CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Csatornázási program – újabb régészeti adatok Sopronról

Értékes maradványok kerültek elő a Sopron műemléki belvárosában és a város térségében a Csatornázási és Szennyvíztisztító Program részeként, az Örökségvédelmi Hivatal által kijelölt területeken végzett ásatások során. Az itt talált római kori leletek egy részét hamarosan egy győri tárlaton tekintheti meg a közönség.

A gázvezeték fektetéssel érintett Új utcában és az Orsolya téren római, Árpád-kori és késő középkori leletekre bukkantak a régészek, köztük számos faragott kőemlékre: például egy gótikus ablakkönyöklő és egy ajtó szárkövének a darabjaira, amelyek vélhetően az Új utca 11 szám alatti középkori zsinagógához tartoztak - tudtuk meg Gabrieli Gabriella régésztől. A feltárási munkákat vezető szakember elmondta: a megtalált Árpád-kor idejéből származó sövényfonat-maradványok a város egykori gyalogútjait jelzik, a közműárkokban talált régi utcaszintek láttán pedig a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a középkori Sopron „járószintje” mintegy 90 centiméterrel volt alacsonyabban a mainál.


Egy kislány feltárt sírja

A későbbi időszakok rétegeit feltáró ásatások főként a belváros csatornázási rendszeréhez szolgáltattak adatokat: a kutatók kő- és tégla vízlevezető árkokat fedeztek fel, az Új u. 19 és 21-es számú házak előtt pedig egy kőből rakott gyalogos híd maradványaira bukkantak, ez a két ház közti sikéóátorban kialakított csatorna fölött biztosította az átkelést.


Karperecek, eredeti helyükön

A régészek Kópházán késő bronzkori település nyomait fedezték fel, a Tómalmon pedig arra találtak bizonyítékot, hogy a terület már a római korban is lakott volt: a Csalánkert földjéből egy kőből és agyagból rakott kenyérsütő kemencét ástak ki. A Sopronkőhidai börtönnél késő római sírcsoport maradványait találták meg, a hat sír többségét - feltehetően még a római időszakban - kirabolták, némelyiknek a fedőlapja is hiányzott. Az egyik sírban egy kislány csontváza feküdt, mellé karkötőket, faragott csont hajtűket, egy pár, eredetileg ékköves arany fülbevalót és nyaklánchoz tartozó pasztagyöngyöket, késő római bronzpénzt, valamint és kisebb vastárgyakat helyeztek. A feltételezések szerint a temető egy közeli római kori villához vagy faluhoz tartozhatott. Az itt előkerült régészeti emlékeket a restaurálást követően a Fabricius ház udvarán helyezték el, bárki ingyenesen megtekintheti. A tárgyi leleteket előbb Sopronban, majd március elején a megye elmúlt öt évben megtalált római kori leleteit bemutató győri tárlaton tárják a közönség elé.

Double Decker - cyberpress
Fotó: Double Decker



2006. február 24., péntek 20:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület