CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Újabb gyilkosság Budapesten


Brutális kegyetlenséggel, több késszúrással végeztek azzal a 44 éves kínai férfival, akinek holttestét vasárnap délelőtt, nem sokkal tizenegy óra után találták meg a főváros VIII. kerületében, a Baross utca 110. szám alatti ház egyik lakásában. Gyanúsított egyelőre nincs, de a BRFK nem zárja ki azt sem, hogy több elkövetője volt a gyilkosságnak, és ismerhették az áldozatot. Az elsődleges, helyszíni orvos szakértői vizsgálat szerint a kínai férfi halála 24 órán belül állt be. A 44 éves kínai férfi holttestét munkatársai találták meg a Baross utcai lakásban, amelyet irodaként használt, ahol feltételezhetően könyvelői tevékenységet folytatott.

Britannia engedi a klónozást?


A brit kormány visszautasította azon sajtóértesüléseket, hogy már eldöntötte volna: engedélyezi "tartalék testrészek" növesztését klónozott embriókból, de elismerte, éppen most tanulmányozzák az országos tisztifőorvos jelentését arról, hogy engedélyezni kellene az emberi klónozás, úgymond, korlátozott kutatását. Sainsbury tudományügyi államminiszter színtiszta spekulációnak nevezte az Observer beszámolóját arról, hogy már döntöttek volna az ügyben. Ám megismételte - hangsúlyozottan magánvéleményként -, miszerint a kutatás haszna bizonyára fontosabb lenne, mint a fölvetődő kételyek. A brit kormány várhatóan szeptemberben hozza nyilvánosságra elhatározását az ügyben. A brit Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság (HFEA) elnöke, Ruth Deech úgy nyilatkozott: az emberi embrióklónozás jóváhagyását a kormánynak igenis meg kell fontolnia. A kutatás célja az volna, hogy új sejteket és szöveteket lehessen növeszteni például Parkinson-kórban, Huntington-kórban, Alzheimer-kórban, rákban szenvedő betegek megsegítésére, vagy égési sebek kezelésére. A haladás fokozatos lenne, és minden lépést ellenőriznénk. Ahogyan engedélyt adhatunk valamire, ugyanúgy vissza is vonhatjuk azt - magyarázta az illetékes hatóság elnöke. Nagy- Britanniában az egyházak általában ellenzik az emberi klónozást.

Kényszerleszálló Concorde


Kényszerleszállást hajtott végre Kanadában közép-európai idő szerint nem sokkal vasárnap éjfél után a brit légitársaság egy Londonból New Yorkba tartó Concorde szuperszonikus repülőgépe 66 emberrel a fedélzetén. A gépmadár azután kényszerült még a végcél előtt földre szállni a newfoundlandi Ganderben, hogy az utasok állítólag "benzinszagra" panaszkodtak az utastérben. Az Air France Concorde-ja öt nappal ezelőtt szenvedett Páriszban katasztrófát, amelyben a 109 fedélzeten tartózkodó személy és további 5 ember a földön meghalt. Francia szakértők vasárnap ismertetett legfrissebb megállapítása szerint a tragédiát üzemanyag-szivárgás okozta. A British Airways brit légivállalat közölte: valamifajta üzemanyagszag volt érezhető a vasárnapi 003-as járaton , és a pilóta elővigyázatosságból - a gép vizsgálata céljából - minden gond vagy rendkívüli esemény nélkül leszállt Kanadában, miután arra engedélyt kapott. Ugyancsak vasárnap egy másik BA-gép üzemanyag-feltöltési hiba miatt nem tudott felszállni Londonból. A BA szóvivője szerint a két esetnek semmi köze egymáshoz; a Concorde-ok igenis bizonságosak és nem tervezik a járatok felfüggesztését.

Mészárlás Kolumbiában


Vélhetően 27 rendőrt ölt meg vasárnap Kolumbiában az a több száz kommunista lázadó, aki házi készítésű rakétákkal rontott a rendfenntartókra a nyugati fekvésű Arboledában. A rendőrség szóvivőjének közlése szerint a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) két egysége hajtotta végre a támadást a Caldas tartományban lévő Andok-beli városkában, az ország fő kávétermesztő vidékének szívében. Mint a Reuters jelentésében emlékeztet rá, a FARC az utóbbi időben fokozta fegyveres támadásait a kormányzati biztonsági erők ellen, különösen azután, hogy az Egyesült Államok az eddigi legnagyobb összegű, 1,3 milliárd dolláros - alapvetően katonai célú - segélyt hagyta jóvá Kolumbiának a kábítószer-kereskedők és a marxista gerillák ellen vívott harchoz. A rendőrség a távközlési kapcsolat megszakadása miatt nem tudta megerősíteni az áldozatok számára vonatkozó adatot, de ha a 27 halottról szóló hír igaznak bizonyul, akkor ez volt a FARC legvéresebb támadása hetek óta. A FARC Latin-Amerika legerősebb baloldali lázadó csoportja, amelynek gyökerei az 1960-as évekre nyúlnak vissza, s amelynek csaknem 17 ezer fegyverese van Kolumbiában. A szervezet 1999 januárjában tárgyalásokba bocsátkozott a kormánnyal a 35 ezer halottat követelő három évtizedes belviszály megszüntetéséről, de a nehézkesen haladó egyeztetéseken a felek még tűzszünetről sem tudtak megállapodni.

Nem a hajtómű lángolt


Az Air France francia légitársaság kedden szerencsétlenül járt Concorde-jából a felszállás után kicsapó lángok minden valószínűség szerint nem az egyik hajtóműből származtak, hanem valamiféle komoly üzemanyagszivárgásra vezethetők vissza. A kifutópályán a jelek szerint megtalálták a gép egyik üzemanyagtartályának darabját is - derül ki a dokumentumból. A BEA már korábban bejelentette, hogy a tűz valószínűleg a hajtóműveken kívül keletkezett, s még a felszállás előtt a gép legalább egy, de lehet, hogy két kereke is szétrobbant - emlékeztet a Reuters. A találgatások szerint e fejleménynek fontos szerepe lehetett a gép lezuhanásában, de erre egyelőre még nincsenek bizonyítékok. Az amerikai repülésbiztonsági illetékesek már 1981-ben figyelmeztették francia partnereiket arra, hogy a Concorde szuperszonikus gép futóművének kerekei nem biztonságosak - derült ki az amerikai sajtó írásaiból. A beszámolók szerint az akkori figyelmeztetés előtt, húsz hónap leforgása alatt négy alkalommal fordult elő Concorde-géppel olyan kerékabroncs-sérülés a washingtoni Dulles, illetve a New York-i Kennedy repülőtérről történt felszállás közben, ami szerencsétlen esetben akár katasztrófához is vezethetett volna.

Az év esküvője


Görögtűz ragyogta be a sötét égboltot szombat éjjel Malibu fölött, ahol két amerikai filmsztár tartotta esküvőjét. A szívtipró Brad Pitt örök hűséget esküdött Jennifer Anistonnak, a Barátok (Friends) című tévésorozat hősnőjének. A zártkörű ceremóniát a Marcy Carsey producer Csendes-óceán parti birtokán kifeszített fehér sátor alatt tartották a Los Angeles melletti városban, kétszáz vendég részvételével. A tűzijátékot a tengeren horgonyzó bárkákról szolgáltatták. A 31 éves Aniston és a 36 éves Pitt románca két év fél éve kezdődött, és mindkettőjüknek ez az első házassága. A fényes esküvőn - amelynek költségét potom egymillió dollárra taksálták - megjelent a Barátok sok más sztárja is. Pittet - aki többek között a Hetedik és a Hét év Tibetben című filmekkel tette ismertté magát - az új amerikai színésznemzedék "szex-szimbólumának" tartják.

Elektronikus áremelkedés?


Ősszel a mobiltelefonok, a tévédekóderek, a digitális kamerák és a személyi számítógépek árának emelkedése - vagy a kínálat megritkulása - várható, mert világméretű lapkahiány alakul ki - mondták londoni piacfigyelők a hét végén. Elemzők szerint öt év óta a legkínosabb hiány várható "flash" és a "D-Ram" lapkákból. A londoni Gartner Dataquest iparági kutató intézet elemzői emlékeztettek: a lapkagyártás mindig is igen ciklikus volt, de most különösen szűkös hónapok jönnek. A "flash" memórialapkák tavaly február óta a kétszeresére drágultak. Egyes mobiltelefon-gyártók már kénytelenek voltak visszafogni a termelést. A piacvezető Nokiának és az Ericssonnak tartós szerződései vannak az ellátókkal, de a német Siemensnek például 30 millióról már 27 millióra kellett csökkentenie idei készülékgyártási tervét. Az Alcatel 20 millió készüléket tervez most a korábban elképzelt 25 millió helyett. E változtatások nyolcvan százalékban a lapkahiánynak tudhatók be, a Dresdner Kleinwort Benson befektetési bank szakmai elemzői szerint. A "D-Ram" lapkák ára újabban ugyancsak emelkedik. Elemzők legalább másfél éves további áremelkedést jósolnak e terméknek. Az elemzők egyöntetű véleménye: a háttérben az áll, hogy a lapkagyártók elhanyagolták a nagyobb beruházásokat, amelyek révén eleget tehetnének a növekvő keresletnek. Az 1995-96-os keresleti csúcs után sok új üzemegység nyílt, de később csak kevés lapkagyártó készült fel a következő nemzedékbeli termékekre, óvakodván a beruházások profitcsökkentő következményétől.



2000. július 31., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület