CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Mádl és Orbán a Pápánál


Pénteken elutazott a Vatikánba a köztársasági elnök és a miniszterelnök. Az államfőt és a kormányfőt pénteken magánkihallgatáson fogadja II. János Pál. Vezetőink jelen lesznek a vatikáni millenniumi hangversenyen, amelyet magyar zenészek és énekesek adnak a katolikus egyházfő tiszteletére a Vatikáni palotában. Vasárnap Mádl és Orbán részt vesz a szentmisén, amelyet II. János Pál pápa celebrál a Szent Péter téren. A magyar delegáció tagja Nógrádi László közlekedési, valamint Harrach Péter szociális és családügyi miniszter. A küldöttséghez Rómában csatlakozik Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere. Ugyancsak a Vatikánba utazott Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, illetve Seregély István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Mádl Ferenc vasárnap tér vissza Budapestre, míg Orbán Viktor Zürichen keresztül az olimpia helyszínére, az ausztráliai Sydneybe utazik.

Metróhalál


A főváros IX. kerületében a metró Ferenc körúti állomásán csütörtökön reggel nem sokkal 7 óra után egy 50 év körüli nő - feltehetően öngyilkossági szándékkal - a metrószerelvény alá ugrott és szörnyethalt. A szerencsétlen nő az Újpest felé tartó metrószerelvény második kocsija alá ugrott és annak a tengelye halálra gázolta. A baleset miatt a helyszínelés idején metrópótló autóbuszok szállították az utasokat a Deák Ferenc tér és a Népliget között - közölte a BKV fődiszpécsere. A helyszínelést követően, 45 perces kényszerű szünet után, ismét helyreállt a forgalom a metrónak ezen a szakaszán.

Túszejtés Szocsiban


Szocsiban elengedték két foglyukat az egyik épülő panzióban túszokat ejtő terroristák, s így már csak egy ember van a kezükben. A hatóságok csütörtök óta folyamatosan tárgyalnak a túszejtőkkel, akik az éjszaka egy férfit, majd péntek reggel egy nőt is szabadon engedtek, a belbiztonsági vezetők szerint minden előfeltétel nélkül. Ugyanakkor nem zárják ki azt sem, hogy a most elengedett nő valójában közreműködője volt a túszejtésnek. German Ugrjumov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatóhelyettese péntek reggel azt hangsúlyozta, hogy békés megoldásra számít, s erőszakot csak végszükség esetén alkalmaznak. Szavai szerint a korábban túszoknak tartottak közül többen együttműködnek a terroristákkal, s így valójában öten követték el a túszejtést, "egy átmulatott és ivászattal töltött éjszaka után". Az FSZB képviselője kizárta a "csecsen nyomot", s a politikai indítékokat is, s megfogalmazása szerint "spontán akcióról" lehet szó. Mint jelezte, a terroristák már csak hárommillió dollárt követelnek, és egy helikoptert is távozásukhoz, továbbá fegyvereket (egyes források szerint csak pisztollyal és kézigránáttal rendelkeznek jelenleg). Korábban az összeg 30 millió dollár volt, s a túszejtők Putyin elnökkel is találkozni akartak. Ugrjumov közlése szerint a túszejtők péntek reggel ételt és szeszes italt is követeltek a hatóságoktól. Az orosz hatóságok nem zárják ki, hogy a terroristák által péntek reggel elengedett nő valójában közreműködött a csütörtök reggeli túszejtő akcióban.

Stoppos szarvas


Kitartóan autót stoppolt egy orosz jávorszarvas-tehén, hogy megmentse a borját, amely nyakig elmerült az erdőben egy iszapgödörben. Az anyaszarvas a Uljanovszk melletti erdő útján egy arra jövő autó elé állt. A gépkocsi vezetője, épp, hogy el tudta kerülni az összeütközést - számolt be kedden a Konszomolszkaja Pravada című újság. A férfi folytatni akarta útját, ám a jávorszarvas-tehén ismét az autó elé ágaskodott és agancsával az erdő felé mutatott. A gépkocsivezető és utasa végül kiszállt járművéből, és követte a szarvasmamát az erdőn át, mígnem az iszapgödörben felfedezték a jávorszarvas-borjat. A két férfi fél órán át lapátolt, mire sikerült kihúzniuk a rémülten bőgő kis szarvast az iszapból és átadniuk a szilárd talajon várakozó anyjának. Amikor a jávorszavas-tehén végül lenyalogatta borját, a mentési akcióban résztvevő férfiak a hála könnyeit vélték felfedezni az állat szemében - írta az orosz lap.

Egymillió éves lelet!


Két andalúziai lelőhelyen, a Guadalix-Baza medencében, BarrancoLeón és Fuente Nueva közelében talált régészeti leletek azt bizonyítják, hogy Nyugat-Európa már egymillió éve lakott volt, vagyis sokkal előbb, mint ahogy a tudósok eddig gondolták. A feltárt használati tárgyak és állatkövületek korát azért volt könnyű pontosan megállapítani, mert a környék talaja mágneses elemeket tartalmaz - tájékoztatta a sajtót a kutatások egyik spanyol vezetője, Josep María Parés, aki az északamerikai, Michigani Egyetem megbízásából kutatott Spanyolország délkeleti tartományában. Az alkalmazott eljárás azon alapul, hogy a föld mágneses vonalai nem mindig az Északi Sark felé irányultak, hanem egy bizonyos időszakban éppen az ellenkező irányba, vagyis a Déli Sark felé. Ez az időszak éppen egymillió évvel ezelőtt ért véget. Márpedig a Guadalix-Baza medencében talált kőszerszámokban olyan fémtestecskéket találtak, amelyekre ez a fajta, fordított mágnesesség a jellemző. A leletek eredetének időpontját a környéken talált rágcsálók megkövesedett csontjainak vizsgálata is igazolta. Az ottani elődöt "Homo antecessor" névre keresztelték. Az akkor és a most talált leletek alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy Nyugat-Európa előbb népesedett be, mint az eddigi kutatások és leletek alapján gondolták, és ebből a szempontból a kontinensen Spanyolország területe az elsők közt volt. Az andalúziai kutatás résztvevői - a Michigani Egyetem mellett a Barcelonai Autonóm Egyetem, a Tudományos Kutatások Legfelsőbb Tanácsa, a Sabadelli Crusafont Intézet, az Andalúz Kormány, a Granadai Egyetem és a Bordeaux-i Prehisztorikus Múzeum tudósai - a napokban az USA Tudományos Akadémiájának "Proceedings" című kiadványában hozták nyilvánosságra munkájuk eredményét és következtetéseiket.

2000: az MP3 lejátszók éve?


A Cahners In-Stat Group piackutató cég adatai szerint a tavalyi 126 millió dolláros forgalommal szemben 2002. végére az MP3 formátumot támogató lejátszók forgalma 1,25 milliárd dollár lesz. 1999-ben mindössze 5 gyártó készített MP3 lejátszót, jelenleg már több, mint 50. Egyes felmérések szerint a különféle pereskedések (pl. MP3.com, Napster) híre nagy mértékben növelte az MP3 ismertségét a fogyasztók között.

VIP: új fejlesztő


A Kalisto Entertainment leállította a VIP akció/kaland játékának fejlesztését, amit a Pamela Anderson foszereplésével készült TV- sorozat alapján készítettek volna. Miután az Ubi Soft megvette a Kalisto-t bejelentették, hogy a VIP projektet leállítják. Bár a Kalisto befejezte a fejlesztést valószínű, hogy az Ubi Soft egy másik, saját fejleszto team-mel fogja folytatni a félbehagyott játék készítését.

Ericsson IP Network


Kína egyik legnagyobb mobil szolgáltatója, a China Mobile, IP hálózat kiépítésével bízta meg az Ericssont. Az IP (Internet protocol) hálózat várhatóan ez év végére el is készül, a beruházás teljes költségét azonban egyelőre még nem tudták pontosan meghatározni. A kiépülő hálózat adat, hang és multimédia szolgáltatást nyújt akár harmadik generációs mobil rendszerek számára is.



2000. szeptember 22., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület