CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Megtalálták a Görögországban lezuhant repülőgép fekete dobozát
Romániában utakat tettek járhatatlanná, vasútvonalakat rongáltak meg, falvakat zártak el a külvilágtól a hétvégi áradások az ország dél-keleti részén
Kikiáltották a "gázai övezeti zsidó hatóság" függetlenségét.
Franciaországban mostantól bármilyen rendű és rangú útblokád előfordulhat
Irakban a tervek szerint ma terjesztik a nemzetgyűlés elé az új alkotmány tervezetét
Csaknem 200 országból 400 ezer fiatalt várnak hétfőn Kölnbe és környékére
Néhány hónap leforgása alatt másodszor kér bocsánatot Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök
Oroszország újabb régiójából jelentettek madárinfluenzás megbetegedést
Fegyvercsempészet megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek egy blausteini német állampolgárt a hegyeshalmi határátkelőnél.


Hazai hírek

Horvátországban, Plitvicei tavak térségében megtalálták annak a magyar kisrepülőnek a roncsait
A Fidesz kockázatosnak tartja, hogy az idei augusztus 20-ai tűzijátékot is az a cég rendezi, amelyik 2003-ban, amikor tűz ütött ki egy uszályon és a Gellért hegy több pontján is.
Itthon közzétették a távmunka pályázat nyerteseinek listáját
Önkormányzati választásra került sor a hétvégén.
A magyar MIG-29-esek nem vesznek részt a norvégiai NATO-gyakorlaton
Királyszentistvánon a regionális hulladéklerakó megépítése mellett döntöttek a népszavazáson
Több mint 14 milló forintos támogatást kapott alapszintű vállalkozási tanácsadásra

Gazdaság
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Megtalálták a Görögországban lezuhant repülőgép fekete dobozát
Nemzeti gyászt rendeltek el a ciprusi gép katasztrófája miatt Görögországban a ciprusi gép katasztrófája miatt keddre; a nemzeti lobogót félárbocra eresztik, és három perces csenddel adóznak az áldozatok emlékének - jelentette be az athéni belügyminisztérium. A görög kormány szóvivője közben megerősítette: a görög légierő két F-16-os vadászgépet küldött a Larnaca-Prága útvonalon közlekedő ciprusi géphez, miután az nem válaszolt az athéni irányítótorony jelzéseire. Megállapították, hogy az egyik pilóta eszméletét vesztette, a másik pedig nem volt a pilótafülkében, miközben két másik személy azzal próbálkozott a fülkében, hogy visszaszerezze a gép irányítását. A repülőgép fedélzetén 121-en voltak. Kőrösi Csaba athéni magyar nagykövet azt mondta, hogy továbbra sem áll rendelkezésre végleges utaslista, de úgy tudják, nem volt magyar állampolgár a repülőgépen Kiszivárgott információk szerint a repülőn ciprusi görögök és britek utaztak. A görög védelmi minisztérium megerősítette, hogy megtalálták a repülési adatokat tartalmazó fekete dobozokat.
Valószínűleg nincs magyar áldozata a ciprusi repülőgép görögországi tragédiájának - közölte a Külügyminisztérium szóvivője. Polgár Viktor hozzátette, hogy a Héliosz légitársaság gépén tartózkodó utasok listáját ugyan továbbra sem hozták nyilvánosságra a ciprusi hatóságok, de három helyről származó és egybevágó információk szerint valamennyi utas görög hangzású névvel rendelkezett. A Larnacából Prágába repülő gép vasárnap déltájban zuhant le a görög főváros közelében, a 115 utas és a hat fős személyzet közül senki nem élte túl a katasztrófát. A baleset körülményeinek tekintetében a görög védelmi tárca nem zárta ki emberrablás kísérletét, larnacai repülőtéri források a légkondicionáló meghibásodását valószínűsítik, mérgezés következtében a gépen tartózkodók valószínűleg már a levegőben meghaltak. A ciprusi kormány mától háromnapos gyászt rendelt el a légikatasztrófa miatt.
Megindult a vizsgálat Görögország legsúlyosabb légibalesete ügyében, amelyben vasárnap 121-en vesztették életüket. A ciprusi gép Athén közelében csapódott egy hegynek. A tragédia okáról egyelőre csak annyit tudni, hogy az utastérben valamiért leesett a légnyomás, a pilóták eszméletüket vesztették. Ezt megelőzően jelezték, hogy gondok voltak a gép légkondicionáló rendszerével, és az utastérben lezuhant a hőmérséklet. A görög mentőalakulatok már megtalálták a megfagyott holttestek zömét. A magyar külügyminisztérium megerősítette, hogy valamennyi utas neve görög hangzású volt, és bár a hivatalos listát még nem tették közzé, csaknem bizonyos, hogy a járaton nem volt magyar állampolgár. A gép tragédiája miatt háromnapos gyászt tartanak Cipruson.

Romániában utakat tettek járhatatlanná, vasútvonalakat rongáltak meg, falvakat zártak el a külvilágtól a hétvégi áradások az ország dél-keleti részén
. Vrancea megyében több helyen az előző áradások okozta károk helyreállítási munkálatait tette tönkre az esőzés. Az országutak egyes szakaszai járhatatlanná váltak, több körzetben kimaradt az áramszolgáltatás. Buzau megyében öt települést öntöttek el a folyók az esőzések nyomán. A polgári védelmi hatóságok készenléti állapotot hirdettek.
Délkelet-Romániában egy vasúti és három ideiglenes katonai hidat tett járhatatlanná a vasárnapi áradás. Több száz családot zárt körül a víz. Készenléti állapotot vezettek be Brassó és Kovászna megyében is a várható nagy esőzés miatt. A reggeli híradások szerint három községben szünetel az áramszolgáltatás. A legnagyobb kárt három ideiglenes katonai hídban tett a Buzau és az Ardzses folyó. A megáradt folyó a tavasszal lerombolt és most újjáépítés alatt álló nagy hidat is megrongálta, a munkagépeket is felborította. Most újból csak kerülővel használható a Moldvát észak-déli irányban átszelő nemzetközi út. Bukaresttől délre pedig a Bulgária felé vezető vasút egyik hídja szakadt le úgy, hogy a nemzetközi forgalmat elterelték, a belföldi vonatokat buszokkal helyettesítik.

Kikiáltották a "gázai övezeti zsidó hatóság" függetlenségét.
A függetlenségi nyilatkozatot az egyik telep lakosa jelentette be néhány órával az előtt, hogy az izraeli hatóságok lezárták a zsidó állam és a Gázai övezet határán működő utolsó átkelőt.A telepes elmondta: a "gázai övezeti zsidó hatóság" reményeik szerint egy napon független zsidó állammá válik majd. A függetlenség kikiáltása után hamarosan kormányt szeretnének alakítani, az ott élők pedig már levélben kérték Kofi Annan ENSZ-főtitkártól függetlenségük elismerését. Közben az izraeli hadsereg megállapodott a Palesztin Hatóság illetékeseivel, hogy palesztin biztonsági erőket is kivezényelnek a kiürítésre kijelölt zsidó telepek közelébe. Az alakulatok már meg is kezdték őrhelyeik elfoglalását a Gázai övezetben. Az izraeli rendőrség akadályokat emelt az ország déli részének minden közútján, hogy megakadályozzák a kivonulás ellenzőinek beutazását a kiürítendő gáza-övezeti zsidó telepekre.
Lezárták a Gázai övezetet az izraeli hatóságok az izraeli polgári személyek előtt, megkezdve ezzel a gázai övezetbeli zsidó telepek felszámolását. Az Izrael és a Gázai övezet határán lévő kiszufimi átkelőnél az izraeli hadsereg katonái éjfél után leengedték a sorompót, lezárva az övezetbe irányuló forgalmat. Az egyik zsidó telepen zavargás tört ki az éjszaka, a palesztin lakosság viszont ünnepelve fogadta a kivonulás hivatalos kezdetét. Az izraeli kormánydöntés értelmében a zsidó telepeseknek szerdáig el kell hagyniuk a Gázai övezetet, különben a katonák erőszakkal telepítik át őket Izraelbe.
Ötszáz katonai jármű vonult be Gázába az éjszaka, hogy előkészítsék az izraeli telepesek kiköltözését. Hétfő reggeltől katonák kézbesítik a telepeseknek a hivatalos végzést, amelyben otthonuk elhagyására szólítják fel őket. Néhány telepen zavargások törtek ki, a lakosok egy része elhatározta, hogy a végsőkig ellenáll. Az egyik kolónia egy független gázai zsidó állam kialakulásában bízik. Az 55 ezer izraeli katona és kivonulást ellenző telepesek között összecsapásokra lehet számítani a hadsereg szerint. Izrael három hét alatt kívánja kiüríteni a 21 gázai övezeti, illetve vele egy időben 4 ciszjordániai zsidó telepet. A kivonulást egyesek a "történelmi" jelzővel illetik, mivel az Ariel Saron izraeli miniszterelnök által minden politikai és társadalmi ellenállás dacára keresztülvitt terv végrehajtásával megszűnik a Földközi-tenger partján fekvő Gázai övezet 38 éven át tartó izraeli megszállása, s a kivonulás új távlatokat nyithat a közel-keleti béke megteremtése előtt.
Izraeli katonák hatoltak be a Gázai övezet legnagyobb zsidó telepére, Neve Dekalinba, amelynek lakói megakadályozták, hogy átadják nekik az otthonaik elhagyására felszólító végzést. Izrael reggel kezdte meg az övezet zsidó telepeinek kiürítését, de már több ezren közölték, hogy nem hajlandók távozni a szerdára kitűzött határidőre. Az izraeli hadsereg éjfélkor lezárta az utolsó átkelőt is a civilek előtt, és a kivonulás biztosítására egy körülbelül 50 járműből álló katonai konvoj indult el a Gázai övezet belsejébe. Azokat, akik szerdáig nem hagyják el lakóhelyüket a megszűnő zsidó telepeken, a hadsereg erőszakkal költözteti el. Az egyik zsidó kolónián zavargás tört ki az éjszaka, a palesztin lakosság viszont ünnepelve fogadta a kivonulás hivatalos kezdetét.

Franciaországban mostantól bármilyen rendű és rangú útblokád előfordulhat
- jelentette be az Európai Közúti Fuvarozók Szervezetének elnöke. A francia kormány ugyanis semmiféle választ nem adott a fuvarozóknak, mit tesz az üzemanyag drágulásának fékezésére és a közúti szállítók költségveszteségeinek mérséklésére. Az érdekképviseleti vezető szerint jelentős különbségek alakultak ki az uniós országok versenyképességében és a francia fuvarosok számára elfogadhatatlan helyzet jött létre.

Irakban a tervek szerint ma terjesztik a nemzetgyűlés elé az új alkotmány tervezetét
, miután lejárt az alkotmányozási vitákra előirányzott idő. A parlament rendkívüli ülését délutánra hívták össze. Megfigyelők szerint azonban az alaptörvény elfogadását megakadályozhatják olyan, egyelőre vitatott kérdések, mint az ország északi részén élő kurdok vagy a síita vallási kisebbség autonómiája.

Csaknem 200 országból 400 ezer fiatalt várnak hétfőn Kölnbe és környékére
, a katolikus ifjúsági világtalálkozóra. A találkozó hétfő a reggeli misével kezdődik három helyszínen, Kölnben, Düsseldorfban és Bonnban. XVI. Benedek pápa csütörtökön látogat el Kölnbe, ahol találkozik a többi világvallás képviselőivel, és felkeresi a város zsinagógáját is.

Néhány hónap leforgása alatt másodszor kér bocsánatot Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök
a II. világháborús ázsiai gyarmatosításáért és a japán hódításokért, megígérve, hogy Tokió soha nem feledi el a háború tanulságait. Koidzumi Japán II. világháborús vereségének 60. évfordulóján, Tokióban nyilvánosságra hozott közleményében követte meg a szigetország szomszédait.

Oroszország újabb régiójából jelentettek madárinfluenzás megbetegedést
- közölte az Interfax orosz hírügynökség. Ezúttal az Urál hegység lábánál fekvő cseljabinszki körzetből érkeztek madárinfluenzára utaló jelentések, 60 szárnyas megbetegedéséről számoltak be a hivatalos szervek. Július közepe óta ez a hatodik madárinfluenza eset Oroszországban, de a vírus eddig nem okozott emberi egészségkárosodást.

Fegyvercsempészet megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek egy blausteini német állampolgárt a hegyeshalmi határátkelőnél.
A férfi kocsijában az ülés alá rejtve egy vadászpusták és lőszert találtak a vámosok





Hazai hírek




Horvátországban, Plitvicei tavak térségében megtalálták annak a magyar kisrepülőnek a roncsait
, amely még péntek este tűnt el. A repülő pilótája és utasa - egy férfi és egy nő - meghalt. A roncsokat annak a helynek a közelében fedezték fel, ahol a kapusújlaki repülőtérről felszállt 8 tagú kötelék egy másik gépe is szerencsétlenül járt. A horvát hatóságok vizsgálják az összesen négy emberéletet követelő kettős baleset okait.

A Fidesz kockázatosnak tartja, hogy az idei augusztus 20-ai tűzijátékot is az a cég rendezi, amelyik 2003-ban, amikor tűz ütött ki egy uszályon és a Gellért hegy több pontján is.
Dobó László képviselő elmondta: a Fidesz kérdéseket intéz majd a kormányhoz, illetve felkéri a kabinetet, hogy ne veszélyeztesse a tűzijátékra kilátogató családok biztonságát. Nyakó István, az MSZP szóvivője úgy értékelte, hogy az ellenzéki párt kifogyott a mindennapi sajtótájékoztatók témájából. Hozzátette, hogy a szocialista párt nyugodt és méltóságteljes Szent István-napi ünnepségeket kíván mindenkinek, a határon innen és túl.

Itthon közzétették a távmunka pályázat nyerteseinek listáját
Közzétették a távmunka pályázat nyerteseinek listáját, melyet már meg lehet találni a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes oldalán. A pályázatokat július 7-ig adhatták be cégek, intézmények, egyéni vállalkozók, azokat július végéig bírálták el.A kiírás szerint a pályázók fél évre dolgozónként legfeljebb 60 ezer forintos bérhez és járulékaihoz nyerhettek el támogatást. Ez egy-egy távmunkahely létesítéséhez 488.400 forintos támogatást jelent. További 50 ezer forintot nyerhettek el dolgozónként a távmunkához szükséges ismeretek elsajátításához, képzéshez. A közzétett lista szerint mintegy 140 cég, intézmény, egyéni vállalkozó jutott hozzá a segítséghez. A támogatás bizonylattal történő elszámolás alapján, utólagos finanszírozással vehető igénybe.

Önkormányzati választásra került sor a hétvégén.
A Győr-Moson-Sopron megyei Tápon és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon időközi önkormányzati választásra került sor a hétvégén. Tápon az első két jelöltre leadott azonos számú szavazat miatt sikertelen volt a polgármester-választás, így új választást kell kiírni. Érpatakon sikerült új polgármestert választani a független Orosz Mihály Zoltán személyében.
Időközi önkormányzati választásra került sor a hétvége folyamán a GYMS megyei Tápon. Balogné Dr. Pölöskei Hedvig jegyző asszony rádiónknak elmondta, a választrások kiírására azért került sor, mert Godó Ferenc polgármester május 4-én egészségügyi okora hivatkozva lemondott posztjáról. A tegnapi időközi választás során a 601 választásra jogosult tápi lakos közül 312 szavaztak, a leadott szavazatok között egy érvénytelen volt. A három jelölt közül Szabó lászló 67, Perger Sándor és Horváth Ottó pedig egyaránt 122 - 122 szavazatot kapott. A szavategyenlőség miatt a településen új polgármester-választást kell kiírni, melynek időpontjáról a helyi váasztási bizottság 30 napon belül dönt. A tápiak várhatóan november-december tájékán járulhatnak ismét az urnákhoz.

A magyar MIG-29-esek nem vesznek részt a norvégiai NATO-gyakorlaton
- tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint a magyar légierő parancsnoka alkatrészhiány miatt mondta le a szövetségi manővert, alig egy héttel a kecskeméti repülőnapok után. Sajtóinformációk szerint Sági János vezérőrnagy azután kényszerült erre döntésre, hogy kiderült: a három MIG és a hozzájuk tartozó személyzet kiküldésével Magyarország légvédelmi készültsége nem lenne biztosítható. A problémákat súlyosbította, hogy a Honvédelmi tárca az alapfeladatokkal kapcsolatos kiképző repülések rovására erőltette a bemutatórepüléseket, miközben a hibás MIG-29-es hajtóművek helyett nem szereztek be újakat.

Királyszentistvánon a regionális hulladéklerakó megépítése mellett döntöttek a népszavazáson
- jelentette be a helyi választási bizottság elnöke. Molnár Elemérné hangsúlyozta: községük lakói ezzel zöld utat biztosítottak az uniós támogatással, 6,5 milliárd forint költséggel megvalósítandó regionális hulladéklerakó beruházásának. Királyszentistvánon 2001-ben már egyszer véleményt nyilvánítottak népszavazáson a hulladékkezelő létesítéséről, ám akkor elutasították a beruházást.

Több mint 14 milló forintos támogatást kapott alapszintű vállalkozási tanácsadásra
a Vas megyei és Szombathely város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Vállalkozási központja. A vállalkozók már a mai naptól 3 alkalommal igényelhetik az ingyenes szakértői tanácsadást.


Gazdaság

A célegyenes felé tart a fuvarozók négy szakmai szervezete és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium között zajló tárgyalássorozat: Szanyi Tibor, a GKM politikai államtitkára szerint a vitatott pontok ellenére sem valószínű, hogy az érdekképviseletek valamelyike ne írná alá augusztus 23-án a megállapodást. Az államtitkár nem tartja megvalósíthatatlannak a gázolaj jövedéki adójának csökkentését sem, akár próbaidő bevezetésével is. A tervezett útalap felhasználásába - tette hozzá - a szakmai érdekképviseleteknek legalább akkora beleszólásuk lesz, mint az önkormányzatoknak vagy a Magyar Autóklubnak. Az aláírási határidő betartását ugyanakkor megnehezítheti, hogy elmaradt a négy érdekvédelmi szervezet képviselőinek péntekre tervezett találkozója, s információnk szerint még nincs is új időpont kitűzve. Függetlenül attól azonban, hogy az érdekképviseleti szervek meg tudnak-e egyezni a kormánnyal vagy sem, a fuvarozó cégek, különösen a kisebbek, úgy érzik, komoly bajban vannak. A verseny éleződése mellett mind nagyobb terhet jelent az üzemanyagár: a Mol néhány hetes gázolajár-prognózisa már most túl optimistának látszik. Ebben a helyzetben még az is könnyebbséget jelenthet, hogy Brüsszel ismét, ezúttal december végéig meghosszabbította a tehergépkocsik digitális tachométerrel való felszerelésének határidejét.

22 milliárd forint jövedéki adó bevételtől és 11 milliárd forint általános forgalmi adótól esik el a költségvetés a növekvő benzinturizmus miatt - írja a Világgazdaság. A lap szerint az utóbbi időben olyan szélsőségesen megnőtt a hazai és az ukrán határ túloldalán kapható üzem anyagok közötti árkülönbség, hogy egyes csoportok szinte teljesen erre az illegális üzletágra, azaz benzinturizmusra rendezkedtek be. A benzin ára várhatóan tovább emelkedik, a MOL közgazdászai a múlt héten nem zárták ki a 300 forintos üzemanyagárat sem.

A gazdasági miniszter azt javasolja a MÁV-nak, hogy egyelőre ne írja alá a szerződést az elővárosi motorvonatok szállítására kiírt pályázata győztesével - értesült a Népszabadság. Mivel a tulajdonos képviselőjének javaslatát általában figyelembe veszik a cégvezetők, valószínű, hogy a tenderen immáron harmadszor győztesként kihirdetett Stadler-Transelektro páros továbbra se érezheti a zsebében a százmilliárdos megrendelést. Pedig most - az előző két fordulóval ellentétben - a Közbeszerzési Döntőbizottság nem tiltotta meg a szerződéskötést. Erre szombat óra lehetőség volna. A döntés után azonban a tender eredményét mindháromszor megtámadó konkurens, a Bombardier tovább reménykedhet.

Ma kezdi meg tesztadását Széles Gábor televíziós vállalkozása, az Echo Tv. Gulyás István, a hírcsatorna vezérigazgatója jelezte: egyelőre kimenő jel nélkül készítik a műsorfolyamot, szeptember 15-től azonban a már az Amos-1 műholdon keresztül foghatóvá válik a csatorna. Mint mondta: folyamatosan tárgyalnak a nagy kábelszolgáltatókkal, hogy az adó mihamarabb bekerüljön a kábeles csomagokba. Szeptember 15-től a tévé egyes adásai már az internetről is letölthetők lesznek, az online műsorkínálat pedig folyamatosan bővül.

Sport

A "királyi gárda" nyerte a Puskás Ferenc stadionban rendezett gálamérkőzést. A Real Madrid a Puskás Ferenc-válogatottat 3-1-re győzte le, az Öcsi bácsi tiszteletére rendezett találkozón. A spanyolok Zidane révén szerezték meg a vezetést a 40 ezres publikum előtt, majd Kenesei a 43. percben egyenlített. A második félidőben a magyarok bátran kitámadtak és a rutinos Real egy-egy kontra végén, Ronaldo és Owen révén eldöntötte a mérkőzést.

A magyar férfi vízilabda-válogatott súlyos, 16-6 arányú vereséget szenvedett Szerbia-Montenegrótól a Világliga döntőjében. Kemény Dénes szövetségi kapitány tanítványai szombaton is kikaptak a házigazdáktól, ám akkor a szerbek csak egy góllal voltak jobbak, 8-7-re győztek. A magyar együttesnek a montreali vb-döntővel együtt ez volt egymás után a harmadik veresége a szerb csapat ellen.

A kubai Osleidys Menendez világcsúcsot ért el női gerelyhajításban a helsinki atlétikai világbajnokságon. A versenyzőnő 71.70 métert dobott, ezzel saját 71.54 méteres csúcsát javította meg, amelyet még 2001-ben ért el. A férfi magasugrást az ukrán Jurij Krimarenko nyerte 2.32 méteres ugrásával, mögötte a kubai Victor Moya és az orosz Jaroszlav Ribakov ért fel a dobogóra.
Szintén a férfiaknál az amerikai váltó diadalmaskodott a 4X400 méteres síkfutásban. A második helyet Bahama, a harmadik helyet Jamaica legjobbjai szerezték meg. A nőknél a várakozásoknak megfelelően Oroszország nyert, Jamaica lett a második, Nagy-Britannia pedig a harmadik.

A hosszabbításig méltó partnere volt a Premier League abszolút újonca, a Wigan Athletic a bajnoki címvédő Chelsea-nek, ám a lefújás előtti pillanatokban a csereként beállt Hernan Crespo gólja győzelmet jelentett a vendégeknek.

Második mérkőzését is megnyerte, 3-2es gólaránnyal az újonc FC Köln labdarúgócsapata a Bundesligában, a múlt heti, Mainz elleni győzelem után Stuttgartban is győzni tudtak. A mérkőzésen Tököli Attila végig a kispadot koptatta a kölnieknél, Szabics Imre sérülése miatt nem kapott helyet. A találkozón egyébként a Köln már 3-0-ra is vezetett, ráadásul a Stuttgartban Meissner egy büntetőt is kihagyott. A 71. perctől kezdve a Köln 10 emberrel játszott, miután a játékvezető kiállította Sinkalát. A forduló másik mérkőzésén a Werder Bremen könnyen legyőzte a Bódog Tamás nélkül felálló Mainzot.

A bajnok Olympique Lyon labdarúgócsapata 1-1-es döntetlent játszott az Olympique Marseille otthonában a francia bajnokság harmadik fordulójában. Taiwo még a hazaiakat juttatta előnyhöz a mérkőzés elején, ám a Besiktas igazolt norvég válogatott Carew még az első félidőben egyenlíteni tudott.

Az idei évben egyetlen egy új helyszínnel gyarapodott a Forma 1-es versenynaptár, mégpedig a következő hétvégén megrendezésre kerülő Török Nagydíjnak otthont adó aszfaltcsíkkal. A vadonat új pálya építése majdnem két évet vett igénybe. A pályán, amely számos hosszabb egyenest, 6db jobbkezes és 8db balkezes kanyart tartalmaz, az óramutató járásával ellentétes irányba kell majd a versenyzőknek haladni. Az isztambuli versenypálya összesen 130.000 nézőnek ad lehetőséget arra, hogy a helyszínen izgulhassa végig az első Török Nagydíjat.



A várható időjárás
Nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé alakul ki eső, zápor. A szél napközben erős északnyugati lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 19 fok között alakul.

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
243,16 244,77

Valutaárfolyam
Vétel Eladás
236,63 251,27



2005. augusztus 15., hétfő 21:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület