CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Gyilkosság a körúton


Feltehetően gyilkosság áldozata lett az a 62 éves férfi, akinek holttestére lánya talált rá az éjszakai órákban a XIII. kerületi Szent István körút egyik lakóházában. A BRFK ügyelete hétfőn hajnalban elmondta: az áldozatot brutálisan bántalmazták. A halál vasárnap délután állt be. A rendőrség folytatja a nyomozást.

Térítésmentes netképzés fiataloknak


A Hálózat az Ifjúságért kht. az internet használatát ismertető térítésmentes képzéseket indított hétfőtől az érdeklődő fiatalok számára. A programot vezető Szendrőné Oláh Annamária elmondta: a Hálózat az Ifjúságért ma az egyetlen nonprofit internet szolgáltató társaság Magyarországon. Céljuk, hogy az ifjúsági szervezeteknek széles lehetőséget biztosítsanak a világhálón való megjelenésre, belföldi és nemzetközi kapcsolataik építésére. Ennek érdekében a szervezet székhelyén, Zuglóban az Amerikai út 96. alatt hétfőtől térítés nélküli képzést indítanak az internettel ismerkedő fiatalok számára. A most induló program keretében Budapesten és több vidéki városban a következő hónapokban alapfokú internetes oktatást tartanak, és az év végéig mintegy 200 fiatalt készítenek fel a világháló használatára. A programot és a folyamatos szolgáltatást az ifjúsági tárca támogatása teszi lehetővé - húzta alá Szendrőné.

Zámolyiak menedékjoga


A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, menedékjogot kérnek Franciaországban és hároméves hányattatásukért kárpótlásként 130 millió forint kártérítésre perlik be a magyar államot a hétfőn Strasbourga érkezett zámolyi romák. Ezt szószólójuk közölte, akit rokoni kapcsolat fűz az érintett családokhoz, s aki három hónappal ezelőtt befogadta őket csóri házába. A romák "magyarországi üldöztetésüket" dokumentumokkal, a velük történtekről megjelent újságcikkekkel, televíziós felvételekkel igazolják, s azok alapján kérik a menedékjogot. A hét családhoz csóri romák is csatlakoztak, így 12 család - ötven felnőtt és gyerek - készült átadni a menedékjog kérelmére vonatkozó feljelentő dokumentumot az emberi jogi bíróságon.

Elsüllyedt halászhajó


Elsüllyedt a héten az északnyugat-afrikai Mauritánia partjainál egy portugál halászhajó, és 13 személy életét vesztette a szerencsétlenségben - közölték vasárnap mauritániai diplomáciai források. Tizenhárom másik személynek azonban sikerült kimenekülnie az Orcados nevű hajóról. A legénység névsorát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A túlélőket egy másik portugál halászhajó vette fedélzetére. Egyelőre nem tudni a beleset okát.

Olajfolt Elba szigetén?


Mintegy 4 kilométer hosszú olajfolt fenyegeti az olaszországi Elba- szigeti strandok vizeinek a tisztaságát - közölték vasárnap este az olasz parti őrség illetékesei. A szakemberek bemérték, hogy a folt a sziget délnyugati csücske fel tart, de ha kedvezően alakulnak a szélviszonyok elkerülhető a Toscanai-szigetek vízének a szennyeződése. Egyelőre nem tudni az olajfolt keletkezésének a pontos okát. Az érintett tengerszakasz értékes cetfélék otthona.

A Pápa újra szólt


II. János Pál vasárnap megismételte a Jeruzsálem különleges státusára vonatkozó vatikáni javaslatot. A szentatya előző este érkezett vissza Castel Gandolfo-i nyári rezidenciájára, miután tíz napot pihent az észak-olaszországi Val D´Aostában. Vasárnapi Úrangyala imádsága keretében közvetlenül a közel-keleti tárgyalásokban résztvevő felekhez - az izraeliekhez és a palesztinokhoz - fordult. A pápa felszólította a feleket: ne hanyagolják el a kérdés szellemi vonatkozásait, nevezetesen azt, hogy Jeruzsálem és környéke egyszerre ad otthont a három monoteista vallási közösség, illetve azok szent helyei számára. A Szentszék továbbra is azt vallja, hogy ennek a városnak különleges, nemzetközileg szavatolt státust kell adni, mert csak ily módon lesz képes biztosítani a vallásgyakorlás szabadságát minden hívő számára. Ezek a hívők abban a térségben és az egész világon úgy tekintenek Jeruzsálemre, mint a béke és az együttélés keresztútjára - mondta a katolikus egyházfő.

A legdrágább WC


Elkészült a világ egyik legdrágább illemhelye a tengerszint feletti 3238 méter magasságban, Svájcban. A mintegy 400 ezer svájci frank (csaknem 67 millió forint) összegű beruházást a Svájci Alpesi Klub berni szekciója azért tartotta halaszthatatlanul szükségesnek, mert a Lötschentalban lévő Hollandia menedékház hegymászó vendégei mindeddig a sziklafal széléről egyszerűen a gleccserre pottyantották emésztésük végtermékeit. E tarthatatlan helyzetnek vet véget a most felépült illemhely, amely egy helyiséggel szolgál a hegymászó hölgyeknek, egy másikkal és egy vizeldével az uraknak, valamint külön zárható kényelmet nyújt a menedékház őrének. A drágaság fő oka, hogy ilyen magasságban általában költséges az építkezés, hiszen mindent helikopterrel kell a helyszínre vinni. Miután azonban a gödrök ürítésének is helikopterrel kellene történnie, a világ egyik legkorszerűbb emésztőrendszerét is ide építették, ez ugyanis 90 százalékkal csökkenti a szükséges repülések számát. Ám az ilyen magasságban uralkodó hideg miatt a komposztálási folyamathoz fűtésre is szükség van, amit viszont napelemekkel oldottak meg. Arról nem szól a svájci hírügynökség jelentése, hogy évente hányan teszik meg a fárasztó túrát és veszik igénybe a Hollandia-menedékházat, s vele a korszerű technika minden vívmányával felszerelt mellékhelyiséget. Nekik mindenesetre jó érzés lesz, hogy a csúcson nem szorulnak ki a szabad természetbe.

Jagger, a rendes apa


Jerry Hall, Jagger ex-neje keveset tartózkodott otthon mostanában, mert el van foglalva Mrs. Robinson szerepével, melyet a Diploma előtt (The Graduate) című filmben kell megformálnia a férfi nézők legnagyobb örömére, részben ruhátlanul. Úgy döntött megkéri Jaggert, költözzön addig a közelbe, hogy a gyerekekre vigyázzon, amíg ő távol van. Jaggernek biztos nagyon jól áll ez a szerep is, most különben is új arcát mutatja a világnak. Legutóbb a New York Post beszámolt arról, hogy Bruce Willis társaságában egy partin vett részt, ahol egy félmeztelen táncosnő szambázott az asztalukhoz. Jagger váratlanul, hirtelen felindultságból a sarokba futott - gondolom eszébe jutott, hogy sokba kerülne neki, ha a tőle megszokott "brazil módon" kezelné ezt az ügyet.



2000. július 24., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület