CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Új időszámítás

(Lk 1,26-38) Isten pedig a hatodik hónapban elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: "Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled. "Őt zavarba ejtette ez a beszéd, és elgondolkodott, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal pedig folytatta: "Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni [Iz 7,14]. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni; az Úr Isten neki adja Dávidnak, az ő atyjának trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége" [2 Sám 7,13; Iz 9,6]. Mária erre megkérdezte az angyaltól: "Miképpen lesz ez, hiszen férfit nem ismerek?" Az angyal ezt felelte neki: "A Szentlélek száll rád, és a Magasságbeli ereje megárnyékoz téged; azért a Szentet is, aki tőled születik, Isten Fiának fogják hívni. Íme, Erzsébet, a te rokonod is fiat fogant öregségében, és már a hatodik hónapban van, ő, akit magtalannak hívtak, mert Istennél semmi sem lehetetlen" [Ter 18,14; Jób 42,2]. Mária erre így szólt: "Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint." És eltávozott tőle az angyal. Isten pedig a hatodik hónapban elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: "Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled." Őt zavarba ejtette ez a beszéd, és elgondolkodott, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal pedig folytatta: "Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni [Iz 7,14]. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni; az Úr Isten neki adja Dávidnak, az ő atyjának trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége" [2 Sám 7,13; Iz 9,6]. Mária erre megkérdezte az angyaltól: "Miképpen lesz ez, hiszen férfit nem ismerek?" Az angyal ezt felelte neki: "A Szentlélek száll rád, és a Magasságbeli ereje megárnyékoz téged; azért a Szentet is, aki tőled születik, Isten Fiának fogják hívni. Íme, Erzsébet, a te rokonod is fiat fogant öregségében, és már a hatodik hónapban van, ő, akit magtalannak hívtak, mert Istennél semmi sem lehetetlen" [Ter 18,14; Jób 42,2]. Mária erre így szólt: "Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint." És eltávozott tőle az angyal.

Vasárnap hajnalban átállítják az órákat. Közmegegyezés szerint, hiszen a legtöbb embernek és közösségnek ebből előnye származik. Az talán nem mindenkit dob fel, hogy néhány milliárd forinttal kisebb lesz a nyári időszakra az energiaköltség, de az már a legtöbbünket megérinti, ha egy órácskával korábbi keléssel a kihasználható nap hossza megnő, több mindent lehet elintézni.
Ahhoz azonban, hogy ez létrejöjjön, csaknem mindenkinek kell valami áldozatot hoznia. Igen, a felkeléssel, a korábbi munkakezdéssel, az életritmus átrendezésével, az időeltolódás kompenzációjával, sőt még azoknak is, akik majd a nyári időszámítás utolsó napján egy órával az éjszakai műszakban többet dolgoznak. Igen, lehet rajta nevetni, nekik is, mert valahogyan mindig úgy jön ki a dolog, hogy mások élvezik a tavaszi rövidebb éjszakát és mások "fáznak rá" az őszi hosszabbodásra.
Hitünk szerint ezelőtt kb. 2000 évvel új időszámítás kezdődött. Ezt tükrözi valamelyest a Gergely naptár, ami fontos dolog még akkor is, ha a számítógépes programok időszámítása egészen másképp számol, és akkor is, ha számos más időszámítás is működik egyidejűleg a Földön. És még mindig csak a konkrétnál tartunk. Konkrétum maga a történet, melyben hitünk szerint Isten az emberrel való kapcsolatának egy új módját alkalmazta. Az időleges és eseti találkozás helyett - ahogyan az evangélium írója fogalmaz - "Úgy szerette Isten a világot...". A kiüresedett Isten vett szállást nálunk. Egy emberöltőre és egyben véglegesen.
...Rózsatöveket nézegettem éppen ma egy kertészetben. Van, hogy nem látni az oltás helyét, van, hogy a magasban, a földtől távolabb látható, de minden lételem átszűrődik az oltatlan részen is, hogy a nyílni hagyott oltás utáni részt fejlessze. Kegyetlen dolog? Az is, de mégiscsak gyönyörködünk az eredményben, s csalódunk a vadhajtásban. Gyönyörű és kifejező a mi anyanyelvünk!...
Egyetlen ember olyan kegyelmet talált Istennél, hogy rábízta magát, egy személyben és kiszolgáltatottan. Hát hogyan ne lenne ez új időszámítás! Hogyan ne változtatná meg ez az élet feltételeit? Hogyan ne érintene ez minden embert, akár közvetlen részese a hitben, akár nem? Nem egy órával tolódik el az ébrenlét, nem egy órácskával lesz tovább élhető az élet! A hitben elfogadható, de ott sem igazán érthető titok visszafordíthatatlan, nem lesz ősz, amikor visszafordul a kegyelmi idő, legfeljebb bennünk, ha visszautasítjuk az új időszámítást. Azzal, hogy nem fogadjuk el, vagy avval, ha megtagadjuk. Iszonyú belegondolni, hogy valamennyien különféle időkben élünk egyidejűleg, s ez a bábeli zavar az idő nélküliségben oldódik fel így vagy úgy. Mindez pedig Názáretben kezdődött. Sokan elképzelték, sokan ábrázolták, de csak az tudja, aki hisz. Aki hajlandó beállni tudatosan, nem csak érzelmileg, az új órák rendjébe, s eszerint (alaposan) átrendezve leélni az életét. Vajon mennyi előnye származik-származna ebből totálisan a közösségnek, vajon mennyi előnye származik-származna ebből az egyénnek.
Erről szól az evangélium, erről beszél a Boldogasszony Gyümölcse, Krisztus!
- DI -



2006. március 25., szombat 13:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület