CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Hol Polt, hol nem Polt...


Napokon belül újabb határozat születik az olajügyekkel kapcsolatban az ügyészségen a "korábbi Békés megyei szálak továbbgöngyölítéséből". Erről Polt Péter legfőbb ügyész beszélt a parlament olajügyeket vizsgáló bizottságának hétfői ülésén, hangsúlyozva, hogy nincs szó az egész nyomozás lezárásáról, a többirányú munka tovább folytatódik. Az újabban keletkezett ügyekben is elkészült az ütemterv, s előreláthatólag októberre végére járnak ezeknek is - jelezte a legfőbb ügyész, és megerősítette korábbi kijelentését, miszerint a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal - a Nógrádi Zsolt olajtanú által az olajügyekkel összefüggésbe hozott politikusok érintettségét kizáró - határozatának jogerőre emelkedése után nyomozást rendel el mindazok ellen, akik tettesként, vagy részesként, netán felbujtóként a hamis vád gyanúja terhel. A legfőbb ügyész az olajbizottság előtt szólt arról is, hogy ősszel megkezdi munkáját a kiemelt ügyek nyomozóhivatala, mely a legjobb szakemberekből áll majd és saját technikai apparátusa lesz. A testület Polt Péter jelenlegi főügyész után két politikust, Boross Péter korábbi miniszterelnököt, Kupa Mihály volt pénzügyminisztert is meghallgatta. A bizottság elnöke, Pallag László egy képviselői kérdésre közölte: a még nála lévő, és eddig át nem adott bizonyítékok közt már nincsen olyan, amely bármely politikai személyiségre nézve terhelő volna.

Ismét működő Ojama


Kedden hajnalban - közép-európai idő szerint hétfőn este - ismét kitört Japánban az Ojama vulkán, július 8. óta immár nyolcadszor. Sérülésről nem érkezett hír, de a morajló, szürke hamut okádó tűzhányó a terület népességét lakáson belül maradásra kényszerítette. A 814 méter magas Ojama - amely a Tokiótól 190 kilométerre délre található Mijake-szigeten emelkedik - a japán meteorológiai intézet jelentése szerint nyolcezer méter magasba lövellte hamuját. A sziget hatóságai azt tanácsolták az embereknek, hogy a földre hulló hamu és a megromlott látási viszonyok miatt ne hagyják el lakhelyeiket, maradjanak távol az ablakoktól és ne vezessenek autót. A 55 négyzetkilométernyi területű sziget egyes részeire 2-3 centiméter vastag friss hamuréteg borult. A tűzhányó eddigi leghevesebb ébredésére augusztus 18-án került sor, akkor is több kilométer magasra fújta füstjét és sziklazáport zúdított a térségre, kétezer embert telepítettek biztonságosabb helyre. A vulkán egy hónapja tartó újbóli működése óta mindennaposak a hármas erősségű földlökések; a sziget négyezer lakosának egynegyede elhagyta a földdarabot. Az Ojama 1983-as kitörésekor a lávafolyam 500 házat sodort el és égetett fel.

Életmentő delfin


Delfin mentett meg egy kisfiút a megfulladástól az Adriai-tengeren, az Olaszország délkeleti részén fekvő Manfredonia közelében. Az úszni nem tudó gyermek a tengerbe esett az apja vezette vitorlásból. Süllyedni kezdett, de hirtelen valami a vízfelszín felé kezdte tolni. Egy delfin, amelyet a helyiek Filippónak kereszteltek el, sietett a fiú megmentésére. A 14 éves gyermek elmondta: amint felismerte Filippót megkapaszkodott benne. Az állat a vitorlásig "szállította" a fiút, majd elúszott. Helybeliek elmondása szerint a delfin már évek óta él a Manfredoniai-öböl vízében.

Halálos tanévkezdet


Lelőtte angoltanárát, majd önkezével vetett véget életének hétfőn, az őszi szemeszter első napján az Arkansas-i Egyetem egyik végzős diákja - közölték helyi rendőrségi források. Az egyetemi rendőrség tájékoztatása szerint az elkövető helyi idő szerint dél körül lépte át az intézmény Kimpel Hall nevű részlegének kapuját, majd a professzor irodájába sietett, ahol agyonlőtte a hatvanhét éves John Locke-ot, utána pedig maga ellen fordította fegyverét. A tett indítéka egyelőre ismeretlen. "Jelen pillanatban nem tudjuk pontosan, hogy mi történt a szobában és miért. Nincsenek szemtanúk" - mondta az egyetemi rendőrség egyik illetékese. Egy fültanúja azonban mégis volt az esetnek: egy végzős hallgató a gyilkosság időpontjában éppen az egyik közeli szobában tartózkodott. "Egy lövést hallottam, azután egy fiatalember hangját, amint azt mondja: "Nem, nem csináltam semmit.Majd eldördült a második lövés". Az afrikai körúton tartózkodó Bill Clinton amerikai elnök a maga és felesége nevében nyilatkozatban fejezte ki megdöbbenését és őszinte részvétét az esettel kapcsolatban. Az elnök ígéretet tett arra, hogy a nyomozásban részt vesznek a szövetségi hatóságok is. A hetvenes évek közepén az elnök és felesége is ezen az egyetemen tanult. A lövöldözés után a helyi rendőrség kiürítette az újságírói és különböző idegen nyelvi tanszékeknek helyt adó épületet. A tragikus eset miatt több előadás is elmaradt.

Spermát a börtönbe...


Börtönbe becsempészett spermától lett terhes egy gyilkossággal gyanúsított rabnő Ausztráliában - számolt be a különös esetről a helyi West Australian című újság. A várandós rab asszony minden bizonnyal ügyének lehető legméltányosabb elbírálására számít. És valóban a terhes nők szinte mindenütt világon még súlyos bűnök esetén is jelentős méltányosságra számíthatnak. A nem mindennapi eset az ausztráliai Perth börtönében történt: nem reszelőt, nem ráspolyt, nem is pisztolyt juttattak be börtönbe a gyilkossággal gyanúsított asszonynak, hanem spermát. Derrin Bardsley, 28 éves lótenyésztő asszonyt azzal vádolják, hogy az idén júniusban megölt egy 14 éves fiút. A hölgy azt állítja, hogy az egyik kihallgatáson egy azonosítani nem kívánt férfitól kapott friss ondót kapott, és ezzel termékenyítette meg magát, és a szokatlanul "áttételes" aktus következtében már hathetes terhes. Egy helyi embriológus a lapnak elmondta, hogy a "jó minőségű" sperma, normális hőmérsékleten több órán át életképes maradhat, és ebben az esetben a megtermékenyítést "kézi munkával", azaz ujjal is végre lehet hajtani. A perth-i börtönigazgató kezeskedik azért, hogy az intézmény egyetlen hímnemű alkalmazottja sem keveredett az ügybe.

Kung-fu ha szuper


Spanyolország reprezentatív nemzetközi filmfesztiválján, a szeptember 21-30 között rendezendő San Sebastian-i mustrán egy történelmi kung- fu szuperprodukció vetítése nyitja majd a stílszerűen Nyitott Zónának (Zabaltegi) nevezett szekciót. Ang Lee nagyszabású alkotása, a hamarosan nálunk is látható Tigris és Sárkány komoly feltűnést keltett már Cannes-ban is, mivel művészi színvonalon újítja meg a korábban kissé lekezelt műfajt, Chow-Yun Fattel a főszerepben. Olyan, korábban már szintén elismerést szerzett produkciók mellett, mint Liv Ullmann Hitetlenje vagy Neil LaBute Betty nővére, bemutatják Fina Torres új filmjét, a Terítéken a nőt (Woman on Top), amelya várakozások szerint a fesztivál közönségdíjának biztos nyertese. Az elsöprő lendületű vígjáték Penelope Cruz első igazi nemzetközi bombasikere a spanyolok új üdvöskéjének fényes hollywoodi karriert jósolnak.

Churchill iratai a neten


Az Interneten is hozzáférhetővé válnak majd a Sir Winston Churchill személyéhez kapcsolódó iratok. A több mint egymillió dokumentum, amelyet a cambridge-i Churchill College-ban őriznek 2500 kartondobozban, a néhai brit miniszterelnök életének 1945 júliusáig terjedő időszakot öleli fel. Az iratok egy részét Lady Spencer- Churchill ajándékozta 1980-ban a Churchill College-nak, amely átadta azokat a Sir Winston Churchill Archívum alapítványnak. A másik részét, az úgynevezett Chartwell-papírokat 1995-ben vásárolta meg az archívum a brit nemzeti lottóalap segítségével 13 millió fontért a Churchill-család egy magánalapítványától öt évvel ezelőtt. A Churchill-archívum a Southamptoni Egyetem segítségével mikrofilmekre viszi az irdatlan papírtömeget, mielőtt a teljes anyagot hozzáférhetővé tenné a világhálón keresztül. A dokumentumoknak eddig csak mintegy egytizedét ismerhette meg a nyilvánosság - adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap.

Interaktív TV Nyugat-Európában


Ma már 12 millió nyugat-európai háztartás használ valamilyen interaktív szolgáltatást tv-készülékén keresztül (például filmek letöltését, játékokat, vagy internet-hozzáférést). Az Egyesült Államokban az ilyen háztartások száma mindössze 2 millió. Egyes előrejelzése szerint az európai interaktív tv-készülékek száma eléri az internethez csatlakozó PC-k számát, összesen 47 millió háztartás lesz ilyen szolgáltatás használója.



2000. augusztus 29., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület