CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Heti Hírmondó: romák


Társadalmi összefogására, antidiszkriminációs szabályozásra, konkrét, az adott településekre lebontott válságkezelő programra van szükség, mert Magyarországon valamit kezdeni kell a cigányság ügyével - hangsúlyozták egybehangzóan vasárnap este a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorába meghívottak. Kaltenbach Jenő, nemzeti és etnikai kisebbségi biztos, Osztojkán Béla, az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke és Gardos Gábor nemzetközi jogász a Magyarországot elhagyó és Franciaországban menedékjogot kérő zámolyi romák kapcsán tartott kerekasztal beszélgetés részvevőiként fejtette ki a véleményét. A romákkal való kiegyezésre saját önbecsülésünk miatt is szükség van - jelentette ki Kaltenbach Jenő. Hozzátette: nemcsak azért kell ezen a területen más helyzetet előidézni, mert az Európai Unió ezt várja el, hanem mert "a magyar demokrácia értékrendje elvárja, hogy Magyarország valóban az egyenlők országa és ne az egyformák országa legyen". Szerinte ez azt jelenti, hogy kulturális hátterétől függetlenűl mindenki azonos jogokat élvezzen és azonos mértékben részesüljön a közösen létrehozott javakból. Túl a különböző kormányzati intézkedéseken, az egész társadalom összefogására van szükség - jelentette ki Kaltenbach. Hangsúlyozta: a kormányon kívül más tényezőknek is komolyan kell venni ezt az ügyet, polgármestereknek, önkormányzatoknak állami és nem állami szervezeteknek.

Elfogták a kéjgyilkost?


Lapértesülések szerint megvan az angyalföldi prostituáltak gyilkosa. Doszpot Péter és csapata a hét végén kerítette kézre az Angyalföldön július 21-én elkövetett brutális gyilkosság feltételezett tettesét - olvasható a Mai Nap hétfői számában. A hírt a BRFK sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó. A 20-25 év körüli 175-180 centiméter magas, szőkés, rövid hajú fiatalembert vasárnap visszavitték a gyilkosság helyszínére. A gyanúsított, akit a gyilkosság előtt is láttak a környéken a ház lakói, beismerte a két prostituált meggyilkolását - olvasható a Mai Napban.

Montenegróban az elfogott külföldiek


Montenegró fővárosába, Podgoricába szállították azt a négy nyugati személyt, akiket augusztus 2-ára virradóra tartóztattak le a jugoszláv hatóságok.A két angol rendőr és a két kanadai elszállításáról a BBC számolt be közelebbről meg nem nevezett katonai források alapján. négy nyugatit jó bánásmódban részesítették és a jugoszláv hírszerzés emberei további kihallgatásoknak vetik alá őket - derült ki a BBC által idézett tájékoztatásból. A két angolt és a két kanadait Podgoricától mintegy ötven kilométerre észak-keletre tartóztatták le. elgrád kémkedéssel vádolja a letartóztatottakat. Az ügy heves tiltakozási hullámot váltott ki világszerte. Nagy-Britannia és Kanada valamint Kofi Annan, az ENSZ főtitkára követelte, bocsássák őket szabadon, vagy emeljenek vádat ellenük.

Újra úton a Progressz


Progressz M1-3 jelzésű teherűrhajót bocsátanak fel kedden késő este a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről. A nemzetközi űrállomásra indított teherűrhajó a fedélzeti berendezések működtetéséhez szükséges felszereléseket, üzemanyagot, vizet valamint az űrhajósok számára szükséges higiéniai felszereléseket visz magával. Az előzetes terv szerint szerdán a késő esti órákban kapcsolódik össze az űrállomással. A teherűrhajónak a Föld felszínétől mért legkisebb távolsága 194, a legnagyobb távolsága 244 kilométer, a Föld körüli teljes fordulatot 88,6 perc alatt teszi meg - jelentette az ITAR- TASZSZ orosz hírügynökség. Augusztus folyamán még egy teherűrhajó indítása várható.

Guinness halott


Szombaton elhunyt Sir Alec Guinness. 86 éves volt. Korábban távozott pályatársaival, Laurence Olivier-vel, Ralph Richardsonnal és John Gielguddal az angol színészeknek ahhoz a nagy nemzedékéhez tartozott, akik művészetük erejéből világsztárok lettek hollywoodi sztárkultusz nélkül - habár Sir Alecnek még jutott szerep a legújabb kori amerikai álomgyártás olyan vállalkozásaiban is, mint a Csillagok Háborúja, amelyben a jedi lovag Obi-Wan Kenobi alakját formálta. Guinness halálhírét hétfő hajnalban közölték Londonban. Az idős művészt mentő szállította falusi otthonából a nyugat-angliai Midhurst kórházába, ahol szombat este csendesen jobblétre szenderült - közölte a család szóvivője. Az angol színház- és filmművészet e legendás alakja 1914. április 2-án született. Apja bankár volt, de a szülők hamar elváltak, és Alec Guinness később alig emlékezett apjára. Fiatal korában glaukóma támadta meg, csak több műtéttel lehetett visszaadni látását. Küzdelmes ifjúkora szerény, pontos, fegyelmezett, sallangmentes színészetre tanította. Munkásságát két Oscar-díj jutalmazta - az egyiket a Híd a Kwai folyón című filmben nyújtott alakításáért kapta - , II.Erzsébet királynő pedig lovagi címet adományozott neki.

Elender: EMM


Szeptembertől mobil e-mail szolgáltatást indít a PSINet-Elender Magyarországon. Az augusztus elején teszt jelleggel elindított Elender Mobil Mail (EMM) szolgáltatás lényege: az előfizetők az e- mail kiértesítő rendszer segítségével egy GSM mobiltelefonon keresztül elektronikus levelezést folytathatnak, s szinte azonnal értesülhetnek üzeneteikről. A kommunikációhoz nincs szükség se számítógépre, se laptopra, sem palmtopra. A kommunikáció interaktív, azaz kétirányú, amely jelentős többletszolgáltatásokat nyújt más szolgáltatók hasonló rendszereivel szemben, például előre definiált válaszokat küldhetnek az ügyfelek mobiltelefonjukról. Az EMM szolgáltatásra szeptembertől lehet előfizetni: a társaság közlése szerint a várható havi díj nettó ezer forint lesz, s ezért száz SMS-t (Sort Message Service) lehet küldeni. Minden további SMS nettó 16 forintba kerül.



2000. augusztus 07., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület