CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Életmentő "lombiköcs"?!


Egy amerikai házaspár több embrió közül kiválasztott lombikbébije révén nagy esély van rá, hogy megmentsék hatéves lányuk, Molly életét. A kislány olyan genetikai alapú vérbetegségben szenved, amely előbb-utóbb biztos halálhoz vezet. A szülők, Jack és Linda Nash genetikusokhoz fordultak. A z orvosok a házaspár ivarsejtjeiből lombikban több embriót hoztak létre, majd kiválasztották azt az embriót, amely nem hordozta a Mollyban meglévő és betegségét okozó hibás gént, és vére összeférhető a kislány vérével. Ezt az embriót ültették be az anya méhébe. A genetikai kiválasztás eredményeként augusztus 29-én megszületett Adam, akinek köldökzsinórjából való sejteket szeptember 26-án Molly vérrendszerébe ültettek a minnesotai egyetem orvosai. A szenzációs eljárás nyomán a kislánynak kilencven százalékos esélye van a túlélésre, ami sokkal nagyobb mint ha nem vérrokon egyébként hibátlan sejtjeit kapta volna meg. Az új technika részleteit kedden hozták nyilvánosságra.

Daum lányokat futtatott?


A Bundesliga 37 éves történetének legnagyobb botránya kerekedhet egy ügybôl. Arról van szó, hogy Christoph Daum, a német elsô osztályú Bayer Leverkusen labdarúgócsapatának vezetôedzôje hitelrontás és rágalmazás vádjával beperli Uli Hoenesst, a Bayern München menedzserét. Hoeness egy televíziós interjúban azt állította, hogy a leverkuseni tréner kábítószerekkel kereskedik és lányokat futtat. Reiner Calmund, a Leverkusen menedzsere azt nyilatkozta: nem érti Hoenesst. Gyakorlatilag ô harcolta ki, hogy Rudi Völler egy évig irányítsa a válogatottat és jövô nyáron Daum folytassa a munkát a nemzeti együttes élén. Néhány hete kitalálta, hogy ez a megoldás mégsem jó, azóta próbálja Christophot lejáratni - mondta Calmund. Hoeness a televízióban úgy nyilatkozott, hogy Christoph Daum kicsapongó életmódja miatt nem alkalmas szövetségi kapitánynak. Calmund szerint Hoeness most vagy bebizonyítja a bíróságon az állításait és akkor levonják a szükséges konzekvenciákat, vagy örökre tűnjön el a német labdarúgásból.

Verstappen: több év sitt?


Akár öt év börtönbüntetésre is ítélhetik Jos Verstappent, a Forma-1- es Arrows istálló holland pilótáját, mert 1998 májusában Belgiumban egy vita során betörte egy 45 éves férfi fejét. Hétfőn a belga Tongeren városában tartott bírósági tárgyaláson Verstappen állt az érdeklődés középpontjában annak ellenére, hogy ő maga nem volt jelen a teremben. Ügyvédje képviselte, mert a pilóta Szuzukában tartózkodik, ahol vasárnap kerül sor a Japán Nagydíjra. Cedric Stuyck államügyész szigorú büntetés kiszabását kérte, amely a 28 éves versenyzőnek akár öt év börtönben letöltendő szabadságvesztést is jelenthet. Az ítélethirdetés október 30-án várható.

Magyar taxisból skót gróf?


Brit származáskutatók szerint egy magyar üzletember a hivatalos örököse a skóciai Breadalbane-Holland grófságnak - pontosabban csak a címnek - amelynek utolsó brit leszármazottja 1995-ben halt meg. Campbell Huba András budapesti vállalkozó azután tarthat igényt az egykor egyik legrangosabb skót nemesi címre, hogy Robert Noble származáskutató rábukkant, majd pedig nyolc évi munkával felderítette a Campbell-család magyarországi ágát. John Romer Boreland Campbell, Breadalbane-Holland grófság 10. grófja és 14. baronetje 1995-ben idősek otthonában hunyt el. Rangját "alvónak" nyilvánították, mivel nem találták meg a legközelebbi leszármazottat. Robert Noble szerint az 55 éves budapesti Campbell Hubát illeti a cím. "A család tudott a skót ágról, de nem gondolták, hogy ők a legközelebbi hozzátartozók" - nyilatkozta a családkutató. Campbell grófjának magyarországi kapcsolatai az 1870-es évekre nyúlnak vissza, amikor John Breadalbane Campbell, Huba dédapja egyike volt azoknak a skót mérnököknek, akiket a dunai hidak építésénél alkalmaztak. Budapesten 1873-ban feleségül vette egy brit márki leányát, Katharine Gordont. A brit napilap szerint Campbell Huba a kommunista Magyarország idején sokat szenvedett nemesi származása miatt. Az ötvenes években családját vidékre telepítették "átnevelés" céljából. Szülei zöldségbetakarítóként dolgoztak, és nemesi származása miatt nem vették fel egyetemre. 17 éves korában műszerészként végzett, majd taxisofőr lett. A kommunizmus bukása óta testvérével, Miklóssal egy szállítmányozási céget működtet, gépkocsi importtal foglalkozik és Budapest egyik legszebb negyedében lakik. "A kommunista Magyarországon eléggé rossz dolog volt a nemesség tagjának lenni, a brit nemesség soraiba tartozni azonban egyenesen megbocsáthatatlan volt". A grófságot 1681-ben Sir John Campbell, Glenorchy 11. grófja alapította. Az ő nevéhez fűződik állítólag a MacDonald klán glencoe-i lemészárlásának a mítosza. Az 1995-ben elhunyt utolsó gróf, aki a második világháborúban súlyos fejsérüléseket szenvedett, igen jó skótdudás volt. 1994-ben került a sommerset-i Taunton öregek otthonába, amikor annak tulajdonosa rátalált az utcán mezítláb, egy szál ponchóban bóklászva. Campbell Huba a brit lap szerint csak a címet örökli, a hatalmas uradalom rég szertefoszlott. A Campbell-klán történetét megíró Alastair Campbell szerint volt idő, amikor a család Skócia egyik legnagyobb földtulajdonosa volt, földjeik nagyobbak voltak Argyll hercegének, a klánok vezérének a birodalmánál. Még a 20. század elején is 100 mérföldet lovagolhattak Skóciában úgy, hogy nem hagyták el a családi birtokot. Egy sor távoli örökös és a nemtörődöm intézők miatt azonban a birtok gyorsan összezsugorodott. Alaposan túlköltekezték magukat akkor is, amikor Viktória királynő az 1840-es években meglátogatta taymouth-i palotájukat. Utolsó jelentős ingatlanjukat, az Awe-tó partján lévő a Kilchurn kastélyt pár évtizeddel ezelőtt adták el.

EU: vége a helyi telefonmonopóliumnak?


Az EU távközlési miniszterei Luxemburgban tartott tanácsülésükön megállapodásra jutottak: 2001. január 1-től megnyitják a verseny előtt a telefonhálózatoknak az előfizetők és a hozzájuk legközelebb eső központ közötti szakaszát, az úgynevezett "helyi hurkot". A miniszterek tanácsa egyhangúlag fogadta el a javasolt intézkedést, amely az unió távközlési és ezen belül is elsősorban az Internettel kapcsolatos stratégiájának egyik kulcsfontosságú eleme. A távközlési szolgáltatások e területén mindeddig a nagy szolgáltatók monopolhelyzete jelentősen megnehezítette a nagy sávszélességű, egyszersmind olcsó internethozzáférési lehetőségek elterjedését. A távközlési hálózatok helyi szegmenseinek a verseny előtti megnyitása az információs társadalom kibontakoztatását célzó átfogó stratégia egyik elemeként fogalmazódott meg az EU idén tavasszal Lisszabonban tartott csúcstalálkozóján. Az Európai Bizottság az ott elfogadott elvek alapján készítette el rendelettervezetét, amelyet júliusban terjesztett elő. A lisszaboni döntések értelmében a jövő év végéig a teljes távközlési piac liberalizálásának is be kell fejeződnie az unióban. Erkki Liikanen, az Európai Bizottság vállalati és informatikai ügyekért felelős tagja fontos előrelépésként értékelte a javaslat elfogadását, külön kiemelve, hogy a jóváhagyási eljárást ezúttal igen gyorsan sikerült lebonyolítani. A helyi hálózatok felszabadítása jól kiegészíti majd a távolsági szolgáltatásokban már megvalósított liberalizációs intézkedéseket. Az új rendelet értelmében jövő évtől a nagy szolgáltatók kötelesek lesznek teljes vagy megosztott hozzáférést biztosítani versenytársaiknak a helyi hálózatokhoz, és az ajánlattételben saját referenciatarifáikat is közölniük kell. Mindez átláthatóvá teszi majd e szektor működését - állapította meg Liikanen, emlékeztetve arra, hogy a piac felosztását a nemzeti felügyeleti szervek fogják ellenőrizni.

Emelkedő Corel


A torontói tőzsdén közel 60%-kal, míg az amerikai Nasdaq-on 57%-ot emelkedett a kanadai cég részvényárfolyama kedden, miután a Microsoft bejelentette, hogy 135 millió dollár értékű részvényt vásárolt a Corel-ben a Microsoft. Net szoftverfejlesztési platformmal kapcsolatos stratégiai szövetség részeként. Bár egyik fél sem nyilatkozott arról, hogy a Linux világ számára a hír jó-e vagy sem, a nyitott forráskód közösség körében nagy hullámokat kavart a bejelentés. A Corel Linux az asztali PC-kre lett optimalizálva, ezenkívül a cég elkészítette az immár natív Linuxos WordPerfect irodai ill. a CorelDRAW grafikus programcsomagot, amelyeknek természetesen van Windows-os változata is - az MS-nek egyelőre nincsenek tervei az Office csomag Linux-ra történő portolásával kapcsolatban. A Microsoft részvényárfolyama kedden 2,56 dollárral (4,33%-kal) 56,56$-ra csökkent.



2000. oktĂłber 04., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület