CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

„Rázós” tanítványok kiállítása...

Természetesen nem ráznak, hanem Rázó József rajzkörében ismerkedtek meg, ezelőtt 35 évvel, Nagy Gabriella, Taschner Ferenc és a kiállításukat megnyitó Igrecz Katalin.
Az alkotó emberek között gyakori a pályatársak iránti gyanakvás, de a fiatalságukat együtt töltő tanítványok között erről szó sincs, így nagy odafigyeléssel válogatták meg a sopronbánfalvi könyvtárba kiállításra szánt képek, fa domborművek sorát.
Bőven volt régi történet, aminek említésével visszaköltözött a gondtalan ifjúság és vidámság. Közben felkerült a sokrétű anyag a falra és az állványokra is.

Bazsóné Nagy Gabi és Taschner Ferenc a közelmúlt tapasztalásainak, vívódásainak képi megfogalmazását tárták a látogatók elé.

A műveken körbe haladó tekintet summázhatja, itt a kompozíció törvényeinek nagy ismerői dolgoztak. Ösztönösen faragva vagy tudatosan festve, de olyan jó ritmust, formai sokféleséget produkálva, amely a gondolatiság megfejtésén túl esztétikai élvezetet jelent az avatott szemnek.

Az alkotó rajztanár, Nagy Gabi, a látvány és élmény vizuális tolmácsolásának több fajta technikai stílusbéli módszerét kipróbálta, örömöt tudott okozni festményeivel. Tudom nehéz vajúdás előzi meg az alkotások elkészültét. Mégis van ereje keresni az új kifejezési formákat. Jelenleg fotómontázs technikával dolgozik, a családi múlt személyes emlékei szövődnek történetekké és válnak izgalmas képekké.

Taschner Ferenc, -apostoli jelzőt keresve hozzá: a bognár. Egy ősi mesterség nagy ismerője a faragás nagy szerelmese, akit a fiatalkori sport a boksz még ma is frissen tart, a régi hordófenekekre vésett alkotásaival megörökíti, amit fontosnak tart az életben. Őrületes erővel tömöríti mondandóját, felhasználva az általa ismert, használt tárgyak szimbolikáját. Kiválasztja a szeretett mester jellemző képalkotó elemeit, új elrendezésükkel nem hagy kétséget, hogy kinek a tiszteletére készült a fafaragás. A középkorban és ma ismét szívesen veszik a képi alkotó elemek közé a szöveget.

A betűk nem foltjaik ritmusával hatnak csak, megvallják készítőjük üzenetét, hazafiasságát kópházi horvátként és határszéli magyarként.

A kiállítás megnyitóján öröm látni, hogy alapjában nem változtunk, barátságunkat megtartottuk és amit mesterinktől kaptunk nem kotyavetyéltük el.
A bánfalvi könyvtárban 2005. november 11-én nyílt kiállítás Bazsóné Nagy Gabriella képzőművész és Taschner Ferenc fafaragó alkotásaiból.
Megnyitotta Igrecz Katalin rajztanár.
Zenélt: Wagner Csaba klarinétművész, Bazsó Ágnes és Fekete Maja.

A kiállítás megtekinthető 20005.november 30-ig a Bánfalvi út 180.sz. alatt - hétfő,szerda, péntek 10-12.30 óra és 15h-17 óra között.

I.K.



2005. november 15., kedd 20:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület