CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Hangsúlyok

Mt 22,15 A farizeusok erre félrevonultak és megtárgyalták, hogyan tudnának szavaiba belekötni. Odaküldték hozzá tanítványaikat, a Heródes-pártiakkal együtt. Ezek így beszéltek: „Mester, tudjuk, hogy igazat mondasz, az Isten útját az igazsághoz híven tanítod, nem vagy tekintettel senki személyére, mert nem igazodol emberi tekintélyhez. Mondd meg hát nekünk, mi a véleményed: Szabad adót fizetni a császárnak, vagy nem szabad?” Jézus átlátott álnokságukon, ezért így válaszolt: „Mit kísértetek, képmutatók? Mutassátok az adópénzt!” Odanyújtottak neki egy dénárt. Ekkor megkérdezte tőlük: „Kinek a képe és a felirata ez?” „A császáré” - felelték. Erre azt mondta nekik: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!”

Nem hiszem, hogy egyedül lennék azzal a liturgiák alatt bevett gyakorlatommal, hogy akarva-akaratlanul figyelem és elemzem a liturgiavezető, miséző pap hangsúlyait. Még a legfontosabb szövegeknél is - nevezzünk meg egyet a katolikus liturgiából - az átváltoztatásnál is rengeteg kiemelés, ezzel együtt hangsúlyeltolódás figyelhető meg, s ez a legtöbbször híven tükrözi az azt kimondó álláspontját, gondolati központjait, esetleg kirívó voltával annak különcségeit, egyediségének (felesleges) nyomatékosítását.
Nos, a hangsúlyok változtatásával az igazi hangsúlyok, az igazi állásfoglalás meghamisítható, a politikai hatalom által kivégzett Krisztusból a végletekig lojális polgárt is lehet faragni anélkül, hogy az igaz lenne, s a Biblia egyetlen szavát is megváltoztatnánk. Ettől még változik a kiemelt szavakkal együtt a jelentés, hiszen hogyan is lehetne - mondjuk - a Biblia egészét ellátni hangsúlyokkal, melyek esetleg egy Krisztus korabeli szájhagyományon és átöröklött szövegtudáson nevelkedett zsidó számára egyáltalán nem jelentettek problémát.
A keresztények és a társadalmunknak akár a ma aktuális vívódásait magára vevő keresztényeknek is örök problémája a közéleti résztvétel, a "piszkos" dolgokba való belefolyás. Hogy a dolog nem is olyan egyszerű, azt éppen a kereszténység alkalmi eltorzulásai is jelzik mindenki számára.
A krisztusi példa, a leleplező pénz-mutogatás - hogy szerezzünk némi általános meglepetést is - nemcsak úgy, általában jelenti a pénz-hatalom összefonódását, de alkalmilag elgondolkoztathat azon is, kinek milyen érdeke fűződik az Euro bevezetéséhez vagy nem bevezetéséhez ma Magyarországon, ha a pénzváltás a korlátlan hatalom korlátozását is jelenti egyben?
Jézus példája pedig - éppen a hangsúlyok miatt, mégpedig a birtoklást kifejező hangsúlyok miatt - nyugodtan úgy értelmezhető, mint a politikai hatalom által kivégzett próféta hangsúlyos véleménye, miszerint mindenki csak azt kaphatja, ami valóban az övé. Értsd: a király csak azt, ami szigorúan az övé, de Istené a teljesség. Add meg mindenkinek azt, ami neki jár, és a hangsúlyok máris sokak számára veszélyesen a helyükre kerültek.
- DI -



2005. október 14., péntek 20:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület