CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Elszámolnivalóink

Mt 25,14-19 Úgy lesz, mint azzal az emberrel, aki idegenbe készült. Összehívta szolgáit, s rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak csak egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt. Aki öt talentumot kapott, menten elkezdett vele kereskedni, s másik ötöt nyert rajta. Ugyanígy az is, aki kettőt kapott, másik kettőt szerzett. Aki egyet kapott, elment, ásott egy gödröt, és elrejtette urának pénzét. Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott.

Nem mintha a világi időszámítás szerint annyira ragaszkodnánk úgy általában a számadáshoz. "Divattá" legfeljebb azért lesz, mert hírértéke van annak, ha egy kis ország nyomorultjai mellett van, akinek a milliárdjai gyarapodnak. Általánosan kötelezővé pedig azáltal válik, mert társadalomban, alkalmazásban és egymásból élünk, mert most már többnyire mások vagyonáról, mások adóforintjairól kell elszámolnunk.
Idáig a mi szintünkről is rendben van a dolog. Részvényes és főrészvényes tudni szeretné, ha már ránk bízza vagyona egy részét, hogyan sáfárkodtunk vele.
Ha az elgondoltakat most magunkra, ha Isten és a mi kapcsolatunkra konkretizáljuk, akkor adott a kérdés: hogyan és milyen vagyon jutott hozzánk, miről, kivel és mikor kell elszámolnunk? Az evidencia szintjére eljutni a témában nem könnyű. Szent Pálnak is jó néhány útjába, kerülőjébe és Pál-fordulásába került, amíg leírhatta a saját tapasztalatából: "De Isten kegyelméből vagyok az, ami vagyok, s rám árasztott kegyelme nem maradt bennem hatástalan."(1Kor 15,10)
Ő tehát úgy gondolta, hogy a kegyelem az, ami a javakat, ami "Isten vagyonát" közvetíti, ami részesévé tesz annak a számos talentumnak (talán nem is annyira tehetségnek), de hitnek, reménynek és szeretetnek, melyeket éppen a kegyelemnek a révén kapunk meg. Arról, hogy ez nagy vagyon-e, hogy ez a részesedés milyen értéket képvisel, azt elsősorban azoktól kellene megkérdezni, akik valamelyiknek a híján vannak. Ha őszinte választ sikerülne kicsikarnunk, akkor sok meglepő dolgot hallanánk.
Ennek az ismeretnek a birtokában most már megkérdezhetnénk magunktól: szabad-e ezt a kincset elásni, mások elől rejtegetni, legalább nem megpróbálni, hogy "közkinccsé" váljon, hogy gyarapodjon? A "gazda", aki a teljes sajátját osztogatja mindenki más nélkül is valóban ismeretében van annak, milyen kincsnek, milyen gyarapítható vagyonnak, mondhatnánk ma, milyen "kurrens" dolognak vagyunk általa a birtokában. S ami a legfontosabb: akinek létéből fakad minden garantált növekedés, vajon helytelenül dönt, amikor alkalmatlan eszköznek minősít?
A szolga teljes értetlensége - most már félretéve a példázat szereposztását - igazán ott derül ki, amikor arról beszél, hogy a Gazda vet, hint és szór, holott a hívő ember elemi tapasztalata, hogy Isten Magát hinti, veti és szórja a kegyelmen keresztül, így Ő maga a vetés. Ha Istennek egy olyan cselekedetét kellene megemlíteni, ami igazán Rá jellemző, akkor sok keresztény az Eucharisztiát említené: az eseményt, amikor az önmagát adó Isten gazdagít. Az el nem fogadó ember alkalmatlan a gazdagságra. A földi szentenciát hamar kimondjuk az ilyenre, de mit mondjunk arra, aki a megfizethetetlenben élhetetlen?
- DI -



2005. november 11., péntek 14:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület