CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Mádl Ferenc az ENSZ- ben


Az ENSZ New York-i millenniumi csúcstalálkozóján részt vevő Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök tegnap délután külön kétoldalú találkozót bonyolított le Trajkovszki macedón, Sztojanov bolgár, illetve Rúa argentin elnökkel. Az első kettővel folytatott tárgyalás témája a kelet-európai térség európai integrációja volt. A macedón elnök országa kereskedelmi világszervezeti (WTO) tagságának előmozdítása érdekében szakmai konzultációkat javasolt a magyar tapasztalatok megismerésére. A bolgár elnök annak a véleményének adott hangot, hogy a rendszerváltozás után Nyugat felé forduló egykori szocialista országoknak kívánatos az együttműködést egymással is erősíteniük. Sztojanov szorgalmazta a magyar-bolgár gazdasági és turisztikai kapcsolatok fejlesztését. A felek egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak a bővítés ütemének és körének meghatározásakor az egyes országok teljesítményét kell szem előtt tartania. Mádl Ferenc és Fernando de la Rúa a gazdasági kapcsolatok bővítésének lehetőségét és szükségességét hangsúlyozta. Ez lesz a témája az argentin külügyminiszter őszi budapesti látogatásának is, amelynek célja egyúttal az argentin elnök tervezett magyarországi útjának előkészítése.

Castro 7 perce


Minden eddigi felszólalónál keményebben bírálta a globalizációt és a gazdag országokat Fidel Castro kubai államfő, aki szerdán mondta el nagy érdeklődéssel várt beszédét az ENSZ millenniumi csúcstalálkozóján. Castro, aki legendásan hosszú, több órás beszédeket szokott mondani, ezúttal hét percben fejtette ki mondandóját. Éles vádbeszédet intézett a jelenlegi politikai és gazdasági világrend ellen, amely - mint mondta - egyáltalán nem szolgálja az emberiség javát. "A politikai, gazdasági és technológiai hatalmat birtokló három tucatnyi gazdag és fejlett ország ült itt össze velünk, hogy ugyanazokat a recepteket kínálják nekünk, amelyek mindig csak szegényebbé, kizsákmányoltabbá és még inkább függővé tettek bennünket" - hangoztatta. Rámutatva, hogy a jelenlegi válságok alapvetően a szegénységből, a fejletlenségből és a gazdaság egyenlőtlen eloszlásából gyökereznek, hangsúlyozta: ezek a problémák a hódítások, a gyarmatosítás, valamint a gyarmati hatalmak és az imperializmus fosztogatásának következményei, és ezeknek az országoknak erkölcsi kötelessége az okozott károk megtérítése. Az USA nevének említése nélkül leszögezte: a nemzeti szuverenitás elve nem eshet áldozatául egy kizsákmányoló és igazságtalan rendnek, amelyben egy "hegemón szuperhatalom dönt mindenről". Castro csatlakozott azokhoz, akik az ENSZ reformját szorgalmazzák annak demokratikusabbá tétele érdekében, egyebek között a Biztonsági Tanács kibővítését. Meglátása szerint a szervezet legfőbb célkitűzésének a jövő évszázadban annak kell lennie - mielőtt késő lenne -, hogy megmentse a világot, nemcsak a háborúktól, hanem a fejletlenségtől, az éhezéstől, a betegségektől és a környezet elpusztításától.

Gránát robbant Moszkvában


Moszkva belvárosában szerda éjjel ismeretlen tettes nagy valószínűséggel gránátot hajított az utcán ácsorgó nők csoportjára, legalább 14-en megsebesültek. A rendőrség közlése szerint "kaukázusi külsejű", 25-27 év körüli elkövető autóval érkezett a tett helyszínére, majd elhajítva a gránátot elmenekült. A célba vett nők feltehetően prostituáltak. Az orosz főváros központjában augusztus 8- án végrehajtott pokolgépes merénylet 12 halottat követelt, több mint százan pedig megsebesültek - emlékeztetett az AFP a Puskin téri aluljáróban történt merényletre a mostani eset kapcsán.

Világcsúcs hőlégballonnal


Világcsúcsot döntve landolt tegnap délelőtt hazai földön két francia léghajós, aki Kanadából indulva hőlégballonon szelte át az eget az Atlanti-óceán fölött, az eddigi leghosszabb idővel. Laurent Lajoye és Christophe Houver ötezer kilométert hagytak maguk után, s 148 óra után értek földet délelőtt az észak-francia partoknál fekvő Bayeux melletti Saonban. Ők az első franciák, akik vállalkoztak a veszélyes légi kalandra. Előttük 1992-ben egy spanyol csapat vágott neki a távnak, ők azonban csak 128 órát tudtak fentmaradni. A két francia súlyos megpróbáltatásokat élt át a hosszú út alatt, dupla borítású, héliummal és meleg levegővel töltött törékeny járművükről tucatszám verték le a minduntalan képződött jégcsapokat. Az elindulásra magára is több mint három hetet vártak, mert az időjárás nem kínálkozott kedvezőnek. Végül is múlt szerda hajnalban, a kelet-kanadai Saint- Johnból emelkedtek a levegőbe. Új világcsúcsukat még hitelesíteni kell.

Nápolyban forgattak


Két napig jedi lovagok és egészen idegen lények foglalták el a héten Nápolytól 30 kilométerre lévő Caserta régi királyi palotáját. A Star Wars sorozat - cselekmény szempontjából - második része a gyártást tekintve már az ötödik epizód, mivel legelőször, még 1977-ben a negyedik rész készült el, majd az ötödik és a hatodik. Caserta palotája - amely Nápoly spanyol királyainak a XVIII. században volt az otthona - háttérként szolgál a filmhez. Ami a második rész cselekményét illeti, nagyjából egy évtizeddel később játszódik, mint a tavaly debütált első, amely a Baljós árnyak alcímet kapta. Anakin Skywalker ifjúvá serdült és szorgalmasan jár az "Erőórákra", amelyeket jedi lovag oktatója Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) tart neki. Miután kötelességtudón "megsuhintja" a lézerkardleckét, arra is marad ideje, hogy beleszeressen Amidala királynőbe, a majdan megszülető Luke és Leia anyjába. A forgatás első szakasza augusztusban volt, Ausztráliában. Caserta után Londonban és Tunéziában készül tovább a 150 millió dollárs költségvetésű Star Wars II, amelynek 2002-re kell a mozikba kerülnie - jelentette az AP.

Lennon 60 éve született


Ebből az alkalomból születésnapján újra kiadják két szólólemezét, Tokióban pedig megnyitja kapuit a John Lennon múzeum. Idén nem csak a rajongók, illetve a sajtó emlékezik meg John Lennon születésnapjáról, hanem lemezkiadója is, amely két szólólemezét is újra megjelenteti, néhány ritkasággal kiegészítve. Október 9-én - ekkor lenne Lennon 60 éves - kerül a piacra a John Lennon/Plastic Ono Band album, rajta a Do The Oz és az eredetileg csak kislemezen kiadott Power To The People című dal, illetve utolsó albuma, az 1980-as Double Fantasy három bónusz dallal (Help Me To Help Myself, Central Park Stroll és a Walking On Thin Ice, amit Lennon néhány órával halála előtt fejezett be a stúdióban) kiegészítve. Ugyanezen a jeles napon nyitja meg kapuit Tokióban a régóta tervezett John Lennon múzeum, ami a világ első állandó Lennon-kiállításának ad majd otthont. Az idei megemlékezés és ünnep fényét beárnyékolja, hogy New York állam bírósága októberben dönt arról, feltételesen szabadlábra helyezik-e gyilkosát, Mark David Chapmant. Bár a döntéshozókra hatalmas nyomás nehezedik mind Lennon családtagjai, elsősorban özvegye, Yoko Ono, mind befolyásos rajongói részéről, a férfinak van esélye a szabadulásra: magaviselete példás, mióta pedig áttért a keresztény hitre, börtöne zárt láncú tévéhálózatán át prédikációkat tart rabtársainak, többek között arról, hogy a bűn nem kifizetődő, és ezek mind jó pontoknak számítanak. Az is mellette szól(hat), hogy nyilvánosan megbánta tettét: "Az az időszak az ártatlanság kora volt, sajnálom, hogy én voltam, aki véget vetett neki" - nyilatkozta Chapman, aki 1980. december 8-án este, saját háza előtt lőtte agyon Lennont.

BT Genie - Yahoo!


A British Telecom és a Yahoo! mai megállapodásának értelmében a BT Genie portáljának tartalmát és az ott elérhető szolgáltatásokat a Yahoo! biztosítja. A British Telecom Genie portáljának jelenleg egymillió felhasználója van. A Genie WAP portálján az előfizetők hozzáférhetnek a Yahoo! naptár, levelezés és címtár szolgáltatásaihoz, ezenkívül olvashatják a Yahoo! áltlal biztosított pénzügyi-, időjárás-, sport és egyéb vonatkozású híreket. A tervek szerint a British Telecom más európai mobilcégeire is kiterjeszti ezen szolgáltatását, beleértve a német Viag-ot, a holland Telfort-ot és az ír Digifone-t.

Talonsoft: pár új screenshot


A Talonsoft kiadott néhány új screenshotot az Illusion Softworks által készített Hidden and Dangerous 2 játékából. A Hidden & Dangerous 2 egy akció/RTS (valós idejű stratégiai) játék, mivel mindkét játéktípusnak tartalmazza a jelentős elemeit. A játék az Isanity 2 nevű grafikus motorra épül, ami rendkívül élethű megjelenést eredményez neki. Az engine-ben szerepelnek valós időben számolt árnyékok, valósághű fizikai testmozgás és a lehetőség arra, hogy egy erős lövedékkel keresztül lőjjünk tárgyakon úgy, hogy a töltény - bár csökkent sebességgel, de - tovább haladjon. Erre az újításra már nagyon nagy szükség volt mivel nem volt reális dolog az eddigi játékokban az, hogy néhány falevél vagy egy vékony üveglap is képes volt megállítani akár egy rakétát is. Az Illusion Softworks fejlesztésében készülő Hidden & Dangerous a jövő év elején fog megjelenni.



2000. szeptember 07., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület