CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Kedvezményes PC tanároknak


Kamatmentesen, az indulórészlet megfizetése nélkül juthat októberben otthoni számítógéphez és informatikai képzéshez ötszáz pedagógus a Soros Alapítvány és a Sulinet Klub Egyesület közös pályázatának köszönhetően. Ezen főiskolai vagy egyetemi diplomával és oktatási intézménynél hivatalos munkaviszonnyal rendelkező pedagógusok vehetnek részt. A nyertesek indulórészlet nélkül, 24 havi, bruttó 8984 forintos részletfizetéssel juthatnak hozzá gépekhez. Feltétele: az októberben, távoktatás formájában induló egyéves pedagógus továbbképzésen való részvétel. A pályázók bekapcsolódhatnak a felsőfokú oktatási informatikus képzésbe, választhatják a multimédia oktatóanyag, segédanyag készítés akkreditált képzési formát, vagy alapfokú európai számítógép-használói jogosítványt szerezhetnek. Pályázni 2000. szeptember 15-ig lehet. Az érdeklődők további információkat a http://www.soros.hu internetes címen találhatnak.

"Feszülő koalíció" Ausztriában?


Miközben a koalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyre hevesebben követeli Erhard Buseknak, az EU keleti bővítésével foglalkozó osztrák kormánymegbízottnak a leváltását, a koalíciós partner Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetői közül mind többen állnak mellé. Wolfgang Schüssel kancellár azonban ezúttal sem foglalt állást az ügyben. Peter Westenthaler, az FPÖ frakcióvezetője szombaton a Der Standard című lapban újra követelte Busek eltávolítását, közölve, ha ez nem történik meg, az ÖVP-nek saját pártpénztárából kell majd fizetnie a térítés nélkül dolgozó megbízott költségszámláit. A Kurier című lapban kijelentette: Busek számukra meghalt. Hubert Gorbach, az FPÖ elnök-helyettese ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a kedélyeket azzal, hogy a problémákat a koalíción belül kell megoldani "tisztázó jellegű megbeszélések útján". Maria Rauch-Kallat, az ÖVP főtitkára és Benita Ferrero-Waldner külügyminiszter után Busek mellé állt Wilhelm Molterer mezőgazdasági miniszter, továbbá mindkét ellenzéki párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt és a Zöldek is. Ezzel szemben Schüssel kancellár csupán annyit mondott, hogy bekiabálásokra a kormány nem reagál. Több oka van annak, hogy miért fordult az FPÖ ilyen hevesen Busek ellen. Busek mindig is kimutatta, nem rokonszenvezik túlságosan az FPÖ-vel, most pedig a volt pártelnök Jörg Haiderrel ellentétes álláspontra helyezkedett: Haider ugyanis a második világháború után a német (és magyar) kisebbségeket sújtó csehországi Benes-dekrétumok, valamint a szlovéniai Avnoj-döntések semmissé nyilvánításához kívánja kötni Ausztria támogatását a két ország EU-csatlakozásához.

Pánik az Airbuson


Vissza kellett fordulnia pénteken az EgyptAir egyiptomi légitársaság Kairóból Londonba tartó Airbus 300-as utasszállító repülőgépének, mert egyórás repülés után csökkenni kezdett a nyomás az utastérben, óriási pánikot váltva ki az utasok között. A nyomáscsökkenés hatására az oxigénmaszkok automatikusan kioldódtak tárolórekeszeikből, mire a 194 utas megrémült: a felnőttek zokogtak, a gyerekek rémülten visítoztak. A személyzet kevés eredménnyel próbált lelket verni beléjük. A gép parancsnoka egy órával a felszállás után jelezte a problémát a kairói repülőtéri hatóságoknak, kérve, hogy különleges készültségben várják a gép leszállását. Végül azonban nem volt szükség sem a tűzoltókra, sem a mentőkre, mert a pilótának sikerült sértetlenül földre tennie a gépet. Négy órával később, a hiba elhárítása után az Airbus 300-as újra felszállt London felé vezető légi útjára. Szerdán a Gulf Air légitársaság Kairóból el-Manámába tartó Airbus A320-as gépe a Perzsa-öbölbe zuhant, és mindenki - 143 ember - életét vesztette a gép fedélzetén.

Görög erdőtűz: újabb 5 áldozat


A Görögországban tomboló erdőtüzek pénteken újabb öt ember halálát okozták. Ezzel hétre emelkedett az ország több részén napok óta tomboló erdőtüzek áldozatainak száma, a déli Árkádia tartományban pedig már rendkívüli állapotot kellett bevezetni, miközben országszerte polgári önkéntesek csatlakoznak a végsőkig kimerült tűzoltókhoz - közölték pénteken a görög hatóságok. Görögországban az élénk szélben több jelentős tűzvész és tucatnyi kisebb pusztítja a kánikulától kiszáradt erdőket az albán határtól egészen a déli Árkádiáig, és a meteorológusok továbbra is 37 fokos hőséget ígérnek. Pénteken az északi Epírosz tartományban négy idős és egy középkorú nő holttestét találták meg a tűzvész miatt kiürített Rizo, Kato Lithari és Kato Lavdani falvakban, nem messze attól az Aghia Marina falutól, ahol egy idős házaspár égett halálra csütörtökön. Epiroszban eddig négy falu lakosságát evakuálták, de a tűz legalább 13 további települést fenyeget. A tartományban eddig 5000 hektár erdő égett porrá. Az Albániából átterjedt erdőtűz Epiroszban a tűzoltók minden erőfeszítése ellenére legalább szerint 40 kilométer széles fronton "támad". A Peloponnészoszi-félszigeten fekvő Árkádiában félezer tűzoltó, száz tűzoltóautó, nyolc repülőgép és két helikopter igyekszik megfékezni az Athéntól 150 kilométerre délnyugatra fekvő, Megalópoli felé közeledő lángokat. A görög kormány egyelőre hiába kért külföldi segítséget, mert a környező országok tűzoltóit lefoglalják az ottani erdő- és bozóttüzek.

Korál koncert 2000


Amit még nem mondhattam el címmel három év után ismét színpadra áll a legendás Korál zenekar. A koncertnek a Kisstadion ad majd otthont 2000. szeptember nyolcadikán. Az idén éppen negyedszázados Korál hatalmas bulira készül, melyen ismét felcsendülnek majd a régi slágerek, mint a „Homok a szélben” és a „Maradj velem” A zenekarról annyit kell tudni, hogy első önálló koncertjüket 1978. május 1- én a Budai Ifjúsági Parkban adták. Később az 1981-es táncdalfesztiválon arattak hatalmas sikert „Homok a szélben” című dalukkal. Ötödik születésnapjukat 1983-ban szintén a Kisstadionban ünnepelték, ahol már második nagylemezük dalait is játszották, mint a „Szeretet koldusai” –t. Az első sitkei „rock-hétvége” után az együttes NDK turnéra indult, majd mire hazajöttek a csapat, befejezte az együttzenélést. Ezután sokévi hallgatás után három évvel ezelőtt 1997- ben adtak nagysikerű koncertet a Kisstadionban. Most a koncert szervezésével egyidőben ismét kiadásra került a Korál első, és második lemeze, „Korál” És „A túlsó part” címmel. „Az óceán” és a „IV” című nagylemezük pedig évvégéig kerül a boltokba cd-n, és kazettán.

Tolvajtempó


Angelina Jolie szenved. Öt hónapra búcsút kell ugyanis mondania férjének, Billy Bob Thornton-nak, pedig sülve-főve együtt vannak. Rekordokat döntöget a Tolvajtempó a hazai mozikban. A Tolvajtempó Magyarországon is keresztülszáguldott: múlt csütörtöki bemutatóján, már az első napon megdöntött jó néhány rekordot. Első napi vetítésén az idei év második legnagyobb bevételét hozta: eddig csupán a Hatodik érzék előzte meg (mely filmet premierje óta majdnem ötszázezren láttak). A Buena Vista stúdió (mely a Disney rajzfilmeket is forgalmazza) története során csupán egyetlen filmet mutatott be eddig, mely hazánkban nyitónapján jobb eredményt ért el: Bruce Willis egy másik filmjét, az Armageddon-t. Ezek az eredmények azt jelentik, hogy Nicolas Cage és Angelina Jolie autótolvajos akciómozija – az első napi pénztári eredményeket figyelembe véve - a teljes magyar mozitörténet kilencedik legeredményesebb filmje lett: e listán az első helyet természetesen biztosan őrzi a Star Wars I. rész – Baljós árnyak. Angelina szerint azért is sikerültek olyan jól a Nicolas Cage- dzsel felvett erotikus jelenetei, mert neki végig új szerelme járt a fejében. De a szerelem útja rögös, és Angelina szerződést kapott arra a filmre, melyért jó néhány kolléganője ölni lett volna hajlandó: ő alakíthatja a Tomb Raider főszerepét. Ez viszont húszhetes kemény munkát jelent, méghozzá Angliában, Izlandon és Kambodzsában. Billy Bob viszont repülő-fóbiás: képtelen gépre szállni. Ha felesége nagyon hiányzik neki, kénytelen lesz hajóval a nyomába eredni. Vagy marad a szomorú szerelmesek utolsó menedéke: a telefon...



2000. augusztus 26., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület