CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Akiket Isten megszámol

Mt 5,1-12a A tömeget látva fölment a hegyre. Leült, a tanítványai odajöttek hozzá, ő pedig szólásra nyitva ajkát így tanította őket: ,,Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik sírnak, mert ők majd vigasztalást nyernek. Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők majd jóllaknak. Boldogok az irgalmasok, mert ők majd irgalomra találnak. Boldogok a szívükben tiszták, mert ők látni fogják Istent. Boldogok a békeszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni. Boldogok, akiket az igazság miatt üldöznek, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva minden rosszat mondanak rátok miattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok nagy a mennyekben; így üldözték ugyanis a prófétákat is, akik előttetek voltak.

Amint valamit is megértettem a számtan, majd a matematika összefüggéseiből, szimpatikussá vált ez a törvényekkel ölelt hatalmas szám-világ, ahol a mi szintünkön hamar tettenérhető, ha valaki félrelép, de még a legnagyobb elmék hamisításaira is aránylag hamar fény derül. Számoltam is sokat, lelkesen. Először odafelé, a kisebbtől a nagy felé. Valahányszor az eggyel nagyobbra értem - bárhová is érkeztem - már ott volt előttem az annál eggyel nagyobb, s vonzott, hogy azt is megszámoljam. Magához húzott szépsége, kereksége és a még nem ismert bizonytalansága.
Mindez addig tartott, amíg rá nem jöttem a végtelen ízére, amitől kezdve már nem igazán vonzottak a rettenetesen nagy számok sem. Eltörpültek mindig amellett, amit még megismerhettem volna, s velük együtt törpültem én is; és elkezdtem visszafelé számolni. Átléptem az igazából megszámlálhatatlan, de mindig csökkenő számok körébe, melyeknek törvénye legalább olyan szigorú, mint a növekvőké. Még akkor is, ha oly sok bennük a bizonytalanság. A legszigorúbb szabályuk az, hogy egyszer elfogynak. A legnehezebb, hogy egyszer megszámolják őket.
Olvasom, hogy a világ legnagyobb számítógépének megnégyszerezték a teljesítményét. Arra gondolok Mindenszentekkor, hogy Isten megingathatatlan tudásának egy parányi szegletében minden élőt és holtat számontart. Megszámol, sőt a létezés minden pillanatában újraszámol.
Ha a magam forrására támaszkodnék, bizony hamar benne lennék a pácban: kiket is számol az Isten? A katolikusokat vagy a keresztényeket? Esetleg az egyistenhívőket? Beleszámolja a jóakaratúakat vagy minden mindegy alapon mindig, mindenkit beleszámol, aki így vagy úgy, de a világrajött?
Ebben a dilemmában siet a segítségemre a mai evangéliumi részlet: azt mondja el, hogy kiket tart számon mindig és biztosan az Isten. A boldogokat. Matematikai azonosságjellel köti össze a mindenszenteket a boldogokkal, és ahogyan a számok dinamikusan változnak, úgy számol Isten oda és vissza, egyenként (mene, tekel, ufarsin) és tévedhetetlen pontossággal. A matematikában az ilyen történéseket a halmazelmélet írja le, az emberek közötti érintkezésben pedig a szeretet. Nincs más dolgom, mint beletartozni a felsoroltak csoportjába. Nem kell másra vigyáznom, mint arra, hogy Isten mindig megszámolhasson. Mindig, amíg csak el nem fogynak számaim.
- DI -



2005. november 01., kedd 09:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület