CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Az Úr tette azzá

Mt 21,33-43 „Halljatok egy másik példabeszédet. Volt egy gazda, aki szőlőt telepített. Bekerítette sövénnyel, belül pedig sajtót ásott és őrtornyot épített. Aztán bérbe adta a szőlőt műveseknek, és elment idegenbe. Amikor eljött a szüret ideje, elküldte szolgáit a szőlőművesekhez, hogy szedjék be a termést. Ám a szőlőművesek nekiestek a szolgáknak. Az egyiket megverték, a másikat megölték, a harmadikat megkövezték. Erre más szolgákat küldött, többet, mint először, de ezekkel is úgy bántak. Végül a fiát küldte el hozzájuk, mert azt gondolta: A fiamat csak megbecsülik. De amikor a szőlőművesek meglátták a fiút, így biztatták egymást: Itt az örökös! Gyertek, öljük meg, és mienk lesz öröksége. Nekiestek, kidobták a szőlőből és megölték. Amikor majd megjön a szőlő ura, vajon mit tesz a szőlőművesekkel?” „A gonoszokat a gonoszok sorsára juttatja, szőlejét pedig más bérlőknek adja ki bérbe, akik idejében beszolgáltatják a termést.” Erre Jézus azt kérdezte: „Sose olvastátok az Írásban: A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett. Az Úr tette azzá, s ez csodálatos a szemünkben. Ezért mondom nektek, hogy elveszik tőletek az Isten országát, s olyan nép kapja meg, amely megtermi gyümölcsét.


A meg nem érdemelt örökség elvesztése témájában egymást követik a példabeszédek, s a gyilkos szőlőművesek - gyilkos nép gondolati átkötés rengeteg történeti tragédia forrásává vált.
A példabeszéd meglehetősen egyértelmű, nehéz lenne bármely más eseményre "ráhúzni" a példázatot. Talán némi késleltetéssel és tudatos kihagyással adaptálni lehet a keresztény gyülekezetekre, a magukat szóban tagjaiknak valló emberekre, s akár magunkra is.
Úgy gondolom azonban, hogy itt sokkalta többről van szó, mint egy alkalmi, időszakos, pillanatnyi problémáról. Számomra, aki már megtapasztaltam, hogy Istennek sokakkal mások a szándékai, mint amit én gondoltam rólik, a történet mindenkinek és mindeneknek az Isten szempontjai szerinti "helyére rakásáról", vagyis arról szól, hogy soha ne mi próbáljunk meg az értéksorrendben a helyére rakni bárkit is, de Istenre történő odafigyeléssel, az Ő szándékának elfogadásával akceptáljuk mindazt, ami nem fér bele a mi emberi fogalomkörünkbe.
Nem könnyű dolog! Elég, ha csak arra gondolunk, hogy az evangéliumi mondat, mely a zsoltáros gondolatából kiindulva valami egészen más magasságba érkezik, vajon mennyi késéssel, mennyi latenciával csapódik le bennünk? Mennyi ideig tartott, amíg "leesett a tantusz", amíg az elvetettből szegletkő lett azért, mert Benne Isten szándékának valódi megvalósulását ismerték fel? Továbbmegyek. Meddig tart bennünk még ma is ez a folyamat? Miért szükséges, hogy megtérésről, hívővé válásról, a Fiú és a megváltás teljes elfogadásáról úgy beszéljünk, mint külön megvalósuló fogalomról?
Nem tartozik vajon hozzá a kereszténységünkhöz? Dehogynem! Akkor nem kaptuk meg a lehetőséget és a kegyelmet a keresztségben és az ezt követő szentségekben? De, mindenképpen! Akkor mégi mi ez a vacilálás?
Igen, itt van bennünk a szőlőművesek bizonytalansága, állandó alkudozása és alapvető félreismerése. Félreismerjük a viszonyt és a szándékot. Félreértelmezzük a kapcsolat fundamentális jellemzőit. Nem csodálatos az a szemünkben, amit az Úr tett azzá, ami valójában lett. Sokszor csak a saját gondolatmenetünket szeretnénk minden áron végigvinni.
Ugye, hogy nem is olyan könnyű elkerülni azt az általános hibát, amit ebben a példabeszédben a messiási történetre "hegyezett ki" Jézus?
A "megfejtés" önmagában adja a tennivalók listáját:
1. Az előre sejthető kapcsolat folyamatára készülni kell, és a lehető legmélyebben tisztázni a viszonyokat, újraértékelni azt az összeköttetést, amit eddig olyan természetesnek vettünk.
2. Biztosra lehet, biztosra kell vennünk, hogy sokan mások után a Fiú is eljön személyesen, hogy tisztázódjon a kapcsolatunk Istennel. Lehetőség, melyben fel kell ismerni Isten valódi szándékát. Fel kell ismerni személyesen, a szakramentum Istentől szánt kegyelmi lehetőségében és fel kell ismerni minden ember-formájú, nélkülöző mivoltában történt találkozásban ("éhes voltam...,beteg voltam...,szomjas voltam..., börtönben voltam...) , melyet már Jézus is annyiszor propagált.
- DI -



2005. szeptember 30., péntek 18:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület