CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

USA-orosz űrmunka


A floridai Cape Canaveral űrközpontból pénteken öt amerikai és két orosz űrhajós indul útnak az Atlantis amerikai űrrepülőgépen. Berendezéseket szállítanak az űrállomásra, emellett szerelési munkákat végeznek az egyelőre három egységből álló komplexum Zarja és Zvezda orosz moduljain. Beütemeztek egy űrsétát is, amelynek keretében a tervek szerint két asztronauta 33 méterre is eltávolodik az Atlantistól. Többek között beszerelik a Zvezda Űrállomás első lakómoduljában a hosszabb űrbéli tartózkodás követelményeinek megfelelő illemhelyet is. Ahhoz lehetne hasonlítani ezt az utat, mint amikor egy már lényegében elkészült lakásban az utolsó simításokat végzik a tulajdonos beköltözése előtt. Két orosz és egy amerikai asztronauta ugyanis október végén indul, hogy immár hónapokra szállásolja el magát az ezredelő legnagyobb szabású űrvállalkozását jelentő Nemzetközi Űrállomáson, amely mintegy öt éven belül valóban gigantikus méretű, mintegy futballpálya nagyságú, 450 tonnás építmény lesz.

Oroszok lőtték a Kurszkot?


A Berliner Zeitung értesülése szerint a Nagy Péter orosz atommeghajtású cirkálóról kilőtt rakéta okozta a Kurszk orosz atom- tengeralattjáró pusztulását. A Kurszk, fedélzetén 118 emberrel, augusztus 12-én emiatt süllyedt a Barents-tenger mélyére. A berlini napilap pénteki számában azt írja, hogy moszkvai tudósítójának sikerült megszereznie az orosz belbiztonsági szolgálat (FSZB) vizsgálóbizottságának jelentését. A dokumentumban az áll, hogy az Északi Flotta hadgyakorlatában részt vevő Nagy Péter cirkálóról augusztus 12-én kilőttek egy új célkereső rendszerrel felszerelt, Gránit típusú tengeralattjáró-elhárító rakétát, amely 20 kilométer megtétele után a vízbe csapódott. Ezt követően a cirkáló műszerei két robbanást is regisztráltak, sőt a parancsnoki hídról láthatóak is voltak a robbanások. Csak később derült ki, hogy a Kurszk és a vízbe csapódott rakéta között mindössze 400 méter volt a távolság - írja a Berliner Zeitung, amelynek cikkét az AP ismertette.Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB egyik szóvivője a német újság érdeklődésére közölte, hogy nem tud ilyen jelentés létéről.

Tilalom homoszexuálisoknak


A török hatóságok megtiltották több száz külföldi homoszexuálisnak, hogy felkeresse az Égei-tenger partján fekvő Efezosz antik város romjait. A közeli Kusadasi üdülőhelyen a bevásárlónegyedbe való belépést tagadták meg "melegek" egy másik csoportjától. A török sajtóra hivatkozó csütörtöki hírügynökségi jelentések szerint több mint 800 amerikai és nyugat-európai homoszexuális turista érkezett az Olympic Voyager nevű kirándulóhajón a török riviérára, hogy megtekintse a pompás ókori romvárost, amely a térségben üdülő turisták egyik legkedveltebb célpontja. A népes csoportot szállító buszokat azonban a rendőrség feltartóztatta és visszafordulásra kényszerítette. Egy ugyanerről a hajóról származó másik, 100 fős homoszexuális csoportnak Kusadasi fürdőhelyen tiltották meg, hogy sétát tegyen a város üzleti negyedében. A rendőrség a török belügyminisztérium egy körlevelére hivatkozott, amely a "társadalmi értékekre nézve fenyegetésnek" minősítette a homoszexuális turisták jelenlétét. A minisztériumi utasítás még a nyár elejéről származik, amikor egy isztambuli meleg utazási iroda interneten az edirnei olajbirkózó-versenyek megtekintésére invitálta a homoszexuálisokat a világ minden tájáról. A botrány miatt Kusadasi város polgármestere bocsánatot kért a homoszexuális látogatóktól, akik az ókori műemlékek megtekintése nélkül voltak kénytelenek továbbállni Isztambulba. Az AP jelentése szerint az amerikai nagykövetség felszólította a török hatóságokat, hogy engedélyezzék az amerikai turistáknak a kívánt látnivalók megtekintését. Az ankarai belügyminisztérium tagadja ugyan az állítólagos körlevél létét, de utasította az isztambuli rendőrséget, hogy engedélyezze a városban a szabad mozgást a meleg kirándulóhajó utasai számára.

Világméretű konjunktúragyengülés


Az eddig kedvező világgazdasági klíma most kissé lehűlt, de továbbra is jó esély van arra, hogy a következő egy-két évben kedvezően alakul a globális konjunktúra írta a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet. Az inflációs várakozások szakértők szerint még mindig kedvezőek, a kamatok emelkedése a következő hónapokban már csak lassuló ütemben folytatódik. A tanulmány szerint a nyugat-európai fellendülés a következő hónapokban folytatódik, bár kicsit veszít lendületéből. Nagy-Britanniában azonban erőteljesebb lesz a lelassulás, mint a kontinensen. Kelet-Európából továbbra is kedvező jelzések várhatók. Ezzel szemben Japánban és Indonéziában még mindig nincsenek jelei a fellendülésnek. A fogyasztói árak emelkedése világátlagban nem gyorsul fel a következő fél évben, sőt az Egyesült Államokban és az újonnan iparosodott ázsiai országokban az inflációs ráta vissza is eshet. A legtöbb nyugat-európai országban azonban emelkedhet az infláció.

Magyarok doppingbüntetése


Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) döntobizottsága a 400 gátas Szekeres Juditot 2002. július 3-ig, a vágtázó Dobos Gábort 2002. június 9-ig eltiltotta a versenyzéstol. Szekeres az év elején dél-afrikai edzotáborozása alatt akadt fenn egy versenyen kívüli doppingvizsgálaton, a teszt sztanozolt mutatott ki a szervezetében. A gátfutóno tagadta, hogy tiltott szert szedett volna, azzal védekezett, hogy a doppingellenor ittas volt, s a vizsgálati anyagot több másikkal együtt lezáratlan és orizetlen szobában hagyta. Így fennállt a kicserélés lehetosége. Érvelését többen megerosítették, Steve Backley brit gerelyhajító és a szálloda igazgatója írásban is nyilatkozott. A MASZ fegyelmi bizottsága elfogadta az érveket, visszaadta Szekeres versenyzési jogát és az eset az IAAF tanácsa elé került. A nemzetközi szövetség vezetotestülete azonban nem látta egyértelmunek a történteket, s a doppingügyekben illetékes döntobizottsághoz utalta az ügyet. Szekerest két évre tiltották el, de a büntetésbe a „már letöltött" idoszakot is beszámítják, akárcsak Dobos Gábor esetében. A Honvéd- Steffl vágtázóját februárban a chemnitzi viadalon tesztelték, majd tíz nappal késobb Budapesten keresték fel az ellenorök. A vizsgálat eredménye mindkétszer pozitív lett, nála is sztanozolt találtak. Ennek ellenére az itthoni bírók Dobosnak is visszaadták a versenyzési jogát, mert elfogadták a futó érvelését, azt, hogy az elso vizsgálat alkalmával a doppingszobában nyitott üvegben kapott italt, amelyet manipuláltak. Dobos szerint a második pozitív eredmény ugyanennek a következménye. Az IAAF Tanácsa - augusztusi ülésén - egyetértett azzal, hogy az elso mintavétel során több szabálytalanság történt, ám részletesebb magyarázatot kért a második esetre. A további vizsgálatra a döntobizottságot kérte fel. E fórumon a jogászok mellett vegyészek is megszólaltak, akik úgy vélekedtek, hogy már az elso esetben sem lehetett szó manipulációról. (Nemzeti Sport)

Rekord létszám


Az eddigi legnagyobb, 99 tagú magyar olimpiai küldöttség indult útnak tegnap a sydneyi nyári olimpiai játékokra. Autóbusszal Bécsbe utaztak, ott szálltak át a Lauda Air Sydneybe tartó járatára . Az utazók között 10 sportág - kézilabda, sportlövészet, birkózás, ökölvívás, vitorlázás, úszás, műugrás, torna, asztalitenisz és kerékpár - kitűnőségei vannak. Az úszókat egyedül Rózsa Norbert képviseli, aki már nagyon várja a találkozást az Atlantában hozzá hasonlóan olimpiai bajnok, az utóbbi hónapokban az Egyesült Államokban tréningező barátjával, Czene Attilával. "Rózsa már kedd óta Sydneyben van, üzent hogy minden rendben és ugyanúgy egy szobában lakunk, mint 4 évvel ezelőtt - mondta az MTI-nek a 200 méteres mellúszás legutóbbi aranyérmese, hozzátéve: nem vagyok ugyan babonás, de azért ez jó előjel, talán mindkettőnknek. A legrövidebb akklimatizálódásra a női kézilabdázóknak kell berendezkedniük: pontosan 48 órával a megérkezés után sor kerül az első helyszíni tesztmeccsükre ausztrál főiskolai válogatott ellen.

Picasso Bécsben


Pablo Picasso 104 művéből nyílt kiállítás szerdán Bécsben, a Bank Austria Kunstfórumában a művész unokájának gyűjteményéből. A közönség számos olyan alkotással találkozhat, amely nyilvános bemutatón eddig még nem szerepelt. Szinte hihetetlen, hogy a sok-sok Picasso- kiállítás után még mindig akadnak képek, amelyeket még soha nem mutattak be kiállításon, s ebben a bécsi kiállítóteremben most valóban láthatók ilyenek is: a Nő virágos kalapban című, 1942-ben keletkezett, kisméretű portré mellett egy egész kubista sorozatot és tíz további képet most először csodálhat meg a nagyközönség a számos, immár jól ismert alkotás mellett. Bernard Picasso a festő legidősebb fiának gyermeke ugyanis a nagyapja által hátrahagyott mintegy 35 ezer alkotás egyötödét örökölte. A kiállítás Pablo Picasso - Alak és Portré - Bernard Picasso gyűjteményének fő darabjai címmel felvonultatja a nagy festő minden alkotói korszakának műveit de főleg az 1930 utáni időszakra koncentrál, s a művész fejlődésének állomásaival mintegy a XX. század nem absztrakt festészetének fejlődését mutatja be. Láthatók képek a "spanyol kezdetek" idejéből, a "kék korszakból", a kubizmus "feltalálásának" korából, a húszas évek klasszicizmusából és a formák 1930 körüli feloldásának idejéből. A legnagyobb érdeklődésre azonban az, a közönség számára eddig soha nem látott, igazi különlegességnek számító Picasso-alkotások számíthatnak. A kiállítás a Bank Austria Kunstforum termeiben, a Bécs belvárosában lévő Freyung téren tekinthető meg 2001. január 7-ig, felnőtteknek 120 schillinges árú belépővel. A tárlatra elővételben a nyitás előtt négy hét alatt több mint tízezer jegy kelt el.

9000 plüss!


A Bécsi Állami Operaház szeptember 17-én a mackóké: 9000 plüssállat foglalja el a nagy hagyományú épületet, amikor a Mackó Világfesztivál 2000 keretében 60 gyártó mutatja be játékmaciit és azok tartozékait, kellékeit a kis és nagy érdeklődőknek. A látogatókat már a bejáratnál életnagyságú macik üdvözlik, bent pedig kiállítás és macibörze várja a játékállatok kedvelőit és gyűjtőit. A rendezvény elsősorban nem gyerekeknek szól: nekik külön programot szerveznek, hogy a felnőttek - akiket mézborral kínálnak majd - nyugodtan nézelődhessenek. Számos ismert személyiség az egyik osztrák segélyszervezet javára mackókat "dedikál". Délután vágják majd fel Bécs leghíresebb cukrászdájának, a mai napig a Demel k.u.k udvari cukrászda nevet viselő "intézmény" által készített mackótortát, s a világhírű Wiener Sängerknaben fiúkórus is jelezte részvételét a fesztiválon. Mindez felnőttek számára 120, gyerekeknek 30 schilling belépő ellenében tekinthető meg, az interneten pedig www.teddybear.at címen lehet többet megtudni.



2000. szeptember 08., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület