CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Szaddám nőkkel "operál"?


Huszein iraki elnök női merénylőket küldött Londonba azzal a feladattal, szivárogjanak be iraki ellenzéki körökbe és öljék meg a vezetőket - jelentette a The Sunday Telegraph című brit lap vasárnap saját értesülésként. A Sólyom Hadművelet kódnevű akció az iraki elnök tíz éve legradikálisabb intézkedése az ellenzék elnémítására, és egész Európában fölkeltette a biztonsági szervek figyelmét. A merénylőcsoportot július elején alakították hastáncosnőkből, színésznőkből és más vonzó foglalkozású hölgyekből. Gondos kiképzést kaptak mérgezésből, autóbalesetek megszervezéséből és más módszerekből, amelyekkel véletlennek lehet álcázni haláleseteket. A külcsín és a hűség alapján kiválogatott nők átmenőtámaszpontja Ankara, Belgrád, Brüsszel, Párizs és Bécs. Onnan Nagy-Britanniába, Hollandiába, Németországba, Svédországba utaznak tovább, olyan országokba, ahol nagyobb számban élnek emigráns iraki ellenzékiek. Európában London az iraki ellenzéki szervezkedés központja. Ez súlyos biztonsági ügy. Az utóbbi két hónapban az iraki hírszerzés tevékenységének erősödését tapasztaltuk - mondta a brit külügyminisztérium egy meg nem nevezett tisztségviselője a The Sunday Telegraphnak.

Gyászmise Gladbachban


Majdnem 2000 ember - köztük 90 hozzátartozó - részvételével gyászistentiszteletet tartottak szombaton a németországi Mönchengladbachban a keddi Párizs melletti légikatasztrófa helyi áldozatainak emlékére: a városból tizenhárman utaztak a New Yorkba tartó Concorde-on, amely röviddel a felszállás után kigyulladt és lezuhant. A gépen zömmel német turisták voltak, akik New Yorkból kiindulva az MS Deutschland nevű hajó fedélzetén déltengeri körúton vettek volna részt. A halálos áldozatok száma 114-re emelkedett, mert időközben újabb halottra bukkantak annak a szállodának a romjai között, amelyre a repülőgép rázuhant.

Bezárt orosz atomtelep


Szakértők befejezték a szemipalatyinszki atomkísérleti telep felszámolását. Ez a szovjet időkben a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye volt. A Kazahsztán északkeleti részén fekvő Szemipalatyinszkben a hidegháború idején, 1949 és 1989 között mintegy 500 kísérleti robbantást hajtottak végre. A környéken élőkre a legártalmasabb hatással az első 15 évben elvégzett 119 légköri robbantás volt. Az utolsó kísérletre 1989 október 19-én került sor. A nukleáris kísérleti telep körzetében vagy közelében élő vidéki lakosoknál a sugárzás miatt hosszabb távon nagyon megnőtt a leukémiás és a rákos betegek száma. Nagy többségük már meghalt. Egy 1990-ben közzétett tanulmány tízezerre tette az 1949 és 1963 között végrehajtott légköri atomrobbantások miatt súlyos sugárzást szenvedett polgári lakosok számát. Egy másik tanulmány szerint ez időben végzett nukleáris kísérlet következményeként félmillió ember szenvedett ártalmas sugárzást.

Megölt spanyol politikus


Spanyolországban a baszkföldi Guipuzcoa tartományban szombaton lelőttek egy helyi szocialista politikust. Az áldozatot, Juan Maria Jaureguit egy kávéházban találták meg Tolosa városközpontjában. A gyilkosságot is itt követte el az ismeretlen tettes. Rendőri tájékoztatás szerint a bűncselekményt valószínűleg az ETA nevű szélsőséges baszk szervezet hajtotta végre, legalábbis erre vall az elkövetés módja. Két lövedék találta el az elhunytat, aki a baszkföldi tartomány prefektusa volt.

Francia tendernyertes


A francia Ascom Monétel S.A. nyerte el a Matáv Rt. által 1,63 milliárd forint értékben meghirdetett, 6.740 darab nyilvános telefon- készülék szállítására szóló nyílt közbeszerzési eljárást - derül ki a Közbeszerzési Értesítő legfrissebb számából. A pályázatban feltétel volt, hogy a nyilvános távbeszélő-készülékek illeszkedjenek a Matáv Rt. által jelenleg üzemeltetett Monotel PMS 150-es rendszerhez. A nyertes francia cég 234,6 millió forint értékben 1.700 darab egyszerű beltéri kártyás, 192 millió forintért 1.100 darab komplex beltéri kártyás, 186 millió forint értékben 1.050 kültéri kártyás, csaknem 800 millió forint értékben 2.600 darab kombinált, 170 millió forint értékben 70 darab multimédiás, továbbá 54 millió forint értékben 220 darab többfunkciós nyilvános telefon-készüléket gyárt a Matáv-nak.

Időt nyert a Napster


A Napster melyet a múlt héten egy kaliforniai bíróság kötelezett arra, hogy beszüntesse szerzői jogvédelem alatt álló zenei programjainak letölthetőségét péntek éjféltől, a hét végén folytatta ténykedését, mert a vállalkozás - szintén bírói rendelkezéssel - haladékot kapott. Ezzel az első jelentős szerzői jogvédelmi lépés az internetes szoftveresek világában egyelőre nem lépett hatályba. A feloldozás háttere az, hogy a Napster kérte: ne büntessék teljes tilalommal, mert jóllehet a bíróság a jogilag védett zenei anyagok letölthetőségi tilalmát rendelte el, de ezek a teljes Napster szolgáltatói kínálatból nem szűrhetők ki. A Napster azzal is érvelt, hogy a teljes tilalom csődöt és számos ember(e) munkahelyének elvesztését jelentené. Jelenleg a kölcsönösen elfogadható megoldást keresik. A most nyert átmeneti időben a Napster kampányt kezdett annak érdekében, hogy a programjait letöltögetők lemezeket is vásároljanak, azaz a lemezkiadók kedvére cselekedjenek. Ám vélhetően ez nem fogja azokat megnyugtatni, legalábbis a nagyobb lemezkiadókat nem, akik a pert a Napster ellen kezdeményezték, hiszen az szerzői jogdíj fizetése nélkül teszi lehetővé, hogy jogvédett zenei programokat hallgathasson az egész internetező világ, illetve azon tagjai, akik műszakilag le tudják szedni a hálóról az MP3 formátumú zenei fájlokat.



2000. július 30., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület