CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Washingtoni nagykövet Árpádhonban


Jeszenszky Géza magyar nagykövet látogatást tett Louisiana államban, és útjának egyik érdekes állomása volt a New Orleanstól 70 km-re fekvő, Árpádhon, magyarok alapította település. Főként Ohio és Pennsylvania állam ipari üzemeit, bányáit hagyták ott azok a - zsigereikben sokkal inkább a mezőgazdasághoz kötődő - magyarok, akik először 1896-ban érkeztek erre a tájra, ahol bőven jutott számukra föld, és földiepret kezdtek termeszteni. 1910-ben már 65 magyar család telepedett le a környéken. Magyar nyelvű újságjuk volt, létrejött katolikus és református közösségük. Utóbbi templomban bő ötven évig csak magyarul folyt az istentisztelet. Árpádhonban 1935-ig növekedett a magyarok száma - akkor kétszáz család, összesen ezerötszáz lélek lakta. Aztán lassan érződni kezdett az amerikai "olvasztótégely" hatása. Szabóékból Taylorék, Királyékból Kingék lettek - ma már csak a falubeli öregek beszélnek magyarul. Ők kivétel nélkül a tiszadobi szegény részesbérlő családból származó Alex Bartustól tanulták a nyelvet. Bartus 1925-től öt évtizeden át volt a falu református lelkésze, a helyi magyar iskola igazgatója, s egyben az epertermesztés fortélyainak nagy ismerője. Jeszenszky részt vett az árpádhoni magyarok idei szüreti mulatságán, amelyen az Életfa nevű amerikai magyar népzene-együttes is fellépett.

Kokó ismét bokszol


Kovács István a hatodik párban lép szorítóba szombaton azon a kölni profi ökölvívó gálán a mexikói Augistin Lorenzo ellen, amelynek főmérkőzése a Vlagyimir Klicsko (ukrán)-Chris Byrd (amerikai) nehézsúlyú WBO-világbajnoki összecsapás lesz. A 28 éves Lorenzo eddigi 25 győzelméből húszat kiütéssel ért el, emellett 12 vereség és két döntetlen a mérlege. A magyar ökölvívó mind a 18 profi fellépését megnyerte, nyolcszor k.o.-val diadalmaskodott. Miután a brit Naseem Hamed lemondott világbajnoki címéről, előfordulhat, hogy Köln után Kokó a következő mérkőzésén már a súlycsoport legjobbjának járó ővért bokszolhat. Ennek az összecsapásnak az időpontja és helyszíne azonban még nem ismert, a lehetséges ellenfelek között szóba jöhet a mexikói Marco Barrera. Az AP értesülése szerint a Kokó-Barrera párharc győztese száll majd szembe Hameddel. A jemeni származású "Herceg" lemondása ellenére továbbra is a WBO első számú ökölvívója kíván maradni, hogy a közeljövőben ismét szorítóba léphessen a világbajnoki címért.

Schumi vallásos lett


Michael Schumacher, a Ferrari autóversenyzője, a Forma-1-es világbajnokság idei győzetese a Bild című német lapnak adott interjújában bevallotta, hogy az utóbbi időben hívő ember vált belőle. Valamennyi futam után köszönetet mondtam Istennek, hogy minden rendben ment. Ez nagyon fontos számomra. Ugyanakkor viszont babonás nem vagyok, bár egy-két dolgot mindig igyekszem ugyanúgy csinálni. Például állandóan balról szállok be az autóba - mondta. Elárulta azt is, hogy a Hungaroring után elbizonytalanodott, vajon meg tudja-e szerezni harmadik Forma 1-es VB címét. Miután Szuzukában elért 43. Grand Prix-győzelmével már megnyerte a vb-pontversenyt, bevallotta, hogy egész évben bízott a sikerben. Budapest majdnem szertefoszlatta az álmaimat - nyilatkozott Schumacher, aki másodikként ért célba a Magyar Nagydíjon. - Sokkal lassabban mentem, mint Häkkinen, és az volt a legrosszabb, hogy nem tudtuk, miért. Az immár háromszoros világbajnok autóversenyző mostani sikerét nevezte a legfontosabbnak és legértékesebbnek, ugyanakkor ígéri szurkolóinak, hogy nem ez volt az utolsó diadala a Ferrarival. "Még sok közös tervünk van" - fejezte be.

Roberts, a csúcs


Az idén is összeállított Hollywood Hot List élén Julia Roberts található, mint olyan sztár, akinek elég a nevét kiírni a plakátra, és már özönlik is a közönség a filmre. Roberts, aki a hollywoodi színésznők közül elsőként került be a filmeként húszmillió dollárt kasszírozó sztárok csapatába, azzal vívta ki magának az első helyet, hogy utóbbi öt filmje egyenként jóval túllépte a százmillió dolláros bevételi küszöböt. Mögötte Tom Hanks, Mel Gibson, Tom Cruise és Bruce Willis sorakoznak a listán. Kizárólag a bevételi adatok alapján egyébként minden idők legtöbb bevételt hozó női sztárja Carrie Fisher lenne, a nagyjából másfél milliárdot kaszáló Csillagok háborúja trilógiának köszönhetően.

VIA: olcsón gyártani!


A VIA Technology Forum 2000 rendezvénysorozat kimondott-kimondatlan célja olyan kezdeményezések, lehetőségek és megoldások bemutatása volt, amelyek segítségével az Internet egyre több emberhez jutattható el. Ennek a szellemnek talán legkézzelfoghatóbb megvalósulása az Information PC kezdeményezés. Ez olyan olcsó x86-kompatibilis gép, amely teljes körű internetes lehetőségeket hordoz magában. Nyilvánvaló, hogy a szörfözéshez, elektronikus levelezéshez, egy e- boltban való vásárláshoz, vagy zenehallgatáshoz nincs szükség 1,5 GHz sebességű processzorra, nagy teljesítményű 3D gyorsítóra vagy DVD- olvasóra. Az is igaz, hogy az alkatrészeknek olcsón előállíthatónak és üzemeltethetőnek kell lennie. Látható, milyen létjogosultsága van az olyan alacsony energiafogyasztású processzoroknak, mint a VIA Cyrix III és az olyan magas fokon integrált alaplapi chipkészleteknek, amelyek tartalmazzák a videovezérlőt, hangchipet, modemet, Ethernet-vezérlőt, stb. Ezek a chipkészletek magas fokú integráltásgukból kifolyólag olcsó alaplapok előállítását teszik lehetővé s az alaplapgyártóknak nem szükséges a megfelelő vezérlőchipeket több gyártótól beszerezni, és a chipek alacsony száma miatt az alaplap fizikai méretei is kicsik maradhatnak. Ezért a sokszor kritikusként emlegetett előállítási költség alacsonyan tartható. Ennek szellemében a VIA komoly hangsúlyt fektet a legmagasabban integrált megoldások kifejlesztésére, amelyek egyben olcsók is. Ilyen például a PL133 chipkészlet, amely integrált Trident Blade3D videogyorsítóval készül. A kiállításon a 3Com is bemutatott olyan alaplapokat, amelyekre a 3Com minőségi és méltán népszerű hálózati chipjei voltak integrálva, ezzel tovább csökkentve egy számítógép összeészereléshez szükséges alkatrészek számát.

Reinkarnálódó digiszörnyek


Felköthetik fehérneműjüket a Pokemonok: jönnek a nem kevésbé aranyos, és nem kevésbé természet feletti Digimonok, akik a mozikat és az iskolaudvarokat szerte a világon benépesíteni készülnek. A kevésbé beavatottak könnyen összekeverhetik a kétféle minimonstrumot. A Digimon rajzolata is egyszerű, élénkek a színei, és ezáltal igen alkalmas a televíziós megjelenésre ugyanúgy, mint kézi videojátékok parányi képernyőjén való feltűnésre. Bár az új csipet-csapat kisebb létszámú, 400 helyett csak 250-en vannak, okosabbak, kifinomultabbak. Hogy miért? Szeki Hiromi tv-producer szerint a Pokemonok 5-8 éves gyerekekhez szólnak. A nagyobbaknak már túlságosan egyszerűek az ő történeteik. A Digimonokat egészen 11 éves korig lehet élvezni. Történetük tele kalandokkal, titkokkal, szupertechnikával, de a barátságról is szólnak. Az alapsztoriban hét kiskamasz elindul vakációzni, aztán egyszer csak elragadják őket az égből pottyant kis repülő tárgyak és elviszik őket a Digivilágba. Természetesen nagyon összebarátkoznak a kis szörnyekkel, különösen Taddal, a bandavezérrel, és Agmonnal, a kis dinoszaurusszal, aki ugyanolyan szerepet tölt be itt, mint a Pokemonoknál Pikacsu. A "jók" harcba szállnak a Sötét erők képviselőivel, akik Digivilágot fenyegetik, amikor átkot bocsátanak az egyik Digimonra. A hét gyerek a segítségükre siet, megtanítják őket "bajnokokként viselkedni". Mivel Japánban vagyunk, nem hiányozhat a történetből a keleti filozófiák világa, a zen-buddhizmus: egyetlen Digimon sem halhat meg úgy, hogy ne reinkarnálódna. A Digimon-sorozat újabb és újabb folytatásain minden héten 150 fős stáb dolgozik egy tokiói stúdióban. Minden vasárnap reggel vetítik az epizódokat a japán tv-ben, és igen jó a nézettsége az Egyesült Államokban a Fox tv-ben, játsszák már Kanadától a Fülöp-szigetekig. Időközben beindult a japán játékipar Digimon-gépezete is. A Bandad óriáscég videojátékok, kis figurák, gyűjteni való kártyák özönét dobta piacra és állítólag már most is alig tudják kielégíteni az igényeket. A Nintendo-csoport, amely 1996- ban megteremtette a Pokemont, nem félti saját gyermekeit. A Nintendo- láz a mai napig sok vitát vált ki szerte a világon, elsősorban értelmiségi és tanári körökben. Különösen éles szócsatákat váltanak azóta, hogy az amerikai iskolákban betiltották a Nintendo-kártyák csereberéjét, arra hivatkozva, hogy megzavarja a diákok koncentrálását.

Megújuló DWC Online


Teljesen új külsőt váltott a DunaWeb Kft által üzemeltetett DWC On- Line Informatikai Hírmagazin. A magyarországi internet fejlődésének eleget téve üzemelte be hétfőn este a teljesen új, áttekinthetőbb és felhasználóbarátabb online tartalomszolgáltatását. Az oldal nem csak külsejében változott, hanem a megnövekedett látogatottsággal párhuzamosan nagyobb teljesítményű szerverrel és könnyebben kezelhető engine-el bővült. A Hírmagazin a jelenlegi szoftver, hardware, internet, játék, mobil és tuning rovatok mellett a jövőben számos új rovat indításával szeretné gazdagítani a szolgáltatásait, mellyel minél szélesebb körben szeretné kiszolgálni az olvasóit.

Új szerverplatform


A svéd távközlési cég bemutatta a TSP szerverplatformot, amely az Ericsson mobil internetes rétegzett hálózati architektúrájának (MINA) szolgáltatási, alkalmazási és vezérlőrétegeit tartalmazza. Az Ericsson nyílt szoftverrendszer-architektúrára épülő TSP platformját valós idejű hálózati szerverek és vezérlők számára fejlesztették ki. A TSP a kritikus szerverfunkciók (felhasználók kezelése, helyzetük meghatározása és a kapcsolat-felügyelet) számára szükséges legnagyobb hibatűrést és teljesítményt nyújtja. A platform nagy kapacitás- illetve sebességtartományt átfogó hardver- és szoftverelemekre, nyílt központi adatfeldolgozó egységekre, nyílt operációs rendszerekre, az Ericsson saját felhasználói szoftverére, és ami a legfontosabb, nyílt Java-alapú alkalmazási programinterfészekre (API) épül. A távközlésben használt nagy kapacitás- illetve sebességtartományt átfogó alkalmazásoknak köszönhetően ez a platform tökéletesen alkalmazható a kis rendszerektől egészen az óriási klasszterekig. A nagy teljesítményű, nyílt interfészek elősegítik az új alkalmazások elosztott fejlesztését, valamint gyorsabb és egyszerűbb telepítését, akár házon belüli fejlesztések, akár harmadik fél fejlesztései. A MINA rétegzett hálózati architektúra három fő rétegből áll, melyek a következők: a többszolgáltatásos gerinchálózathoz való hozzáférést biztosító és az átjárókat tartalmazó kapcsolati réteg, a vezérlőréteg, és a szolgáltatási és alkalmazási réteg. A TSP a hálózati szerverek és a vezérlőréteg funkciói számára kifejlesztett platform. A TSP és a CPP platformok együtt szerver/médiaátjáró struktúrát valósítanak meg.



2000. oktĂłber 10., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület