CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön felújított zárkaépületének ünnepélyes átadása

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön felújított zárkaépületének ünnepélyes átadását tartották február 2-án. Az eseményen részt vett Dr. Petrétei József igazságügy-miniszter, Dr. Bökönyi István bv. Altábornagy országos parancsnok, Dr. Pantali Zoltán bv.ezredes, intézetparancsnok, továbbá Kránitz László, országgyűlési képviselő.



Petrétei József miniszter Dr. Pantali Zoltán bv.ezredes, intézetparancsnok kíséretében tekintette meg a felújított intézetet

- Egyetlen, évtizedekre visszamenő problémája magyar büntetésvégrehajtásnaka a zsúfoltság, amelyen a több évszázada elmaradt rekonstrukciós folyamat segíteni próbál. Ebbe a folyamatba illeszkedik a sopronkőhidai fegyház felújítása, másrészt két, egyenként 700-700 fő elhelyezésére alkalmas, magánerőből megvalósuló, Tiszalökön és a Szombathelyen építendő büntetővégrajtási intézet, amelyek a tervek szerint 2007-ben kezdhetik meg a működésüket. – jelentette ki Petrétei József igazságügyi-miniszter Sopronban, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön felújított zárkaépületének ünnepélyes átadásán.

Az 1997 óta tartó, 1,6 milliárd forintba kerülő felújítás eredményeként olyan intézménnyé vált a fegyház, amely megfelel az Európa Tanács, illetve az uniós elvárásoknak, ezeknek megfelelően lehetőséget biztosít a jogszabályokban megfogalmazott büntetés-végrehajtási célok elérésére – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A február 2-án átadott, H-alakú felújított zárkaépület öt körletrészletből áll. A felújítás befejeztével az épület több korszerű követelménynek felel meg: többek között: a zárkákban kialakították a hideg-melegvíz szolgáltatást, a WC-helyiségek fallal történő leválasztását. Minden zárkában központi TV-antenna van, továbbá a személyi állománnyal való kommunikációt lehetővé tevő beszélőkészülék. A zárkaépület egyes körletrészleteinek építészeti megoldásaiban érvényesülnek a klasszifikáció szempontjai. A félig nyitott körletrészek mosókonyhával, étkezővel rendelkeznek, a zárkaépületben fogvatartottak szabadidejének eltöltését szolgáló szakköri helyiségek, közösségi szobák, telefonbeszélgetés lebonyolítására alkalmas fülkék lettek kialakítva. A zárkaépületben kialakítottak 2 db. mozgáskorlátozottaknak alkalmas zárkát, illetve látogatóhelyiséget, és megvalósították a helyi orvosi rendelő, továbbá a beszélő-helyiség akadálymentesítését. További oktatási-, pszichológusi és 2 db. informatikai kabinetet is kialakítottak a fogvatartottak számára.

A felújítás során a közel 80 fős személyi állományú tag munkakörülményeit (irodák, raktárak, mosdók, WC-helyiségek) is a kor követelményeinek megfelelően átalakították.

Az intézet 1886. évi alapításakor villanyvilágítással és központi fűtéssel is rendelkezett, a víz bevezetésére a későbbiek során került sor. Az utolsó nagyobb átalakítás a 80-as évek elején történt. Az eltelt időszak, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás és több nemzetközi dokumentum ratifikálása szükségessé tette a fogvatartottak elhelyezésének korszerűsítését.
(cyberpress)
Fotó: BVSK



2006. február 04., szombat 22:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület