CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Milosevic hatalmának vége!


Több százezer ember még péntek hajnalban is karneváli hangulatban ünnepelte Belgrád központjában, hogy ellenzéki tüntetők előző nap elfoglalták a jugoszláv parlamentet és a szerb állami tévét, amit az ellenzéki szimpatizánsok lényegében a hatalom átvételeként értelmeztek. A jugoszláv főváros drámai események színtere volt csütörtök délután. A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) nevű tömörülés jugoszláv elnökválasztási győzelmének hivatalos elismerését követelő több százezer tüntető a parlamentnél többször összecsapott a rendőrséggel, s végül elfoglalta a szövetségi törvényhozás épületét és az RTS szerb állami tévé székházát. A hangulatból leszűrhetően az ellenzéki szimpatizánsok ezt a Slobodan Milosevic jugoszláv elnök nevével fémjelzett belgrádi vezetés leváltásaként értelmezték. Ellenzéki vezetők csütörtök este a városközpontban maradásra szólították fel híveiket, meggátolandó, hogy a rendőrség vagy a hadsereg közbelépése semmissé tegye addigi eredményeiket. A fosztogatások megelőzésére is felhívták híveiket. Jelentések szerint egyes szerbiai városokban a belgrádihoz hasonló hangulat uralkodott, vagy legalábbis tömegek kísérték figyelemmel a fővárosi eseményeket. A közép-szerbiai Krusevacban több ezren tűzijáték mellett ünnepeltek, a közép-szerbiai Kraljevóban 30, Krusevacban 20 ezres gyűlést tartottak. Belgrád központjában csütörtök éjszaka nem lehetett rendőrt látni. A másféltucat pártot tömörítő DOS két vezetője, Momcilo Perisic volt jugoszláv vezérkari főnök és Goran Svilanovic ígéretet kapott a belgrádi rendőrségtől, hogy az nem lép fel a tüntetők ellen. Perisic közölte, hogy a hadsereg is "békés" marad. Vojislav Kostunica, a DOS elnökjelöltje csütörtök este első ízben szerepelt a szerkesztéspolitikát váltott RTS szerb állami tévében. Ígéretet tett a boszorkányüldözés elkerülésére és közvetve megerősítette, hogy nem adja ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a testület által háborús bűnökkel vádolt Milosevic elnököt. Csütörtök este megalakult a szeptember 24-én megválasztott belgrádi közgyűlés, amely Milan St. Protic személyében a DOS egyik vezetőjét választotta meg új belgrádi polgármesterré. Milosevic hollétéről csütörtök estig nem lehetett biztosat tudni. Zoran Djindjic ellenzéki vezető közölte, hogy az államfő a kelet-szerbiai Borban tartózkodik néhány közeli munkatársával. Más ellenzéki források ezt nem erősítették meg. Az egyik nyugati hírügynökség belgrádi jelentése szerint Milosevic belgrádi rezidenciája előtt nem voltak testőrök, de az ünneplő tömeget ez a jelek szerint nem érdekelte. A belgrádi klinika péntek hajnalban közölte, hogy a csütörtöki összecsapások idején két ember életét vesztette és 65 megsebesült. Belgrádi jelentések szerint a két halálos áldozat egyikét, egy kislányt bulldózer gázolt el a jugoszláv parlament előtt, egy férfi pedig szívinfarktust kapott.

Internet: fontos forrás


A Harris Interactive kutatása szerint a pénzügyi szolgáltatások ügyfelei számára az internet a második számú információforrás a napilapok után. A banki ügyfelek 72%-a informálódik napilapokból, 44%- uk az internetről, 40%-uk tévéből, és csak 21%-uk magazinokból. A brókercég ügyfeleinél már az internet áll az elso helyen 74%-kal, amit a napilapok követnek 68%-kal, a tv 53%-kal és a magazinok 33%- kal. Az átlagosnál magasabb jövedelmű felhasználóknál az internet használata még inkább elterjedt.

Generál 2000


Tavalyi nagysikerű Sláger Fesztiválos fellépésük után ismét színpadon a Generál. Rajongóik nagy örömére ismét színpadra áll a legendás Generál. A koncert helyszíne az S.A.P vadonatúj rendezvénycsarnoka lesz az időpont pedig 2000.október 14. A buli különlegessége lesz,amikor a közönség eddig mégsoha ném látott felállásban is láthatja majd kedvenceit.

Ellenzik Lucas tervét


Túl modern a leendő filmközpont. A San Francisco-i egykori katonai támaszpontot, a Presidiót kezelő nonprofit szervezet nem tartja kivitelezhetőnek, hogy George Lucas a bázison építse fel új digitális stúdióját, mivel a munkálatok túlságosan átalakítanák a 224 éves, védett műemlék komplexumot. A negyedmilliárd dolláros projekt lenne az első jelentős beruházás a Presidión, ám nagysága és a tervezett beavatkozások nem felelnek meg az érvényes műemlékvédelmi előírásoknak. A Digital Arts Center a stúdióépületeken kívül egy mesterséges patakot, két mű-vízesést, egy görög oszlopcsarnokot és egy étterem-övezetet foglalna magában, ami a Presidio kezelői szerint túlságosan eklektikus látványt nyújtana.

MS IM Web mouse


Az IntelliMouse Web egér első és talán egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy teljesen szimmetrikus kialakítású, így jobb- és balkezesek egyaránt kényelmesen használhatják. Az egér elegáns világosszürke műanyagtestén négy gomb és egy ötödik gombként funkcionáló lenyomható görgő is helyet kapott. Ellentétben az IntelliMouse Optical és Intellimouse Explorer egerekkel, ez a típus nem a már megismert optikai elven alapul, a cincogó hasában közönséges műanyagból készült golyó található. Ám ez persze semmiben sem csökkenti a tárgy használati értékét, az egér teljesen jól mozgatható, a golyó szerencsére elég nehéz a pontos pozícionáláshoz. Az egér felső gombjai tökéletesen működnek, kézre állnak, jól lehet őket nyomkodni. Ám a két oldalsó gomb szerintem elég sete-suta, ugyanis fogást kell változtatni, ha meg akarjuk nyomni őket. A felhasználótól távolabb eső gomb kisujjal való használata pedig egyenesen lehetetlen feladatnak tűnt a számomra, pedig nincs túl kis kezem. Ebből a szempontból sajnos azt kell mondjam, az ötgombos egér valójában csak négy használható billentyűt tartalmaz. Talán a zongoristák azok, akik kényelmesen elérhetik ezt a távolabbi gombot. A scrollozáshoz kényelmesen alkalmazható görgő jól végzi dolgát. A mozgatása elég könnyű, a forgást nem kíséri más egerektől ismert erős recsegő-kerregő hang, a pozícionálást a középső ujjunkkal jól elvégezhetjük.

Iron Dignity


Az Iron Dignity egy 3D-s akció taktikai és stratégiai játék, és ahogy a képen is látszik nagyon szépen kidolgozott csatatéren játszódik, hasonlóan szép környezetben. Neked, mint a hadsereg egyik speciális osztagának a tagjának az lesz a feladatod, hogy titkos információkat szerezz az ellenségtől, kiszabadítsd a túszokat, és további hasonló munkákat végezz el. A játék küldetései alatt számos feladatod lesz, amiket több féle módon teljesíthetsz, akár egészen másképpen is, mint ahogy azt az eredeti tervek szerint kellett volna. Ennek eredményeképpen saját kedved és tudásod szerint formálhatod át a játék eseményeit. Az Iron Dignity-t a TopWare Interactive fogja kiadni 2001 tavaszán.



2000. október 06., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület