CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

55 év zsold


55 évi zsold, valamint hadirokkant ellátás jár Toma Andrásnak, ugyanis az oroszországi elmegyógyintézetből hazatért volt hadifoglyot a mai napig nem szerelte le senki - mondta Veér András. Az intézetben Tamás Andrásként nyilvántartott férfi hazatérését koordináló pszichiáter bejelentette: igazolhatóan megállapították: Toma 1925-ben Újfehértón született. Ezt alátámasztandó, DNS vizsgálatot is elvégeznek, amihez felhasználják az általa megnevezett rokonok vérmintáját is. Ennek eredménye szerdára érkezik meg Bonnból. A Pszichiátriai Intézet igazgatója a volt hadifogolyról elmondta: az akkor húsz éves férfit 1945-ben sorozták be, majd röviddel bevonulása után fogságba esett. Az elmegyógyintézetbe 1947-ben szállították súlyos téboly tüneteivel, így élt több mint tíz évig, majd az állapota javulni kezdett. Ezután szociális otthonban kívánták elhelyezni, ám ezt megakadályozta, hogy az ápoltnak semmilyen irata nem volt. Eközben személyisége torzult, az intézetben annyira megszokottá vált jelenléte, hogy nem is foglalkoztak vele, egész addig míg egy magyarul értő szlovák orvos felismerése nyomán szinte fel nem fedezték. Veér hangsúlyozta: az elmúlt másfél év során gyökeresen megváltozott a férfi személyisége. A kotyelnicsi intézetben egy mogorva, kellemetlen, idős bácsit találtunk, aki mára egy kommunikatív, tv-t néző, mindennek örülő személyiséggé változott. A műlábon kívül, alsó és felső fogsort és hallókészüléket is kapott és rendszeresen olvas - mondta az igazgató.

11 éves bankrabló


11 éves késes bankrablót tartóztatott le a rendorség az Egyesült Államokban. A kisfiú a floridai St. Petersburgben - azaz Szentpétervárott - sétált be egy bankba, ahol azután egy jókora késsel hadonászva pénzt követelt, hogy el tudjon menni enni egy McDonald'sba. Miután adtak neki némi készpénzt, békésen kivonult a bankból, és az utcán megadta magát egy felnőttnek, aki átadta őt a rendőrségnek. A gyerek egyébként pár nappal korábban szökött meg a fiatalkorúak börtönéből. Most egy másik intézetbe került. A jelentés arra nem tért ki, hogy bank helyett miért nem közvetlenül a McDonald'sban próbált zsákmányra szert tenni az ifjú rabló.

Távozik a Konzumbank


A Konzumbank Rt. részvényeit október 9-ével törlik a tőzsdei értékpapírlistáról, a pénzintézet részvényeivel október 6-án lehet utoljára kereskedni - tette közzé a Budapesti Értéktőzsde a Magyar Tőkepiacban szerdán. A Konzumbank 2000. április 28-i közgyűlése döntött a társaság részvényeinek kivezetéséről a Budapesti Értéktőzsdéről. A főtulajdonos Magyar Fejlesztési Bank július 14-én 45 napra szóló vételi ajánlatot tett a többi részvényes felé 715 forintos árfolyamon. A tőzsde szeptember 29-én értesült a kibocsátótól, hogy az ajánlatot elfogadó részvénytulajdonosok igényei maradéktalanul teljesültek, így nincs akadálya a törlésnek. A Konzumbank részvényeit 1999. március 17-én vezették be a Budapesti Értéktőzsdére, a papírok a B-kategóriában forogtak. Az ezer forint névértékű papírok legutolsó, szeptember 5-i záró ára 715 forint volt. Az elmúlt egy évben a legmagasabb tőzsdei árfolyamuk 1.000 forint, a legalacsonyabb 400 forint volt.

Bővülő UHU


A nemrégiben részvénytársasággá alakult Magyar Könyvklub a hazai könyvkiadás teljes kínálatát igyekszik hozzáférhetővé tenni a www.uhu.hu internetes címen elérhető web-áruházában - mondta Révai Gábor, a cég igazgatója az új szolgáltatást bemutató sajtótájékoztatón. Tájékoztatása szerint a vállalkozásnak tulajdonosa a cég, ám nem csak saját kiadványokat - könyveket, CD-ket és videókat - ajánlanak az olvasók figyelmébe. Hozzátette: jelenleg a könyveket a bolti árnál átlagosan tíz százalékkal olcsóbban vehetik meg a vásárlók. A "készletek" alapját egyelőre a Saxum nagykereskedés szolgáltatja, de tervezik a szerződéskötést az úgynevezett nagy kiadókkal - ismertette. A technikai részletekről elhangzott: az uhu.hu saját fejlesztésű keresőrendszerre épül. A böngészők érdeklődési körük szerint, egyszerre akár több kategóriában is tallózhatnak. A kiválasztott kiadványok a Magyar Könyvklub csomagküldő szolgálatán keresztül jutnak el a megrendelőhöz. A webáruház vásárlói a számlát a postai küldemény átvételekor, illetve bankkártyával is kiegyenlíthetik.

Otis: exférj nem férj!


Carre Otis, a Revlon-modellből filmszínésznővé lett sztár most szólalt meg először azután, hogy három évvel ezelőtt véget vetett Mickey Rourke-kal kötött házasságának. Otis, aki a Vad orchideák című film forgatásán találkozott először Rourke-kal, máig nem heverte ki az együtt töltött éveket, és örül, hogy időben sikerült kiszállnia, mert úgy gondolja, előbb utóbb vagy őt ölte volna meg a férje, vagy megfordítva. Otis a házasság évei alatt rászokott a drogokra, amitől csak kemény munka árán sikerült megszabadulnia. Jellemzése szerint Rourke-kal az a legnagyobb baj, hogy teljesen kiszámíthatatlan: egyik pillanatban aranyos kisfiú, majd minden átmenet nélkül dühöngő vadállattá változik. A színésznő mostanában a visszatérésre készül, akárcsak volt férje, aki IRA-harcost alakít a Shergar című filmben.

Iglesias 5 gyereke


Sokkal jobban énekelek, mint azelőtt. Napról napra jobban. Hibáim csak deréktól lefelé vannak" - értékelte magát a spanyol El País című lapnak adott legutóbbi interjújában Julio Iglesias. A spanyol popnagyság immár 57 éves és 5 gyermek apja. Az interjúra az adott alkalmat, hogy az énekes bejelentette, visszaköltözik Spanyolországba, és házat vett Ojénben, az andalúz megyei, Málaga egyik településén. Iglesiasnak évtizedek óta hatalmas sikere van Spanyolországban, legutóbbi lemezéből, a "Négy holdas éj"-ből három hónap alatt 400 ezer példány fogyott el. Arra a kérdésre, hogy mi hiányzik még számára a könnyűzene területén, Julio Iglesias így válaszolt: "Nagyon sok. Az hiányzik, hogy én legyek a legjobb. Még nem vagyok az". Iglesias bevallotta, hogy az életben legjobban a sikert élvezi. Arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy milyen adófizetési feltételek mellett tér haza Spanyolországba. Arra viszont igen, hogy értékelése szerint elegendő gyermeke van-e. "Nem, mert a feleségem még többet akar, és ha az ember felesége többet akar, az ember meg szereti a feleségét, akkor az embernek nincs elegendő gyermeke". (Julio Iglesiasnak két fia és egy lánya van első házasságából, akik közül a fiúk szintén énekesek. Mostani, nála évtizedekkel fiatalabb feleségétől pedig két gyermeke született - eddig.)

Európa felzárkózik


Európa utolérheti az Egyesült Államokat az internetben - állapította meg egy német kormánytag, aki szerint a mobiltelefon-hálózatok sűrűségének köszönhetően a telefonos internetezés terén az öreg kontinens már vezet az USA előtt. Németországban 2003-ban már elektronikus úton zajlik majd a vállalatok közötti üzleti forgalom 14 százaléka és a német illetékes szerint 2010-ben az internetnek köszönhetően 750 ezer új munkahely lesz. Egyelőre azonban hiány van szakemberekből. A német kormány idén augusztustól hirdette meg, hogy különleges vízumot ad ki 20 ezer külföldi elektronikai szakembernek. Mint a kormány illetékese most közölte: szeptember 22-ig bezárólag 2 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki a nevezett szakembereknek, eddig 11 ezren jelentkeztek igényükkel a német hatóságoknál, az érdeklődők száma pedig 30 ezer fölött van. Az idén a németországi internetezők száma elérheti a 20 milliót.



2000. október 05., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület