CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Hatalom

Mk 1,21 Betértek Kafarnaumba. Itt szombaton mindjárt elment a zsinagógába és tanított. Tanításával ámulatba ejtett mindenkit, mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, nem úgy, mint az írástudók. A zsinagógájukban volt egy tisztátalan lélektől megszállt ember. Ez rögtön ilyeneket kiabált: „Mi közünk egymáshoz, názáreti Jézus! A vesztünkre jöttél? Tudom, ki vagy: Az Isten Szentje.” Jézus ráparancsolt, így szólva: „Hallgass és menj ki belőle!” A tisztátalan lélek erre össze-vissza rángatta az embert, aztán nagy kiabálás közepette kiment belőle. Mindnyájan elcsodálkoztak. „Ki ez? - kérdezgették vitatkozva egymástól. Tanítása egészen új, s akkora a hatalma, hogy még a tisztátalan lelkeknek is tud parancsolni, s azok engedelmeskednek is neki.” Hamarosan elterjedt a híre Galilea egész vidékén.

Akik a tapasztalatszerzés azon "szerencséjében" részesültek, hogy egymást követő rendszerek politikai küzdelmét külön-külön, de egymás után tanulmányozhatták, azok nem lepődnek meg azon, hogyha azt mondom; úgy látszik, hogy az anyagiak birtoklásánál csak egy nagyobb (vagy azzal párhuzamos) vonzás létezik, ez pedig a hatalom. A hatalom az emberek döntő többségét kiforgatja magából, vagy éppen addig mélyen őrzött leglényegüket szabadítja fel annak minden átkával és gusztustalanságával.
Persze a hataloméhség mindig felvesz valamilyen álarcot, és a legtöbben - talán önmagukat is ámítva - a nép és az ország eddig élt legnagyobb potenciális jótevőjét látják magukban, s ezt a legagyafúrtabb húzásokkal próbálják igazolni.
Kevés régi ismerősre lehet ráismerni a hatalom új emberében, aki talán komolyan gondolja bármely jótéteményben a saját javaimmal visszaadakozva, hogy tényleg "eltántoríthatatlan" jótevő.
A hatalommal kevesen tudnak bánni, hiszen valahogyan úgy lehetnek, mint nagytiszteletű kollégám, aki tréfásan hangoztatta úton-útfélen: "Én mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
Ha a nincstelenséggel, a nyomorral együtt jár a kísértés, akkor a hatalommal többszörösen.
A mai evangéliumrészlet erre is utal, de a fő mondanivalója Jézus példája, ahogyan a hatalommal élni kell. Hatalomra szükség van, mert a jót és a jóra vezető körülményeket meg kell teremteni, de a hatalommal elsősorban szolgálni kell. Az igazán nagy hatalmúak , az igazán erősek azok, akik magukban legyőzik annak mámorát és mások szolgálatába állítják - a maguk helyén - hatalmukat.
A hatalmasok többsége szemében a hatalom szolgáló jellege a gyengeség jele, és ők, akik sokan anyagiakból és az anyagiakért kerülnek tűzközelbe, nem tűrhetik magukon a gyengeséget. Honnan tudjuk? Onnan, hogy mi is valahogyan így vagyunk ezzel. Az aki másnak csak szolgálni tud és nem parancsolni, az lefelé pozicionáljuk a társadalmi ranglétrán vagy az értelmi képességeit becsüljük nagyon kevésre.
Egyszerűen kifelejtjük a szolgáltakat az értékelésből és teljesen kihagyjuk saját értékelésünből Isten véleményét és kegyelmét. Isten szentjét Isten kegyelemmel halmozza el, elsősorban a felismerés képességével, amivel minden szempontból megkérdőjelezhetetlen értékelést képesek várni magukra és életükre. A múlt héten, amikor a tanítványság elemein rágódtunk, valami ilyenre kellett volna gondolnunk. A Mester követésére, aki tanított és szolgált. Hatalommal, akit ebben is követnünk kell, a kapott tanítással és a szolgálni tudás kegyelmével.
A valódi szolgálat és a szolgálat alázatoskodó, de az amögött nagyon kemény érdekekkel megspékelt látszata között mindenkinek rendszeresen kell választania éppen ott, ahová helyeztetett. Nem végletek, hanem a körülmények meghatározta, egymással nagyon szomszédos lehetőségek, nem ígéretek, hanem elvek, a teljes valósághoz való viszony alapján. El kell döntenünk kicsiben és nagyban, választanunk kell, kinek a hatalma szolgáló, hogy abban részt kérve valóban Krisztust követők lehessünk.
- DI -



2006. január 28., szombat 16:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület