CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

GYIK: amatőr zenekarok bázisa lehet

 A ma amatőrjeiből lesznek a holnap sztárjai vallja Rozsonits Tamás, a Gyermek- és Ifjúsági Köz­pont igazgatója. A fiatal zenészek számára rendszeres gyakorlási lehetőséget biztosító próbatermet nemrég adták át a házban.

 Az országban egyedülálló kezdeményezéssel karolja fel a GyIK a város és a környék tehetséges zenészeit: jól felszerelt próbatermet rendeztek be az épület alagsorában. A dobfelszerelést, erősítőket, hangfalakat és cintányér készletet az önkormányzat támogatásával, egymillió forintból vásárolta az intézmény – tudtuk meg Rozsonits Tamástól, a Moby Dick együttes egykori dobosától. A GyIK igazgatója a Cyberpressnek azt mondta: „Meggyőződésem, hogy a sport mellett az egyik leghasznosabb szabadidős elfoglaltság a zenélés. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy rendszeresen hívnak tehetségkutató versenyre, így jól ismerem a soproni és Sopron környéki zenei ’felhozatalt’. Sopronban jelenleg 25-30 amatőr zenekar működik, közöttük nagyon sok a tehetséges gárda.

A csapatok több­sége azonban mostoha körül­mények között, nemritkán garázsokban, pajtákban, sufnikban készül­ a közönség meghó­dítására: hangszer­re még csak futja a zsebpénzből, próbateremre már ritkán. A kis­­pénzű, ám tehetsé­ges bandák fejlődését a január végén átadott próba­szobával kívánják segíteni a GyIK munkatársai. Itt alacsony bérleti díj mellett, óránként 2000,- Ft-ért (+ ÁFA) gyakorol­hat­nak a fiatalok. Rozsonits Tamás szerint a kezdeményezés úttörőnek tekinthető; nem tud arról, hogy más ifjúsági központban hasonló lehe­­tő­ség volna. Mint mondja: „országszerte általában magán­vállalkozó zenészek és technikusok adnak ki próbatermeket ennél jóval magasabb áron.Azt, hogy a bérleti díj „diákbarát”, azt a Drawing együttes tagjai is megerősítik, akik már kipróbálhatták a termet. Eddig több mint tíz zenekar érdeklődött a próbalehetőség iránt, közülük – és a későbbi jelentkezőkből – egy szakmai bizottság választja ki a legtehetségesebbeket. Emellett a legjobb zenekarok számára a ház Internet szolgáltatója ingyen (!) saját honlapot készí­t, koncert­lehető­ségeket és zenei képzést, például gitár oktatást indí­tanak. Rozsonits Tamás hozzátette: „Szervezzük már egy alapszintű technikus-hangmérnök tehnikusi képzést, ami minden zenész számára rendkívül fontos; erre egy rocktör­téneti előadás-sorozatot építünk, valamint szeretnénk, hogyha fesztiválokon is megmutathatnák a fiata­lok, mit tudnak. Ha híresebb zenekar látogat hozzánk, előzenekarként a soproni fiatalokra is számítunk majd.

Az igazgató azt is elmondta: „Soha ne csináltam titkot abból, sőt, büszke vagyok rá, hogy életem jelentős részében rockzenészként működtem. Ezek alatt az évek alatt annyi élményt szereztem, annyi örömöt gyűjtöttem, hogy úgy érzem, mindezért egész életemben törleszteni valóm van. Azt azonban szeretném leszögezni, hogy a próbateremmel – az engem ért vádak ellenére – nem saját hobbimat valósítottam meg itt közpénzből, hanem inkább úgy fogalmaznék, hogy azt a fajta tapasztalatot és azt a segítséget, amit a mostani pozíciómban nyújthatok, szeretném a zene szolgálatába állítani, zenész kollégáim boldogulását segíteni azért, hogy aki színpadra való, az valóban megtalálhassa az oda vezető utat.

A GyIK-ban a próbaterem iránt érdeklődő további formációk jelentkezését is várják, valamint az ötleteket, a próbaterem elnevezésének jogát ugyanis a leendő használókra bízzák.

 Tóth Anita Lilla



2006. február 04., szombat 21:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület