CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Kettős keresztet szenteltek Kópházán

Szent István király ünnepén kettős keresztet szenteltek Kópházán.
A horvát nyelvű litániát követően a kópházi kegytemplom kertjében Németh Antal esperes szentelte meg a hármashalmon álló, 6 méter magas ,,millenniumi” kettős keresztet. Kópházán a Millennium évében nem állítottak kettős keresztet.
Grubits Ferenc, helyi önkormányzati képviselő beszédében megköszönte Firtl Mátyás, országgyűlési képviselőnek, hogy a Millennium utáni ötödik évfordulón fontosnak tartotta, hogy végre Kópházán is kettős kereszt álljon.
Az eseményen részt vett Dr. Szájer József, az Európai Parlament képviselője, aki az ünnep alkalmából egy faragott keresztet kapott ajándékba.

,,A kettős kereszt emlékeztessen arra, hogy mi, horvátok a nemzet tagjaiként munkánkkal, áldozatainkkal mindig is készek voltunk és leszünk kivenni a részünket a nemzet felemelkedéséből – mondta Grubits Ferenc.
aki Szent István Intelmeit idézte: ,,Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak.”
Grubits Ferenc hangsúlyozta: ,,A hitet, és az összetartozást, az összefogást, az áldozatvállalást, a reménységet, és az életet jelentő szent szimbólum üzeni : az összefogódzkodás megsokszorozott erejével tegyünk a dolgunkat.”

A keresztet Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő adományozta a településnek, annak elhelyezésében személyesen is részt vett, mi több, a kereszt alapjául szolgáló hármashalom kialakítását saját kezűleg végezte.
,,Lelkünk nemesítéséhez és erősítéséhez szükségünk van ünnepekre és jelekre.”- mondta Firtl Mátyás –, mert a haza jövője a lelkekben dől el. Ezért fontos, hogy minekünk kópháziaknak is legyen egy megszentelt jelünk és helyünk, amely hat a lélekre. Ez emlékezteti az utókort, segít megmaradni hitben, reményben, szeretetben, oltalmat és megtisztulást nyújtó zarándokhelyévé válik, minden embernek „
Firtl Mátyás hangsúlyozta a keresztállítás azt a Millenniumi évet idézi, amely megmutatta: ,,él még, és változatlanul élni fog Szent István és a kereszténység szelleme a magyar nemzetben, legyenek annak tagjai bármilyen ajkúak is.”
Kópháza példája is ezt mutatja, hiszen a javarészt horvát ajkúak által lakott településen a Millennium után öt évvel áll a szent jelkép, amely olyan időket idéz, amikor egy emelkedőben lévő nemzet, el kezdett önmagában, és jövőjében bízva felemelt fejjel járni.
,,A Millenniumkor a lelkekben az az erkölcsi emelkedettség jelent meg, amely által az ember képes túllépni önmagán, és saját érdekeit alárendeli a nemzet egésze érdekeinek. Megszületőben volt akkor a nemzeti egység. Felfedeztük, hogy közös értékeink vannak, és felismertük, hogy vannak közösségeink, amelyek fontosak: a család, az egyházi közösségek, a faluközösség, a nemzetiség, a nemzet. Megjelent a lelkekben a haza szeretete.
Ezek az értékek: a valódi értékek. Nem fordítanak szembe minket másokkal, mindenkit gazdagabbá tesznek.
A nemzeti összetartozás, az értékek és hagyományok tisztelete ugyan igazi teret a Millennium szellemisége által átjárt esztendőben nyert, de azóta is, és most is szükséges a mai nemzedék lelki alakítása és erősítése” – mondta Sopron és térsége választott országgyűlési képviselője az ünnepi eseményen.
(v)
Fotó: N.B.

 
A nap képe: Kópháza - Az első koszorú a kettős kereszt tövében
 



2005. augusztus 22., hétfő 14:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület