CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Mit vallott Nógrádi?


Az Országgyűlés olajügyeket vizsgáló bizottsága hétfői ülésén döntött arról, hogy teljes terjedelmében nyilvánosságra hozza Nógrádi Zsolt június 8-i vallomását, amely keddtől az interneten is olvasható. Nógrádi Zsolt, aki saját bevallása szerint a Bács megyei olajmaffiának volt a tagja, a jegyzőkönyv szerint a bizottság előtt kijelentette, '91-től érintett az olajügyekben. - Először édesapám révén kerültem kapcsolatba vele, utána önállóan intéztem az egyik olajbáró pénzügyeit - közölte. Beszámolója szerint az első olajos korszak 1993 májusáig tartott.Mint mondta Kiskőrösön, Kecelen, Harkakötönyben, Kiskunhalason és Solton körülbelül 50 és 100 millió liter közötti gázolaj "érkezett be". Ezek a gázolajak HTO-ként lettek vámolva. Jelezte: a "machinációkat" mindenki 1993 májusáig folytatta, amikor is vége lett az importőr korszaknak. Pallag László kisgazda bizottsági elnök a június 8-i meghallgatás után tartott sajtótájékoztatóján a tanúvallomásra alapozva közölte, hogy az akkori országos rendőrfőkapitány 1992-től 1996-ig tudott arról, hogy mi folyik az olaj kapcsán Bács-Kiskun megyében. - A Pintérék egy autóval jöttek, másod- vagy harmadmagukkal. Ezeken a turnusokon apuék diplomatatáskában 25 vagy 50 millió forintot adtak át nekik - tette hozzá. A meghallgatott tanú Lezsák Sándor MDF-es politikusról szólva június 8-án elmondta, "biztosított valami telephelyet. Apu be is vitt oda és ott napjában kétmillió litert tudtak kiszőkíteni a brókerjei, vagyis az elszállítói vitték el ezt a mennyiséget". Nógrádi Zsolt a továbbiakban azt állította, hogy az "MDF-es vonal" végigkanyarog az egész ügyön. Elmondása szerint Szabó Iván adott bankhiteleket még 1992-ben, "akkor volt ő, úgy tudom, a pénzügyminiszter, azon hozták be, importőrködték, mert nem volt pénzük, importőrködték az olajat". Nógrádi Zsolt az MSZP korábbi pénztárnokát is összefüggésbe hozta az olajügyekkel. Máté László azóta jelezte, megteszi feljelentését. A bizottsági jegyzőkönyvben olvasható, hogy Nógrádi utal arra: az E.L.M. Rt.-nek, az "Energol"- osoknak, a "Conticar"-osoknak engedélyezték, hogy olajat importáljanak. Nógrádi a korábbi kisgazda képviselőről, Zsíros Gézáról is említést tesz a vallomásában.
- Zsíros Géza 42 tsz-ben felhajtott telepeket és ahol lehet szőkíteni, és el is adni az olajat - mondta a Pallag László által beidézett tanú a bizottság június 8-i ülésén. Pintér Sándorhoz hasonlóan Lezsák Sándor, Szabó Iván és Zsíros Géza is feljelentést tett Pallag László, illetve ismeretlen tettes ellen az ügyben.

Ismét robbant olajvezeték Nigériában


A továbbra sem végleges adatok szerint 100 halottja van a Nigériában vasárnap történt olajvezeték-robbanásnak. A baleset Warriban, a déli fekvésű olajvárosban következett be, egy olajfinomító üzem közelében. A mentőmunkások még kedden is folytatták a tetemek kiemelését a robbanás és az azután keletkezett tűz következtében hamuvá változott helyen. Helyi hatóságok közlése szerint több tucat személyt, köztük gyerekeket szállítottak kórházba 60 százalékos vagy annál súlyosabb égési sérülésekkel, sokuk állapota válságos. Alig egy héttel korábban a Warritól mintegy 10 kilométerre fekvő Ajede településen 250 emberéletet követelt egy vezeték felrobbanása. Előzetes vizsgálatok szerint mindkét esetben az olajvezetéket illegálisan megcsapoló helyi lakosok gondatlan tűzhasználata okozta a katasztrófát.

Környezeti katasztrófa Brazíliában


Brazília történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája következett be vasárnap éjszaka: több mint egymillió gallon (négymillió liter) nyersolaj ömlött a Barigue folyóba a Petrobras állami olajcég finomítójából a déli Curitiba város közelében. Hétfői közlés szerint a Petrobras "igen jelentősnek" minősítette a balesetet. Legutóbb januárban történt hasonló környezeti katasztrófa a latin-amerikai országban: akkor 1,3 millió liter fűtőolaj került Rio de Janeiróban a Guanabara-öböl vizébe. A balesetért akkor is a Petrobras volt a felelős, ottani olajfinomítójában csőrepedés történt. Szakértői becslések szerint legalább tíz évre lesz szükség az öböl megtisztulásához. A brazil kormány a környezetszennyezésért kiszabható maximális pénzbüntetést, 28 millió dollárnyi összeget rótt ki az állami olajvállalatra. A mostani szennyezés mértéke a januárinak a háromszorosa. A Petrobras emberei és helyi környezetvédők máris hozzáláttak a tisztítási műveletekhez a teljesen feketévé változott folyónál. Hétfőn délután 9 kilométer hosszan nyúlt el a folyón az olajfolt. A katasztrófa nem jelent közvetlen fenyegetést a gyéren lakott környék népességére nézve, Curitiba lakosságának ivóvize biztosított. A Greenpeace azonnal gondatlansággal vádolta a Petrobras céget, azt állítva, hogy a vasárnapi baleset lényegében a januári megismétlődése volt.

Ámokfutó koca


Amint a mondás tartja, "nem volt disznaja" egy osztrák gazdának, noha - vagy éppen mert - volt jónéhány tenyészkocája. Az történt ugyanis, hogy az egyik tenyészkoca kitört óljából és elkezdett randalírozni. Az állat egy szalmabálát túl közel sodort a malacok melegítésére szolgáló, bekapcsolt hősugárzóhoz, amitől kigyulladt és leégett az ól. Huszonöt kismalac és két anyakoca lett a lángok martaléka. A St. Marienben (linzi körzet) bekövetkezett tűzben saját malacaival együtt odaveszett a tűz előidézője is, négy állatot azonban sikerült kimenteni a lángokból. Könnyebb füstmérgezést szenvedett a gazda és fia is, miközben kézi oltóval próbálták megfékezni a tüzet a tűzoltók megérkezésééig - áll az APA jelentésében.

Stone Deneuve-vel szeretne


Sharon Stone a legszívesebben Catherine Deneuve-vel forgatná az Elemi ösztön második részének leszbikus jeleneteit. A 42 éves színésznő éppen most fejezte be a Ha a falak beszélni tudnának című. film forgatását, melyben Ellen DeGeneres leszbikus színésznővel volt néhány szexjelenete, és igen jó tapasztalatokat szerzett. Stone legközelebb a franciák 56 éves dívájával szeretne egy ágyban szerepelni, amelyhez szóvívője csak ennyit fűzött hozzá: "Ki az, aki nem szeretne egy szerelmi jelenetben lenni Catherine Deneuve-vel?" Ha Stone vágya teljesül, a francia színésznő nem először játszik majd leszbikus jelenetben: emlékezetes volt a Susan Sarandonnal alakított kettőse az Éhség című modern vámpírfilmben.

Ronda német akcentus


Egy időben ronda német akcentussal beszéltek a hollywoodi filmek negatív figurái, aztán oroszra váltottak, majd a nemzetközi terrorizmus elterjedésével ízes közel-, illetve közép-keleti tájszólásban szólaltak meg a főgonoszok. Mostanra viszont az elegáns oxfordi angol uralkodott el a rosszak körében nemcsak azért, mert napjaink legnagyob sikere, A hazafi hőse speciel a britek ellen élesíti csatabárdját, hanem mert rendre kiváló szigetországbeli színészekre bízzák a negatív hős megformálásának szakmailag hálás feladatát. A walesi Anthony Hopkins már egy évtizede meghódította az álomgyárat mint Hannibal, a kannibál, most pedig földije, Christian Bale arat újabb babérokat, két fontos pszichopata szerepben. Ő az Amerikai psycho antihőse, és a Shaft című thillerben is ugyanilyen figurát formál meg. Az ír Alan Rickman is többször emlékezetesen rosszalkodott (Még drágább az életed, Robin Hood, a tolvajok fejedelme). A már említett A hazafi szörnyeteg brit katonatisztjét a liverpooli Jason Isaacs alakítja (képünkön), Tom Cruise ellen a skót Dougray Scott indul lehetetlen küldetésre, a legújabb főgonosz pedig Sir Ian McKellen, aki az X-Men hőseit vegzálja. A trend oly erősnek tűnik, hogy még csak sejteni sem lehet, mi lesz a következő divat...

E-mail stressz?


Immár az e-mail a legsúlyosabb munkahelyi stressz-tényező - legalábbis Ausztráliában. Erre a megállapításra jutottak a földrésznyi országban egy - alkalmazottakon elvégzett - vizsgálatban. Ezek szerint az e-mail ma már több bosszúságot okoz, mint akár termelékenységi teszt, akár az új technika, vagy akár a különböző megbeszélések. A megkérdezettek több mint egyharmada elküldött már életében olyan e-mailt, amelyet később megbánt, a fele pedig azon húzta fel magát, hogy rájött: elektronikus üzenetét a címzett félreértette - jelentette a dpa. A vizsgálat kiderítette továbbá, hogy az alkalmazottak nagy többsége nem bízik meg a képernyőn olvasható információban. Az e-mailek címzettjeinek többsége ugyanis óvatosságból kinyomtat minden egyes beérkezett üzenetet. Az elektronikus forradalom ellenére - vagy következtében? - az ausztráliai hivatalokban a papírfelhasználás ötszörösére nőtt 1983 óta.

Arculatot váltott a Supergamez


Arculatot váltott a Supergamez.hu. A hírmagazin eleget téve a kor követelményeinek, felhasználóbarát, a látogatók igényeihez alkalmazkodó publikációs rendszert üzemelt be hétfő éjszaka. A korszerű és minőségi online tartalomszolgáltatásnak elengedhetetlen feltétele a folyamatos fejlesztés. Az újság 1999 őszén alakult. A kezdeti célkitűzés a 18-35 év közötti,informatikában járatos olvasótábor megszólítása volt, amelyet az eltelt 10 hónap alatt sikerrel teljesített. A napi több mint 4000 látogatót az állandóan friss, igényesen és pontosan publikált hardver, szoftver, és informatikai hírek csábítják a lapra, amelyeket tapasztalt szakmabeli írók készítenek. A most beüzemelt új publikációs rendszer csak első lépése a fejlesztés sorozatnak, amely előtt a lap áll. Az informatika, hardware, játék, DVD, és tudomány rovatok mellett a jövőben számos új rovat fogja gazdagítani a kínálatot, hogy minél szélesebb körben találjon minőségi olvasnivalót minden olvasni vágyó látogató.



2000. jĂşlius 18., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület