CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Válogatás a Fertő-táv Világörökség Hírleveléből
2005. szeptember 2..
Nyárzáró
A Fertő-táj Világörökség Klub és a Fertőszéplaki Községszépítő Egyesület 2005. szeptember 27-én  tartotta nyár végi összejövetelét, melyre meghívták a Fertő-táj honorarius curatorait, a Fertő-táji polgármestereket, a Fertő-táj Világörökség Egyesület támogatóit és más civil szervezeteket is.
A rendezvény délután 3 órakor kezdődött,  6 bográcsban főtt a gulyás, és közel 70-en gyűltek össze erre az alkalomra.
Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Egyesület elnöke és Kóbor Attila, a Világörökségi Klub elnöke ill. a Fertőszéplaki Községszépítő Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket.

 A rendezvény nagyon jól sikerült, így a szervezők tervezik, hogy     hagyományteremtő céllal jövőre ismét gulyás partival zárják a nyarat.



Halászati Konferencia
A Fertő tó vízgazdálkodásának és halgazdálkodásának aktuális kérdéseit, a fejlesztés lehetőségeit érintő projektek keretében kétnapos szakmai konferenciát rendeznek Sopronban (Sopron Hotel) 2005. szeptember 22-én és 23-án. E konferencián előadások, korreferátumok hangzanak el a vízgazdálkodás, a természetvédelem, nádgazdálkodás, halászat-horgászat, idegenforgalom, kultúrális örökség, regionális fejlesztés témakörökben. PHARE CBC program, ill. az InterregIIIC program által is támogatott konferencia rendezői a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Debreceni Egyetem. A rendezvényt Ivanics Ferenc nyitja meg.



 Lezárult a Phare CBC pályázat
2004. június 28-án kaptuk meg a "VÁTI Kht. értesítését, miszerint az Egyesület 2002. évi PHARE -CBC small projekt alapjára benyújtott pályázata 29.923 EURO támogatásban részesül.
Ezt az összeget az Egyesület látogatóközpont kialakítására, bútorok, berendezések, mint projektor, multimédiás számítógép, mobil telefon, színes nyomtató,  20 oldalas két nyelvű turisztikai kiadvány készítésére,  Világörökség Napjának megrendezésére 2005. március 18-án, tanárok és idegenvezetők képzésére, Öko-túra a Fertő-tájon - garantált turisztikai program lebonyolítására fordította.
A pályázatban kitüzött célokat teljesítettük.



Kulturális Örökségek Napja
Az Európa Tanács védnökségével szeptember 17-18-án idén is megrendezik az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő örökségi napokat.
Fászl István A hagyományosan szeptemberben megrendezett hétvégén országszerte sok száz épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt.
A Fertő-táj Világörökség Egyesület idén Fejér Zoltán soproni festőművész képeiből összeállított kiállítással készül erre az alkalomra.
A kiállítás megnyitója 2005. szeptember 18-án 16 órakor, a Világörökség fertőszéplaki Titkárságán lesz, ahová mindenkit szeretettel várunk.  A kiállítást Rujavecné Ferenczi Katalin, a Sarródi Ferenczi József Művészeti tábor vezetője nyitja meg. A kiállított képek megvásárolhatók.
A kiállítás 2005. szeptember 19-től szeptember 30-ig ingyenes megtekinthető, munkanapokon 9-16h-ig.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt! Hasznos, örömteli hétvégét kívánunk!



Fertő-táj Expo Kiállítás és Vásár
Fertőd Város Önkormányzata a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve ez évben első alkalommal rendezi meg a "Fertő-táj Expo Kiállítás és Vásár" -t.
A rendezvény helye: Fertőd, Általános Iskola (Madách sétány 2.)
A rendezvény időpontja: 2005. szeptember 9-11.

A vásár célja, hogy lehetőséget teremtsen a helyi és környékbeli vállalkozóknak a bemutatkozásra, személyes kapcsolat kialakítására a vevőkkel. A gazdasági előnyök mellett a rendezvény aktualitását Fertőd várossá válásának tíz éves évfordulója adja. Ezt az alkalmat a kiállítás ideje alatt különböző művészeti, kulturális, sport és szórakoztató programokkal méltóképpen szeretnék megünnepelni.

Az Expo-n a Fertő-táj Világörökség Egyesület is képviselteti magát! Látogasson el Ön is az Expo-ra és tekintse meg standunkat!



Nagycenki Szüreti Napok
2005. szeptember 23-25
Idén 10. alkalommal rendezik meg Nagycenken a szüreti napokat. A 3 napos rendezvény ideje alatt lesz szüreti felvonulás, agrárfórum, borverseny, mazsorett felvonulás, néptánccsoport, játszóház. Sztárvendég  Szandi. A rendezvény szüreti bállal zárul. A Nagycenki Szüreti Napok keretén belül rendezi meg éves összejövetelét az EU vidéki települések önkormányzati Chartája, melynek 2004 óta Nagycenk is tagja.


Liszt és Mozart (Sopron és Bécs)
Az európai kultúra két művész óriása személyesen nem ismerhette egymást, de mégis összeköti őket néhány érdekes vonatkozás. Mindketten csodagyerekként robbantak be korukba és váltak a koncertek ünnepelt sztárjaivá. Mindketten hosszabb időt töltöttek Bécsben, a birodalom fővárosában. Életüket az Amadeus filmben meghurcolt Antonio Salieri személye köti össze, aki Mozart vetélytársa és Liszt tanára volt Bécsben. Végül kevéssé ismert, hogy haláluk után ugyanaz a szobrász, a bécsi Tilgner, készítette el szobrukat. A Mozart szobor Bécsben, a Liszt mellszobor pedig Sopronban található.

Napjainkban pedig újabb kapcsolat született, ugyanis a bécsi Mozart ház és a soproni Liszt Ferenc Egyesület kulturális együttműködésbe kezdett. A soproni egyesület partnerséget vállalt a bécsi Mozart ház felújítási programjában. A ház a 2006-os Mozart évforduló tiszteletére újul meg és lenyűgöző állandó kiállítással, koncertekkel, rendezvényekkel fogadja majd a Mozart rajongókat. A ház a jövőben a soproni Liszt Fesztivál értékesítési és információs helye lesz Bécs szívében és közös rendezvényekre is sor kerül. A két szervezet képviselői abban is megállapodtak, hogy emléket állítanak Liszt Ferencnek Bécsben és Mozartnak Sopronban és tárgyalásokat kezdenek annak érdekében, hogy kultúrvonat – azaz rendszeres fesztiváljárat – kösse össze a magyar Liszt várost, Sopront és a Mozart várost Bécset.

Ha az égi koncertteremből letekint W. A. Mozart és Liszt Ferenc, biztos büszkén figyelik a soproni és bécsi törekvéseket, hiszen mindkettőjük élete példája az önzetlenségnek.



Országos konferencia Pécsen
2005. szeptember 21. és 23. között a magyarországi világörökségi helyszínek és történelmi városok képviselőinek részvételével országos konferenciát rendeznek Pécsen.  A konferencián kiemelten kívánnak foglalkozni a civil társadalom és az önkormányzatok együttműködésével, a turizmus szerteágazó témakörével és az örökség tudatosításának egyik alapvető formájával, a különféle szintű intézményekben folyó pedagógiai programokkal is.
A konferencián Ivanics Ferenc a Fertő-táj Világörökség Egyesület elnöke is részt vesz.


Közútegyeztetés Fertőboz
2005. augusztus 25.
Fertőboz polgármesterének, Henn Mártonnak, a kezdeményezésére a Fertő-táj polgármesterei, a Nemzeti Park és a Világörökség Egyesület egyeztetést folytattak a Megyei Közútkezelő Kht-vel a Fertő menti közút teherforgalmának csökkentésére. Minden résztvevő egyetértett, hogy a helyi lakosság és vállalkozók életét nem szabad korlátozni, hanem kizárólag az átmenő teherforgalmat kell a 85-ös számú országos főútra terhelni. Ezt a közutakat felügyelő szervezet is támogatta és több javaslat merült fel a megoldást illetően. Hamarosan végső döntés is születik az ügyben és az év végén, jövő év elején  életbe lépnek az új szabályok a Fertő parton.


Szerkesztők: Taschner Tamás, Kőfaragó Tímea , Mészáros Adrienne 9436, Fertőszéplak, Nagy Lajos utca 43
Tel: 99/537-140  Fax: 99/537-141
fertotaj@mail.datanet.hu
Fertő-Táj Világörökség Egyesület – (fBR) VNÁD 2005. All rights reserved.



2005. szeptember 02., péntek 21:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület