CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Borabb bor...


Jó minőségű lesz az idei bor, a mustfokok ugyanis minden fajtánál egy- két fokkal meghaladják idén az átlagot. Ebben a szakértők megállapítják, hogy a mustok szőlőfajtától függően 17-20 mustfokosak, ez pedig jónak mondható. Tokajhegyalján például augusztus végén a hárslevelű és a furmint is 18, a Zéta (Orémus) fajta 20 mustfokos volt. Ugyanakkor a termést az előző évinél 20-30 százalékkal nagyobbra becsülték korábban, ám a gazdák a kedvezőtlen időjárás miatt a becsléshez képest 10-20 százalékkal kevesebbre számíthatnak. Ehhez járul a tapasztalatok alapján az aszály miatti, a megszokottnál kisebb lékinyerés. A felvásárlás megélénkült, a termelői készletek az első félévhez képest jobb áron kelnek el és a szakemberek bizakodnak abban, hogy az idei bornak jó piaca lesz - állapítja meg az FVM összegzése. A szakemberek becslése szerint az idén várhatóan mintegy 3,5-4 millió hektoliter borra lehet számítani. A gazdák szerint viszont legalább 30-40 százalékkal kellene emelni ahhoz a borok árát, hogy előállításuk rentábilis legyen. Ugyanakkor évente legalább 3-5 ezer hektár új szőlőültetvényt kellene telepíteni. Jelenleg Magyarországon mintegy 130 ezer hektárnyi szőlő van, ám a művelt terület csak mintegy 95 ezer hektárt tesz ki. Most a magyar bor literjéért a világban 87-90 dollárcentet adnak. Évente átlagosan Magyarországról egymillió hektoliter bor kerül külföldre.

Merénylet a Reichstagnál


Egy német fiatalember hétfőn este megpróbálta gépkocsijával betörni a német parlament épületének egyik bejáratát, majd megkísérelte felgyújtani az autót, de az őrség ártalmatlanná tette. A biztonsági üveg ellenállt az ütközésnek; ekkor a támadó megpróbálta felgyújtani a Volkswagen Golfot, amelynek utasterében már a merénylet előtt benzint locsolt szét - ám a helyszínen szolgálatot teljesítő őrök megakadályozták ebben. A parlament szóvivőjének tájékoztatása szerint a támadó indítékai egyelőre ismeretlenek - írta a Reuters. A német parlament - a Reichstag - épületét tavaly nyitották meg, több évi újjáépítést követően, mint az egyesült Németország törvényhozásának otthonát. (Az újjáépítést a brit Norman Foster építész vezette.) A XIX. század második felében emelt épületet a fasiszták 1933-ban felgyújtották, s a gyújtogatással a kommunistákat vádolták. Az épület súlyos rongálódást szenvedett a II. világháborúban.

Ingyen jegyek a Fradi meccsre...


A 18 éven aluli szurkolók a G, H, I, J, K, L, M, N, O szektorokban ingyen tekinthetik meg az Üllői úton szerdán 19 órakor kezdődő FTC- Dunaferr bajnoki labdarúgó-mérkőzést. Szeiler József, a ferencvárosi futballklubot működtető kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy ha a Dunaferr pontokkal távozik a ferencvárosi stadionból, akkor a következő hazai bajnoki mérkőzésre (a 12. fordulóban, október 14-én a Nyírség ellen) ingyen engedik be azokat, akik belépőt vettek a dunaújvárosiak elleni találkozóra. "Bízva a ferencvárosi szurkolók határtalan lelkesedésében, szeretnénk, ha személyes jelenlétükkel segítenének bennünket az előttünk álló feladatok eredményes megoldásában." - mondta Szeiler.A Dunaferr sikere esetén a bérletesek a 12 csapatos bajnokság első Üllői úti összecsapását nézhetik meg ingyen.

Menekültek! Meneküljünk!!!


A kongói polgárháború menekültjeinek étkezési szokásai kipusztulással fenyegetik a csimpánzállományt a kelet-afrikai Ugandában - kongatták meg a vészharangot az állatvédők. - A főemlősök húsa eddig nem szerepelt az ugandaiak étrendjén. A helyiek egy része azonban máris vadássza a csimpánzokat, hogy húsukat a menekülteknek adják el, és félő, hogy maguk is rákapnak a majomhúsra, a teljes kihalás szélére sodorva az ugandai csimpánzpopulációt - hívta fel a figyelmet az ugandai természetvédelmi nevelési központ német munkatársa, Wilhelm Möller. Az ENSZ adatai szerint legkevesebb 9 ezer menekült keresett oltalmat az ugandai őserdőben a szomszédos Kongóban dúló polgárháború elől. A térségben élő csimpánzok száma 3 ezerre tehető. A legtöbb közép-afrikai ország lakossága megeszi a csimpánzok, a páviánok vagy a gorillák húsát. Egy nemzetközi csimpánzvédelmi konferencia, amelyet áprilisban Ugandában tartottak, arra figyelmeztetett, hogy Afrikában 150 ezer csimpánzt fenyeget a kipusztulás, és ezzel a világpopuláció 98 százaléka került veszélybe. Az Ugandában dolgozó külföldi természetvédők attól tartanak, hogy a kongói menekültek étkezési szokásai átterjednek a helyi lakosságra is. Möller a kannibalizmus egyfajta változatának tartja a csimpánzhús fogyasztását, mivel az ember és a csimpánzok génjei 98 százalékban azonosak. Kasese nyugat- ugandai városban a múlt héten letartóztattak és másfél év börtönbüntetésre ítéltek két férfit csimpánzhús birtoklása miatt. Az ugandai kormány működtet egy csimpánzmenhelyet, ahol jelenleg harminc, orvvadászoktól megmentett majmot gondoznak.

Kínai rendőrbordély!


Ötletesen tett szert kereset-kiegészítésre egy kínai rendőrőrs: bordélyházat nyitott, majd pedig lecsapott a vendégekre és szigorúan megbírságolta őket. A bordélyházat étteremnek álcázták, és tavaly kezdte meg "farkascsapda" jellegű működését. A vendégeket az örömlányok egy hátsó helyiségbe kísérték, ahova kis idő múlva behatoltak a rendőrök. A razzia mindig eredményes volt, a klienseket letartóztatták, bevitték az őrszobára, és jól megbírságolták. Az örömtanya - amely a vendégek számára inkább ürömtanyának bizonyult -, fél év alatt 80 ezer jüannal gazdagította a rendőröket. Az egészre azért derült fény, mert a szomszédos rendőrőrs véletlenül letartóztatta az étterem tulajdonosát, és mivel kiderült, hogy bordélyt is üzemeltetett, egy évi kényszermunkára ítélték. A vendéglőst azután annyira megviselte az egy esztendei robot, hogy a magasabb szerveknek levélben felfedte az egész turpisságot. A rendőrőrs parancsnoka pár napja került bíróság elé, ahol mindent bevallott. Most ő megy egy évre börtönbe.

Ikszboksz of Hungary?


A Microsoft Magyarország képviselője szerkesztőségünk kérdésére megerősítette azt az információt, miszerint a Microsoft hazánkban kívánja gyártatni a 2001 őszén megjelenő játékkonzolját, az X-Box-ot. A készülék az egész világon összesen két helyen készül majd, az amerikai és ázsiai piacot egy mexikói üzem látja majd el, míg az európai régióba szánt gépeket itthon szerelik össze.

Bő 300 millió netező!


A Nielsen/NetRatings kutatása szerint Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában már több mint 300 millióan rendelkeznek internet- hozzáféréssel. A vizsgált országok többségében a munkahelyen internetezők többségben vannak az otthoni kapcsolattal rendelkezőkkel szemben: az Egyesült Államokban a háztartások 42%-ának van internet- kapcsolata, munkahelyen azonban csak 24%-uknak. Ugyanez az adat Ausztriában 29 illetve 24%, Dániában 47 illetve 35%, Spanyolországban 14 illetve 12%.

Alternatív korlátok


A Forrester Research elemzése szerint az alternatív internet-elérési eszközök (kéziszámítógépek, mobiltelefonok, interaktív tv) nem alkalmasak elektronikus kereskedelmi tevékenység végzésére. Technológiai hiányosságaik miatt 2005-ben mindössze az összes online tranzakció 19%-a zajlik majd ezeken az eszközökön, 29,3 milliárd dollár értékben. Az összforgalom 16%-a interaktív digitális televízión (iDTV) keresztül generálódik majd, 3% mobiltelefonokon, a kéziszámítógépekkel végzett tranzakciók összege pedig mindössze az összforgalom 0,1%-át adja majd.



2000. szeptember 19., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület