CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Vízzel és vérrel írt szerződés

Mt 20,1-16 „A mennyek országa hasonlít a gazdához, aki kora reggel kiment, hogy munkásokat fogadjon szőlejébe. Miután napi egy dénárban megegyezett a munkásokkal, kiküldte őket a szőlőbe. A harmadik óra körül megint kiment, s látta, hogy mások is ácsorognak ott tétlenül a piacon. Megszólította őket: Menjetek ki ti is a szőlőmbe, és majd megadom, ami jár nektek. Azok ki is mentek. A hatodik és kilencedik órában újra kiment, s ugyanígy tett. Amikor a tizenegyedik óra tájban is kiment, megint talált ott ácsorgókat. Megkérdezte tőlük: Mit ácsorogtok itt egész nap tétlenül? Nem fogadott fel minket senki - felelték. Menjetek ki ti is a szőlőmbe - mondta nekik. Amikor beesteledett, így szólt a szőlősgazda vincellérjéhez: Hívd össze a munkásokat, és add ki bérüket, kezdve az utolsókon az elsőkig. Jöttek tehát, akik a tizenegyedik óra tájban álltak munkába, és fejenként egy dénárt kaptak. Amikor az elsők jöttek, azt hitték, hogy ők majd többet kapnak, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak. Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen. Ezek az utolsók csak egy órát dolgoztak - mondták -, s ugyanúgy bántál velük, mint velünk, akik viseltük a nap terhét és hevét. Barátom - felelte egyiküknek -, nem követek el veled szemben igazságtalanságot. Nem egy dénárban egyeztél meg velem? Fogd, ami a tied és menj! Én az utolsónak is annyit szánok, mint neked. Vagy nem tehetem a sajátommal azt, amit akarok? Rossz szemmel nézed, hogy jó vagyok? Így lesznek az utolsók elsők, az elsők meg utolsók.”


Csak a jogászok a megmondhatói, hogy mennyi konfliktus, per és összetűzés adódik egy-egy kellően át nem nézett szerződésből. Az ilyen, elolvasás nélkül aláírt szerződés ugyanúgy az ú.n. békeévek filmjeinek humoros fordulatainak az alapját is képezheti, mint ahogyan a bűnügyi krónikák legsötétebb, sokszor vérrel írt oldalainak a témaadójává is válhat.
A legtöbben hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy emberi nyelven fogalmazva - s a mai evangéliumban ezt maga Jézus is megerősíti - minden keresztény elköteleződő élete egy szabályos szerződés. Nem vállalom annak a - témára keselyű módjára lecsapó - tudós csoportnak a szerepét, aki egyszer, valamikor már bizonyosan összeveszett azon, hogy mi ennek a szerződésnek a teljes tartalma és a szerződés érvényességi adatai. (A téma sarokköveinek mindenki utánanézhet a teológiai irodalom összefoglalóiban "gyermek- és felnőttkeresztség, hitre jutás, megtérés, elköteleződés, személyes hit, szentségek" és egyéb címszavak alatt.
Mondhatnánk, ennek a szerződésnek az indító körülményei sokszor a jótékony és mindenképpen jóindulatú balladai homályba vesznek, miképpen elhúzódó és meglehetősen diffúz, mindent átható a jézusi történet első fele is.
A kép akkor kezd élessé válni, amikor az első kísértő gondolatok megjelennek. Amikor éppen a később megsértődő szerződő fél kezd el azon gondolkodni, hogy "mi is jár neki" a szerződés alapján. A dolog kísérteties, mert kevés olyan parabola van az evangéliumban, amelyben ennyire magunkra ismernénk. Letagadhatatlan az alkudozó gondolkodásunk és letagadhatatlan a szerződésben vállalt kötelezettségünk.
Szóviccnek indul, de a legtöbbször véresen komollyá válik minden mondat, amely az alábbi analógiájára fogalmazódik meg: "A keresztény élet csak keresztény embernek való". Annak tudniillik, aki "aláírta" a szerződést Istennel, tudnia kell, hogy a keresztvízzel datált szignó alatt vérrel írták a szerződést. Tudnia kell minden kereszténynek, hogy minden olyan mondat az evangéliumból az Istennel szerződő felet arra is figyelmezteti, hogy a különbség nem csak az aktuális elszámolásokban jelentkezik majd, de arra is emlékeztet, hogy már az alapállás is teljesen más a feleknél. Az egyik a teljes tudás birtokában igazságos, míg a másik hőzöng a részigazságokat lobogtatva.
Nemcsak a szerződés elemzése okozhat feszültséget két tudós elme között, de az is, hogy egyáltalán mennyire a tudatos ismeret, s mennyire a bizalom játssza a főszerepet minden ilyen szerződésnél. Igen, ugyanúgy, mint ahogyan ez a szempont csak teljesen elembertelenített szerződéseknél hiányzik két ember között. Mégpedig az olyan szerződéstípusokban, ahol mindig a legrosszabbra kell számítani.
Nos, hogy is van ez a mi Istennel kötött szerződésünk esetében?
- DI -



2005. szeptember 16., péntek 12:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület