CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Médiahajó


Politológusok, politikusok és a közélet iránt érdeklődő magyarországi és határon túli magyarok vitatták meg az új évezred időszerű kérdéseit a Médiahajón, amely mintegy ezer utassal a fedélzetén szerdán délelőtt indult útnak az újpesti rakpartról. Vitaindító előadásában Zelnik József, a Magyar Kulturális Szövetség elnöke rámutatott: szükség van az értelmes párbeszédre a társadalom különböző erői között. Mint fogalmazott: kívánatos lenne, ha az új évezred küszöbén befejeződne az utolsó 10 évben zajló magyarországi szellemi háború. Katona Kálmán volt közlekedésügyi miniszter arra figyelmeztette a jelenlévőket: nem szabad megengedni, hogy a társadalom kettészakadjon az informatika területén, mert az interneten megszerezhető információk új minőséget és új lehetőségeket biztosítanak a társadalom valamennyi tagjának.Utalt arra, hogy az államra fontos feladat hárul az informatika támogatásában. Ugyanakkor azt is aláhúzta, hogy tudni kell válogatni és szelektálni az özönlő információáradatból. Molnár Tamás filozófus viszont határozottan kijelentette: a számítógép nem váltja meg sem a világot, sem pedig Magyarországot. Ágh Attila politológus kifejtette, hogy útválasztás előtt áll a magyar társadalom az új évezred küszöbén. A politológus utalt arra, hogy az elmúlt tíz esztendőben érzékelhető volt a társadalom érdektelensége a kultúra valamennyi területén. Ágh Attila kitörési pontnak nevezte az internetes világ által nyújtott lehetőségeket, ugyanakkor hangoztatta: senki nem válhat az internet rabszolgájává.

Szilícium elégedetlen népe


A helyi vezetés szerint az adóból származó bevételek, valamint az új vállalatok megjelenésével születő munkahelyek száma nem áll egyensúlyban a környezetet elcsúfító épületekkel, az állandó közlekedési dugókkal és az eget verdeső ingatlanárakkal. A Szilícium- völgy mentén található városok ezért úgy döntöttek, olyan új szabályrendszert dolgoznak ki, amellyel a jövőben távol lehet tartani a térségtől az információs technológiai vállalatokat. A települések úgy vélik ugyanis, ha nem szigorítanak, idővel fejükre nőnek az infocégek, és ellehetetlenítik a mindennapi életet. Az Excite@home internetszolgáltató-óriásnak, Oracle-nek és a mostanában sokat emlegetett Napsternek otthont adó Redwood elsőként vezetett be korlátozó rendelkezéseket. A város vezetése szerint alapvetően az új, letelepülni kívánó cégek okoznak problémát: a felparcellázott zöldterületek helyén monumentális és a környezethez legkevésbé sem illeszkedő épületeket nőnek ki a földből. A város vezetése csínján bánik az építési engedélyek kiadásával. Minden egyes kérelembeadást 45 napos elbírálási idő követ, mely során a polgármesteri hivatal építési osztálya megvizsgálja, mennyire illeszkedik a városképbe és a fejlődési tervekbe az épület. A kezdeményezéshez már más városok, köztük Palo Alto és Menlo Park is csatlakoztak. Az elmúlt években az infocégek beáramlása megsokszorozódott a térségben, egyre többen és többen vásárolnak építési telkeket, ahova többnyire irodaépületek kerülnek. Ráadásul szemben az üzletekkel, ezek a vállalatok jóval nagyobb munkaerőt igényelnek. Ennyi embernek képtelenek otthont adni a városok. A legsúlyosabb problémával - a hihetetlenül magas lakóingatlanárakkal - a helyi, információs technológiában nem érdekelt lakosságnak kell szembenéznie. Santa Clarában például a mostanában épült iskolák tanáraikat képtelenek a városban elhelyezni, ezért saját területükön alakítanak ki számukra apartmanokat.

Prága a globalizáció ellen


A prágai rendőrség erősítést kért vidékről, hogy visszaszorítsa a globalizáció ellen tüntetőket. A rendőrség és a tüntetők közötti összecsapások során mintegy 40 ember megsebesült a cseh fővárosban. Prágában repültek a kockakövek és Molotov-koktélok, a könnygáz- és füstgránátok. Működésbe léptek a vízágyúk. A globalizációt ellenző több ezer tüntető szabályosan megostromolta a Prágai Kongresszusi Központot, a tanácskozás színhelyét. A világ szinte valamennyi sarkából összesereglett protestálók három irányból próbálnak eljutni a gyakorlatilag hermetikusan lezárt központba, ahol hivatalosan kedden kezdte meg közgyűlését a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap. A helyzet percről percre változott és meglehetősen áttekinthetetlen volt. Állítólag a legagresszívabbak a spanyol anarchis-ták, az olaszok és a görögök voltak. Mintegy 15-20 ezer tiltakozó állt szemben 11 ezer rendfenntartóval. A megmozdulások miatt a cseh főváros központjában megbénult a forgalom.

Panic, Putyin és Milosevic


Milan Panic volt jugoszláv miniszterelnök meg akarja kérni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy küldjön repülőgépet Slobodan Milosevic jugoszláv államfőért, és nyújtson neki Moszkvában átmeneti menedéket. Az Egyesült Államokban élő üzletember 1992-ben öt hónapig jugoszláv miniszterelnök volt. Később egy nacionalista felbuzdulásban menesztették, és kedden telefonon azt mondta a Reutersnak, hogy Milosevic "sarokba szorított vad", aki bármilyen esélyt megragad: "az oroszok megmenthetik a szerbeket és jugoszlávokat - és Milosevicet is, legalábbis egyelőre". Panic szerint a legfontosabb most eltávolítani Milosevicet Jugoszláviából "a vérontás elkerülése végett". Vérontásra vagy azért kerülhet sor, mert megmozdulás bontakozik ki Milosevic ellen, vagy pedig azért, mert hatalmon akar maradni, hogy elkerülje a kiadatást - latolgatta.

Augusto meghibbant?


Az Augusto Pinochet elleni 171 polgári kereset ügyében eljáró chilei bíró, Juan Guzmán Tapia elrendelte az ex-diktátor elmeorvosi vizsgálatát, és ezért egy hónappal elhalasztotta október 9-re kitűzött kihallgatását. A bíróhoz közel álló santiagói berkekben hétfőn jelezték, hogy a vizsgálat célja annak megállapítása, képes-e a 84 éves, cukorbeteg és szívritmus-szabályozóra szoruló Pinochet szembenézni az esetleges perrel. Az agg tábornok már elkerülte a spanyol igazságszolgáltatásnak való kiadatást, mert Londonban úgy vélték, hogy túl beteg a per elviseléséhez. Orvosai szerint 503 napos angliai házi őrizete alatt legalább kétszer érte szélütés, és "visszafordíthatatlan agykárosodást" szenvedett. A chilei törvények csak akkor mentesítenek bárkit is a bírói felelősségre vonás alól, ha független orvosok tanúsítják, hogy elmeháborodott. A chilei legfelsőbb bíróság augusztus 8-án megfosztotta Pinochetet mentelmi jogától, amelyet örökös szenátorként élvezett. 17 esztendei diktatúrájának több mint háromezer ember halálát vagy eltűnését írják a számlájára.

Milford közbelép


A Milford Holdings Ltd. jogi eljárások igénybevételével kezdeményezi a TVK-részvények eladásáról kötött ügyletek semmissé nyilvánítását. Az oroszországi Gazpromot képviselő, írországi bejegyzésű Milford, a BorsodChem 24,7 százalékos tulajdonosa a BorsodChem rendkívüli közgyűlésén kezdeményezi az igazgatóság egyes tagjainak leváltását - derül ki egy közleményből. Milford úgy ítéli meg, hogy a BorsodChem vezetőségének a TVK-részvénycsomag eladásáról hozott döntése ésszerűtlen, szakszerűtlen és jogszerűtlen, mivel helyrehozhatatlan károkat okoz a részvényeseknek, a BorsodChem részvények értékének további eséséhez és a társaság tőkéjének csökkenéséhez vezet. A Milford a közleményben megerősíti korábbi állásfoglalását, amely szerint a BorsodChem stratégiai partnerének tekinti magát. Célja: a Gazprommal növelje az előállított termékek volumenét, és fokozza a vegyipari társaság hatékonyságát a jelenleginél versenyképesebb nyersanyag- és energiahordozó-szállításokkal. Mint arról az MTI korábban hírt adott, a BorsodChem barátságtalannak és kéretlennek nyilvánította a Milford tulajdonszerzését a BorsodChemben, amely a múlt héten 7 százaléknyi TVK-részesedést eladott a Molnak, ezáltal a magyar olajipari társaság vált a TVK legnagyobb tulajdonosává. További 7,9 százaléknyi TVK-részvényt a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. vásárolt meg a BorsodChemtől. A kazincbarcikai társaság a még tulajdonában maradt 15 százaléknyi TVK-pakett eladására opciós adásvételi szerződéseket írt alá.

Európa: 2 millió online álláskereső


Az MMXI Europe mérései szerint Európában több mint 2 millióan keresnek állást az interneten. Az Egyesült Királyságban az állásközvetítő site-okat látogatók száma a januári 202 ezerrol júliusra 684 ezerre nőtt. Hasonló növekedés tapasztalható Németországban és Franciaországban. Svédországban ugyanakkor, ahol januárban több mint 700 ezer látogatójuk volt az ilyen site-oknak, júliusra csökkent a látogatók száma, vélhetően a nyaralószezonnak köszönhetoen.

Hot Milk Punch


Mind az elkészítés módja, mind az összetevők tekintetében igazi különlegesség a tejből készült Hot Milk Punch. Hozzávalók: 6 cl whisky, 16 cl tej, 1 teáskanál finom kristálycukor, fahéjrudacska, frissen őrölt szerecsendió. A szerecsendió és a fahéjrúd kivételével az összetevőket alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett serpenyőben felforrósítjuk, majd előmelegített, lehetőség szerint írkávés pohárba töltjük. Az elkészült koktélt keverjük össze a fahéjrudacskával, végezetül hintsük meg a reszelt szerecsendióval!



2000. szeptember 27., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület