CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

A vallás árucikké silányításától óvta a pápa a híveket Kölnben
Romániában 18-ra emelkedett az árvíz halálos áldozatainak száma
Estére befejeződött Acmóna, Katif és Elei Sínai gázai övezeti zsidó telepek kiürítése
Egy kétüléses magánrepülőgéppel lezuhant és életét vesztette a lengyel légierő parancsnoka.
Egész Európában káoszt okoz a szélsőséges időjárás
Várhatóan ma kiürítik a Gázai övezet utolsó zsidó telepét, Necarimot is.
Észak-Korea tiltakozása ellenére kezdett közös hadgyakorlatot Dél-Korea és az Egyesült Államok.
Románia északi, északkeleti részén javult az árvízhelyzet.



Hazai hírek

Komoly gondokat okoz a belvíz a Dunántúlon
Sem törvénysértést, sem szakmai hibát nem talált a Legfőbb Ügyészség Kulcsár Attila kihallgatásában
Nem működnek a Salvus vízzel töltött gyógymedencék
Budapesten újabb felüljáró felújítási munkálatok kezdődnek holnap
Az idén várhatóan nem kezdődik el a kőszegi Fő tér rekonstrukciója.
Kézigránátra bukkantak egy kolostor felújítási munkálatai közben Vasváron.
Nemzetbiztonsági ügy lehet a Malév privatizációja

Gazdaság
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




A vallás árucikké silányításától óvta a pápa a híveket Kölnben
A vallás árucikké silányításától óvta a híveket a katolikus egyházfő 800 ezer - egyes források szerint csaknem egymillió - fiatal zarándok előtt a Köln melletti Marienfelden. XVI. Benedek németországi útjának zárónapján tartott szabadtéri misét, amelyen visszatérést sürgetett a vallás hagyományos értelmezéséhez. Úgy vélte: a mai folyamatok oda vezethetnek, hogy a hit árucikké válik. Az egyházfő négynapos kölni látogatásán találkozott a protestáns egyházak képviselőivel és felkereste a kölni zsinagógát. Tegnap muzulmán vallási személyiségek segítségét kérte a terrorizmus legyőzéséhez. Hazájában tett első apostoli útjának végén XVI. Benedek megerősítette, hogy a következő Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót Sydneyben tartják három év múlva.

Romániában 18-ra emelkedett az árvíz halálos áldozatainak száma
, miután kiderült, hogy az eltűntként nyilvántartott két ember is vízbe fulladt. A legnagyobb károk Románia déli, északkeleti és keleti részén keletkeztek. Országszerte 207 ház dőlt romba, több mint kétezer pedig súlyosan megrongálódott a mintegy 5700 elárasztott épületből. A demokrata párt elnöke azonnali vizsgálatot sürget a gyenge védgátak, rosszul felépített hidak és a túlzott fakitermelés miatt.

Estére befejeződött Acmóna, Katif és Elei Sínai gázai övezeti zsidó telepek kiürítése
- jelentette be az izraeli hadsereg. A Gázai övezetben már csak Necarím van hátra. Elei Sínaiban békésen zajlott le a művelet, Katifba azonban erővel kellett behatolniuk a katonáknak és a rendőröknek, mert a kitelepítésnek ellenszegülők szemeteskukákkal, odahordott és felgyújtott szénakazlakkal, illetve égő gumiabroncsokkal eltorlaszolták a telep bejáratát. Hétfőre minden bizonnyal teljesen befejeződik a gázai övezetbeli zsidó telepek kiürítésének folyamata - közölte az izraeli hadsereg.

Egy kétüléses magánrepülőgéppel lezuhant és életét vesztette a lengyel légierő parancsnoka.
Jacek Bartoszcze tábornok egy belga barátjával műrepülő gyakorlatot mutatott be, amikor a kétüléses gép Lublin térségében a földnek csapódott. Az Egyesült Államokban kiképzett Bartoszcze csupán a múlt héten kapta meg tábornoki kinevezését.

Egész Európában káoszt okoz a szélsőséges időjárás

Súlyos károkat okozott az egésznapos esőzés Svájcban. A víz sok helyen elöntötte az utcákat, több autópálya is járhatatlanná vált. Az eső olyan mértékben megrongálta a vasúthálózatot, hogy a hatóságok szerint csak a hét közepére állítható vissza a vasúti közlekedés. Több kantonban riadókészültséget hirdettek, a tűzoltók gyakran egész éjszaka bevetésben voltak.
Árvizek pusztítanak a Spanyolországhoz tartozó Mallorca és Costa Brava területein is. Káoszt okozott a heves esőzés Mallorca fővárosában, Palmában, Costa Brava tartományi fővárosában, Geronában pedig pusztító jégesőről számoltak be. Sérültekről nincs információ, de mindkét helyen az anyagi kár jelentős. Közben erdőtüzek jelentenek problémát Portugáliában. Spanyolország, Franciaország és Németország tűzoltórepülőket és helikoptereket küldtek az országba, hogy segítsék a nagy kiterjedésű erdőtüzek oltását.

Várhatóan ma kiürítik a Gázai övezet utolsó zsidó telepét, Necarimot is.
Az izraeli közszolgálati rádió szerint hosszú katonai gépkocsioszlop halad a kis falu felé. Észak-Ciszjordániában négy zsidó faluból kettőt már önként elhagytak a lakók, a másik kettőbe viszont mintegy 2100 tiltakozó költözött be a telepesek mellé. Tegnap itt heten sérültek meg a katonák és a tiltakozók közötti összecsapásokban.

Észak-Korea tiltakozása ellenére kezdett közös hadgyakorlatot Dél-Korea és az Egyesült Államok.
Phenjan szerint az idei harmadik közös manőverrel arra akarják kényszeríteni Észak-Koreát, hogy elfogadja az amerikai követeléseket az ország nukleáris programjáról szóló tárgyalásokon. A két Korea, Japán, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok részvételével zajló megbeszélések a jövő héten folytatódnak Pekingben.

Románia északi, északkeleti részén javult az árvízhelyzet.
A Szeret és a Prut folyók vízszintje csökkent és az eső is elállt. Az Olt völgyében reggelre sikerült helyreállítani a közúti és vasúti forgalmat, amely két és fél napon át szünetelt. Közben 18-ra emelkedett az árvíz halálos áldozatainak száma, miután kiderült, hogy az eltűntként nyilvántartott két ember is vízbe fulladt.






Hazai hírek




Komoly gondokat okoz a belvíz a Dunántúlon
Veszprém, Somogy és Zala megye több településén okozott komoly gondokat az éjszakai esőzés, a tűzoltóság mintegy 350 riasztást kapott, jelenleg is folyamatosan szivattyúzzák a vizet az elöntött házakból, pincékből. Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy Veszprém megyében, ezen belül is a Balaton északi partján, Bakonybélen, illetve Bándon a legnehezebb a helyzet. Bakonybélen 50 házat veszélyeztet a megáradt Gerence-patak, Bándon pedig a Cince-patak öntött ki, és 8-10 házra jelent veszélyt. Ugyancsak Veszprém megyében az esőzések következtében Herend vasútállomás közelében a víz kimosta a töltést a sín alól, s egy tehervonat öt-hat kocsija kisiklott. A műszaki mentést a MÁV végzi. Somogy megyében Kaposvárott és térségében nemcsak a víz, hanem kidőlt fák is akadályozzák a közlekedést. Zala megyében Keszthely és Hévíz térségében okoz gondot a belvíz az éjszaka lehullott nagymennyiségű csapadék miatt. A hajnali órákban harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rábán, a szakemberek azzal számolnak, hogy a folyó ma Szentgotthárd, Rábarátót, Rábadoroszló térségében kiléphet medréből.
Az intenzív esőzések miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rábán, Ausztriában a Mura jelent komoly veszélyt. Az intenzív esőzések miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rábán. A folyó éjszaka folyamatosan áradt, ez a jellemző most is. Az már biztos, hogy a Rába kilép medréből - közölte Nádor István, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Ez elsősorban a Szentgotthárd és Körmend közötti szakaszon okozhat gondot, itt útlezárásokra is készülni kell. Jelenleg magyar területen esik az eső, de az előrejelzések szerint az ausztriai vízgyűjtőn is várható újabb kiadós csapadék, ezért nem valószínű, hogy egyhamar levonul az ár.
Árad a Mura is. Az ORF jelentése szerint a folyó már több helyen kilépett a medréből, Graz térségében egy asszony életét veszítette, akit elsodort az ár. A stájer tartományi székhelyen riadókészültség van, több száz katona és tűzoltó épít védvonalakat. Az éjszaka során 3-400 pincéből szivattyúzták ki a vizet, de még mindig több százra tehető az elöntött alagsorok száma. A meteorológusok szerint az elkövetkező két napban nincs esély az időjárás javulására.
A murai árhullám egyelőre még nem érte el hazánkat, viszont Ausztriában, Stájerországban kritikus a helyzet, Graz térségében már több helyen kiöntött a folyó, a tartományi székhelyen és környékén továbbra is több száz tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember építi a védvonalakat. Az osztrák vízügyi igazgatóság illetékese elmondta: folyamatosan emelkedik a Mura vízszintje és az elkövetkező órákban nem várható javulás, annak ellenére, hogy az eső már elállt. A folyó egyébként éjszaka már áldozatot is követelt, egy idős asszonyt sodort el az ár Stájerországban.
Kaposváron az éjszakai esőzés miatt kilépett medréből a várost átszelő Kapos folyó. 90 milliméter eső esett vasárnap délután és az éjszaka, a Kapos vízgyűjtő területére is jócskán hullott csapadék. A somogyi megyeszékhelyen jelenleg mintegy száz házat veszélyeztet az áradás, öt családot ki kellett költöztetni. Három utcában több mint ötven közmunkás homokzsákokkal erősíti a töltést, egész éjszaka dolgoztak. Az árhullám tetőzését három-négy óra múlva várják.Kaposváron.Közben megszűnt az elsőfokú árvízvédelmi készültség a Hernád teljes magyarországi szakaszán. Az eddigi összesítések szerint a közelmúlt szélsőséges időjárása nyomán százmilliós nagyságrendű károk keletkeztek a belvíz miatt.

Sem törvénysértést, sem szakmai hibát nem talált a Legfőbb Ügyészség Kulcsár Attila kihallgatásában
Kulcsár Attila kihallgatásában sem törvénysértést, sem szakmai hibát nem talált a Legfőbb Ügyészség - jelentette ki Polt Péter legfőbb ügyész az Info rádióban. Polt Péter közölte: a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek osztálya belső vizsgálatot folytatott a kihallgatás körülményeinek feltárására, amelynek eredményét hétfőn hozzák nyilvánosságra. Hozzátette: nem a K&H ügy főgyanúsítottját kihallgató tisztek, hanem a kihallgatásról készült videofelvételt nyilvánosságra hozók követtek el törvénysértést.
A jövő hét közepén várható a vádirat ismertetése Kulcsár Attila ügyében - közölte a legfőbb ügyész. Polt Péter a közszolgálati televízióban többször leszögezte: teljesen törvényes, helyes és eredményes volt az a taktika, amelyet a milliárdos sikkasztással vádolt volt bróker kihallgatására választottak az ügyészek. A legfőbb ügyész az Info Rádiónak elmondta: a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztálya elkészítette jelentését, amely szerint a kihallgatás törvényes és szakszerű volt.

Nem működnek a Salvus vízzel töltött gyógymedencék
a bükkszéki strandon, mert a kút tulajdonosa, árvita miatt leállította a vízszolgáltatást. Ugyancsak nem lehet a strandfürdőben hozzájutni az elsősorban gyomorpanaszok enyhítésére ajánlott Salvus vízhez, mert a népegészségügyi szolgálat egy ellenőrzés során baktériumot talált a vízben és megtiltotta annak fogyasztását - tájékoztatott a strandot üzemeltető társaság ügyvezetője.

Budapesten újabb felüljáró felújítási munkálatok kezdődnek holnap
, így a korábbiakkal együtt november elejére 12 felüljáró újul meg. A Podmaniczky Program keretében Balatoni úton teljesen lebontják a BKV-villamosvonal és a MÁV vágányok feletti felüljárókat, mert azok állapota rossz, teherbírása nem megfelelő. A munka idejére teljesen lezárják a Balatoni utat.

Az idén várhatóan nem kezdődik el a kőszegi Fő tér rekonstrukciója.
A centrum rendbetételét már évek óta tervezi város és a munkálatokhoz korábban jelentős összeget nyert pályázaton az önkormányzat az Európai Uniótól és az államtól. Ennek ellenére 90 milliós fejlesztési hitel felvételével számoltak a városatyák, ez az összeg mostanra jelentősen lecsökkent - mondta Hauer Tamás alpolgármester. Jelenleg a tendereztetés folyamata zajlik, a tényleges beruházás várhatóan a jövő évben indul majd el. Az alpolgármester szerint a jövőben az önerőképzésre kell törekednie Kőszegnek. A városnak most a pályázati önerőhöz nem áll rendelkezésére anyagi keret.

Kézigránátra bukkantak egy kolostor felújítási munkálatai közben Vasváron.
A Vas megyei kisváros rendőrkapitányságára még pénteken délután jelentették be, hogy a helyi templom felújítási munkálatai közben egy robbanószerkezetet találtak. A feltehetőleg második világháborús eredetű nyeles kézigránát a templomhoz tartozó kolostor épületéből került elő. A robbanóanyagot a rendőrök körbekerítették, majd a kihívott tűzszerészek hatástalanították azt.

Nemzetbiztonsági ügy lehet a Malév privatizációja
A Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság összehívását javasolja a Malév privatizációja miatt. Demeter Ervin, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: sajtóhírek szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal kockázatelemzést készített, és talált kockázati tényezőket a magyar légitársaság magánosítása kapcsán. A Fidesz ezért azt kéri, hogy a nemzetbiztonsági bizottság kérje át a hivataltól a kockázati elemzést, és ha igaz a Veres János pénzügyminiszter érintettségéről szóló sajtóhír, akkor hallgassa meg a minisztert is.


Gazdaság

A személyi jövedelemadóról szóló törvény immár évek óta lehetővé teszi, hogy iskolakezdéskor a munkáltató adómentesen támogassa a dolgozót, az idén például 17 ezer forinttal. Ennek azonban feltételei is vannak. A természetbeni juttatásként adható iskolakezdési támogatás az általános iskolai és a középiskolás gyermekek után jár. Fontos, hogy csak adható, és nem kötelező, hiszen a cégek nyilván anyagi helyzetük mérlegelése után döntenek úgy, hogy tudnak-e erre, még adómentesen is, költeni. Ha tudnak, akkor is érdemes tudni, hogy október 31-e az utolsó határidő, tehát addig lehet intézni az ügyeket. A támogatás tárgyi formában igényelhető, például a tankönyvet, a taneszközt, a ruházatot a munkáltató veszi meg. Másik út, hogy a munkáltató nevére szóló számlát hoz ugyanezekről a dolgokról a munkavállaló. De szó lehet utalványról is. Természetesen a cégek adhatnak a törvényben említett 17 ezer forintnál több támogatást is, de érdemes tudni, hogy akkor az már a dolgozónak munkaviszonyból származó jövedelemnek számít, annak adóterheivel együtt.

Az új közösségi irányelvek és a hazai gyakorlati tapasztalatok szükségessé teszik, hogy ismét változzon a közbeszerzési törvény. A törvényelőkészítők a mainál rugalmasabb szabályozásra törekednek, amely gördülékenyebbé teszi a procedúrát és növeli az érintettek döntési autonómiáját. Megszüntetnének több kötelező előírást, és oldanák egyesek szigorát. Emelkednek az értékhatárok, egyszerűsödhet és gyorsabbá válthat a procedúra, a jelenleginél nagyobb önállóságot kaphat az ajánlatkérő és a pályázó a módosuló közbeszerzési törvény révén. -írja a Világgazdaság. A jogszabály előkészítői ugyanakkor vigyáznak arra, hogy a másfél éve hatályba lépett és azóta többször is változott törvény eredeti céljai - így különösen a közpénzfelhasználás átláthatósága, a verseny, illetve az esélyegyenlőség - és a jogbiztonság követelményei ne sérüljenek. A tervezetet az ősszel tárgyalja meg a kormány, ugyanis a módosított törvénynek jövő január végéig hatályba kell lépnie.

Meghirdették a kis- és középvállalkozások körében legnépszerűbb, a szektor műszaki-technológiai hátterének fejlesztését támogató pályázat második szakaszát. A pályázat 2005. évre tervezett kerete 6,3 milliárd forintnyi, a pontos összeget a gvop monitoringbizottsága szeptember végi ülését követően véglegesítik. A pályázatok benyújtására szeptember 16-ig van lehetőség. Az elbírálásuk szakaszos, döntés 2006. január közepén várható. A támogatás célja a magyarországi székhelyű mikro-, kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai fejlesztése érdekében a fejlődésre képes kkv-k piaci pozícióinak, illetve versenyképességének javítása, technológiai, infrastrukturális korszerűsítése, innovatív képességük növelése. A támogatott pályázatok várható száma 600-650.

Sport

A McLaren-Mercedes pilótája, a finn Kimi Räikkönen nyerte a Török nagydíjat, a Formula-1-es világbajnokság 14. futamát. Mögötte a második helyen, több mint 18 másodperces hátránnyal a világbajnoki összesítésben vezető spanyol Fernando Alonso (Renault) ért célba, aki csak két körrel a vége előtt tudta megelőzni a kicsúszó, de végül harmadik helyen célba érő kolumbiai Juan-Pablo Montoyát, Räikkönen csapattársát.

Ezüstérmet szerzett Horváth Viktor az öttusázók Világkupa-sorozatának uppsalai döntőjében. A 2001-es világbajnokságon is egyéni ezüstéremig jutó versenyzőt az idei Európa-bajnok litván Edvinasz Krungolcasz előzte meg. A másik magyar induló Kállai Ákos a 9. helyen végzett.

Nagy pontkülönbséggel, 74-41re győzte le Lengyelország Finnországot a női kosárlabda Eb-pótselejtezőn, így a magyar válogatott nem jutott a következő körbe. Mivel a mieink pénteken tizennégy ponttal győzték le a finneket, így a lengyelek a nagyobb különbségnek köszönhetően lettek a továbbjutók. Sikerükkel még a lengyelek sem jutottak ki az Eb-re, rájuk a jövő héten még egy újabb kör vár, a másik két pótselejtező-csoport győztesével.

A labdarúgó NB I 3. fordulójának két vasárnap esti mérkőzésén kapuba sem találtak a vendégcsapatok. A Diósgyőrnek összesen egy kapuralövésre futotta a Vasas otthonában, így Egervári Sándor csapata magabiztos, 2-0-ás győzelmet aratott a borsodiak ellen. A Fehérvár 3-0 arányban győzte le a Honvédot, ezt a találkozót színesítette egy hármas kiállítás is. Ráadásul a hazaiaktól Bozsicsot a kispadról küldte le a bíró, mivel már sportszerűtlensége előtt lecserélték. Győzelmével a Fehérvár az ötödik helyre ugrott a tabellán.

A labdarúgó Német Kupa első fordulójából hosszabbításban jutott tovább a VfB Stuttgart harmadosztályú ellenfelével szemben, a Bayern München viszont idegenben is simán nyert a negyedosztályú Neuruppin otthonában. Az többi elsőosztályú gárda, nevezetesen a Nürnberg, a Mainz, a Bielefeld, a Duisburg és a Mönchengladbach is a második körbe jutott.

Az Európai Labdarúgó Szövetség döntésének értelmében északír játékvezetői négyes fogja dirigálni a csütörtöki Metalurh Doneck-FC Sopron UEFA-kupa-selejtező visszavágót. A találkozó vezetőbírója Michael Ross lesz. A 44 éves játékvezető már közel egy évtizede, 1996 óta tagja a FIFA-keretnek, a magyar csapatoknak is lehet róla emléke, hiszen tavaly ő vezette Örményországban a MIKA Asztarak-Bp. Honvéd összecsapást, ahol a kispestiek 1-0-ra nyertek. Ross segítői John McDowell és Eamon Shanks lesznek, negyedik játékvezetőként Adrian McCourt utazik. A Sopron az első mérkőzésen 3-0-ra veszített hazai pályán ukrán ellenfelével szemben.

Óriási lehetőség előtt áll Váradi Kornél, a szombathelyi Falco hátvédje. A mindössze 17 esztendős kosarasra a francia Adecco Asvel szakemberei figyeltek fel, és Váradinak jó esélye van rá, hogy hamarosan megmutathassa magát a franciáknak. A nem is olyan rég még az Euroligában szereplő gall egyletben játszott már magyar játékos, méghozzá Gulyás Róbert.



A várható időjárás
Gyakran lesz erősen felhős az ég, és többfelé számíthatunk kiadós esőre, záporra.A szél napközben erős délkeleti lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 19, 22 fok között alakul.

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
242,82 244,04
Valutaárfolyam
Vétel Eladás
236,26 250,88



2005. augusztus 22., hétfő 18:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület