CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Nincs egyezség


Nem jött létre megállapodás a minimálbér jövőre 40 ezer, majd 2002- ben 50 ezer forintra emeléséről az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) szerdai ülésén, a szakszervezetek és a munkaadói oldal kérésére a testület az illetékes szakbizottságára bízta az egyezség előkészítését. A munkavállalói és munkaadói érdekképviseletek tiltakoztak, mert a hírek szerint országgyűlési képviselői módosító indítvány alapján meg kívánják szüntetni az OMT egyetlen, még tényleges döntési jogosítványát, az országos minimálbér meghatározását. Az ülésen részt vevő Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette, hogy létezik az a Munka törvénykönyve módosítására vonatkozó indítvány, amely szerint a kormány határozhatná meg a minimálbér mértékét, amennyiben záros határidőn belül nem sikerül megegyezni erről az OMT keretei között. A szociális partnerek szerint mindez diktátum, és ilyen légkörben nem lehet tárgyalni, megegyezni.

Hát még ha "volna" infláció!


Az élelmiszerek fogyasztói árindexe tíz év alatt több mint 5- szörösére nőtt. Miközben a magyar gazdaság egésze dinamikusan bővül, a mezőgazdaság továbbra is mélyen lehetőségei alatt teljesít, termelése stagnál, a bruttó termelés idén és jövőre is legfeljebb egy százalékkal bővül. A kutatók szerint a magyar agrárgazdaság jövő évi kilátásait a mezőgazdasági beruházások rendkívül alacsony szintje, a földhasználat rendezetlensége és az ágazat tőkehiánya rontja.Az első félévi adatok szerint a mezőgazdasági beruházások volumene mintegy 17 százalékkal csökkent, miközben a nemzetgazdaságé több mint 6 százalékkal nőtt. A beruházási támogatások a tárca előirányzata szerint az idei 34,2 milliárd forintról jövőre 68 milliárd forintra nőnek. A kutatók azonban úgy vélik, hogy a gazdaságok többségénél hiányzik a beruházásokhoz szükséges saját forrás, és a hitelfelvételhez nem kedvez az agrárium rendkívül bizonytalan helyzete. A kutatók szerint a termelők piaci önszerveződései komoly állami-kormányzati ösztönzés nélkül csak lassan terjedhetnek el. A mezőgazdasági termelők, főként a kis- és középvállalkozások pedig egyenként nem képesek az ipar és a kereskedelem igényeinek megfelelő mennyiségű és egyenletes minőségű termékeket előállítani. Az összeállításból kiderül, hogy az elmúlt tíz évben a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, legkevésbé pedig a mezőgazdasági termékek árai emelkedtek: az 1990. évihez képest az idén a mezőgazdasági termékek felvásárlási árai 3,5-szeresükre, eközben az ipar belföldi értékesítési árai 4,5-szeresükre emelkedtek. Idén a rendkívül gyenge belföldi kínálat és a bővülő kereslet miatt robbanásszerűen emelkedtek a nyomott agrárárak. A mezőgazdasági termelői árak növekedése ebben az évben meghaladja az élelmiszerek és az ipari árak emelkedését, várhatóan 16 százalék körül lesz, jövőre azonban a kutatók már csak legfeljebb 6 százalékos növekedésre számítanak. Jövőre is kedvezőnek tartják a kutatók az agrárexport kilátásait. Javult, illetve javuló a magyar pozíció az orosz és a CEFTA-országok piacain, ám a külpiaci lehetőségek kihasználását az elegendő és versenyképes export árualap hiánya továbbra is korlátozza.

Schumi strasse...


Utcát akarnak elnevezni el németországi Kerpen elöljárói a kisváros leghíresebb szülöttjéről, a háromszoros Forma-1-es világbajnok Michael Schumacherről: szándékaik szerint az eddig Chrysler utcaként ismert közterület viseli majd a pilóta nevét. A városatyák, Ralf Valkysers polgármesterrel teljes egyetértésben, a névadással szeretnék a sztár iránt érzett tiszteletüket kifejezni. Schumacher augusztusban rakta le annak a múzeumnak az alapkövét, amely állandó kiállításon mutatja majd be az ő és öccse, Ralf életét és eredményeit. Az utcanévadás helyszínének kiválasztásában az is szerepet játszott, hogy a Michael Schumacher autós központ és gokartpálya a Chrysler utca közvetlen szomszédságában található.

MOBO díjak


A napokban zajlott le a MOBO (Music Of Black Origin) díjkiosztója, valamint a 34. Country Music Awards. Az elson Craig David volt a nagy nyertes, három díjat vihetett haza, míg a country show sztárcsapata a Dixie Chicks volt négy gyozelemmel. A MOBO show-musorára az Alexandra Palace-ben került sor, ahol 17 díjat nyújtottak át a gyozteseknek. A fiatal Craig David gyozött a rhythm and blues kategóriában, övé lett a legjobb angol kislemez díja a Fill Me In címu dallal és o lett az angolok legjobb "új befutója" is. A legjobb hip-hop eloadó Amerikából jött és nem más, mint Eminem. A legjobb brit albumot Gabrielle készítette Rise címmel. A world music kategória élén Santana végzett. Kiemelkedo zenei tevékenységéért különdíjat kapott Aswad. A country díjkiosztó show-musorára a Nashville-i Grand Ole Opry House-ban került sor, amit a CBS tévétársaság is közvetített. A Dixie Chicks négy kategóriában is az élen végzett: a lányoké lett az év eloadója cím, a legjobb énekegyüttes, a Fly lett az év albuma, a Good By Earl pedig az év videoklipje. Családban maradt a legjobb férfi és noi country eloadó díja, ugyanis a Tim McGraw házaspár végzett az élen. Egyébként Hill nyitotta meg az estét a There Will Come A Day eloadásával, a háttérben egy kórus segítette. A veterán Charley Pride és a néhai Faron Young nagy kitüntetésben részesült, mert beiktatták oket a Country Music Hall of Fame tagjainak sorába.

Divat és rock együtt


Október 20-án a New York-i Madison Square Garden színpadán nagyszabású show musort rendez a VH-1 és a Vogue divatcég, melyen olyan sztárok lépnek fel, mint Lenny Kravitz, a Kid Rock és a Destiny's Child. Átadják majd a díjakat is a divat, a zene és a szórakoztatóipar kiválasztottjainak. Néhány kategória a kínálatból: A legdivatosabb muvész, Az év tervezoje, A legstílusosabb zenekar. Jennifer Lopez szereplése is biztos, ugyanis övé lesz az idei Versace díj, amit a néhai divattervezorol neveztek el. Az est házigazdája a színész, Cuba Gooding Jr. valamint Gisele Bundchen modell. Számos híresség jelezte részvételét, köztük: Selma Hayek és Uma Thurman színésznok valmint Oscar De La Hoya bokszoló.

Costner csajozik


Kevin Costner 45 éves korára szakított korábbi visszahúzódó magatartásával, és most már a nyilvánosság előtt is ki meri mutatni, ha szerelmes. Legalábbis erre utal, hogy Monte Carlóban egy jótékonysági sportrendezvényen és az azt követő vacsorán együtt mutatkozott Christine Baumgarten 23 éves amerikai fotómodellel, és viselkedéséből nyilvánvaló volt, hogy nem alkalmi partnerről van szó. Costner hat éve vált el feleségétől, Cindytől, és azóta annyira diszkréten kezelte nőügyeit, hogy közutálatnak örvendett a paparazzik és a pletykarovatok szerkesztői körében. Ennek most, úgy látszik, vége.

Pannon GSM: 1 000 000


Az 1994 óta piacon lévő mobiltelefon szolgáltató előfizetőinek száma immár átlépte a bűvös egymilliós határt is. A Pannon GSM előfizetőinek száma a cég mai bejelentése szerint elérte az egymilliót. Ezzel sikerült valamennyire felzárkóznia a piacvezető Westel900 (most már Westel Távközlési Rt.) mögé, de a lemaradás még így is jelentős. Különösen az utóbbi 1 - 1,5 évben gyarapodott nagy számban a Pannon GSM előfizetői tábora: ebben jelentős szerepe van az előre fizetett csomagok töretlen népszerűségének, illetve a mobiltelefon széleskörű elterjedésének. A korábban még státusszimbólumnak tekintett rádiótelefon ma már a fiatalok körében is egyre népszerűbb: a cég adatai alapján a legfiatalabb előfizető csak 13 éves, míg a legidősebb 89.

3G infrastruktúra


Az Ericsson és az NCC 3G infrastruktúra kiépítésében működik együtt. Az Ericsson és az NCC távközlési és adatkommunikációs (köztük 3G) hálózatok kiépítésére vonatkozó, hosszú távú szerződést kötött. A vállalatok közösen ajánlanak majd kulcsrakész rendszermegoldásokat az ilyen hálózatok kiépítéséhez, beleértve a szervizelést és a karbantartást is. A most megkötött szerződés értelmében az Ericsson és az NCC közösen értékesít, ajánl, épít ki és tart fenn kommunikációs rendszereket a távközlés, valamint az adat- és képátvitel területén. Az együttműködés kiterjed a felek jelentős mértékű tapasztalatcseréjére, beleértve az eljárások és folyamatok közös fejlesztését is.



2000. október 12., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület