CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Szent István király emlékezete Sopronban

Augusztus 20-án a soproni Szent István templomban ünnepi szentmisével emlékeztek államalapító Szent István királyra. A szentmisét követően az eddigi hagyományt követve a templomkertre néző Szent István szobornál ünnepi megemlékezést tartottak.

Szent István király emlékezetét, tanítását, életművét a gyülekezeti énnekkar, Farkas Zita versmondó idézte, majd Szuchentrunk Mihály kanonok imáját követően Firtl Mátyás országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet.

Firtl Mátyás ünnepi beszédében kiemelte: Szent István az idegen népek gyűrűjében, a keleti és nyugati világ határán országot, hazát alapított. Nem években gondolkozott, hanem nemzedékekben. Elvégezte, amit a sors rábízott. A több mint ezer éve fenn álló keresztény magyar állam a magyar nemzet közösségének nagy és maradandó alkotása. Közös alkotás, amely ezer esztendő összes nemzedékének, az ország összes valaha volt lakójának munkájából, harcából, szenvedéséből, kudarcából, sikeréből, reményéből és akarásából született. Ezért, amikor István király emléke előtt fejet hajtunk, tisztelettel, hálával és elismeréssel emlékezünk meg mindazokról, akik harminchat emberöltőn át becsülettel tették dolgukat.

,,Immár ezer évnél is hosszabb idő erőt adó nyugalmával mondjuk: kell, hogy legyen újra magyar álom! - mondta a szónok, majd hozzátette: Az idegenbe szakadt és az anyaországban élő magyarok, a nemzethez tartozók közös álma. Hiszen Szent István álmában a nemzet minden része, tagja benne van!
(...) Az esztergomi királykoronázás cselekedetével Magyarország belépett az akkori nyugatnak, a keresztény népek közösségébe.
Ez a rendkívül nagy jelentőségű esemény azonban úgy történt meg, hogy a Magyar Királyság megőrizte önállóságát, állami függetlenségét, s nem lett a Német Birodalom vazallusa. 1083. augusztus 20 - án Szent László király a szentek közé emelte István királyt. Eszményképet adott az országnak, hogy olyan példa álljon előttünk, akiben megláthatjuk a Krisztus iránti elkötelezett ember, király nagyszerűségét.

Szent István vallotta, hogy életét, királyi hatalmát és ezzel járó feladatát Isten kegyelméből kapta, és tudta, hogy minden tettéért Istennek tartozik felelősséggel.
Szent István elfogadta, mind a maga, mind alattvalói részére, hogy létezik egy Felsőbb Hatalom, aki felé számadással tartozik.
Kereszténység, európaiság, magyarság... E három pillérre építette a jövőt, szellemisége ezer esztendő távlatából is gazdag örökségként él tovább. Államszervezőként megalkotta a magyar közigazgatás alapjait. Egyházszervezőként püspökségeket és templomhálózatot szervezett. Diplomáciai tevékenysége nyomán zarándokházak épültek a kor politikai, szellemi és kulturális metszéspontjain.
Tudta, hogy a műveltség elterjedése, a tanult emberfők számának növelése mennyire sürgető a haza számára.Iskolákat alapított, megértette, hogy „az egynyelvű és egyszokású ország esendő".

- Bizony, szent királyunk legtöbb intelme ma is időszerű - fogalmazott az országgyűlési képviselő.
,,Ő a lényeget látta és láttatta, ezért a több mint ezer éve megváltozott körülmények ellenére is Szent István üzenete ma is hiteles.
Ránk hagyta a hűség erényét - miként Ő is hű volt a maga által megfogalmazott elvekhez. Tetteiben az őszinteség vezette. Döntéseit áthatotta a felelősség. Egységre és összefogásra törekedett. Kormányzásával legfőképp a tudás és a bölcsesség hatalmát hagyta örökül az utókorra, a haza és a nép iránti feltétlen tiszteletet.
Az ország jövőjét, sorsát meghatározó döntések lehetősége ma is megválasztott vezetőinek kezében van. De az ország mindenkori vezetőinek tudniuk kell: a döntés joga nem csak a döntés lehetőségét, de a döntés felelősségét is jelenti. Jól tudjuk: a lehetőség felelősség nélkül a társát vesztett emberre hasonlít, akivel a rossz könnyebben megtörténhet. Csak úgy lehetünk a nagy lehetőségek országa, ha közben a keresztény alapokon álló felelősségek országa is vagyunk.
Figyeljünk azokra, keressük közös céljaink eléréséhez azokat, bízzuk azokra a nemzet sorsát, akik a Szent István - i örökséghez hűen képviselik a nemzet érdekét és megmaradnak a Szent István - i úton.
Így reménykedhetünk nemzetünk fennmaradásában az elkövetkező újabb ezer esztendőre.
Ehhez a szellemhez és cselekedethez adjon a jó Isten sok erőt és egészséget mindannyiunknak.
Adjon a Gondviselés valamennyiünknek sok örömet, boldog családot, és életük vezetéséhez Szent István - i kitartást és bölcsességet.
Isten Áldja Magyarországot!
Isten Áldja Sopront!"

Az ünnepi megemlékezés, amelyen részt vett Dr. Szájer József, európai parlamenti képviselő, koszorúzással és a Szózattal ért véget.
(cyberpress)



2005. augusztus 22., hétfő 11:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület