CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

M0: újabb baleset


Tegnap délután több óráig állt mindkét irányban az M0-ás autóút forgalma, mert a diósdi elágazásnál egy kamion személyautóval ütközött. Az M5-ös autópálya felől jövő török rendszámú kamion eddig ismeretlen okból áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol ütközött egy Ford Fiestával. A Ford vezetője súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Amint a tűzoltók kiszabadítják a kocsiból a beszorult sérültet, a mentők helikopterrel a budapesti Szent János Kórházba szállítják. A tűzoltók szóvivője szerint a kamion vezetőjét a mentők a helyszínen látják el. Az Útinform ügyeletese a kora esti órákban közölte: a baleset következtében a megrongálódott kamion műszaki mentése hosszadalmasnak ígérkezik. A teherautó elzárja a forgalom elől mindkét sávot, ezért a diósdi lehajtónál nem lehet az M5-ös autópálya irányába közlekedni.

Csütörtöki gyilkosságok


Augusztus utolsó napján Pápán és Hamburgban is meggyilkoltak egy anyát, akik éppen gyermekeikkel közlekedtek az utcán. Pápán agyonlőttek 24 éves fiatalasszonyt a déli órákban, a kislánya szeme láttára. A nő 14 óra körül ment gyermekéért a város Vajda lakótelepi óvodába és vele együtt indult haza. Amikor a parkolóba értek, egy sötét színű autóban ülő J. Tibor APC típusú pisztollyal lövést adott le az asszonyra, aki a helyszínen életét vesztette. Az ORFK jelentéséből kiderült, hogy a férfi a gyilkosság után elmenekült kocsijával, majd a város külterületén saját magával is végzett. A rendőrségi jelentés szerint a férfi korábban szerelmi kapcsolatban volt a sértettel.
Lelőtt egy nőt és végzett annak két kislányával is csütörtök este Hamburgban egy férfi, majd túszt ejtett, de a rendőrség hamar véget vetett a túszdrámának: megrohamozta azt a házat, ahol a férfi elbarikádozta magát, és a foglyot kiszabadította. Az észak-német kikötővárosban történt esetben a férfi egy 30 éves nőt és annak 10, illetve 12 éves lányát gyilkolta meg. Ezután egy másik nőt túszul ejtve egy lakásában próbált menedéket találni. A tűzharccal végződő rendőrségi akcióban a gyilkos-túszejtő súlyosan megsebesült, és a túsz is könnyebb sérülést szenvedett. Az áldozatok kilétéről és a gyilkosság indokáról egyelőre semmit nem lehet tudni.

Hullámvasutak ütköztek!


Súlyos, 23 sérültet követelő baleset történt csütörtökön este Nagy- Britannia egyik legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyének, az északnyugat-angliai Blackpoolnak a vidámparkjában: egymásnak ütközött a világ legnagyobb hullámvasútjának két két kocsija. Az óriási hullámvasútján - amelynek felépítése 12 millió fontba került - egy szerelvény hátulról belerohant egy álló szerelvénybe ott, ahol az utasok be- és kiszállnak, és az ütközés következtében mindkét kocsi lerepült a sínpályáról. Az áldozatok többsége mégis könnyebb sérüléssel megúszta, képes volt a saját lábán elhagyni a helyszínt, csupán ketten szenvedtek súlyosabb sérülést. A Göncölszekér nevet viselő hullámvasút 72 méteres magasságba repíti fel utasait, ahonnan 140 kilométeres óránkénti száguldással tör vissza egy hullámszakaszban a föld felé. Blackpool egyik jelképe ez az 1974-ben üzembe helyezett hullámvasút, amelyet már 20 kilométeres távolságból észre lehet venni. Megnyitása után egy héttel 26-an megsérültek egy a csütörtökihez hasonló balesetben: számítógépes hiba miatt egy szerelvény akkor is az előtte állónak szaladt 56 kilométer per órás sebességgel. Az illetékesek azt még nem tudták megmondani, hogy a csütörtöki balesetben milyen sebességnél történt az ütközés.

Keselyűvé változott államtitkár?


"Az államtitkár úr óriáskeselyűvé változott és megőrült!" - kiáltozták halálra váltan az egyik legkisebb afrikai állam, Egyenlítői-Guinea tájékoztatási hivatalában. A dolgozók közül többen még azután is kitartottak teljes komolysággal amellett, hogy maga a hivatalvezető volt a keselyű, miután lehiggadtak. Akadtak azonban olyanok is, akik nem természetfeletti csodával magyarázták a szokatlan jelenséget. Elmondásuk szerint egy óriási, majdnem kétméteres szárnyfesztávolságú keselyű repült be az egyik nyitott ablakon, és előbb a titkárnőket rémisztette halálra, majd magának az államtitkárnak a szobájába is bejutott. Ott aztán minden dokumentumot szétszórt, több felszerelési tárgyat megrongált. A politikusnak szerencséje volt, nem tartózkodott irodájában, ugyanakkor éppen távolléte miatt lett "átváltozás-gyanús" - írja az AFP. Az államtitkárról egyébként eddig senki sem gondolta, hogy képes lenne hasonló produkciókra: a mérsékelt ellenzék egyik vezetőjeként jutott jelenlegi tisztségébe, s magát liberális demokratának minősíti. Alibit egyelőre nem kellett igazolnia a keselyűs percekre.

Vízzel hajtott autó?!


A DaimlerChrysler és a BMW is többek között az új "töltőanyag" előállításán munkálkodik. A cégek vezetői e-mailen tartják a kapcsolatot és osztják meg véleményüket illetve tapasztalataikat egymással a kutatásokban. A cél egy olyan motor kifejlesztése, amelyik kizárólag vízzel működik, és így semmilyen káros anyag nem kerül a levegőbe. Természetesen a tudósok távolabbi céljai között található a buszok és más közlekedési járművek motorjainak hasonló szerkezetűvé való átalakítása is. Hogy pontosan mikor készül el a remekmű, nem tudni, de - ha egyáltalán elkészül - biztosan nagy szenzáció lesz!

Stone jótékony árverése


Sharon Stone-nak a Velencei filmfesztivál alkalmából 300 millió lírát sikerült összegyűjtenie azon a jótékonysági árverésen, amelynek bevételeit az AIDS elleni küzdelemre kívánják fordítani a szervezők. Az amerikai filmcsillag tegnap este a velencei San Giorgio szigeten lévő Cini Alapítvány épületében volt háziasszonya ennek a rendezvénynek, amelyre az 57. Velencei Filmfesztivál keretében került sor. Az árverésen a filmszakma és a közélet kiemelkedő személyiségei vettek részt, a belépőjegy ára kétmillió líránál kezdődött. Jelen volt Richard Gere is, aki ezen a mostani fesztiválon a rivaldafényben áll: ő a főszereplője Robert Altman versenyfilmjének, a Doktor T. és a nők címűnek. Az AIDS elleni harc jelentőségéről szónokló Sharon Stone feltűnést keltett a katolikus egyház elleni támadásával. A sztár a Vatikán szemére vetette, hogy ellenzi az óvszerhasználatot, noha az jelenti a legfőbb védelmet az emberiséget fenyegető - immár 34 millió embert sújtó - kórral szemben. Az amerikai színésznőnek sikerült 35 millió líráért eladnia azt a bőrből készült útibőröndöt, amelyet az egyik neves bőrdíszműves cég gyártott, s amelynek formáját és színeit ő maga tervezte. A filmcsillag nem csak eladott, maga is vásárolt az árverésen: megvette Giulian Schnabel festő és rendező egyik alkotását. Az esten a múlt századi olasz festészet műremekeinek egy része is kalapács alá került.



2000. szeptember 01., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület