Cél: a hagyomány fenntartása
Négy napos volt az idén a Mesterségek Ünnepe
Tizennyolcadik alkalommal rendezte meg a kézművesek seregszemléjeként
is ismert Mesterségek Ünnepét a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Budai
Várban. A négynapos, olasz tánckarokkal és zenekarokkal színesített rendezvényre
a cyberpress is kilátogatott.
Augusztus huszadika körül mindig nehéz feljutni a Budai Várba. A három
naposra nyújtott Szent István napi ünnep, pedig még jobban megterhelte
az oda vezető utakat, és a tömegközlekedést. További bonyodalmat okozott
a Munkácsy-kiállítás és az oda is igyekvő tömeg. A tömegközlekedési vállalat
sem volt a helyzet magaslatán, hiszen a Deák téren egy csuklós busznyira
való tömeg gyűlt össze, ennek ellenére mégis egy szimpla járat érkezett,
amelynek megtöltése pillanatok alatt, és veszekedés (!) nélkül sikerült.
A dugókkal és a minden évben az előző esztendeinél fantasztikusabbnak beharangozott
tűzijáték előkészületei, valamint a szokásos repülőshow miatt útlezárásokkal
teletűzdelt városban végül háromnegyedóra alatt sikerült megtenni az egyébként
20 perces utat.
A Várban a korábbi évekből már megszokott látvány fogadta a látogatót:
egyfajta ingyenes ízelítő a Mesterségek Ünnepéből a volt hadügyminisztérium
és az elhagyott ásatás közötti területen. A bocskortól kezdve a könyveken
át az elmaradhatatlan kürtős kalácsig szinte mindent lehetett kapni. Igaz
nem túl olcsón. A kézműves tárgyaknál az egyediségüket kellett megfizetni,
a kalácsnál pedig azt, hogy az éhes ember egy-egy ünnepen könnyebben költi
a pénzt. A hosszú „étvágygerjesztő” a vár legbelső udvaráig tartott, ahol
egy mini Globe színházban táncház, valamint népzenei estek szórakoztatták
a spontán összeverődő közönséget, és a Munkácsy kiállításra bejutni szándékozókat.
Ahhoz azonban, hogy a vásár színe javát is meg lehessen tekinteni belépőt
kellett venni. Amely a magyar pénztárcákhoz mérten olcsónak számított.
A gyermekeknek mindössze 300, a felnőtteknek pedig 600 forint volt a beugró.
Mindhárom bejáratnál sült hús, és kolbász illata keveredett a tomposéval
(kelesztett tészta szalonnával, hagymával, tejföllel és sajttal megszórva).
Az éhségérzetet azonban rögtön lehűtötték az árak. Egy kolbász 600, egy
kalács 400 forintba is kerülhetett. A sör viszonylag olcsó, 350-400 forint
körül mozgott. Az üdítők viszont szemérmetlenül drágák voltak. Egy fél
literes tea 400, egy üdítő 350, míg a víz is 250 forintba került.
Túllépve a kellemetlenül kinéző étel és italárakon a városi ember sok
új dologgal találkozhatott. Köztük a csipkeveréssel, kovácsolással, illetve
a fafaragás művészetével. A merészebbek akár ki is próbálhatták valamelyiket,
de a nézelődők és vásárolni vágyók száma mindig több volt. A kézműves áruk
ugyan nem tartoztak az olcsóbb dolgok közé, mégsem számított az ablakon
kidobott pénznek az, amennyit kifizetett érte a vásárló. Hiszen a nagy
műgonddal és hosszú órákon át készített porcelánjátékokat ma már semelyik
nagy nem gyárt. Ahogy kézzel készített bőrcsizmát sem nagyon kapni a cipőboltokban.
Egy mennyasszonyi ruháért pedig nem sok a 65 ezer forint, hiszen a szalonokban
sem olcsóbb.
Akiket azonban mégis elrémisztettek az árak, azok a díszvendég olasz
együttesek és tánckarok vidám produkcióival üthették el az idejüket, és
gondolhattak arra, hogy jövőre talán merészebbek lesznek, és nem csak nézelődni
jönnek ki, hanem egy kiveszőben lévő szokást is felelevenítenek, vásárfiát
vesznek a szeretteiknek, vagy éppen maguknak.
Szöveg és fotó: StD
Képriport
2005. augusztus 22., hétfő 16:16
|