CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

12 év a Hamász vezetőjére


Tizenkét évi börtönt szabott ki péntek este a Palesztin Hatóság az Izrael által terroristaként körözött Mahmud Abu Hanudra, a Hamász szélsőséges iszlám mozgalom katonai vezetőjére. Hanud - aki az izraeli biztonsági erők első számú körözöttje volt - önként megadta magát a Palesztin Hatóságnak, miután az előző hét végén izraeli rendőrökkel vívott tűzharcot követően sérülten a palesztin felügyelet alatt álló Nábluszba menekült. A fegyveres összecsapásban három izraeli katona meghalt. Izraeli feltételezések szerint Hanud vezette a Hamász ciszjordánai katonai szárnyát, és állítólag ő tervelt ki két öngyilkos merényletet 1997-ben. Az egyikben - amelyet egy piactéren hajtottak végre - 17-en meghaltak. A palesztin főügyész tájékoztatása szerint Hanudot katonai sejtek szervezéséért, valamint azoknak fegyverrel és lőszerrel való ellátásért ítélték el. Ugyancsak bűnösnek találták másodfokon abban, hogy a palesztin kormány hatáskörét megsértve katonai szervezetet hozott létre. A katonai ügyészség által a per kezdete után három órával meghozott ítélet szerint Hanud tevékenysége sértette a palesztinok nemzeti érdekeit. A főügyész korábban közölte: azért állítják bíróság elé Hanudot, hogy ne kelljen őt kiadni Izraelnek, és a Palesztin Hatóság minden ez irányú kérelmet vissza fog utasítani. A PFSz és Izrael közötti békemegállapodások értelmében Izrael ugyanis már nem kérheti olyan általa körözött személy kiadatását, amelyet palesztin bíróság már elítélt. A 35 éves Hanud nem ismerte el a felette ítélkező bíróságot és döntését jogtalannak nevezte. Az ítélet kihirdetése után csak annyit mondott, hogy minden, amit tett, az isten nevében folytatott szent harc, a dzsihád része volt, minden tettével az iszlámot és Palesztinát szolgálta.

Még mindig fogságban a kínai atomtudós


Mégsem helyezték pénteken szabadlábra a megállapodott egymillió dolláros óvadék ellenében az Egyesült Államokban Wen Ho Lee atomipari kémkedéssel vádolt tajvani születésű tudóst: egy fellebbviteli bíróság az utolsó pillanatban megmásította a szövetségi bíróság korábbi döntését. A szövetségi bíróság korábban engedélyezte, hogy a Los Alamos-i nukleáris laboratórium volt kutatója szabadlábon védekezzen abban a novemberben kezdődő perben, amelyben atomtitkok kicsempészésével vádolják. A 60 éves tudós állítólag atomtitkokat másolt át a vezető amerikai atomkutató intézetben nem biztonságos komputerekre és szalagokra, Kínának kémkedett, ezt azonban ő tagadja. Wen Ho Lee-t 1999 márciusában bocsátották el állásából a felmerült gyanú miatt. A további őrizetben tartását kérő amerikai kormánykérvény Lee szabadon bocsátásának veszélyeire hivatkozik, annak ellenére, hogy Lee-t igen szigorú feltételek - házi őrizet és napi 24 órás megfigyelés - mellett engedték volna csak ki a börtönből. Amerikai ügyészek feltételezése szerint a volt kutatónak még mindig a birtokában lehet az a hét szalagra rögzített felvétel, amelyet rendkívül titkos atomfegyver-fejlesztésekről készített Los Alamosban. Lee azt állította, hogy megsemmisítette ezeket a szalagokat.

Putyin kirohanása


Vlagyimir Putyin a múlt hét keddjén a Kurszk tengeralattjáró- katasztrófa következtében meghalt tengerészek hozzátartozói előtt éles kirohanást intézett az orosz sajtómágnások ellen, és igyekezett elhatárolni magát elődei örökségétől - derül ki abból a felvételből, amelynek szövegét a Vlaszty című hetilap ismertette pénteken. A Berezovszkij orosz milliárdos sajtóbirodalmába tartozó Vlaszty szerint eddig ritkán tapasztalt dühkitörésében az elnök a közvélemény manipulálásával, az ország és a hadsereg lejáratásával vádolta a független orosz sajtót kézben tartó üzletembereket, akik vagyonukat nagyrészt a Jelcin-korszakban szerezték a Kremlhez fűződő szoros kapcsolataik révén. Putyin így reagált arra, hogy az orosz és a nemzetközi sajtó bírálatok özönét zúdította a kormányzatra, amiért 4 napon át habozott brit és norvég segítséget elfogadni a Kurszk tengerészeinek kimentéséhez, miközben saját erőfeszítései kudarcot vallottak a mélytengeri búvárok és a korszerű felszerelések hiánya miatt. A vigyajevói tengeralattjáró-támaszponton tartott augusztus 22- i találkozón a hozzátartozók könnyeivel és dühödt bekiabálásaival szembesülve Putyin maga és a hadsereg védelmére kelt, kijelentve, hogy a hatóságok minden tőlük telhetőt megtettek. A mentés kudarcáért egyszerűen azt a gazdasági zűrzavart kárhoztatta, melyet elődeinek, Gorbacsovnak és Jelcinnek a szerinte kaotikus reformjai okoztak.

Lelőtték a "kecskeszívót"


Ismét felbukkant Latin-Amerikában az a rejtélyes, vámpírszerű szörny, amelyet kecskeszívónak "becéznek" a helybéliek. Ezúttal bebizonyosodott, hogy nemcsak legenda: egy nicaraguai pásztornak sikerült lelőnie. Pár évvel ezelőtt már híre kélt a félelmetes lénynek, mely főleg kecskéket támadott. Latin-Amerikában népdalok születtek róla, pólóingekre került "képmása", sőt, még kis "gumikecskeszívó-szuvenírek" gyártásába is belefogott több kisiparos. Létezésében a hatóság emberei kételkedtek, a kecskék, állatok rejtélyes pusztulását farkasok, kutyák számlájára írták. Minap végre "megtestesült" a legenda. Egy nicaraguai pásztor - miután több birkáját titokzatos modón elvesztette - éjjelenként leshelyen virrasztva várta a kecskeszívót, amely fel is bukkant. A pásztor lelőtte, a tetemet pedig átadta biológusoknak. A kutya nagyságú lény feje bikáéra hasonlít, lábai aprók, karmai viszont igen hosszúak. Hátán krokodilbőrszerű taréj fut végig, bőre amúgy csupasz, akár a denevéré. (Arra, hogy netán szárnyai lennének, és repülni is tud, nem tért ki az ismertetés.) Az állat alaposabb vizsgálata még tart az egyik nicaraguai egyetemen. Kecskeszívó tehát biztosan létezik, és nyilvánvalóan nem csak egy volt belőle. Hasonló lények felbukkanásáról érkeztek hírek nemrégiben Puerto Ricóból, sőt, Texas államban is láttak már ilyen állatot, de a nicaraguai esetig még sehol sem lőttek - jelentette az AP.

Mától Jáksó


Az előzőleg felröppent hírek ellenére mégsem Beleznay Endre, hanem Jáksó László, a Danubius rádió műsorvezetője lesz Csiszár Jenő utóda a Hetihetesben. Az RTL Klub augusztus 30-án kora délután leszerződtette a Heti hetes új műsorvezetőjét, Jáksó Lászlót. A JákShow sztárja augusztus 31-én este már kamera elé is ült, a műsor szezonnyitó, szombati adásának felvételén. Csiszár távozása után Jáksó neve rögtön felmerült, de akkor még voltak néhányan a kalapban. A fináléban már csak hárman maradtak: a titokzatos Trixi, Friderikusz valamikori show-jának állriportere, Beleznay Endre, valamint a Danubius rádió műsorvezetője, Jáksó László. Trixi köszönettel visszautasította a meghívást, Beleznay a hétvégi évadnyitó stábértekezleten legalább már találkozott egy vacsorán a műsor sztárjaival, de végül Jáksó lett a befutó. Pedig mindenki azt hitte, hogy ő ezt nem is tudná vállalni, mivel minden este hattól tízig műsört vezet a Danubiusban. Az RTL Klub nem rabolta el Jáksó Lászlót, nem kell búcsúzniuk a Danubius hallgatóinak sem. A kereskedelmi csatorna hozzájárult ahhoz, hogy csütörtök kivételével tovább vezesse műsorát. Kérdés: lesz-e akár csak hasonlóan jó, mint szeretett Csiszár Jenőnk?... Őt akármilyen szempontból is nehéz lesz felülmúlni...

Bárdos elmegy


Közös megegyezéssel távozik szerdán az RTL Klubtól Bárdos András - közölte az MTI-vel a televíziós társaság szóvivője. Bárdos a kereskedelmi televízió Akták című tényfeltáró-politikai műsorát vezette, valamint az RTL Híradójának is műsorvezetője volt 1998 őszétől. Szabó Stein Imre elmondta: az RTL Klub Híradója esetében nincs szó Bárdos András utódlásáról, mert olyan döntés született, hogy a Szellő István-Erős Antónia műsorvezető páros vezeti a Híradó műsorát. Szabó utalt arra: az RTL Klub koncepciója előnyben részesíti a híradók kétszemélyes vezetését. Távozásom hátterében nem kell keresni különleges okot - mondta a szerdán távozó Bárdos. Személyes okokból és teljes egyetértésben váltak el útjaink. Bárdos András jelezte, hogy egyelőre nem került szóba szerződtetése egyetlen rádióhoz vagy televízióhoz sem.

Jön a Panzer General III


Elkészült és szeptember végétol az üzletekbe kerül a Mattel Interactive legújabb játéka, a Panzer General III: Scorched Earth. A Panzer sorozat legújabb tagja négy új hadjárattal, rengeteg küldetéssel és továbbfejlesztett grafikával várja a fanatikusokat. A játékban a szovjet és a német oldalon egyaránt harcolhatunk majd a Keleti Front feletti irányításért. A PG III tulajdonságai: A stratégiai térképen megtervezhetjük részletes útvonalunkat Berlintől Moszkváig. Négy új hadjárat élvezhető. Átlátható térkép a könnyű csapatmozgatás érdekében. Több, mint 100 új 3D-s egységet tartalmaz. Az 'ütközet generátor' segítségével bárhol és bármikor elindíthatjuk a saját háborúnkat, amiben akár az amerikai, angol, német és orosz erők is részt vehetnek. Javított 3D-s köd, eső és havazás effektek. Egy küldetést többféleképpen is megnyerhetünk. Egyszerű kezelhetőség. Minden eddiginél több információval szolgálnak a felbukkanó súgó képernyők.



2000. szeptember 02., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület