CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Haladék romáknak


Egyelőre nem született döntés a július vége óta Strasbourgban tartózkodó zámolyi romák ügyében, de a menedékjogért folyamodott családok - 19 felnőtt és 24 gyermek - szállását és ellátását további egy hétig biztosítják a kelet-franciaországi városban. Mint az ügyben illetékes prefektúrán elmondták, a roma családok politikai menekülti státust kérvényező beadványára eddig nem érkezett válasz, az OFPRA (a menekültek és hontalanok védelmének franciaországi hivatala) eddig nem közölte döntését. Az elmúlt két hétben személyesen hallgatták meg panaszukról a zámolyi és csóri roma családokat, akik a Magyarországon általuk elszenvedett emberi jogi sérelmekre alapozzák menedékkérelmüket. Ellátásukról a Médecins du Monde (A világ orvosai) és a Caritas segélyszervezetek gondoskodnak, a költségeket Strasbourg városa és a francia állam közösen fedezi.

Merénylet Csecsenföldön


Csecsen állítások szerint hétfőn egy öngyilkos merénylő pokolgépével kilenc orosz katonát ölt meg, húszat pedig megsebesített Groznij egyik kávézójában. A Kavkaz Centr csecsen tájékoztatási központ kedden internetes honlapján adott tájékoztatást a robbantásról, arról számolva be, hogy a merénylő három kilogramm robbanóanyagot rejtett el ruhája alatt. Orosz hivatalos források általában még csak nem is kommentálják a csecsen tájékoztatási központ állításait. Moszkvai belügyi források keddi közlése szerint Csecsenföldön nyugalom van, s a szakadárok nem tudták megzavarni a vasárnapi duma-választásokat, noha 15 szavazókörletet vettek tűz alá, illetve pokolgépes merényletekkel is kísérleteztek. A csecsen beszámolók szerint Groznijban egy orosz konvojt is tűz alá vettek a lázadó fegyveresek: kilőttek két teherautót és nyolc orosz katonát öltek meg. A nozsaj- jürti járásban orosz felderítőkkel tűztek össze a csecsen osztagok, s a tűzharcban húsz orosz katona és két muszlim fegyveres veszette életét. Az orosz légierő a hét vége óta sorozatosan bombázza Benoj és Dargo körzetét, továbbá gyújtóbombákat szór le az arguni szorosban - állította a csecsen tájékoztatási központ.

Pedofil lista Olaszországban


Egy olasz napilap 16 olyan pedofil nevét hozta nyilvánosságra, akiket kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény miatt ítéltek el. A Libero című lap szerkesztőségének indoklása szerint azért közölték a listát, "hogy az emberek meg tudják védeni gyermekeiket". "Az újságok minden nap bőséges terjedelemben és rendkívüli részletességgel számolnak be különböző eseményekről, melyeknek főszereplőiről még képeket is közölnek. Ez nem csak jogos, hanem szükséges cselekedet is, mert a társadalom tagjainak joguk van tudni ezekről, hogy megóvhassák magukat. Miért kellene megtagadni ezt a jogot a gyermekektől, akik eleve védtelenebbek, s akiknek ezért még több oltalmazásra van szükségük?" - teszi fel a kérdést vezércikkében Vittorio Feltri, a Libero főszerkesztője. Az újság szerkesztősége bejelentette, hogy az elkövetkező napokban további neveket fognak közölni, ügyelve az adatok pontosságára. A lap a múlt héten történt és hatalmas közfelháborodást kiváltó gyermekgyilkosságok hátterének feltárása érdekében egy neves pszichiáter véleményét is kikérte a pedofil hajlamúakkal kapcsolatban. Tonio Cantelmi szerint "igazságosnak tekinthető a lista nyilvánosságra hozatala, mert a szadisták, akik gyilkolnak, javíthatatlan személyiségek". Az orvos szerint az ilyen emberek számára nincs gyógyulás. Valóságos lincshangulat lett úrrá Olaszországon azt követően, hogy múlt hét végén két kisgyermeket - egy öt- és egy nyolcesztendős kislányt - öltek meg különös kegyetlenséggel pedofil hajlamú felnőttek. A borzalmas gyilkosságok után számos politikus, köztük Irene Pivetti volt képviselőházi elnök, a halálbüntetés visszaállítását követelte a pedofilok megbüntetésére. Alessandra Mussolini parlamenti képviselő (az egykori olasz diktátor, a "Duce" unokája) a "gyógyszeres ivartalanítás" módszerét javasolta, mert a pedofilokon a "börtön nem segít". Az AFP jelentése szerint az olasz igazságszolgáltatás nemrégiben igen szigorú törvényt fogadott el a pedofilokkal szemben. Ennek értelmében 6-12 év közötti börtönbüntetésre ítélhetik azt az elkövetőt, akit bűnösnek találnak kiskorú sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény elkövetésében. Ha az áldozat tíz évnél fiatalabb, a büntetés akár 14 év is lehet.

Észt befektetőé a Munkafórum


Az észt CV-Online internetes munkaerő-közvetítő cég 130 millió forintért 75 százalékos részt szerzett a magyar Munkafórum Kft.-ben. CV-Online az eddig 3 millió forintos alaptőkéjű, két magánszemély tulajdonában lévő kft.-ben 9 millió forintos tőkeemelést hajtott végre, míg a fennmaradó mintegy 121 millió forintot a különböző humán és technikai fejlesztések finanszírozására tőketartalékba helyezték. A szolgáltatást nyújtó magyar társaság neve nem változik meg, de a szolgáltatását CV-Online Magyarország néven végzi, s ezután már www.cvonline.hu néven található meg az Interneten. A magyar társaság a befektetéssel egy időben szélesíti tevékenységi körét is: például személyiség- és szervezet-fejlesztéssel és a profiljába vágó konferenciák szervezésével is foglalkozik.



2000. augusztus 23., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület