CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Az előzetes vizsgálat szerint a légnyomás-kiegyenlítő rendszer hibája vezetett a ciprusi utasszállító tragédiájához
A Visegrádi Négyek októberben Prágában várhatóan szélesebb körű találkozót tartanak
A magyar és a román népet a történelem megbékélésre ítélte
Az Irakban kormányzó síiták bejelentették, hogy határidőre elkészült az ország új alkotmányának szövege
Kiszabadult emberrablói fogságából a francia televíziós
Ausztriában is kritikus helyzetet idéztek elő az esőzések.
Portugáliában változatlanul tűzoltók ezrei küzdenek az ország nagy részén pusztító erdőtüzekkel.
Az izraeli biztonsági erők behatoltak a még ellenálló két ciszjordániai zsidó telepre



Hazai hírek

Több vas megyei településen okoztak komoly gondokat az esőzések
Több mint 100 millió eurót követel az Európai unió Magyarországtól
Újabb konzultációsorozatot kezdeményez a gazdaság fejlesztéséről Gyurcsány Ferenc
A parlamenti pártok ma folytatják a kisebb parlamentről és a választási rendszer reformjáról szóló egyeztetést.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tervei szerint ma várhatóan aláírják a közlekedési érdekképviseletekkel az ágazat versenyhelyzetének javításáról szóló megállapodást.
Folytatta egész nyáron át tartó ellenőrzés-sorozatát a Győr-Moson-Sopron Megyei Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség.


Gazdaság
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Az előzetes vizsgálat szerint a légnyomás-kiegyenlítő rendszer hibája vezetett a ciprusi utasszállító tragédiájához
Az előzetes vizsgálat szerint közvetve a légnyomás-kiegyenlítő rendszer hibája vezetett a ciprusi utasszállító tragédiájához, bár a repülő végül azért zuhant le, mert kifogyott az üzemanyaga. A vizsgálóbizottság vezetője erről tájékoztatta a görög közlekedési minisztert. A Helios társaság gépének fedélzetén röviddel a larnakai felszállás után vészesen leesett a légnyomás. Azt is megállapították, hogy a végzetébe repülő utasszállító pilótafülkéjében az utolsó tíz percben egy oxigénmaszkot viselő férfi ült, aki elhaló hangon kétszer is megpróbált segélyhívást leadni, de hiába, mert a gép kommunikációs rendszere nem a megfelelő hullámhosszon volt. A szerencsétlenségben 121-en haltak meg.

A Visegrádi Négyek októberben Prágában várhatóan szélesebb körű találkozót tartanak
, hogy a londoni uniós csúcsértekezlet előtt egyeztessék álláspontjukat a szervezet költségvetéséről. Ezt a cseh fővárosban jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Jirí Paroubek kormányfővel. A magyar-cseh kapcsolatokat mindkét politikus rendkívül jónak és problémamentesnek minősítette.

A magyar és a román népet a történelem megbékélésre ítélte
- jelentette ki Markó Béla RMDSZ-elnök Aradon a Megbékélés Parkjának avatásán. A bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese hangsúlyozta: szükség van arra, hogy a két nemzet, a két ország összefogjon és stratégiai partnerségre lépjen. Hozzátette: bár a két nemzet együttélésében még vannak megoldatlan kérdések, sikerült elindulni a megoldás útján. Az Arad főterén kialakított Megbékélés Parkjában egymás mellett áll a tavaly áprilisban felavatott Szabadság szobor és a beton kőlapokból készült román diadalív.

Az Irakban kormányzó síiták bejelentették, hogy határidőre elkészült az ország új alkotmányának szövege
, amelyet a parlamentnek ma éjfélig kellett volna elfogadnia. A szunnita politikusok közölték, nem fogadják el a szöveget jelenlegi formájában. Hádzsem al-Haszini parlamenti elnök a határidő lejárta előtt néhány perccel összehívta a törvényhozás ülését; és közölte, hogy az alaptörvényt illetően továbbra is fennmaradtak bizonyos nézeteltérések, amelyeket három napon belül meg kell oldaniuk.Az új alkotmányról várhatóan ősszel tartanak népszavazást Irakban. A dokumentum szövetségi köztársaságként jelöli meg az ország államformáját és hangsúlyozza, hogy az iraki törvényeknek összhangban kell lenniük az iszlám joggal.

Kiszabadult emberrablói fogságából a francia televíziós
, akit egy héttel ezelőtt raboltak el Gázában. Az algériai születésű francia hangtechnikust három fegyveres ejtette túszul egy hotel közelében. A férfi a Krónika kérdésére elmondta, hogy elrablói a Fatah fegyveres szárnyához tartoznak, és a túszejtéssel valószínűleg egy családi konfliktus miatt akartak nyomást gyakorolni a hatóságokra.
A palesztin elnök telefonon fejezte ki reményét az izraeli miniszterelnöknek, hogy a gázai kiürítés új lapot nyit a két nép kapcsolatában. Mahmúd Abbász és Ariel Saron megállapodott abban, hogy hamarosan találkoznak. A 21 Gázai telep kiürítését a tervezettnél körülbelül két héttel korábban sikerült lezárni.

Ausztriában is kritikus helyzetet idéztek elő az esőzések.
Stájerországban, a tartomány északi részén fekvő Weiz és Gasen térségében a legsúlyosabb a helyzet, a két város környékét egyébként katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították. Itt a földcsuszamlások romboltak le két lakóházat, az egyik tulajdonosa a romok alatt veszítette életét. A szakemberek szerint több tucat további épületet veszélyeztet a belvíz, valamint a meglazult talaj. A térségben egyébként 30 házból telepítették ki a lakókat. A tartomány északi sarkában több út járhatatlanná vált, a deutschlandsbergi temető teljesen víz alá került a nap folyamán, a szakértők a károkat több millió euróra becsülik. Burgenlandban is több településen indult meg a föld, a határhoz közeli Jennersdorf környékén utakat öntött el a megáradt Rába.
A napok óta tartó esőzés miatt több száz embert kellett kitelepíteni Ausztria nyugati részén. A térségben a tűzoltók mellett a hadsereg is részt vesz a mentésben és az árvíz elleni védekezésben. Egyes vidékeken nincs áram, megszűnt a telefonszolgáltatás, és több utat is le kellett zárni. Közben árvízi riadót rendeltek el a horvát hatóságok az ország északi részében, ahol előzőleg már mintegy húsz település lakóit kiköltöztették a horvát-szlovén határfolyó, a Mura várható áradása miatt. Arra számítanak, hogy a Mura órákon belül kilép medréből a Szlovéniából érkező jelentős árhullám miatt - közölte a muraközi prefektus. Valamennyi tűzoltó és polgári védelmi egységet mozgósítottak, mivel a folyó vízszintje korábban soha nem látott magasságot ért el.

Portugáliában változatlanul tűzoltók ezrei küzdenek az ország nagy részén pusztító erdőtüzekkel.
Coimbra egyetemi városban már több lakóházat felemésztettek a lángok, emberek százait kellett kitelepíteni. Az oltásban részt vesz a spanyol és a francia légierő, kedden német, holland és olasz tűzoltó helikopterek is bekapcsolódnak. Az eddigi adatok szerint a tüzek több mint 130 ezer hektár területet perzseltek fel Portugáliában, amelyet az 50 éve legsúlyosabb szárazság sújt.

Az izraeli biztonsági erők behatoltak a még ellenálló két ciszjordániai zsidó telepre
, ahol radikális fiatalok sáncolták el magukat. A kiköltözést megtagadó több száz ember barikádokat épített, amelyeket meggyújtott. Ciszjordániában 4 telepet ítéltek felszámolásra. A Gázai övezetben a vártnál hetekkel előbb, már tegnap befejeződött a 21 kolónia kiürítése. A palesztin elnök telefonon fejezte ki reményét az izraeli miniszterelnöknek, hogy a gázai kivonulás új lapot nyit a két nép kapcsolatában. Mahmud Abbasz és Ariel Saron megállapodott abban, hogy hamarosan találkoznak.






Hazai hírek




Több vas megyei településen okoztak komoly gondokat az esőzések
Vas megyében a Rába áradása egyelőre leginkább mezőgazdasági területeket fenyeget, de az árhullám lassan vonul le. Lakott terület csak Csákánydoroszlónál van veszélyben. A burgenlandi szakaszon több lakóépületet is elöntött az esők miatt medréből kilépett Rába. A megye több településén okozott újabb komoly gondokat az esti felhőszakadás. Perenyén a legsúlyosabb a helyzet, ahol egy patak elöntötte a főutcát és mintegy 30 házat. Szombathelyen nagyáruházakat öntött el a víz. Sárváron, Celldömölkön, Répcelakon és Körmenden sok ház pincéjéből kellett kiszivattyúzni a vizet.
Vas megyében Szentgotthárdnál már másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget, az árhullám továbbvonulása miatt azonban Körmendnél a délelőtti órákban emelni kellett készültségi fokozatot. A folyó eddig körülbelül 1000 ha, főleg mezőgazdasági területet öntött el
Mintegy hétszáz esetben riasztották a tűzoltókat az elmúlt harminchat órában a heves esőzések okozta károk enyhítésére - mondta el Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő. A leginkább érintett térségek továbbra is a dunántúli megyék, de mindenütt javult a helyzet. Kitelepítésre sehol sem került sor és személyi sérülés sem történt - közölte Dobson Tibor. Somogy megyében változatlanul Kaposvár és környéke a leginkább veszélyeztetett. A Kapos folyó áradása következtében a város folyó menti házaiból mintegy 300 embernek kellett elhagynia otthonát éjszakára. Az épületeket homokzsákokkal sikerült megvédeni.
Tolna megyében településeket és utakat öntött el a víz a délutáni újabb felhőszakadás nyomán. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Kölesd és Szekszárd között a lezúduló víz járhatatlanná tette a 6-os főutat, egy hidat elsodort és a burkolat is több helyen beszakadt. Kistormás és Varsád víz alatt van, Tamásiban pedig a medréből kilépett Koppány folyó okozott gondokat.

Több mint 100 millió eurót követel az Európai unió Magyarországtól
Több mint 100 millió eurót követel az unió Magyarországtól, mivel hazánk a csatlakozáskor a megengedettnél többet tartott raktáron bizonyos termékekből - értesült a köztévé. A földművelésügyi miniszter azt mondta, hogy Magyarország nem fizet és a legvégsőkig elmegy, hogy megvédje igazát. Gráf József hozzátette: az uniós csatlakozáskor Magyarország azt mondta, nincs felhalmozott készlete, és akkor ezt jóváhagyták Brüsszelben. Most az unió mégis azt állítja, a csatlakozáskor a megengedettnél több volt raktáron sertés-, baromfi- és kecskehúsból. Magyarországon kívül Lengyelországnak, Csehországnak, Szlovákiának és Szlovéniának is fizetnie kellene. A visegrádi négyek és Szlovénia közös állásfoglalást fogalmaztak meg, amiben kérik a büntetések eltörlését az Európai Bizottságtól, ellnkező esetben jogorvoslatért az Európai Bírósághoz fordulnak.

Újabb konzultációsorozatot kezdeményez a gazdaság fejlesztéséről Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc újabb konzultációsorozatot kezdeményez a gazdaság fejlesztéséről. A miniszterelnök a MRnak adott interjúban közölte: a gazdasági minisztert bízza meg az új tárgyalások megszervezésével, amelyeknek a következő 7-8 év fejlesztési programjához kell illeszkedniük. A Malév privatizációjával kapcsolatban a kormányfő úgy vélte, nem arról szól a vita, hogy szükség van-e az eladásra, hanem arról, hogy az ajánlat elfogadható-e. Ez pedig nem politikai, hanem szakmai és üzleti kérdés, amelyet az arra jogosult szervezet mérlegel majd.

A parlamenti pártok ma folytatják a kisebb parlamentről és a választási rendszer reformjáról szóló egyeztetést.
A képviselők a tervek szerint a nyári szünetben kidolgozott konkrét választási modelljeiket vitatják meg. A szabaddemokraták által a nyár elején kezdeményezett tárgyalássorozat eddigi eredménye, hogy a négy párt képviselője megállapodott a vegyes választási rendszer fenntartásáról.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tervei szerint ma várhatóan aláírják a közlekedési érdekképviseletekkel az ágazat versenyhelyzetének javításáról szóló megállapodást.
A Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége jelezte, hogy kész aláírni a dokumentumot, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöksége reggel még tárgyal az általuk szabott feltételekről. Két másik szervezet egyelőre nem nyilatkozott, hogy részt vesz-e az aláíráson.

Folytatta egész nyáron át tartó ellenőrzés-sorozatát a Győr-Moson-Sopron Megyei Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség.
A biztosok legutóbb csaknem 200 céget vizsgáltak térségünkben és kétharmaduknál harmaduknál találtak feketemunkásokat. A felügyelők elsősorban az építőipari cégeket ellenőriztek, de a a további vizsgálatok október végéig tartanak, és érintik a vendéglátóiparban és a mezőgazdaságban foglalkoztatókat.



Gazdaság

Az ekho két változatát ismertette a szakmával a kultuszminisztérium hétfőn, ezek egyike sem számol már avval, hogy az informatikai szakma is igénybe vehetné az új adózási formát, holott az Informatikai Vállalkozások Szövetsége a nyilvánosság erejét is felhasználva lobbizott az ekhóért. A minisztériumi egyeztetés után kimaradtak a potenciális ekhózók köréből a muzeológusok, jelmez- valamint díszlettervezők is. Adójogi és munkajogi szakértők szerint mindazonáltal nem ez lesz az egyetlen vitatott pontja a jogszabálytervezetnek, amely szerint azon választhatnák jövőre az ekhót, akik legalább a minimálbér erejéig munkaviszonyban állnak. A tervezet szerint a vállalkozási, megbízási szerződéssel vagy munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók, illetve a szerződéses kapcsolatban álló munkáltatók fizetik majd az összesen 35 százalékos ekhót. A már korábban is ismemert 10 millió forintos jövedelemhatár maradt, a minimálbér mértékéig tehát normál munkaviszony szerint, ezt követően az átalányadó szerint adózhatnának az ekhózók.

Elindult az Európai Unió magyar intervenciós gabonája Spanyolországba. Portugáliába csak később érkezik az export, mivel Lisszabonban késlekedtek a tender kiírással. Az EU gabonairányító bizottságának korábbi döntése értelmében kivételes rendelkezés alapján, a két éve tartó szárazság miatt Spanyolországba összesen 300 ezer tonna magyar intervenciós gabona kivitelére van mód - tudósít a Népszabadság. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közlése szerint az első tételnek számító, több mint 40 ezer tonna kukorica két hét alatt jut el Spanyolországba. A gabonahiányban szenvedő Portugáliába is engedélyezték 200 ezer tonna kiszállítását, eredetileg júliusban indult az első szállítmány, de a fuvarozási tendert csak augusztus 18-án írták ki, így az első 30 ezer tonnás mennyiséget várhatóan szeptember végén viszik el. A gabonaszállításhoz tonnánként 60 eurót ad az unió. A gabonairányító bizottság múlt heti, legutóbbi ülésén 13 380 tonna magyar kukorica értékesítését engedélyezte a közösség piacára az intervencióssal megegyező, tonnánkénti 104,53 eurós áron.

A Malév privatizációjával kapcsolatban az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatóságának pénteki ülésén pénteken születhet döntés. A Malév privatizációja ügyében, a döntéshozatalra az ÁPV Rt. igazgatósága által korábban meghatározott harminc nap szeptember első napjaiban lejár. A határidő lejártáig azonban már csak az igazgatóság e hét pénteki ülésén nyílhat lehetőség arra, hogy a magyar légitársaság privatizációjának ügyében döntést hozzanak - mondta el a FigyelőNetnek Oravecz Péter, az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója. A magyar légitársaság privatizációs folyamatára a sajtóban mostanában megjelent híreknek nem lehet semmilyen hatása. A Malév privatizációs folyamatát nem befolyásolják - nem befolyásolhatják - politikai bírálatok, az ÁPV Rt. egy szakmai szervezet, így döntéseit is szakmai alapon hozza - hangsúlyozta Oravecz a FigyelőNetnek. Továbbá azt is megjegyezte, hogy maga a privatizációs folyamat egy nagyon sok elemből álló komplex folyamat, csak egységében lenne szabad azt vizsgálni, ugyanis annak egyes részleteinek kiragadása félrevezető lehet.

Sport

Michael Schumacher cáfolta azokat a pletykákat, melyek szerint 2007-ben már a McLaren-Mercedes csapatánál szerepelne. A Formula-1-es gyorsasági autós versenysorozat hétszeres világbajnoka saját honlapján cáfolta a német Bild magazin azon értesülését, hogy titkos tárgyalásokat folytatott volna a wokingi istállóval. Schumacher szerződése 2006-ban jár le a Ferrarinál, és a német klasszis nincs túlságosan elragadtatva a maranellóiak nem igazán sikerült autóitól és a középmezőnyben való körözéstől. "Még kommentálni sem szeretném ezeket a pletykákat. Mindenki tudja, milyen szoros a kapcsolat köztem és a Ferrari között" - mondta mindennek ellenére Schumacher.

Első középdöntőbeli mérkőzését is magabiztosan 38-22re nyerte a magyar junior férfi kézilabda válogatott az argentinok legjobbjai ellen. Kedden a mieink Tiszaújvárosban Szlovénia gárdájával mérkőznek. Egy esetleges újabb magyar győzelem esetén a mieink már a legjobb négy közé kerülnek függetlenül az utolsó középdöntőbeli találkozó végeredményétől.

Meg kellett műteni a Vasas védőjét, Molnár Zoltánt, miután a tegnapi Diósgyőr elleni bajnoki mérkőzésen a vendégek légiósával, Dianuval történt összecsapás után eltörött a jobb karja. Az 1996-os atlantai olimpián is szereplő, az MTK-val és Dunaferrel pedig bajnoki címig jutó játékost ma a Sportkórházban műtötték meg, A labdarúgóra várhatóan három hétig nem számíthat Egervári Sándor vezetőedző, de ez mindössze egy bajnoki fordulót és egy kupamérkőzést érint.

Bár több kérője is akadt - West Ham, Lyon, Schalke -, végül Angliában marad, s az Aston Villához írt alá négy éves szerződést a tavalyi Eb gólkirálya, a cseh Milan Baros. A tavaly a Liverpoollal Bajnokok Ligáját nyerő 23 éves támadó 6 millió fontért került a biminghami klubhoz. Az Aton Villa tavaly a 10. helyen végzett a Premier League-ben, s jelenleg két forduló után egy ponttal a 12. helyen állnak.

Óriási meglepetésre kiesett a Német Kupa első fordulójában a Borussia Dortmund. A 2002-ben még bajnoki címet ünneplő csapat a harmadosztályú Braunschweig ejtette ki. Pedig a mérkőzésen a sárga-feketék szereztek vezetést, ám a hazaiak lelkes játékukkal fordítani tudtak. Igaz, a dortmundiak egy 11-est és egy kiállítást is jogosan reklamálhatnak a játékvezetőn.



A várható időjárás
Változóan felhős lesz az ég, elszórtan várható zápor, zivatar. A szél napközben gyenge lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 21, 24 fok között alakul.
A kiadós csapadékot okozó ciklon az elkövetkező egy napban is alig változtatja a helyét, ezért sokfelé lesz újabb eső. A nedves levegő utánpótlása csak lassan szűnik meg, de csütörtökön már jóval több napsütésre számíthatunk, és fokozatosan melegszik a levegő.Ma gyakran megnövekszik a felhőzet, de helyenként napos időszakokra is készülhetünk. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18-21 fok között valószínű.

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
243,14 244,36
Valutaárfolyam
Vétel Eladás

237,55 252,25



2005. augusztus 23., kedd 15:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület