt venni szándékozók kutatásaik eredményét maximum 10–15 oldalas, kizárólag saját megfogalmazású szöveget magában foglaló (szimpla sorközzel, 12 pontos betűmérettel megszerkesztett oldalakból álló) dolgozat formájában – a felhasznált szakirodalmi és levéltári források pontos megjelölésével –, 2 példányban küldjék be 2005. szeptember 20-ig a Magyar Tudománytörténeti Intézet címére (2081 Piliscsaba, Pf. 12) – a borítékon feltüntetve, hogy a beküldő közép- vagy felsőfokú tanintézeti tanuló, a dolgozaton pedig tüntessék fel lakcímüket és hogy milyen telefonszámon vagy e-mail címen érhetők el. (A dolgozathoz ezen felül képek, táblázatok, rajzok, szabadalmak stb. mellékelhetők.)

A dolgozatnak – különösen a főiskolai és egyetemi hallgatók esetében – könyvtári, levéltári, múzeumi forrásanyagra is kell épülnie. Korábbi pályázatokra beküldött, illetve már publikált anyagok nem adhatók be.
A határidőn belül beérkezett dolgozatokat – középiskolai és főiskolai-egyetemi kategóriára csoportosítva – szakbizottságok bírálják el, s kategóriánként a 10-10 legjobb dolgozat készítője meghívást kap saját korcsoportja vetélkedőjére, ahol a meghívott diákok jeles szakértőkből álló bizottság előtt védhetik meg dolgozatukat, és válaszolnak a természettudományok magyarországi történetének témaköréből kapott kérdésekre is. A kérdések forrásairól előzetes tájékoztatást kapnak a szóbeli versengésre meghívandó pályázók. A felkészüléshez irodalomajánlás található a Nemzeti Évfordulók Titkársága honlapján (www.emlekev.hu), valamint a Magyar Tudománytörténeti Intézet honlapján (matikht.axelero.net). A kutatással és a vetélkedővel kapcsolatos kérdésekkel a Magyar Tudománytörténeti Intézethez lehet fordulni (tel.: 26/373-371). A döntő Budapesten lesz, amelynek időpontjáról a legjobb dolgozatok beküldőit időben értesítjük. Az utazás és a szállás költségeit a rendezők magukra vállalják.

Kategóriánként a legjobb három versenyző a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által felajánlott díjakat (100, 50, illetve 30 ezer forint) kap. A szóbeli megmérettetéstől függetlenül különdíjban (értékes könyvjutalomban) részesülnek a Festetics Györgyről és Toldy (Schedel) Ferencről készített legjobb dolgozatok szerzői. Terveink szerint a legjobb dolgozatok – idén is – önálló kötet formájában megjelennek.

A csillagászat iránt érdeklődők figyelmét szeretnénk külön felhívni az idén 100 éve született Kulin György munkásságára.



Szalai Tamás

2005. augusztus 05., péntek 11:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület